60
PRZYGOTOWANIE KAWY
1. Włożyć wtyczkę do gniazdka.
2. Wlać odpowiednią ilość świeżej, czystej
wody do zbiornika. Można do tego celu
użyć też szklanego dzbanka, na którym są
również oznaczenia ilości filiżanek. Należy
wlać wodę przynajmniej na dwie filiżanki
(270 ml), maksymalna ilość wynosi 12
filiżanek (1.525 ml). Uważać, aby nie
przelać zbiornika, gdyż nadmiar wody
wypłynie z tyłu urządzenia.
3. Wlana ilość wody jest zawsze trochę większa
od rzeczywistej ilości kawy, gdyż zmielona
kawa absorbuje część wody.
4. Otworzyć ramię odchylne ekspresu do kawy
przez naciśnięcie przycisku „ÖFFNEN“
(OTWARCIE) z prawej strony urządzenia.
5. Włożyć filtr stały do kosza. Alternatywnie
można używać filtru papierowego wielkości
4.
6. Gdy używa się filtru stałego, w dzbanku
mogą zbierać się niewielkie ilości fusów po
kawie. Jest to uwarunkowane technicznie i
nie stanowi wady urządzenia.
7. Zamknąć ramię odchylne lekko je
naciskając.
8. Postawić dzbanek z zamkniętą pokrywą na
płycie utrzymującej ciepło.
9. Zdjąć pokrywę z pojemnika na kawę
ziarnistą. Wsypać ziarna kawy do pojemnika.
10. Zwrócić uwagę na to, aby pojemnik na kawę
ziarnistą był wypełniony przynajmniej do
połowy. Maksymalnie można wsypać około
200 g.
11. Nie przepełniać pojemnika, gdyż można
uszkodzić młynek.
12. Zamknąć pojemnik pokrywą. Zauważmy, że
urządzenie nie rozpozna, że w pojemniku
nie będzie ziaren kawy.
13. Wybrać wymaganą ilość filiżanek, przy czym
przycisk „2-12 Tassen“ (2-12 filiżanek)
naciskać, aż zaświeci się wymagana ilość
filiżanek. Można wybrać 2, 4, 6, 8, 10 i
12 filiżanek. Bezwzględnie przestrzegać
zasady, aby wybierać dokładnie taką ilość
filiżanek, dla której wlano wodę. Gdy naleje
się wody na 2 filiżanki, trzeba wybrać 2
filiżanki, gdy naleje się wody na 4 filiżanki,
wybrać 4 filiżanki itd. Tylko wtedy można
zapewnić optymalny smak kawy. Ekspres
mieli dokładną ilość kawy dla wybranej
ilości filiżanek.
14. Teraz przyciskiem „STÄRKE“ (MOC) można
wybrać pożądaną moc kawy.
15. Na życzenie można również przygotować
kawę z mielonej kawy. W tym celu nacisnąć
przycisk „MÜHLE AUS“ (WYŁĄCZENIE
MŁYNKA). Oświetlenie przycisku świeci
się na niebiesko, gdy przycisk jest aktywny.
Gdy proces parzenia zakończy się, przycisk
„MÜHLE AUS“ (WYŁĄCZENIE MŁYNKA)
zostanie automatycznie dezaktywowany.
16. Teraz wsypać pożądaną ilość zmielonej kawy
do filtru stałego, do smaku 5-7 g (ok. 1
łyżeczki z miarką) średnio zmielonej kawy.
Jeśli kawa jest zbyt drobno zmielona, pory
filtru mogą zapchać się i spowodować przel-
anie.
17. Nacisnąć przycisk „EIN/AUS“ (WŁĄCZNIK/
WYŁĄCZNIK), urządzenie rozpocznie przy-
gotowanie kawy.
18. Podczas parzenia na wyświetlaczu ukazuje
się napis „Brühen“ (parzenie).
19. Dzbanek można w każdej chwili zdjąć pod-
czas parzenia. Zawór zapobiega kapaniu
resztek kawy z filtru. W ciągu 30 sekund
ponownie włożyć dzbanek pod filtr, aby nie
nastąpiło przelanie filtru.
20. Gdy kawa jest już gotowa, rozlega się sygnał
dźwiękowy.
21. Płyta utrzymująca ciepło pozostaje tak długo
włączona, jak długo włączony jest ekspres.,
aby pozostała kawa w dzbanku była nadal
ciepła. Po dwóch godzinach urządzenie
wyłączy się automatycznie. Gdy nie jest
potrzebna funkcja utrzymywania ciepła,
wyłączyć urządzenie przyciskiem „EIN/
AUS“ (WŁĄCZNIK/WYŁĄCZNIK).
22. Po całkowitym rozlaniu kawy nie stawiać
pustego dzbanka na gorącą płytę.
23. Wyjąć filtr i usunąć fusy.
Wskazówka: Wszystkie wprowadzone przyciskami dane zapamiętane są tak długo, jak wyświetlacz
oświetlony jest na niebiesko. Gdy zgaśnie oświetlenie wyświetlacza, najpierw trzeba nacisnąć dowolny
przycisk zanim możliwe będzie dalsze wprowadzanie przyciskami.
Nie używać kawy ziarnistej przeznaczonej do pełnych automatów do kawy, gdyż na skutek innego
palenia kawy powstaje niezadowalający smak kawy. W handlu dostępna jest kawa ziarnista różnych
producentów nadająca się do młynków do kawy (przestrzegać wskazówek na opakowaniu).