Progress PBK3360X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy
PBK 3360
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 6
Porady oraz tabele pieczenia 12
Czyszczenie i pielęgnacja 17
Co zrobić, gdy… 21
Parametry techniczne 22
Instalacja 23
Utylizacja 25
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy za-
wsze przechowywać w pobliżu urządze-
nia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi bądź
w razie przeprowadzki i pozostawienia
go na miejscu, należy pamiętać o tym,
aby nowy użytkownik miał dostęp do in-
strukcji obsługi oraz wszystkich dodat-
kowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym,
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poniżej instrukcji dla użytkow-
nika podano opis poszczególnych czyn-
noś
ci, jakie należy wykonać podczas in-
stalowania urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od modelu, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem jednofazowym 230 V.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożność. Bardzo gorące grza
łki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się, że
ich przewody nie stykają
się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
2 progress
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gorące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1 Panel sterowania
2 Kontrolka termostatu
3 Pokrętło termostatu
4 Elektroniczny minutnik
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Lampka kontrolna zasilania
7 Otwory wlotowe powietrza chłodzącego
8 Grill
9 Oświetlenie wewnętrzne
10 Gniazdo rożna
progress 3
11 Wentylator piekarnika
12 Tabliczka znamionowa
Akcesoria
Ociekacz
Blacha do pieczenia
Ruszt piekarnika
Rożen
31 2 4
1 Zdejmowana rączka rożna
2 Pręt rożna
3 Widełki
4 Podpórka rożna
Obsługa
Chowane pokrętło sterowania
To urządzenie jest wyposażone w chowane
pokrętła.
Pokrętła po wciśnięciu chowają się lub wy-
skakują.
Kiedy piekarnik jest nieużywany, można je
zupełnie schować.
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Piekarnik jest wyłączony
Termoobieg
Pieczenie tradycyjne
Dolna grzałka
Turbo grill
Grillowanie na rożnie
Rozmrażanie
4 progress
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapala się po obróceniu
pokrętła wyboru funkcji piekarnika.
Pokrętło wyboru temperatury
Aby ustawić temperaturę w zakresie od 50°C
do 250°C, należy obracać pokrętło wyboru
temperatury w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara.
Kontrolka temperatury
Ta kontrolka zapala się po obróceniu pokręt-
ła wyboru temperatury.
Pozostaje ona zapalona do momentu osiąg-
nięcia ustawionej temperatury. Następnie cy-
klicznie zapala się i gaśnie sygnalizując utrzy-
mywanie temperatury.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Wentylator służy do chłodzenia piekarnika i
panelu sterowania. Wentylator włącza si
ę au-
tomatycznie po kilku minutach pieczenia.
Gorące powietrze wypływa poprzez otwory
wentylacyjne umieszczone przy uchwycie
drzwiczek piekarnika. Po wyłączeniu piekar-
nika wentylator może działać jeszcze przez
jakiś czas w celu jego ochłodzenia. Jest to
zjawisko zupełnie normalne.
Działanie wentylatora chłodzącego zale-
ży od tego, jak długo piekarnik pracował
oraz w jakiej temperaturze. Wentylator
może się w ogóle nie włączy, gdy została
ustawiona niska temperatura lub gdy
piekarnik był używany tylko przez krótki
okres czasu.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
Piekarnik działa tylko po ustawieniu
aktualnej godziny.
Należy zapewnić właściwą wentylację w
kuchni.
1. Aktualną godzinę należy zapisać do pa-
mięci elektronicznego minutnika (patrz
rozdział "Elektroniczny minutnik").
2. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na funkcję termoobiegu
3. Ustawić pokrętło regulacji temperatury
na 250°C.
4. Otworzyć okno w celu wentylacji pomie-
szczenia.
5. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
Powtórzyć tę procedurę przy funkcji górna i
dolna grzałka
oraz grill turbo przez
około 5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
progress 5
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
Eksploatacja
56 4
1
8
7
2
3
1 Wyświetlacz
2
Kontrolka minutnika
3
Kontrolka aktualnej godziny
4
Przycisk "
"
5
Przycisk wyboru funkcji
6
Przycisk "
"
7 Kontrolka czasu zakończenia pieczenia
8
Kontrolka czasu pieczenia
Piekarnik będzie działał dopiero po
ustawieniu aktualnej godziny. Jed-
nakże piekarnika można używać także
bez wyboru programu.
W przypadku przerwy w zasilaniu
wszystkie ustawienia (aktualna godzina,
ustawienia programu lub włączony pro-
gram) zostaną anulowane. Po przywró-
ceniu zasilania cyfry na wyświetlaczu bę-
dą pulsowały. W takim wypadku należy
ustawić ponownie zegar i minutnik.
Ustawianie aktualnej godziny
Po włączeniu zasilania lub po awarii zasilania
na wyświetlaczu będzie pulsowała kontrolka
aktualnej godziny
.
Ustawianie aktualnej godziny
1.
Nacisnąć przycisk "
" lub " ".
2. Odczekać 5 sekund. Kontrolka aktualnej
godziny
zgaśnie, a na wyświetlaczu
pojawi się ustawiona aktualna godzina.
Urządzenie jest teraz gotowe do pracy.
Zmiana aktualnej godziny
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aby
wybrać funkcję zegara. Odpowiednia
kontrolka zacznie pulsować. Następnie
wykonać czynności opisane powyżej.
Aktualną godzinę można zmienić jedynie
wtedy, gdy nie wybrano żadnej funkcji
automatycznej (czas pieczenia
lub
czas zakończenia pieczenia
).
6 progress
Czas pieczenia
Przy wyborze tej funkcji piekarnik wyłączy się
samoczynnie po upływie ustawionego cza-
su. Włożyć potrawę do piekarnika, wybrać
funkcję pieczenia i ustawić pożądaną tem-
peraturę pieczenia.
Aby wybrać funkcję czasu pieczenia, nacis-
nąć kilkakrotnie przycisk
.
Odpowiednia kontrolka zacznie pulsować.
Następnie należy wykonać następujące
czynności:
Programowanie czasu pieczenia
1.
Nacisnąć przycisk "
" lub " ".
2. Po ustawieniu czasu pieczenia odczekać
5 sekund. Kontrolka czasu pieczenia
zapali się, a na wyświetlaczu zosta-
nie z powrotem wyświetlona aktualna go-
dzina.
3. Po upływie ustawionego czasu pieczenia
piekarnik automatycznie wyłączy się.
Rozlegnie się sygnał akustyczny, a kon-
trolka będzie pulsowała. Ustawić pokręt-
ło wyboru funkcji piekarnika i regulacji
temperatury na zero.
Aby wyłączyć sygnał akustyczny, nacis-
nąć dowolny przycisk.
UWAGA : Po wyłączeniu sygnału akus-
tycznego, piekarnik powraca do trybu
ręcznego sterowania. Jeśli pokrętło wy-
boru funkcji piekarnika i regulacji tempe-
ratury nie zostały ustawione na zero, pie-
karnik zacznie się ponownie nagrzewać.
Anulowanie zaprogramowanego czasu
pieczenia
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aby
wybrać funkcję czasu pieczenia. Odpo-
wiednia kontrolka
zacznie pulsować,
a na wyświetlaczu pojawi się wskazanie
pozostałego czasu pieczenia.
2.
Nacisnąć przycisk "
" i przytrzymać w
tym położeniu, aż na wyświetlaczu pojawi
się wskazanie "0:00" . Po 5 sekundach
kontrolka zgaśnie, a na wyświetlaczu po-
nownie pojawi się aktualna godzina.
Czas zakończenia pieczenia
Funkcja ta umożliwia automatyczne wyłą-
czenia piekarnika po osiągnięciu zaprogra-
mowanej godziny zakończenia pieczenia.
Włożyć potrawę do piekarnika, wybrać funk-
cję czasu zakończenia pieczenia i ustawić
pożądaną temperaturę pieczenia.
Aby wybrać funkcję czasu zakończenia pie-
czenia, nacisnąć kilkakrotnie przycisk
.
Odpowiednia kontrolka zacznie pulsować.
Następnie należy wykonać następujące
czynności:
Ustawianie czasu zakończenia pieczenia
1.
Nacisnąć przycisk "
" lub " ".
2. Po ustawieniu czasu zakończenia pie-
czenia odczekać 5 sekund. Kontrolka
czasu zakończenia pieczenia
zapali
się, a na wyświetlaczu zostanie z powro-
tem wyświetlona aktualna godzina.
progress 7
3. Po upływie ustawionego czasu piekarnik
automatycznie wyłączy się. Rozlegnie się
sygnał akustyczny, a kontrolka będzie
pulsowała. Ustawić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika i regulacji temperatury
na zero.
Aby wyłączyć sygnał akustyczny, nacis-
nąć dowolny przycisk.
UWAGA : Po wyłączeniu sygnału akus-
tycznego, piekarnik powraca do trybu
ręcznego sterowania. Jeśli pokrętło wy-
boru funkcji piekarnika i regulacji tempe-
ratury nie zostały ustawione na zero, pie-
karnik zacznie się ponownie nagrzewać.
Kasowanie ustawionego czasu zakończenia
pieczenia
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aby
wybrać funkcję czasu zakończenia pie-
czenia. Odpowiednia kontrolka
za-
cznie pulsować, a na wyświetlaczu poja-
wi się zaprogramowany czas zakończe-
nia pieczenia.
2.
Nacisnąć przycisk "
" i przytrzymać w
tym położeniu, aż na wyświetlaczu pojawi
się aktualna godzina. Rozlegnie się syg-
nał akustyczny, a kontrolka zgaśnie.
Połączenie funkcji czasu pieczenia
i
czasu zakończenia pieczenia
Funkcji czasu pieczenia i czasu zakończenia
pieczenia można używać jednocześnie, aby
piekarnik włączył się i wyłączył w późniejszym
czasie.
1.
Za pomocą funkcji czasu pieczenia
ustawić czas pieczenia (zgodnie z opi-
sem w odpowiednim rozdziale). Następ-
nie nacisnąć przycisk
. Na wyświetla-
czu pojawi się zaprogramowane ustawie-
nie.
2. Za pomocą funkcji czasu zakończenia
pieczenia
ustawić godzinę zakoń-
czenia pieczenia (zgodnie z opisem w od-
powiednim rozdziale). Odpowiednia kon-
trolka zapali się i na wyświetlaczu pojawi
się aktualna godzina. Piekarnik włączy i
wyłączy się zgodnie z wprowadzonymi
ustawieniami.
Minutnik
Sygnał minutnika rozbrzmiewa po upływie
ustawionego czasu. Jednakże piekarnik jest
nadal włączony, gotowy do używania.
Ustawianie minutnika
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aby
wybrać funkcję minutnika. Zacznie pul-
sować odpowiednia kontrolka
.
2.
Następnie nacisnąć przycisk "
" lub "
" (czas maksymalny: 2 godziny, 30
minut).
3. Po ustawieniu minutnika odczekać 5 se-
kund. Zapali się kontrolka minutnika.
4. Po upływie ustawionego czasu wskaza-
nie zacznie pulsować i będzie rozbrzmie-
wał sygnał akustyczny. Aby wyłączyć
sygnał akustyczny, nacisnąć dowolny
przycisk.
Kasowanie minutnika
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aby
wybrać funkcję minutnika. Zacznie pul-
sować odpowiednia kontrolka
i na wy-
świetlaczu pojawi się pozostały czas.
8 progress
2.
Nacisnąć przycisk "
" i przytrzymać w
tym położeniu, aż na wyświetlaczu pojawi
się wskazanie "0:00" . Po 5 sekundach
kontrolka zgaśnie, a na wyświetlaczu po-
nownie pojawi się aktualna godzina.
Wyłączanie wyświetlacza
1. Nacisnąć jednocześnie dwa przyciski
programowania i przytrzymać w tym po-
łożeniu przez około 5 sekund. Wyświet-
lacz wyłączy się.
2. W celu ponownego włączenia wyświetla-
cza należy nacisnąć dowolny przycisk.
Wyświetlacz można wyłączyć tylko pod
warunkiem, że nie zostały ustawione
żadne funkcje.
Korzystanie z piekarnika
Ważne! Nie umieszczać folii aluminiowej,
form do pieczenia itp. na dnie piekarnika,
gdyż skumulowane ciepło może
doprowadzić do zniszczenia emaliowanej
powierzchni piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie umieszczonym w
bocznych prowadnicach. Przy
podgrzewaniu potraw powstaje para,
podobnie jak ma to miejsce w czajniku. Przy
kontakcie pary ze szkłem w drzwiach
piekarnika następuje kondensacja i powstają
krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze wstępnie rozgrzewać
pusty piekarnik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ważne! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Przy otwieraniu drzwi należy zachować os-
trożność. Nie pozwalać, aby drzwi same
opadały przy otwieraniu piekarnika - należy
zawsze trzymać drzwi za uchwyt aż do ich
zupełnego otwarcia.
Piekarnik posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw.
Poziom umieszczania potraw liczy się od
dołu piekarnika - patrz rysunek.
Wsuwane elementy należy umieszczać
prawidłowo (patrz rysunek).
Nie stawiać garnków ani naczyń bezpo-
średnio na dnie piekarnika.
Termoobieg
Żywność pieczona jest przy użyciu podgrza-
nego powietrza, rozprowadzanego równo
wewnątrz piekarnika za pomocą wentylatora
położonego na tylnej ścianie piekarnika.
Ciepło jest szybko i równomiernie rozprowa-
dzane po całym piekarniku. Pozwala to na
jednoczesne pieczenie różnych potraw
umieszczonych na różnych poziomach.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji:
Szybsze wstępne nagrzewanie
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, cho-
ciaż może zajść potrzeba wydłużenia cza-
su pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. Do
pieczenia takich potraw jak chleb, paszte-
ciki, rożki, suflety, itp., które wymagają wy-
ższych temperatur, najlepsze wyniki są
osiągane, gdy piekarnik jest wstępnie pod-
grzany.
progress 9
Niższe temperatury
Pieczenie z użyciem wentylatora zazwy-
czaj wymaga niższych temperatur niż pie-
czenie tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur pod-
anych w tabeli potraw. Należy pamiętać,
aby obniżyć temperatury podane dla pie-
czenia tradycyjnego o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają pie-
czenie tradycyjnego.
Równomierne pieczenie
Pieczenie z udziałem wentylatora umożli-
wia równomierne ogrzewanie potraw
umieszczonych na wszystkich poziomach.
Oznacza to, że jednocześnie mogą być
pieczone w piekarniku większe ilości tej
samej potrawy. Jednak potrawa umie-
szczona na górnej półce może zarumienić
się szybciej niż ta umieszczona na niższej.
Jest to zjawisko zupełnie normalne. Nie
dochodzi do przenikania zapachów mię-
dzy potrawami.
Pieczenie tradycyjne
–Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie potrawy od spodu, należy
korzystać z niż
szego poziomu. Aby zwięk-
szyć przyrumienienie góry potrawy, należy
umieścić ją na wyższym poziomie.
Zarumienienie potrawy na dole zależy od
materiału, z którego jest wykonana forma
i naczynie do pieczenia oraz od ich wy-
kończenia. Naczynia emaliowane, naczy-
nia ciemne, ciężkie lub naczynia z powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw zwięk-
szają przyrumienienie spodu potrawy, na-
tomiast szklane naczynia żaroodporne,
błyszczące blachy z aluminium lub polero-
wanej stali odbijają ciepło powodując tym
samym mniejsze przyrumienienie spodu
potrawy.
Naczynia należy ustawiać centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przy-
rumienienie.
–Potrawy należy umieszczać w formach o
odpowiednich rozmiarach, aby uniknąć
rozpryskiwania na dno piekarnika, co ułat-
wi utrzymanie jego w czystości.
Nie umieszczać naczyń, form lub
blach do pieczenia bezpośrednio na
dnie piekarnika , gdyż staje się ono bar-
dzo gorące i mo
że wystąpić uszkodzenie.
Przy stosowaniu tej funkcji energia cieplna
pochodzi z grzałki dolnej i górnej. Pozwala
to na pieczenie na jednym poziomie. Jest
to szczególnie przydatne do przyrządzania
potraw, które powinny być mocno przyru-
mienione na spodzie jak. np. potrawy typu
"quiche" i tarty.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które powinny być mocniej przyrumienione
na górze, również dobrze pieką się w przy
wykorzystaniu funkcji pieczenia tradycyjne-
go.
Jak korzystać z górnej i dolnej grzałki:
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną pozycję
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
Dolna grzałka
Ta funkcja jest szczególnie przydatna do pie-
czenia ciast i spodów do ciast oraz do do-
piekania potraw typu "quiche" lub tart, aby
zapewnić ich dobre wypieczenie.
Kontrolka temperatury pali się aż do
osiągnięcia właściwej temperatury. A
następnie cyklicznie włącza się i wyłą-
cza, co oznacza, że temperatura jest
utrzymywana.
Grillowanie
–Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie w z ociekaczem
do tłuszczu, aby zapewnić maksymalną
cyrkulację powietrza oraz zapewnić ście-
kanie tłuszczu lub soków. Produkty takie
jak ryby, wątróbka i nerki można położyć
bezpośrednio na ociekaczu.
Potrawy powinny być całkowicie osuszo-
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo-
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
należy lekko posmarować olejem lub roz-
topionym masłem przy użyciu pędzelka,
aby uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
Przy grillowaniu mięsa dodatki, np. pomi-
dory i grzyby, można umieści
ć pod ru-
sztem.
Podczas opiekania chleba zaleca się ko-
rzystanie z najwyższego poziomu.
W czasie pieczenia potrawę należy obró-
cić na drugą stronę (zgodnie z wymaga-
niami).
Używanie grilla
Grill zapewnia szybkie wytworzenie ciepła w
środkowej części rusztu czy też ociekacza.
Najlepsze wyniki osiąga się przy grillowaniu
10 progress
małych porcji. Pozwala to również na
oszczędzanie energii.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
3. Włożyć blachę do grillowania na odpo-
wiednim poziomie umieszczania potrawy
w zależności od grubości grillowanych
produktów. Następnie postępować
zgodnie ze wskazówkami dla grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana za pomocą ter-
mostatu. W czasie grillowania grzałka grilla
włącza się i wyłącza się naprzemiennie, aby
uniknąć przypalenia.
Turbo grill
Funkcja turbo grill umożliwia pieczenie po-
traw, które zazwyczaj są przygotowywane
na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i
wentylator pracują jednocześnie, tworząc
obieg gorącego powietrza wokół potrawy.
Nie ma konieczności częstego sprawdzania
i przewracania potraw.
Funkcja turbo grill pomaga ograniczyć zapa-
chy, powstające w kuchni podczas piecze-
nia.
Za pomocą funkcji turbo grill można przygo-
towywać wszystkie potrawy, które normalnie
s
ą przygotowywanie na grillu konwencjonal-
nym, za wyjątkiem tostów i krwistych ste-
ków.
Proces pieczenia jest delikatniejszy. Stąd też
przygotowanie potrawy wymaga odrobinę
więcej czasu niż ma to miejsce w przypadku
tradycyjnego grillowania.
Jedną z zalet tej funkcji jest możliwość jed-
noczesnego pieczenia większej ilości po-
traw.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2.Ważne! Maksymalna temperatura dla
funkcji termo grill może wynosić 200°C.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrze-
wania, powodując wewnątrz piekarnika cyr-
kulację powietrza o temperaturze pokojowej.
Przyspiesza to proces rozmrażania.
Jednakże należy pamiętać, że temperatura
w pomieszczeniu będzie miała wpływ na
szybkość rozmrażania.
Funkcja jest odpowiednia do rozmrażania
delikatnych potraw, które mogłyby zostać
uszkodzone w wyższej temperaturze, np.
ciasta wypełnione kremem, ciasta z polewą,
paszteciki, chleb oraz produkty zawierające
drożdże.
Pokrętło regulacji temperatury musi być us-
tawione w położeniu "WYŁ".
Grillowanie na rożnie
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Widełki i szpada rożna są spiczaste
i ostro zakończone (o ile urządzenie
jest w nie wyposażone).
Podczas ich używania należy zacho-
wać ostrożność, aby uniknąć zra-
nienia.
Należy postępować zgodnie z poniższymi in-
strukcjami:
1. Mięso nadziać na rożen i zabezpieczyć
przy pomocy widełek.
2. Umieścić rożen na ramie i wsunąć całość
na drugi poziom.
3. Włożyć koniec rożna w otwór silnika roż-
na na środku tylnej ściany piekarnika.
4. Odkręcić uchwyt rożna.
5. Do ociekacza wlać
około 1/2 l wody i
wsunąć na pierwszy poziom.
6. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na po-
zycję
i ustawić żądaną temperaturę.
progress 11
Porady oraz tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić blachy, po upływie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczuć opór oznacza to,
że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
wykładać żadnych części piekarnika
folią aluminiową ani stawiać brytfanek,
naczyń, itp. na dnie piekarnika,
ponieważ nadmierny wzrost
temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Górna i dolna grzałka oraz Pieczenie z
nawiewem gorącego powietrza
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
12 progress
CIASTA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Ciasta ukręcane 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 45-60 Blacha do
ciasta
Kruche ciasto 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 20-30 Blacha do
ciasta
Sernik 1 175 2 165 60-80 Blacha do
ciasta
Ciasto z jabłkami 1 170
2 (1 i 3)
1)
160 90-120 Blacha do
ciasta
Strudel 2 180 2 160 60-80 Blacha do
ciasta
Tarta z dżemem 2 190
2 (1 i 3)
1)
180 40-45 Blacha do
ciasta
Ciasto z owocami 2 170 2 150 60-70 Blacha do
ciasta
Biszkopt 1 170
2 (1 i 3)
1)
165 30-40 Blacha do
ciasta
Keks 1 150 2 150 120-150 Blacha do
ciasta
Ciasto ze śliwkami 1 175 2 160 50-60 Forma do
chleba
Ciasteczka 3 170 2 160 20-35 Blacha do
pieczenia
Herbatniki 2 160
2 (1 i 3)
1)
150 20-30 Blacha do
pieczenia
Bezy 2 135
2 (1 i 3)
1)
150 60-90 Blacha do
pieczenia
Ciastka dekorowa-
ne
2 200 2 190 12-20 Blacha do
pieczenia
Ciasta francuskie:
Ciasto ptysiowe
2 lub 3 210
2 (1 i 3)
1)
170 25-35 Blacha do
pieczenia
Babeczki 2 180 2 170 45-70 Blacha do
ciasta
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
progress 13
CHLEB I PIZZA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Biały chleb 1 195 2 185 60-70 Forma do
chleba
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 Forma do
chleba
Bułki 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 25-40 Blacha do
pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30 Blacha do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
TARTY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom
Temp.
(w °C)
w minu-
tach
UWAGA
Zapiekanka makaro-
nowa
2 200
2 (1 i 3)
1)
175 40-50 Forma do
pieczenia
Tarta warzywna 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 45-60 Forma do
pieczenia
Quiche 1 210 1 190 30-40 Forma do
pieczenia
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
MIĘSA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Wołowina 2 190 2 175 50-70 Ruszt
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 Ruszt
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Ruszt
14 progress
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Rostbef
- krwisty 2 210 2 200 50-60 Ruszt
- średnio wypieczo-
ny
2 210 2 200 60-70 Ruszt
- dobrze wypieczo-
ny
2 210 2 200 70-80 Ruszt
Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120-150 ze skórą
Golonka wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 Udziec
Kurczak 2 190 2 200 70-85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210-240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120-150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150-200 W całości
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawał-
kach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawał-
kach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości
Klops 2 180 2 175 Łącznie 150 Forma do
chleba
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
RYBY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Pstrąg / Dorada 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk / Łosoś 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 35-60 4-6 filetów
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
progress 15
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g
Poziom
Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Wstępnie rozgrzać
przez 5 min.
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Dla grilla turbo ustawić
temperaturę maksymalnie 200°C.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Pałki z kurczaka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Podane wartości temperatur służą jedy-
nie orientacji. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane
do indywidualnych preferencji.
Grillowanie na rożnie
Podane czasy nie uwzględniają czasu
wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze wstępnie
rozgrzewać przez 10 minut.
16 progress
TYP POTRAWY
Waga (w
gramach)
Poziom
Temperatura
(w °C)
Czas pieczenia w
minutach
Drób 1000 2 250 50/60
Pieczeń 800 2 250 50/60
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. W razie potrzeby należy je
dobrać stosownie do indywidualnych prefe-
rencji.
Czyszczenie i pielęgnacja
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy stosować
pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
•Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą miękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy równie
ż stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczą
cych, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Komora piekarnika
Emaliowane dno piekarnika najlepiej jest
myć, gdy piekarnik jest wciąż ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik mięk-
ką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
mydłem. Okresowo należy wykonać bardziej
dokładne czyszczenie. W tym celu należy
stosować dostępne w handlu środki do czy-
szczenia piekarników.
progress 17
Pielęgnacja powłok katalitycznych
Podczas przyrządzania potraw wytapia się z
nich tłuszcz, wycieka olej i pryskają fragmen-
ty potraw, ale emalia katalityczna ułatwia
usuwanie tych zabrudzeń. Aby wspomóc ten
proces, zaleca się włączanie pustego piekar-
nika raz w tygodniu na jedną lub dwie godzi-
ny, aby zapewnić stale dobrą wydajność po-
włoki katalitycznej.
Aby wyczyścić wnętrze piekarnika, należy
wykonać następujące czynności:
1. (np. naczyń, rusztów, blach do ciasta,
ociekacza do tłuszczu itp.). W piekarniku
nie należy zostawiać żadnych przedmio-
tów
2. Obrócić pokrętło programatora piekarni-
ka w położenie funkcji termoobiegu
3. Ustawić pokrętło regulacji temperatury
na 250°C.
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
5. Otworzyć okno w celu wentylacji pomie-
szczenia.
Powtórzyć tę procedurę przez około 5 minut
przy włączonej funkcji Grillowanie na rożnie
.
Jeżeli piekarnik jest zimny, należy go pozos-
tawić włączonym na 60 minut.
Ważne! Nie wolno czyścić emalii
katalitycznej.
Porady i wskazówki
Nie zaleca się czyszczenia ręcznego po-
włoki katalitycznej. Stosowanie myjek me-
talowych zwilżonych mydłem w płynie,
środków czyszczących w aerozolu lub in-
nych szorujących środków czyszczących
prowadzi do uszkodzenia powłoki.
•W miarę upływu czasu powłoka katalitycz-
na może nieznacznie się odbarwić i nabrać
połysku. Nie wpływa to w żaden sposób
na jej właściwości.
•Należy stosować się do wskazówek za-
wartych w rozdziale "Jak piec potrawy aby
uniknąć poplamienia".
Jak przyrządzać potrawy, aby
ograniczyć powstawanie zabrudzeń
Potrawy należ
y przyrządzać w zalecanych
temperaturach.
Pieczenie w zbyt wysokich temperaturach
powoduje zwiększenie zabrudzeń.
Zaleca się w miarę możliwości pieczenie w
niższej temperaturze przez dłuższy czas.
W ten sposób można zaoszczędzić energię,
a pieczeń będzie delikatniejsza.
Podczas pieczenia mięsa należy używać mi-
nimalnej ilości tłuszczu lub oleju lub całkowi-
cie z niego zrezygnować. Ziemniaki wystar-
czy lekko posmarować olejem za pomocą
pędzelka przed włożeniem ich do piekarnika.
Nadmierna ilość tłuszczu w piekarniku pod-
czas pieczenia powoduje jego pryskanie, a
tym samym zabrudzenie piekarnika.
Podczas pieczenia NIE należy dodawać wo-
dy do mięsa. Podczas pieczenia z pieczeni
wypływają soki i woda, i mocno pryskają, na-
wet w normalnej temperaturze.
Prowadzi to także do zjawiska kondensacji.
Przykrycie pieczeni zapobiega pryskaniu
t
łuszczu na wnętrze piekarnika. W celu przy-
rumienienia potrawy należy ją odkryć na os-
tatnich 20-30 minut pieczenia.
Jest to szczególnie korzystne w przypadku
przyrządzania dużych pieczeni czy indyków,
gdyż umożliwia upieczenie mięsa w środku,
zanim zewnętrzna część zbytnio się przyru-
mieni.
Należy stosować brytfannę. Podczas pie-
czenia tłuszcz wyciekający z pieczeni pozos-
tanie pod przykrywką i nie będzie pryskać na
powłokę katalityczną.
Teleskopowe prowadnice i panele
katalityczne
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek bocz-
nych można wyjąć prowadnice, umieszczo-
ne po prawej i lewej stronie piekarnika.
Najpierw należy jednak sprawdzić, czy pie-
karnik jest już zimny i został odłączony spod
zasilania prądem.
Wyjmowanie prowadnic
Najpierw należy wyciągnąć ze ściany piekar-
nika przedni
ą część prowadnicy, a następnie
odczepić ją z tyłu.
18 progress
Montaż prowadnic
W celu zamocowania prowadnic należy naj-
pierw umieścić zaczep w tylnym otworze
montażowym, następnie przedni zaczep na-
leży umieścić w odpowiedniej pozycji z przo-
du i wcisnąć całość na miejsce. W celu wy-
czyszczenia prowadnic należy zamoczyć je
w roztworze wody z mydłem i usunąć upor-
czywe zabrudzenia za pomocą myjki nasą-
czonej mydłem. Następnie należy dobrze je
wypłukać i wytrzeć do sucha miękką szmat-
ką.
Wymiana żarówki piekarnika
Ważne! Odłączyć urządzenie od
zasilania poprzez wyłączenie
bezpiecznika.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, nowa ża-
rówka musi mieć następujące parametry:
Moc: 15W / 25W
–Napięcie zasilania: 230 V (50 Hz)
Żaroodporność do temperatury 300°C
–Typ podłączenia: E14
Żarówkę do wymiany można nabyć w skle-
pie, w którym zakupiono urządzenie.
Wymiana żarówki piekarnika:
1. Przed przystąpieniem do tej czynności
należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł
oraz czy jest odłączony od zasilania elek-
trycznego.
2. Nacisnąć szklany klosz i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę, a w jej miejs-
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić
szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
Dla ułatwienia czyszczenia, można zdjąć
drzwi piekarnika i wyjąć wewnętrzne szyby.
Ostrzeżenie! Drzwi piekarnika należy
zdjąć przed ich czyszczeniem. Przy
demontażu wewnętrznych szyb przed
zdemontowaniem drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
W tym celu należy:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Zlokalizować dwa zawiasy.
progress 19
3. Odblokować i obrócić dźwignie znajdu-
jące się na obu zawiasach.
4. Przytrzymać drzwi po bokach i powoli je
przymknąć (nie zamykać drzwi CAŁKO-
WICIE).
5. Pociągnąć drzwi do przodu, wyjmując je
z miejsca osadzenia.
6. Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką, aby nie usz-
kodzić powierzchni uchwytu.
7. Zwolnić system blokujący, aby wymon-
tować wewnętrzne szyby.
8. Obrócić 2 elementy mocujące o 90° i wy-
jąć je z gniazd.
90°
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Progress PBK3360X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi