Electrolux EOC66700X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
návod na používanie
Piekarnik do zabudowy
Zabudovaná rúra
EOC 66700
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 7
Wskazówki i tabele pieczenia 13
Konserwacja i czyszczenie 18
Co zrobić, gdy… 26
Dane techniczne 26
Instalacja 27
Utylizacja 29
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy za-
wsze przechowywać w pobliżu urządze-
nia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi bądź
w razie przeprowadzki i pozostawienia
go na miejscu, należy pamiętać o tym,
aby nowy użytkownik miał dostęp do in-
strukcji obsługi oraz wszystkich dodat-
kowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym,
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poniżej instrukcji dla użytkow-
nika podano opis poszczególnych czyn-
noś
ci, jakie należy wykonać podczas in-
stalowania urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od modelu, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem jednofazowym 230 V.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożność. Bardzo gorące grza
łki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się, że
ich przewody nie stykają
się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
2 electrolux
•Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gor
ące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1
6
7
3
2
4
5
8
1 Panel sterowania
2 Zegar elektroniczny
3 Otwory wylotowe powietrza chłodzącego
4 Grzałka grilla
electrolux 3
5 Żarówka piekarnika
6 Wentylator piekarnika
7 Tabliczka znamionowa
8 Otwór do zamocowania rożna
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Ociekacz
Ruszt piekarnika
Wymienne prowadnice teleskopowe
Rożen
31 2 4
1 Zdejmowana rączka rożna
2 Pręt rożna
3 Widełki
4 Podpórka rożna
Panel sterowania
1 2 3 4 5 6 7
8910
1 WŁĄCZ / WYŁĄCZ 2 Przycisk wyboru funkcji piekarnika
4 electrolux
3 Wskaźnik funkcji pieczenia
4 Wyświetlacz temperatury
5 Wyświetlacz czasu
6
Przycisk zwiększania "
" (Czas lub
temperatura)
7 Godzina / Minutnik / Funkcja czasu trwa-
nia pieczenia / Funkcja zakończenia go-
towania
8 Funkcja czyszczenia pirolitycznego
9
Przycisk zmniejszania "
" (Czas lub
temperatura)
10 Funkcja szybkiego nagrzewania
W przypadku przerwy w zasilaniu
wszystkie ustawienia (aktualna godzina,
ustawienia programu lub program w
trakcie używania) zostaną zachowane
przez około 3 minuty. Jeżeli zasilanie nie
będzie przywrócone przed upływem 3
minut, wszystkie ustawienia zostaną
anulowane. Po przywróceniu zasilania,
cyfry na wyświetlaczu będą migać. W
takim wypadku należy ustawić ponow-
nie godzinę i minutnik.
Przyciski dotykowe
Wszystkie funkcje piekarnika są sterowane
za pomocą elektronicznego programatora.
Za pomocą przycisków dotykowych można
wybrać dowolną kombinację funkcji piecze-
nia, temperatury pieczenia oraz czasu pracy.
Upewnić się, że jednorazowo wciska się tyl-
ko jeden przycisk. Jeżeli przycisk wyboru
funkcji piekarnika zostanie przytrzymany dłu-
żej, zostanie wybrana następna funkcja pie-
czenia.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Po pierwszym podłączeniu zasilania do pie-
karnika na wyświetlaczu automatycznie po-
jawi się godzina 12:00 oraz migający symbol
.
Przed użyciem piekarnika należy upewnić
się, że ustawiona została prawidłowa godzi-
na.
Ustawianie aktualnej godziny:
1.
Gdy symbol
miga, ustawić prawidło-
wą godzinę naciskając przyciski sterują-
ce "
" lub " "
Symbol strzałki
zniknie po około 5 se-
kundach od ustawienia aktualnej godzi-
ny.
2.
Kiedy tylko symbol
przestanie migać,
dwukrotnie nacisnąć przycisk
.
Następnie postępować zgodnie z opisem
w punkcie 1.
Ważne! Godzinę można ustawić tylko
wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
1.
Nacisnąć przycisk
, aby włączyć pie-
karnik.
2.
Nacisnąć dwukrotnie przycisk
i wy-
brać funkcję "pieczenie tradycyjne".
3. Ustawić temperaturę na 250 °C przy po-
mocy przycisku dotykowego "
".
4.
Zostawić włączony pusty piekarnik na
około 45 minut.
5. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
electrolux 5
Procedurę tę należy powtórzyć, ustawiając
kolejne funkcje piekarnika "Termoobieg" i
"Duży grill" na ok. 5-10 minut.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
Przycisk "Wł./Wył."
Piekarnik musi zostać włączony przed usta-
wieniem jakiejkolwiek funkcji lub programu
pieczenia. Po naciśnięciu przycisku
na
wyświetlaczu pojawi się symbol piekarnika i
włączy się oświetlenie piekarnika.
Aby wyłączyć piekarnik, nacisnąć przycisk
. Wszelkie funkcje lub programy pieczenia
zostaną zatrzymane, zgaśnie oświetlenie
piekarnika, a na wyświetlaczu widoczna bę-
dzie tylko aktualna godzina.
Piekarnik można wyłączyć w dowolnym mo-
mencie.
Wybieranie funkcji pieczenia
1. Włączyć piekarnik naciskając przycisk
.
2.
Nacisnąć przycisk
, aby wybrać żąda-
ną funkcję piekarnika. Każde naciśnięcie
przycisku
powoduje wyświetlenie
symbolu pieczenia i odpowiedniego nu-
meru funkcji pieczenia z lewej strony
symbolu bieżącej funkcji pieczenia.
3. Jeżeli wybrana temperatura jest nieod-
powiednia, nacisnąć przycisk "
" lub "
", aby ustawić poprawną temperaturę
Każde naciśnięcie powoduje zmianę
temperatury o 5 stopni.
Podczas nagrzewania piekarnika wskaza-
nie na symbolu termometru
będzie po-
woli wzrastać, wskazując stopień rozgrza-
nia piekarnika.
Gdy zostanie osiągnięta żądana tempera-
tura, rozlegnie się krótki sygnał dźwięko-
wy, a symbol termometru
będzie się
świecić ciągłym światłem.
Ustawianie temperatury i czasu
pieczenia
Nacisnąć przycisk "
" lub " ", aby
zwiększyć lub zmniejszyć ustawioną tempe-
raturę podczas migania symbolu " ° ". Tem-
peratura maksymalna wynosi 250°C.
Nacisnąć przycisk " " lub " ", aby
zwiększyć lub zmniejszyć ustawiony czas
pieczenia podczas migania symbolu "
".
6 electrolux
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Wentylator służy do chłodzenia piekarnika i
panelu sterowania. Wentylator włącza się au-
tomatycznie po kilku minutach pieczenia.
Gorące powietrze wypływa poprzez otwory
wentylacyjne umieszczone przy uchwycie
drzwiczek piekarnika. Po wyłączeniu piekar-
nika wentylator może działać jeszcze przez
jakiś czas w celu jego ochł
odzenia. Jest to
zjawisko zupełnie normalne.
Działanie wentylatora chłodzącego zale-
ży od tego, jak długo piekarnik pracował
oraz w jakiej temperaturze. Wentylator
może się w ogóle nie włączy, gdy została
ustawiona niska temperatura lub gdy
piekarnik był używany tylko przez krótki
okres czasu.
Eksploatacja
Symbole funkcji
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pieczenie trady-
cyjne
Ciepło jest wytwarzane przez górną i dolną grzałkę i roz-
prowadzane równomiernie wewnątrz piekarnika. Wstępnie
ustawiona temperatura: 200°C.
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Możliwość pieczenia kilku potraw równocześnie na róż-
nych poziomach blach. Wstępnie ustawiona temperatura:
175°C.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Zalecane w przypadku du-
żych ilości. Wstępnie ustawiona temperatura: 200 °C - 250
°C
Grillowanie na
rożnie
Rożen można stosować do grillowania mięsa lub do przy-
gotowywania kebabów i mniejszych kawałków mięsa.
Wstępnie ustawiona temperatura: 200°C - 250°C.
Pieczenie mięsa
Ciepło jest wytwarzanie przez górną i dolną grzałkę. Wy-
brana jest automatycznie funkcja szybkiego nagrzewania.
Ciepło wytwarzane na dnie piekarnika jest zmniejszone,
aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu. Wstępnie
ustawiona temperatura: 210°C.
Grill turbo
Oferuje możliwość alternatywnego pieczenia potraw zwy-
czajowo przygotowywanych na konwencjonalnym grillu.
Grzałka grilla i wentylator pracują razem tworząc obieg go-
rącego powietrza wokół potrawy. Wstępnie ustawiona
temperatura: 180°C
Najwyższa temperatura: 200 °C.
Podtrzymywa-
nie ciepła
Możliwość utrzymania ciepła potraw bez potrzeby ich dal-
szego pieczenia. Wstępnie ustawiona temperatura: 80°C.
Nie można zmienić ustawienia temperatury.
electrolux 7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrzewania powodu-
jąc wewnątrz piekarnika cyrkulację powietrza o tempera-
turze pokojowej. Funkcja ta jest odpowiednia do rozmra-
żania delikatnych potraw, które mogłyby zostać uszko-
dzone w wyższej temperaturze, np. ciasta wypełnione kre-
mem, ciasta z polewą, paszteciki, chleb oraz produkty za-
wierające drożdże.
Czyszczenie pi-
rolityczne
Funkcja ta pozwala na dokładne oczyszczenie komory pie-
karnika.
Korzystanie z piekarnika
Piekarnik posiada cztery poziomy do umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania po-
traw liczy się od dołu piekarnika zgodnie z
opisem na rysunku.
4
3
2
1
Ruszty jak i blachy należy wsuwać prawidło-
wo i zgodnie z opisem na rysunku.
Naczyń nie należy stawiać bezpośrednio na
dnie piekarnika.
Piekarnik posiada unikalny system, który po-
woduje naturalną cyrkulację powietrza oraz
stały obieg pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożli-
wia przygotowanie potraw delikatnych wew-
nątrz oraz chrupkich z wierzchu. Dodatko-
wo, do minimum ograniczony zostaje czas
pieczenia oraz zużycie energii. W czasie pie-
czenia może powstawać para, która może
się wydostawać na zewnątrz po otwarciu
drzwi piekarnika. Jest to zjawisko normalne.
Ostrzeżenie! Należy się odsunąć od
piekarnika w momencie otwierania jego
drzwi w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub gorące
powietrze mogły się swobodnie
wydostać.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów ani przykrywać
żadnych części piekarnika folia
aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe
należy ustawiać na ruszcie. Podczas
podgrzewania potraw wytwarzana jest
para, tak jak podczas gotowania wody
w czajniku. Gdy para wchodzi w
styczność ze szkłem na drzwiach
piekarnika, następuje kondensacja i
powstają krople wody.
Ostrzeżenie! Należy uważać, aby nie
uszkodzić emaliowanych części
piekarnika podczas wkładania i
wyjmowania akcesoriów.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze rozgrzewać pusty piekar-
nik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania drzwi
należy stać w bezpiecznej odległości.
Nie dopuszczać do swobodnego
opadania drzwi - podtrzymywać je,
dopóki nie zostaną całkowicie otwarte.
Pieczenie z nawiewem gorącego
powietrza
W tym przypadku wymiana ciepła odbywa
się pod wpływem gorącego powietrza wpro-
wadzanego w ruch przez wentylator zamie-
szczony w tylnej ścianie piekarnika (wymu-
szony obieg powietrza).
Zapewnia to szybkie i równomierne rozpro-
wadzenie ciepła w całym piekarniku. Dzięki
temu istnieje możliwość pieczenia kilku po-
traw równocześnie na różnych poziomach.
8 electrolux
Stały ruch powietrza oznacza brak przeno-
szenia zapachu lub smaku jednej potrawy na
drugą. Dzięki pieczeniu z użyciem wentyla-
tora można równocześnie piec do dwóch
blach ciastek. Jeśli pieczenie mięsa lub cias-
ta odbywa się na tylko jednym poziomie, za-
leca się używanie niższych poziomów, aby
lepiej widzieć potrawy. Pieczenie z użyciem
wentylatora jest przydatne zwłaszcza do ste-
rylizacji oraz suszenia grzybów lub owoców.
Grillowanie
Grilować można każdy rodzaj mięsa za wy-
jątkiem dziczyzny i mięsa mielonego. Mięso i
ryby należy przed grillowaniem nasmarować
olejem.
Bardziej płaskie kawałki mięsa powinny być
grillowane bliżej grzałki, a grubsze - dalej.
Ruszt można włożyć wygiętą częścią do góry
lub do dołu. Aby potrawa była dobrze zaru-
mieniona, włoż
yć ruszt do grillowania na
czwarty poziom, tzn. tuż pod grzałką.
Odrobina wody wlana do ociekacza do tłusz-
czu ułatwia czyszczenie tej blachy. Włożyć
ociekacz do tłuszczu na pierwszy poziom od
dołu. Przez cały czas pieczenia ciasta, pie-
czenia mięsa lub grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
Gdy piekarnik jest włączony jego wnętrze jest
oświetlone.
Grill turbo
W przypadku funkcji grill turbo wybrać
maksymalnie temperaturę 200°C.
W wyniku tego grill i wentylator będą włącza-
ne naprzemiennie (tryb konwekcyjny). Taki
tryb pracy oznacza, że ciepło może równo-
miernie przenikać potrawę, bez narażania
wierzchu potrawy na bezpośrednie promie-
niowanie grilla przez zbyt długi czas.
Funkcja ta jest przydatna zwłaszcza
do: przygotowywania dużych kawałków
mięsa, drobiu i tuszy ryb, takich jak: pstrąg,
makrela lub chelona.
Grillowanie na rożnie
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Widełki i szpada rożna są spiczaste
i ostro zakończone (o ile urządzenie
jest w nie wyposażone).
Podczas ich używania należy zacho-
wać ostrożność, aby uniknąć obra-
żeń.
Należy postępować zgodnie z poniższymi in-
strukcjami:
1. Umieścić ramę rożna na drugim poziomie
od dołu, jak pokazano na ilustracji.
2. Wsunąć pierwsze widełki na rożen, nad-
ziać potrawę i zabezpieczyć wsuwając
drugie widełki; przymocować widełki do-
kręcając specjalne śrubki.
3. Wło
żyć koniec rożna w otwór silnika roż-
na wyraźnie widocznego na środku tylnej
ściany piekarnika.
4. Umieścić przednią część rożna na ramie
rożna.
5. Odkręcić uchwyt.
6. Wybrać funkcję Grillowanie na rożnie na-
ciskając przycisk funkcji piekarnika
aż
do pojawienia się na wyświetlaczu sym-
bolu
.
electrolux 9
Zaleca się umieszczenie ociekacza na
pierwszym poziomie od dołu po wlaniu
do niego około dwóch szklanek wody.
Programowanie piekarnika
Ustawianie minutnika
1.
Nacisnąć przycisk
, aby wybrać funk-
cję minutnika. Zacznie migać odpowiedni
symbol
, a na wyświetlaczu pojawi się
"0.00"
2.
Nacisnąć przycisk
, aby wybrać żąda-
ny czas. Maksymalny czas to 23 godziny
i 59 minut. Po ustawieniu, minutnik od-
czeka 3 sekundy i rozpocznie odliczanie.
3. Po upłynięciu zaprogramowanego czasu
włączy się sygnał dźwiękowy.
4. Aby go wyłączyć, należy nacisnąć dowol-
ny przycisk.
Alarm akustyczny automatycznie wyłą-
czy się po upływie około jednej minuty,
a na pulpicie sterującym wyświetlona
zostanie aktualna godzina.
Piekarnik NIE ZOSTANIE wyłączony, je-
śli jest w użyciu. Funkcja minutnika może
być użyta także, gdy piekarnik nie pra-
cuje.
Kasowanie lub zmiana ustawienia
minutnika:
Naciskać przycisk
, aż zaczną migać sym-
bole
oraz .
Teraz można zmienić ustawienia minutnika
naciskając przycisk "
" lub " ".
Kasowanie minutnika:
Naciskać przycisk
, aż zaczną migać sym-
bole
oraz .
Naciskać przycisk "
", aby zmniejszyć
czas, aż wyświetlone zostanie "0.00".
Programowanie wyłączenia piekarnika
1. Włożyć potrawy do piekarnika, włączyć
piekarnik, wybrać funkcję pieczenia i do-
stosować temperaturę w razie potrzeby.
2.
Nacisnąć przycisk
, aby wybrać funk-
cję czasu pieczenia. Zacznie migać sym-
bol czasu pieczenia
, a na panelu
sterowania wyświetlane zostanie "0.00"
3.
Podczas gdy miga symbol
, naciskać
przycisk "
", aby wybrać żądany czas.
Maksymalny czas to 23 godziny i 59 mi-
nut. Programator odczeka 3 sekundy i
rozpocznie odliczanie.
10 electrolux
4. Po upłynięciu zaprogramowanego czasu
piekarnik wyłączy się automatycznie. Za-
brzmi sygnał dźwiękowy a na wyświetla-
czu pojawi się "0.00".
5. Aby wyłączyć alarm akustyczny, należy
nacisnąć przycisk WŁĄCZ/WYŁĄCZ.
Alarm akustyczny wyłączy się automa-
tycznie po około dwóch minutach. Na-
stępnie nacisnąć przycisk WŁĄCZ/WY-
ŁĄCZ, aby zresetować program.
Anulowanie ustawionego czasu
pieczenia:
1.
Naciskać przycisk
, aż zacznie migać
symbol
.
2.
Naciskać przycisk "
", aby zmniejszyć
czas, aż wyświetlone zostanie "0.00".
Programowanie włączenia i wyłączenia
się piekarnika
1. Ustawić funkcję "Czas pieczenia" według
opisu w odpowiednim rozdziale.
2.
Naciskać przycisk
aż do wyboru funk-
cji "Koniec pieczenia"
i gdy zacznie
migać odpowiedni symbol. Panel stero-
wania wyświetli czas zakończenia pie-
czenia (to znaczy aktualną godzinę +
czas pieczenia)
3.
Nacisnąć przycisk "
", aby wybrać żą-
dany czas zakończenia pieczenia.
4. Kiedy czas zostanie ustawiony, progra-
mator odczeka 3 sekundy, po czym roz-
pocznie odliczanie.
5. Piekarnik włącza i wyłącza się automa-
tycznie. Zabrzmi sygnał dźwiękowy.
6. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć przycisk WŁĄCZ/WYŁĄCZ.
Alarm akustyczny wyłączy się automa-
tycznie po około dwóch minutach. Na-
stępnie nacisnąć przycisk WŁĄCZ/WY-
ŁĄCZ, aby zresetować program.
Aby anulować program, wystarczy anu-
lować czas pieczenia.
Funkcje specjalne
Wyłącznik bezpieczeństwa piekarnika
Piekarnik wyłączy się automatycznie w przy-
padku jakiejkolwiek zmiany ustawień zgod-
nie z tabelą poniżej.
Ustawienie tempe-
ratury
Automatyczne wyłą-
czenie
250ºC po 3 godzinach
od 200 do 245°C po 5,5 godzinach
od 120 do 195°C po 8,5 godzinach
mniej niż 120°C po 12 godzinach
Ciepło resztkowe
Jeśli ustawiono czas pieczenia, piekarnik au-
tomatycznie się wyłączy kilka minut przed
zaprogramowanym czasem i wykorzysta
ciepło resztkowe, aby dokończyć pieczenie
bez poboru energii.
Wszystkie aktualne ustawienia będą wy-
świetlane dopóki czas pieczenia nie dobieg-
nie końca.
Funkcja ta nie działa, gdy czas pieczenia wy-
nosi mniej niż 15 minut.
Zabezpieczenie przed uruchomieniem
piekarnika przez dzieci
Aby zapobiec włączaniu piekarnika przez
dzieci, możliwe jest zablokowanie przycis-
ków piekarnika.
electrolux 11
1. Wyłączyć piekarnik naciskając przycisk
.
2.
Nacisnąć jednocześnie przycisk
oraz
"
" i przytrzymać przez około 3 sekun-
dy. Zabrzmi sygnał dźwiękowy, a na wy-
świetlaczu pojawi się " SAFE ".
3. Piekarnik jest teraz zablokowany. Nie
mogą zostać wybrane funkcje ani tem-
peratury.
Aby odblokować piekarnik:
Nacisnąć jednocześnie przycisk
oraz "
" i przytrzymać przez około 3 sekundy.
Zabrzmi sygnał akustyczny i zniknie napis
"SAFE".
Można teraz korzystać z piekarnika.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Po wybraniu funkcji pieczenia i ustawieniu
temperatury wnętrze piekarnika będzie się
stopniowo nagrzewać aż do osiągnięcia wy-
branej temperatury.
Zajmie to od 10 do 15 minut, zależnie od wy-
branej funkcji i temperatury.
Jeśli zaistnieje potrzeba osiągnięcia żądanej
temperatury w krótszym czasie, wówczas
można użyć funkcji "Szybkie nagrzewanie".
1. Włączyć piekarnik naciskając przycisk
.
2. Ustawić żądaną funkcję pieczenia i tem-
peraturę, jak wyjaśniono na poprzednich
stronach.
3. Ustawić temperaturę naciskając przycisk
"
" lub " ". Temperatura pojawi się
na wyświetlaczu.
4.
Nacisnąć przycisk
. Wyświetlacz tem-
peratury wskazuje " FHU "
5.
Nacisnąć przycisk
. Przez około 10
sekund będzie migać symbol " ° ". Teraz
można wybrać żądaną temperaturę. Us-
tawić temperaturę naciskając przycisk "
" lub " ".
6. Gdy zostanie osiągnięta żądana tempe-
ratura, zostanie wyemitowany krótki syg-
nał dźwiękowy, a na wyświetlaczu wi-
doczna będzie ustawiona temperatura.
Tej funkcji można używać w połączeniu z do-
wolną funkcją pieczenia i temperaturą.
Sygnał naciskania przycisków
Można wybrać opcję, by sterownik elektro-
niczny emitował sygnał akustyczny za każ-
dym razem, kiedy zostanie naciśnięty przy-
cisk.
Aby włączyć tę funkcję, piekarnik musi być
wyłączony.
1.
Nacisnąć jednocześnie
oraz " " i
przytrzymać przez około 3 sekundy. Syg-
nał alarmu zostanie wyemitowany jed-
nokrotnie.
Aby wyłączyć sygnał naciskania
przycisków, należy:
1. Jeżeli piekarnik jest włączony, nacisnąć
, aby go wyłączyć.
2.
Nacisnąć jednocześnie
oraz " " i
przytrzymać przez około 3 sekundy. Ste-
rownik elektroniczny wyemituje jeden
sygnał akustyczny.
Tryb demo
Tryb ten służy do zademonstrowania działa-
jącego piekarnika w sklepach bez zużywania
12 electrolux
energii z wyjątkiem oświetlenia wewnętrzne-
go, wyświetlacza i wentylatora.
Funkcję tę można włączyć tylko podczas
pierwszego podłączania urządzenia.
W przypadku wystąpienia awarii zasilania, po
przywróceniu zasilania można włączyć funk-
cję Demo tylko wtedy, jeśli na wyświetlaczu
miga automatycznie 12:00 i symbol
.
1.
Nacisnąć przycisk
i przytrzymać przez
ok. 2 sekundy. Zabrzmi krótki sygnał
akustyczny.
2.
Nacisnąć jednocześnie przyciski
i "
". Zabrzmi krótki sygnał dźwiękowy, a
na wyświetlaczu pojawi się "12:00".
Kiedy piekarnik zostanie włączony, na wy-
świetlaczu pojawi się symbol
.
Oznacza to, że została włączona funkcja de-
mo.
Można wybierać wszystkie funkcje piekarni-
ka.
Piekarnik w gruncie rzeczy nie działa, gdyż
grzałki się nie włączają.
Aby wyłączyć funkcję demo, należy wyłączyć
piekarnik i postępować zgodnie z powyższy-
mi wskazówkami.
Funkcja demo pozostaje zapisana w
programie w przypadku awarii zasilania.
Kody błędu
Programator elektroniczny przeprowadza
ciągłą kontrolę diagnostyczną systemu.
Jeśli jakieś parametry nie są poprawne, pie-
karnik zatrzyma włączone funkcje i na wy-
świetlaczu pojawi się odpowiedni kod błędu
Więcej informacji zawiera rozdział "Co zrobić,
gdy...".
Wskazówki i tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić blachy, po upływie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczu
ć opór oznacza to, że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
electrolux 13
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
wykładać żadnych części piekarnika
folią aluminiową ani stawiać brytfanek,
naczyń, itp. na dnie piekarnika,
ponieważ nadmierny wzrost
temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, sk
ładników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Pieczenie tradycyjne i z termoobiegiem
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
CIASTA
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Ciasta ukręcane 2 170
2(1 i 3)
1)
160 45-60 Forma do
ciast
Kruche ciasto 2 170
2(1 i 3)
1)
160 20-30 Forma do
ciast
Sernik 1 175 2 165 60-80 Forma do
ciast
Ciasto z jabłkami 1 170
2(1 i 3)
1)
160 90-120 Forma do
ciast
Strudel 2 180 2 160 60-80 Blacha do
pieczenia
Tarta z dżemem 2 190
2(1 i 3)
1)
180 40-45 Forma do
ciast
Ciasto z owocami 2 170 2 150 60-70 Forma do
ciast
Biszkopt 1 170
2(1 i 3)
1)
165 30-40 Forma do
ciast
Keks 1 150 2 150 120-150 Forma do
ciast
Ciasto ze śliwkami 1 175 2 160 50-60 Forma do
chleba
Ciasteczka 3 170 2 160 20-35 Blacha do
pieczenia
Herbatniki 2 160
2(1 i 3)
1)
150 20-30 Blacha do
pieczenia
14 electrolux
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Bezy 2 135
2(1 i 3)
1)
150 60-90 Blacha do
pieczenia
Herbatniki dekoro-
wane
2 200 2 190 12-20 Blacha do
pieczenia
Ciasta francuskie:
Ciasto ptysiowe
2 lub 3 210
2(1 i 3)
1)
170 25-35 Blacha do
pieczenia
Babeczki 2 180 2 170 45-70 Forma do
ciast
1) W przypadku pieczenia jednocześnie kilku potraw, zaleca się ich umieszczenie na poziomach
podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
CHLEB I PIZZA
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Biały chleb 1 195 2 185 60-70 Forma do
chleba
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 Forma do
chleba
Bułki 2 200
2(1 i 3)
1)
175 25-40 Blacha do
pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30 Blacha do
pieczenia
1) W przypadku pieczenia jednocześnie kilku potraw, zaleca się ich umieszczenie na poziomach
podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
TARTY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom
Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Zapiekanka makaro-
nowa
2 200
2(1 i 3)
1)
175 40-50 Forma do
chleba
Tarta warzywna 2 200
2(1 i 3)
1)
175 45-60 Forma do
chleba
Quiche 1 210 1 190 30-40 Forma do
chleba
Lazania 2 200 2 200 25-35 Forma do
chleba
electrolux 15
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom
Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Forma do
chleba
1) W przypadku pieczenia jednocześnie kilku potraw, zaleca się ich umieszczenie na poziomach
podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
MIĘSA
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Wołowina 2 190 2 175 50-70 Ruszt
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 Ruszt
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Ruszt
Rostbef
- krwisty 2 210 2 200 50-60 Ruszt
- średnio wypieczo-
ny
2 210 2 200 60-70 Ruszt
- dobrze wypieczo-
ny
2 210 2 200 70-80 Ruszt
Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120-150 Ze skórą
Golonka wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 Udziec
Kurczak 2 190 2 200 70-85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210-240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120-150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150-200 W całości
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawał-
kach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawał-
kach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości
Klops 2 180 2 175 Łącznie 150 Forma do
chleba
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
16 electrolux
RYBY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp.
(°C)
Poziom Temp.
(°C)
W minu-
tach
UWAGA
Pstrąg / Dorada 2 190
2(1 i 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk / Łosoś 2 190
2(1 i 3)
1)
175 35-60 4-6 filetów
1) W przypadku pieczenia jednocześnie kilku potraw, zaleca się ich umieszczenie na poziomach
podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane do
indywidualnych preferencji.
Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g
Poziom
Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Wstępnie rozgrzać
przez 5 min.
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Dla grilla turbo ustawić
temperaturę maksymalnie 200°C.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
electrolux 17
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Pałki z kurczaka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Podane wartości temperatur służą jedy-
nie orientacji. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane
do indywidualnych preferencji.
Grillowanie na rożnie
Podane czasy nie uwzględniają czasu
wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze wstępnie
rozgrzewać przez 10 minut.
TYP POTRAWY
Waga (w
gramach)
Poziom
Temperatura
(w °C)
Czas pieczenia w
minutach
Drób 1000 2 250 50/60
Pieczeń 800 2 250 50/60
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. W razie potrzeby należy je
dobrać stosownie do indywidualnych prefe-
rencji.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy stosować
pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
•Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą miękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
18 electrolux
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosowa
ć:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczących, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Komora piekarnika
Emaliowany spód komory piekarnika najle-
piej czyści się, gdy piekarnik jest jeszcze
ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik przy
pomocy miękkiej szmatki zamoczonej w
ciepłej wodzie z mydłem. Od czasu do czasu
należy wykonać bardziej dokładne czyszcze-
nie stosując do tego celu markowy środek do
czyszczenia.
Czyszczenie pyrolityczne
Wn
ętrze piekarnika pokryte jest specjalną
emalią odporną na działanie wysokich tem-
peratur.
Podczas czyszczenia pyrolitycznego tempe-
ratura wewnątrz piekarnika może sięgać
500°C, powodując tym samym wypalenie
pozostałości potraw.
Ze względów bezpieczeństwa podczas czy-
szczenia pyrolitycznego, drzwi piekarnika
zostają automatycznie zablokowane, gdy
temperatura w jego wnętrzu osiąga około
300 °C
Po zakończeniu czyszczenia drzwi pozosta-
ną zamknięte, dopóki wnętrze piekarnika nie
ostygnie.
Wentylator chłodzący działa przez cały czas
pieczenia i po jego zakończeniu, aż do os-
tygnięcia piekarnika. Po zakończeniu piecze-
nia zaleca się usunięcie wszystkich pozosta-
łości potraw wilgotną gąbką.
Jednakże, od czasu do czasu należy wyko-
nać bardziej dokładne czyszczenie przy u
ży-
ciu funkcji czyszczenia pyrolitycznego.
W zależności od stopnia zabrudzenia piekar-
nika do wyboru są dwa różne poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego.
Jeżeli wnętrze piekarnika nie jest zbyt mocno
zabrudzone, zalecamy wybór funkcji czy-
szczenia pyrolitycznego P 1 na wyświetlaczu
programatora.
Po zakończeniu każdego cyklu czyszczenia
pyrolitycznego zaleca się przetrzeć piekarnik
miękką gąbką zwilżoną ciepłą wodą.
Jeżeli wnętrze piekarnika jest mocno zabru-
dzone, zaleca się wybranie funkcji czyszcze-
nia pyrolitycznego P 2 na wyświetlaczu pro-
gramatora.
Przy korzystaniu z funkcji czyszczenia pyro-
litycznego nie można korzystać z piekarnika
przez 2 godziny w przypadku stosowania
funkcji P 1 i przez ok. 2,5 godziny w przy-
padku stosowania funkcji P 2.
electrolux 19
Piekarnik posiada mechanizm, który
przypomina o konieczności przeprowa-
dzenia czyszczenia pyrolitycznego po
kilkakrotnym pieczeniu potraw w zależ-
ności od stopnia zabrudzenia piekarni-
ka.
Rozlega się wtedy sygnał akustyczny i
na wyświetlaczu pojawia się na około 15
sekund napis "Pyro" , poczym rozlega
się drugi sygnał akustyczny.
Należy wybrać program czyszczenia py-
rolitycznego odpowiedni do stopnia za-
brudzenia piekarnika.
Jeśli nie przeprowadzono kompletnego
czyszczenia piekarnika, przypomnienie
o konieczności wykonania czyszczenia
pyrolitycznego pojawia się przy każdo-
razowym jego wyłączeniu.
Używanie czyszczenia pyrolitycznego
Ostrzeżenie! Przed włączeniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy usunąć z piekarnika większe
zabrudzenia i upewnić się, że jest on
pusty. Nie należy pozostawiać w
piekarniku żadnych akcesoriów
(naczyń, rusztów, blach do ciasta,
ociekacza do tłuszczu itp.), gdyż
mogłyby one ulec poważnemu
uszkodzeniu.
Ostrzeżenie! Przed uruchomieniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy upewnić się, że drzwi
piekarnika są dobrze zamknięte.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego nie należy korzystać
z płyty kuchennej zainstalowanej
nad piekarnikiem, gdyż mogłoby to
spowodować przegrzanie i
uszkodzenie urządzenia.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego drzwiczki piekarnika
mocno się rozgrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia, gdy jest ono gorące.
Aby przeprowadzić czyszczenie pyrolityczne
piekarnika, należy wybrać tę funkcję.
Dostępne są następujące poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego:
Program pyrolizy 1 (P 1), czas trwania: 2 go-
dziny. = 30 minut rozgrzewanie + 1 godzina
czyszczenia w temp. 480 °C + 30 minut na
ochłodzenie piekarnika.
Program pyrolizy 2 (P 2), czas trwania: 2 go-
dziny. 30 minut = 30 minut rozgrzewanie + 1
godzina 30 minut czyszczenia w temp. 480
°C + 30 minut na ochłodzenie piekarnika.
Czasu trwania czyszczenia pyrolitycznego
nie można zmienić.
Przed przeprowadzeniem czyszczenia
pyrolitycznego należy wyjąć z piekarnika
boczne prowadnice.
Aby uruchomić funkcję czyszczenia
pirolitycznego, należy wykonać
następujące czynności:
1.
Nacisnąć przycisk , aby włączyć pie-
karnik Naciskać przycisk
, aż wyświet-
laczu pojawi się symbol
funkcji Pyro
(poziom 1 - P I).
Symbol i wskaźnik Pyro będą rów-
nocześnie migać na wyświetlaczu w oraz
wyemitowany zostanie sygnał dźwięko-
wy.
Oznacza to, że przed uruchomieniem
funkcji czyszczenia pirolitycznego należy
wyjąć z komory piekarnika wszystkie ak-
cesoria i prowadnice boczne.
2. Przez 5 sekund na wyświetlaczu migać
będzie symbol czasu pieczenia
. W
tym czasie należy nacisnąć przycisk "
" lub " ", aby wybrać funkcję pirolizy
1 (P I) lub pirolizy 2 (P 2)
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Electrolux EOC66700X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach