84
Irish Dream
Roztrzepać 2 cl whisky z łyżeczką
proszku czekoladowego i 0,2 l.
śmietany.
Koktajl z kruszonego lodu
Szklany dzbanek wypełnić do połowy
kruszonym lodem. W mikserze
wymieszać 1 plasterek ananasa
(pociętego w kawałeczki), 3 łyżki
wódki, 3 łyżki Curacao blue, 2 łyżki
syropu kokosowego, 100 ml ananasa,
mieszankę wlać do pokruszo-nego lodu
i podawać ze słomką.
Owocowy dżem
200 g ulubionych owoców jagodowych
wymieszać z 200 g cukru i przelać
do zakręcanego słoika. Ten dżem
można przechowywać w lodówce około
tygodnia.
Przepisy na koktajle owocowe
Oczywiście wszystkie koktajle można
słodzić według własnego gustu. Za-
miast wody można użyć też herbaty
owocowej lub soku, w mniejszej lub
większej ilości, zależnie od żądanej
konsystencji.
Koktajl jagodowy
250 g mieszanych jagód (truskawki,
maliny, porzeczki, jeżyny, ew. mrożone
jagody), 1 pomarańcza obrana ze skór-
ki, miąższ z ½ laski wanilii, stewia do
smaku, 100 ml wody, 3 kostki lodu
Porada: Zamiast kostek lodu można
dodać 1 dużą kulkę lodów wanilio-
wych.
Koktajl tropikalny
200 g ananasa obranego ze skórki,
150 g dojrzałego mango obranego ze
skórki, 1 pomarańcza obrana ze skór-
ki, miąższ z 1 dojrzałej persymony,
100 ml wody
Koktajl z gruszek i czarnego bzu
1 dojrzała gruszka, 100 g czerwonego
winogrona, ¼ cytryny, 1 szczypta
cynamonu, 100 ml soku z czarnego
bzu, 100 ml wody, 3 kostki lodu
Koktajl ogórkowo-arbuzowy
150 g arbuza, 150 g melona galia,
½ ogórka sałatkowego, 2 liście mięty,
100 ml wody, 3 kostki lodu
Koktajl śniadaniowy
2 suszone, namoczone śliwki bez pest-
ki, 2 suszone, namoczone morele,
1 dojrzała gruszka, 2 łyżki płatków ow-
sianych, 2 migdały, 4 orzechy włoskie,
1 szczypta cynamonu, 150 ml mleka,
maślanki, soku jabłkowego lub poma-
rańczowego
Koktajl z mirabelek
250 g mirabelek bez pestek, 1 łyżka
soku z cytryny, 3 krople olejku migda-
łowego, 3 namoczone morele, 250 ml
mleka lub wody
Koktajl z jabłka pieczonego
1 duże jabłko umyć, wyjąć gniazdo na-
sienne, napełnić 2 łyżkami rodzynek,
1 łyżką mielonych orzechów włoskich,
1 łyżką miodu i 1 szczyptą cynamonu.
Włożyć jabłko do formy ognioodpornej,
Copyright UNOLD AG | www.unold.de