53
PRZYGOTOWANIE KAWY
1. Napełnić zbiornik wody żądaną ilością zimnej wody. Oznaczenia odpowiadają ilości filiżanek.
Zamknąć pokrywę zbiornika wody.
2. W trakcie parzenia kawy część wody może wyparować, dlatego ilość zaparzonej kawy może być
trochę mniejsza niż na oznaczeniu.
3. Z powodów bezpieczeństwa zbiornik wody ma na tylnej
ścianie otwór przelewowy. Dlatego proszę podczas
napełniania koniecznie zwrócić uwagę na oznaczenie
MAX i unikać przepełnienia zbiornika.
4. Aby nasypać kawy, należy wysunąć obudowę filtra i
włożyć x filtr stały w uchwyt filtra.
5. Nasypać żądaną ilość kawy wg smaku 5-7g na filiżankę
(max 1 łyżeczka do kawy) średnio zmielonej kawy. Zbyt
drobno zmielona kawa może zapchać pory w filtrze i doprowadzić do przelania się wody.
6. Zamknąć wysuwaną obudowę filtra.
7. Proszę postawić dzbanek z pokrywą na płycie grzewczej.
8. Włożyć wtyczkę do gniazdka (220–240 V~, 50/60 Hz).
9. Proszę nacisnąć przycisk EIN/AUS. Zapali się czerwona lampka kontrolna i proces parzenia kawy
się rozpocznie.
10. Proszę nigdy nie wysuwać obudowy filtra w czasie parzenia kawy.
11. W trakcie parzenia kawy można zdjąć dzbanek, aby nalać kawy do filiżanek. Dzbanek najpóźniej
po 30 sekundach należy umieścić ponownie na płycie grzewczej, aby zapobiec przelaniu się
kawy poza filtr.
12. Po zakończeniu procesu parzenia można wyłączyć urządzenie, naciskając przycisk EIN/AUS.
Lampka kontrolna zgaśnie.
13. Jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone, płyta grzewcza będzie dalej działać. 40 minut po
rozpoczęciu procesu parzenia kawy urządzenie wyłączy się automatycznie.
6. Postawić dzbanek na płycie grzewczej. Do parzenia kawy pokrywa dzbanka musi być zamknięta.
7. Włożyć wtyczkę do gniazda. Urządzenie jest teraz gotowe do użycia.
8. Przed pierwszym użyciem lub jeżeli urządzenie nie było używane przez dłuższy czas, napełnić
zbiornik wody maksymalną ilością czystej, zimnej wody i przeprowadzić jedno lub dwa parzenia
z włożonym filtrem stałym ale bez dodawania kawy.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de