Electrolux EOC69400X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOC 69400
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 4
Elektroniczne przyciski piekarnika 7
Eksploatacja 10
Wskazówki, tabele i porady 18
Czyszczenie i konserwacja 31
Co zrobić, gdy… 36
Recykling 36
Obsługa posprzedażna 37
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo elektryczne
•Podłączenie urządzenia może wykonać
tylko wykwalifikowany elektryk .
W przypadku zakłóceń w pracy lub usz-
kodzeń urządzenia: wykręcić bezpieczniki
w skrzynce elektrycznej lub wyłączyć urzą-
dzenie.
Naprawy urządzenia mogą być przepro-
wadzane tylko przez autoryzowanego
serwisanta . Niefachowe naprawy mogą
spowodować poważne zagrożenie. W
przypadku konieczności naprawy należy
zwrócić się do naszego autoryzowanego
serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeństwo dzieci
Podczas pracy urządzenia nigdy nie po-
zostawiać małych dzieci bez nadzoru
Aby zapobiec korzystaniu z urządzenia
przez nieupoważnione osoby, zostało ono
wyposażone w blokadę uruchomienia
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Osoby (włącznie z dzieć
mi) które, ze
względu na obniżoną sprawność fizyczną,
sensoryczną lub umysłową, bądź brak od-
powiedniego doświadczenia lub wiedzy,
nie są w stanie korzystać z urządzenia w
sposób bezpieczny nie powinny obsługi-
wać urządzenia bez nadzoru lub poin-
struowania przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
•Urządzenie może być używane tylko do
pieczenia potraw na użytek domowy.
•Należy zachować ostrożność podczas
podłączania urządzeń elektrycznych do
gniazd sieciowych w pobliżu tego urzą-
dzenia. Przewody elektryczne nie mogą
zostać przycięte gorącymi drzwiami pie-
karnika.
•Jeżeli w piekarniku znajdują się produkty
zawieraj
ące alkohol, może powstać łatwo-
palna mieszanka alkoholu z powietrzem.
W takim przypadku należy zachować os-
trożność podczas otwierania drzwi. Nie
wolno w pobliżu używać rzeczy będących
źródłem ciepła, iskier oraz otwartego pło-
mienia.
Ostrzeżenie! Ryzyko doznania
poparzeń! Piekarnik nagrzewa się w
trakcie używania
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy
naukowej intensywne przyrumienianie
potraw, zwłaszcza zawierających skrobię,
może stwarzać ryzyko dla zdrowia z uwagi
na powstawanie akrylamidów. Z tego
powodu zaleca się, aby potrawy gotować i
piec w jak najniższych temperaturach i
unikać ich nadmiernego przyrumieniania.
Zapobieganie uszkodzeniom
urządzenia
Podczas pieczenia nie wolno wykładać
żadnych części piekarnika folią aluminiową
ani stawiać blach do pieczenia, naczyń,
itp. na dnie piekarnika, ponieważ nadmier-
ny wzrost temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
•Kapiące z blachy do pieczenia soki z owo-
ców pozostawiają trwałe plamy. W przy-
padku bardzo wilgotnych ciast używać
głębokiej blachy do pieczenia.
•Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
2 electrolux
Nigdy nie wlewać wody bezpośrednio do
nagrzanego piekarnika. Mogłoby to spo-
wodować uszkodzenie i przebarwienie
emalii.
•Nieostrożne obchodzenie, szczególnie na-
cisk na krawędzie szyby przedniej, może
spowodować pęknięcie szyby.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych łatwopalnych przedmiotów.
Mogłyby się one zapalić podczas jego włą-
czania.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych wilgotnych artykułów spoży-
wczych. Mogłoby to spowodować uszko-
dzenie emalii.
Nie pozostawiać w piekarniku naczyń nie-
przykrytych pokrywką po wyłączeniu wen-
tylatora chłodzącego. Mogłoby to spowo-
dować gromadzenie się wilgoci w komo-
rze piekarnika lub na szklanych drzwiach,
a także jej przedostanie się do wnętrza
urządzenia.
Powłoka emaliowana
Zmiana koloru emaliowanej powłoki pie-
karnika w wyniku jego użytkowania nie
ma wpływu na jego prawidłowe działa-
nie. Z tego powodu nie stanowi wady w
rozumieniu warunków gwarancji.
electrolux 3
Opis urządzenia
Widok ogólny
1
3
2
1 Panel sterowania
2 Drzwi piekarnika
3 Podświetlany pasek
Jeżeli nie została wybrana żadna funkcja
i nie zostało zmienione żadne ustawienie
urządzenia, po upływie 2 minut wyłączy
się ono samoczynnie, ale podświetlany
pasek będzie się nadal świecić.
Aby wyłączyć podświetlany pasek, na-
leży włączyć urządzenie i wyłączyć je
ponownie.
4 electrolux
Panel sterowania
Przegląd
2 1
5
3 4
1 WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY -Przycisk - w
celu włączenia urządzenia należy go na-
cisnąć i przytrzymać
2 Wyświetlacz
3 Pokrętło z przyciskiem OK służące do
wybierania opcji menu
4 Dodatkowy przycisk funkcyjny
5 Przyciski czujników do wybierania kate-
gorii pieczenia/gotowania
Wyświetlacz
Informacje pokazywane na wyświetlaczu
żnią się w zależności od stanu roboczego
piekarnika.
Jeżeli piekarnik został wyłączony, na wy-
świetlaczu pokazywana jest aktualna godzi-
na. Jeżeli piekarnik jest nadal gorący, na wy-
świetlaczu pokazywany jest pasek przedsta-
wiający pozostałe ciepło resztkowe.
Gdy piekarnik jest włączony, na wyświetla-
czu pokazywane jest menu oraz informacje
o stanie roboczym urządzenia.
Symbole
Minutnik
Aktualna godzina
Czas pieczenia
Czas zakończenia pieczenia
Czas pracy
Temperatura piekarnika
Obliczanie
Szybkie nagrzewanie
Wyświetlacz temperatury
electrolux 5
Wyposażenie piekarnika
1 Grzałka górna i grzałka grilla
2 Żarówka piekarnika
3 Gniazdo termosondy do mięsa
4 Filtr tłuszczu
5 Żarówka piekarnika
6 Grzałka okrągła, wentylator
7 Grzałka dolna
8 Prowadnice, wyjmowane
9 Poziomy umieszczania potraw
10 Mechanizm napędowy rożna obrotowe-
go
11 Filtr zapachów
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Akcesoria piekarnika
Blacha
Do pieczenia ciast i ciasteczek.
Blacha do mięsa / Ociekacz do tłuszczu
Do pieczenia ciast i mięsa lub do zbierania
kapiącego tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do dokładnego określania stopnia wy-
pieczenia mięsa.
Rożen obrotowy ze wspornikiem
Do pieczenia większych kawałków mięsa i
drobiu
6 electrolux
Ruszt
Do pieczenia w naczyniach i formach do
ciasta oraz do grillowania
Elektroniczne przyciski piekarnika
Menu i funkcja
Piekarnik obsługiwany jest za pomocą me-
nu . Menu główne zawiera:
Menu główne
Auto-pieczenie
Funkcje pieczenia
Menu czyszczenia
Ustawienia podstawowe
Specjalne
Wybór opcji menu
Aby przejść do następnej funkcji, należy
obrócić pokrętło wyboru programu w kie-
runku zgodnym z ruchem wskazówek ze-
gara.
Aby przejść do poprzedniej funkcji, należy
obrócić pokrętło wyboru programu w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
Otwieranie menu głównego
Aby wywołać menu główne, należy nacisnąć
przycisk WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY. Jeżeli
przywrócone są ustawienia fabryczne, za-
znaczona jest funkcja " Auto-pieczenie".
Otwieranie menu " Auto-pieczenie"
1. Nacisnąć przycisk dotykowy wybranej
kategorii.
2. Wybrać żądaną potrawę lub podkatego-
rię za pomocą pokrętła wyboru progra-
mu.
3. Postępować zgodnie z instrukcjami po-
kazanymi na wyświetlaczu.
Wybór opcji w menu
1. Wybrać żądaną opcję menu za pomocą
pokrętła wyboru programu.
2. Gdy na wyświetlaczu pojawi się żądana
opcja menu, wcisnąć przycisk OK, aby ją
wywołać.
Aby powrócić do poprzedniego menu,
użyć opcji " Wstecz" na końcu każdego
menu.
Auto-pieczenie
Informacje ogólne
Menu " Auto-pieczenie" podzielone jest na
pięć kategorii. Mogą one być używane do
wybierania optymalnych ustawień dla całej
gamy dań. Nacisnąć odpowiedni przycisk
dotykowy. Kategorie podzielone są na różne
podkategorie i dania, które z kolei zaprogra-
mowane są z odpowiednimi ustawieniami.
Przegląd wszystkich kategorii i dań zna-
leźć można w menu " Auto-pieczenie" w
dołączonej "Skróconej instrukcji obsłu-
gi". Pomoc w zakresie klasyfikacji dań w
poszczególnych kategoriach można
znaleźć w dołączonych "Informacjach
ogólnych dotyczących gotowania i pie-
czenia".
electrolux 7
Symbol Kategoria
Pieczenie ciasta
Pieczenie mięsa
Produkty gotowe
Potrawy z piekarnika
Pizza
Zasada działania
Gdy używa się opcji " Auto-pieczenie", pie-
karnik oblicza wymagany czas pieczenia.
W przeciwieństwie do standardowych pie-
karników, nie trzeba ustawiać typu grzania
czy czasu pieczenia. Wystarczy wybrać z
menu kategorii żądany typ potrawy.
" Auto-pieczenie" umożliwia pieczenie
tylko na jednym poziomie.
Filtra tłuszczu należy używać tylko pod-
czas pieczenia mięsa. W przeciwnym
wypadku piekarnik nie będzie w stanie
obliczyć optymalnego czasu pieczenia.
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy
używać zalecanych naczyń i/lub akce-
soriów. Dalsze informacje można zna-
leźć w rozdziale "Wskazówki, tabele i
porady".
Funkcje pieczenia
Służy do ręcznego ustawiania Funkcje pie-
czenia i temperatury pieczenia.
Funkcje pieczenia
Termoobieg Umożliwia równoczesne pieczenie na maksymal-
nie trzech poziomach. Ustawić temperaturę pie-
karnika o 20-40°C niższą, niż w przypadku Pie-
czenie tradycyjne
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia ciast i mięs na jednym poziomie
Pizza Służy do pieczenia na jednym poziomie potraw
wymagających intensywniejszego przyrumienie-
nia i potraw z kruchym spodem. Ustawić tempe-
raturę piekarnika o 20-40°C niższą, niż w przy-
padku Pieczenie tradycyjne
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro-
biu na jednym poziomie. Nadaje się również do
zapiekania i przyrumieniania.
Turbo grill + rożen obrot. Szczególnie do pieczenia drobiu w temperaturze
190-210°C
Grill Do grillowania potraw płaskich umieszczonych na
środku rusztu i do tostowania.
Grill + rożen obrot. Do grillowania kurczaka lub małych zawijanych
pieczeni
Duży grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach
lub do tostowania.
8 electrolux
Funkcje pieczenia
Duży grill + rożen obrot. Do grillowania dwóch kurczaków lub jednej zawi-
janej pieczeni
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Termoobieg (niska temp.) Do przyrządzania szczególnie delikatnych, so-
czystych pieczeni
Specjalne
Do wybierania dodatkowych funkcji piecze-
nia
Specjalne
Rozmrażanie
Suszenie
Podgrzewanie
Pasteryzowanie
Podgrzewanie talerza
Ustawienia podstawowe
Do zmieniania różnych opcji " Ustawienia
podstawowe " piekarnika.
Podstawowe ustawienia
USTAW GODZINĘ Służy do ustawiania na zegarze aktualnej godziny
KONTRAST WYŚWIETLACZA Służy do regulowania ustawień wyświetlacza
JASNOŚĆ WYŚWIETLACZA Służy do regulowania ustawień wyświetlacza
Język
GŁOŚNOŚĆ SYGNAŁU
DŹWIĘKI BLOKADY Włącza lub wyłącza tony przycisków
ALARM/SYGNAŁ BŁĘDU Włącza lub wyłącza sygnały dźwiękowe alarmów/
błędów
FILTR ZAPACHU Włącza lub wyłącza FILTR ZAPACHU
Kalibracja Przystosowuje piekarnik do warunków panują-
cych w kuchni, np. po przeprowadzce
Serwis Pokazuje wersję oprogramowania, konfigurację i
czas pracy
Ustawnienia fabryczne Przywraca wartości fabryczne dla wszystkich us-
tawień podstawowych
Menu czyszczenia
Czyszczenie pyrolityczne i inne funkcje.
Menu czyszczenia
Pyroliza Służy do czyszczenia piekarnika metodą pyrolizy.
POMOC W CZYSZCZENIU Przypomina o różnych punktach, o których należy
pamiętać przed rozpoczęciem czyszczenia pyro-
litycznego. Można ją włączyć lub wyłączyć.
electrolux 9
Menu czyszczenia
PRZYPOMINANIE O CZYSZCZENIU Rozpoznaje, kiedy piekarnik wymaga czyszczenia
pyrolitycznego i powiadamia o tym fakcie użyt-
kownika. Można ją włączyć lub wyłączyć.
Funkcje dodatkowe
Przycisk "Funkcje dodatkowe"
służy
do ustawiania dostępnych funkcji dodatko-
wych.
Menu funkcji dodatkowych
Minutnik
BLOKADA
Czas/Koniec
Termosonda do mięsa
Eksploatacja
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem piekarnika
należy ustawić przede wszystkim język,
następnie kontrast i jasność wyświetla-
cza oraz aktualną godzinę.
Gdy piekarnik zostaje włączony po raz pierw-
szy, po kilku sekundach na wyświetlaczu po-
jawia się " SET LANGUAGE".
1. Wybrać żądane ustawienie za pomocą
pokrętła wyboru programu.
2. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby za-
twierdzić ustawienie.
W ten sam sposób można skonfigurować
pozostałe ustawienia podstawowe.
Przystosowanie piekarnika do
warunków panujących w kuchni.
W celu uzyskania optymalnych rezultatów
podczas korzystania z opcji " Auto-piecze-
nie" należy pamiętać o dostosowaniu piekar-
nika do warunków panujących w kuchni.
Procedura ta nosi nazwę Kalibracja i wymaga
około 4 godzin.
Jeżeli chce się używać piekarnika tylko
do pieczenia ustawianego ręcznie, kali-
bracja nie jest wymagana.
O czym należy pamiętać przed rozpo-
częciem kalibracji Kalibracja
Kalibracja Musi być przeprowa-
dzana przy temperaturze otoczenia
poniżej 35°C.
Przed przeprowadzeniem Kalibracja
należy zainstalować piekarnik w jego
lokalizacji docelowej .
W celu przeprowadzenia Kalibracja
należy podłączyć piekarnik do zasila-
nia i już nie odłączać go od zasilania.
•Przed rozpoczęciem Kalibracja należy
koniecznie wyjąć z piekarnika filtr
tłuszczu.
W przypadku zmiany miejsca instala-
cji, podłączenia elektrycznego lub jed-
nego z wyżej wymienionych punktów
konieczna jest ponowna kalibracja
piekarnika, gwarantująca optymalne
działanie funkcji " Auto-pieczenie".
Kalibrację znaleźć można w " Ustawienia
podstawowe", menu " Kalibracja".
Po kalibracji i ostygnięciu urządzenie jest go-
towe do użytku.
Czyszczenie początkowe
Przed pierwszym użyciem piekarnik wymaga
dokładnego wyczyszczenia. Przetrzeć
wszystkie części i wnętrze piekarnika wodą z
dodatkiem p
łynu do naczyń.
Ważne! Nie używać ostrych lub ściernych
środków czyszczących. Mogłyby one
uszkodzić powierzchnię piekarnika.
Włączanie i wyłączanie
–Wcisnąć przycisk WŁĄCZONY/WYŁĄ-
CZONY.
10 electrolux
Jeżeli piekarnik został wyłączony, na wy-
świetlaczu pokazywana jest aktualna
godzina. Jeżeli piekarnik jest nadal go-
rący, na wyświetlaczu pokazywany jest
pasek przedstawiający pozostałe ciepło
resztkowe.
Programy automatyczne
1. Włączyć piekarnik.
2. Nacisnąć przycisk dotykowy wybranej
kategorii.
–Zostaną wyświetlone dostępne dania
lub podkategorie.
3. Wybrać żądaną kategorię lub bezpośred-
nio danie.
4. Postępować zgodnie z instrukcjami po-
kazanymi na wyświetlaczu.
Przykład: Mrożona Pizza Calzone
1. Włączyć piekarnik.
2. Wcisnąć przycisk Pizza.
–Wyświetlone zostaną cztery różne typy
pizzy.
Wstecz
Świeża pizza
Mrożona pizza
3. Za pomocą pokrętła wyboru programu
wybrać " Mrożona pizza".
4. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby wy-
wołać podkategorię.
–Do wyboru są trzy różne typy mrożonej
pizzy.
Wstecz
Podpieczone
Nie podpieczone
5. Za pomocą pokrętła wyboru programu
wybrać " Calzone".
6. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby wy-
wołać to danie.
7. Postępować zgodnie z instrukcjami po-
kazanymi na wyświetlaczu.
Jeżeli po upływie ustawionego czasu rezul-
taty pieczenia nie są jeszcze zadowalające,
w ciągu kolejnych 5 minut można wydłużyć
pieczenie z ustawioną temperaturą o 20 mi-
nut.
Ręcznie ustawiane programy do
pieczenia ciast i mięs
Podczas korzystania z ręcznie ustawia-
nych programów do pieczenia ciast i
mięs istnieje możliwość zmiany funkcji
lub temperatury piekarnika. Więcej infor-
macji na ten temat przedstawiono w na-
stępnym akapicie.
1. Włączyć piekarnik.
2. Użyć pokrętła, a następnie wcisnąć
przycisk OK po wybraniu "Funkcje pie-
czenia".
–Wyświetlone zostaną funkcje piecze-
nia.
3. Wybrać żądaną funkcję.
–Na wyświetlaczu pokazana zostanie
sugerowana temperatura.
4. W razie potrzeby można ją zmienić za
pomocą pokrętła.
5. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby za-
twierdzić temperaturę piekarnika.
6. Nacisnąć przycisk funkcji dodatkowych.
–Na wyświetlaczu pojawi się czas pie-
czenia.
Koniec
Czas
7. Ustawić pokrętłem żądany czas piecze-
nia.
8. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby za-
twierdzić czas pieczenia.
–Zacznie migać wskaźnik czasu zakoń-
czenia.
9. Ustawić pokrętłem żądany czas zakoń-
czenia.
10. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby za-
twierdzić czas zakończenia.
Piekarnik zacznie się nagrzewać lub
samoczynnie się włączy i wyłączy o
danej godzinie.
electrolux 11
Jeżeli po upływie ustawionego czasu re-
zultaty pieczenia nie są jeszcze zadowa-
lające, w ciągu kolejnych 5 minut można
wydłużyć pieczenie z ustawioną tempe-
raturą o 20 minut.
Zmiana temperatury w trakcie ręcznie
ustawianego programu pieczenia ciasta lub
mięsa
1. Aby zmienić temperaturę po uruchomie-
niu piekarnika, należy obrócić pokrętło
wyboru w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
2. W prawej części wyświetlacza (w której
wyświetlana jest aktualna temperatura)
pojawi się ramka. Wcisnąć przycisk OK,
aby dokonać wyboru.
3. Zacznie migać trójkąt obok aktualnej
temperatury. Teraz za pomocą pokrętła
należy wybrać nową żądaną temperatu-
rę.
4. Zatwierdzić nową temperaturę przycis-
kiem OK.
Zmiana temperatury w trakcie r
ęcznie
ustawianego programu pieczenia ciasta lub
mięsa została zastosowana.
1. Aby zmienić funkcję piekarnika po jego
uruchomieniu, należy obrócić pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara.
2. W lewej części wyświetlacza (w której wy-
świetlana jest aktualna funkcja piekarni-
ka) pojawi się ramka. Wcisnąć przycisk
OK, aby dokonać wyboru.
3. Wybrać nową żądaną funkcję piekarnika.
4. Zatwierdzić nową funkcję piekarnika
przyciskiem OK.
Termosonda
Podczas korzystania z Termosonda piekar-
nik wyłącza się samoczynnie po osiągnięciu
żądanej temperatury wewnątrz produktu.
Ważne! Stosować wyłącznie Termosonda
dostarczoną wraz z urządzeniem. W
przypadku konieczności wymiany części
stosować wyłącznie oryginalne części
zamienne
Jak korzystać z termosondy do mię
sa
1. Włączyć piekarnik.
2. Umieścić termosondę w mięsie. Koń-
cówka termosondy Termosonda musi
zostać umieszczona w środku kawałka
mięsa.
1
2
3. Włożyć wtyczkę termosondy Termoson-
da do gniazdka na ściance bocznej pie-
karnika.
–Na wyświetlaczu pojawi się sugerowa-
na temperatura wewnątrz produktu.
60 C
1/2
0
Termosonda
4. Ustawić pokrętłem żądaną temperaturę
wewnątrz produktu.
5. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby za-
twierdzić temperaturę.
6. Ustawić funkcję pieczenia i żądaną tem-
peraturę piekarnika.
Urządzenie wyświetla temperaturę
wewnątrz produktu od 30°
Prowizoryczny czas zakończenia obli-
czany jest w zależności od ilości potra-
wy, ustawionej temperatury piekarnika
(min. 120 °C) i trybu. Ten proces może
potrwać ok. 30 minut i jest aktualizowa-
ny na wyświetlaczu w trakcie pieczenia.
System wymaga wepchnięcia Termo-
sondy do mięsa, włożenia wtyczki do
gniazdka na początku procesu piecze-
nia i niewyjmowania jej przez cały czas
trwania procesu.
Zmiana temperatury wewnątrz produktu w
źniejszym okresie
Naciskać przycisk funkcji dodatkowych,
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się us-
tawiona temperatura wewnątrz produktu.
W razie potrzeby zmienić temperaturę po-
krętłem.
12 electrolux
Ustawianie Minutnik
Alarm można ustawić za pomocą funkcji "
Minutnik ".
1. Naciskać przycisk funkcji dodatkowych,
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się
"minutnik".
00:00:00
1/1
Minutnik
2. Ustawić pokrętłem żądany czas alarmu.
3. Następnie wcisnąć przycisk OK.; roz-
pocznie się odliczanie czasu.
Wcisnąć przycisk OK, aby wyłączyć
alarm.
BLOKADA
Blokadę przycisków BLOKADA można włą-
czać i wyłączać za pomocą przycisku funkcji
dodatkowych. Włączona blokada przycis-
ków BLOKADA zapobiega przypadkowej
zmianie ustawień.
1. Naciskać przycisk funkcji dodatkowych,
dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się "
BLOKADA".
BLOKADA
Naciśnij OK, aby włączyć
2. Postępować zgodnie z instrukcjami po-
kazanymi na wyświetlaczu.
Blokada włączenia
Urządzenie można zablokować za pomocą
funkcji "Blokady włączenia". W ten sposób
zapobiega się włączeniu urządzenia przez
dzieci.
Włączanie lub wyłączanie blokady włączenia
(nie może wtedy być wybrana żadna
funkcja).
•Wciskaćwnocześnie przyciski " Piecze-
nie ciasta"
i " Pizza" , dopóki nie roz-
legnie się sygnał dźwiękowy.
Gdy urządzenie jest zablokowane, na wy-
świetlaczu pojawia się symbol " Urządze-
nie zablokowane.".
Blokada mechaniczna drzwi
Po dostarczeniu urządzenia jest nieaktywna.
Włączenie blokady drzwi
1. Pokrywę drzwi (B) należy chwycić z obu
stron przy górnej krawędzi i docisnąć do
środka, aby zwolnić zatrzaski. Następnie
zdjąć pokrywę drzwi, pociągając ją ku
górze.
B
2. Uruchomienie dźwigni: Wyjąć dźwignię
(1), przesunąć ją o 4 mm w lewo(2) i wło-
żyć ją ponownie (3).
1
2
3
3. Chwycić z dwóch boków pokrywę drzwi
(B), przyłożyć ją do wewnętrznej strony
krawędzi drzwi, po czym wcisnąć pokry-
wę drzwi (B) na ich górną krawędź.
electrolux 13
B
Ważne! Po stronie, na którą otwiera się
pokrywa drzwi (B) znajduje się prowadnica
(C). Należy ją wsunąć między zewnętrzną
szybę drzwi i kątownik prowadnicy (D)
Zamknięcie zatrzaskowe (E) musi zaskoczyć.
C
D
E
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać dźwignię wciśniętą.
2. Otworzyć drzwi piekarnika.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez przyciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponow-
nie przemieścić dźwignię w prawo. W tym
celu należy wykonać czynności opisane po-
wyżej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie usuwa
blokady mechanicznej drzwi.
Usuwanie blokady drzwi
1. Pokrywę drzwi (B) należy chwycić z obu
stron przy górnej krawędzi i docisnąć do
środka, aby zwolnić zatrzaski. Następnie
zdjąć pokrywę drzwi, pociągając ją ku
górze.
B
2. Demontaż dźwigni: Wyjąć dźwignię (1).
1
14 electrolux
3. Zdjąć listwę ze spodniej części pokrywy
drzwi (B) (2) i wepchnąć ją (3).
2
3
4. Chwycić z dwóch boków pokrywę drzwi
(B), przyłożyć ją do wewnętrznej strony
krawędzi drzwi, po czym wcisnąć pokry-
wę drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
Ważne! Po stronie, na którą otwiera się
pokrywa drzwi (B) znajduje się prowadnica
(C). Należy ją wsunąć między zewnętrzną
szybę drzwi i kątownik prowadnicy (D)
Zamknięcie zatrzaskowe (E) musi zaskoczyć.
C
D
E
5. Zamknąć drzwi piekarnika.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Jeśli przed upływem oznaczonego cza-
su piekarnik nie zostanie wyłączony lub
jeśli ustawienie grzania nie zostanie
zmienione, piekarnik wyłączy się samo-
czynnie.
Piekarnik wyłącza się samoczynnie
w zależności od ustawionej tempe-
ratury:
30 - 120°C po upływie 12,5 godz.
120 - 200°C po upływie 8,5 godz.
200 - 250°C po upływie 5,5 godz.
250 - maks.°C po upływie 3 godz.
Ponowne uruchomienie po
automatycznym wyłączeniu
Samoczynnego wyłączenia
Wcisnąć przycisk OK na pokrętle wyboru.
FILTR ZAPACHU
FILTR ZAPACHU uruchamiany jest w menu
" Ustawienia podstawowe". Jeżeli FILTR ZA-
PACHU jest włączony, uruchomi się auto-
matycznie podczas pieczenia ciast i mięsa.
Po zakończeniu procesu wyłączy się auto-
matycznie.
electrolux 15
Filtr zostaje wyłączony po przywróceniu
ustawień fabrycznych urządzenia.
Gdy FILTR ZAPACHU jest włączony,
urządzenie zużywa więcej energii.
Nawet wtedy, gdy FILTR ZAPACHU jest
wyłączony, będzie się automatycznie
uruchamiać podczas pieczenia po każ-
dych 100 godzinach eksploatacji w celu
samoczynnego wyczyszczenia.
FILTR ZAPACHU uruchamia się pod-
czas pyrolitycznego czyszczenia piekar-
nika, nawet w przypadku, gdy jest wyłą-
czony w momencie czyszczenia.
1. W menu głównym wybrać pozycję " Us-
tawienia podstawowe".
2. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby wy-
wołać to menu.
3. Za pomocą pokrętła wyboru programu
wybrać " FILTR ZAPACHU".
4. Następnie wcisnąć przycisk OK, aby do-
konać zmian.
5. Filtr można włączyć (ON) lub wyłączyć
(OFF) za pomocą pokrętła wyboru.
6. Wcisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić
ustawienie.
Ustawienie zosta
ło zmienione.
Wkładanie rusztu i blachy do pieczenia
Aby zwiększyć bezpieczeństwo pro-
wadnicy, wszystkie wsuwane elementy
posiadają niewielkie zakrzywione wycię-
cie na prawej i lewej krawędzi. Wsuwane
elementy należy zawsze wkładać do pie-
karnika w taki sposób, aby wycięcie to
znalazło się z tyłu jego komory. Wycięcie
to zabezpiecza również wsuwane ele-
menty przed przechyleniem.
Wsuwanie blachy do pieczenia
Wsunąć blachę do pieczenia pomiędzy pro-
wadnice na wybranym poziomie i wepchnąć
ją do końca.
Wkładanie rusztu:
Wsunąć ruszt w taki sposób, aby nóżki zwró-
cone były do dołu.
Wsunąć ruszt pomiędzy prowadnice na wy-
branym poziomie i wepchnąć go do końca.
Wysoka krawędź wokół rusztu stanowi do-
datkowe zabezpieczenie zapobiegające ze-
ślizgiwaniu się naczyń.
Wkładanie rusztu wraz z blachą do
pieczenia:
Umieścić ruszt na blasze do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia pomiędzy prowad-
nice na wybranym poziomie i wepchnąć ją do
końca.
16 electrolux
Zakładanie / wyjmowanie filtra tłuszczu
Filtr tłuszczu należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa , aby zapobiec prys-
kaniu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra
Złapać filtr tłuszczu za uchwyt i wsunąć dwa
elementy montażowe skierowane w dół w
otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór
wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczu
Ująć filtr za uchwyt, odczepić i podnieść.
Rożen obrotowy
Nakładanie potrawy do grillowania
1. Umieścić na rożnie widelec.
2. Wsunąć na rożen mięso przeznaczone
do grillowania i drugi widelec.
Umieścić potrawę na środku.
3. Dokręcić widelce.
Wsuwanie rożna obrotowego
1. Wsunąć głęboką blachę do pieczenia na
najniższy poziom piekarnika.
2. Wsunąć wspornik rożna obrotowego na
5-ty poziom od dołu, z przodu po prawej
stronie.
3. Przykręcić uchwyt i wcisnąć zacisk.
Zacisk musi pozostać wciśnięty, aby
mieć pewność, że uchwyt jest solidnie
przymocowany do rożna obrotowego.
4. Wcisnąć końcówkę rożna w gniazdo po
lewej stronie na ściance tylnej.
electrolux 17
5. Umieścić rowek z przodu uchwytu w na-
cięciu we wsporniku rożna, przeznaczo-
nym do tego celu.
6. Zdemontować uchwyt.
7. Ustawić funkcję pieczenia i żądaną tem-
peraturę zgodnie z instrukcjami podany-
mi w tabeli rożna obrotowego.
1
3
5
Upewnić się, że rożen się obraca.
Wyjmowanie rożna obrotowego
Rożen należy wyjmować, trzymając go za
uchwyt. Po zakończeniu pieczenia rożen ob-
rotowy jest bardzo gorący.
Ostrzeżenie! Podczas jego
wyjmowania istnieje ryzyko poparzenia!
Wyłączyć urządzenie
Wskazówki, tabele i porady
Auto-pieczenie
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy
używać zalecanych naczyń i/lub akcesoriów.
Ważne! Upewnić się, że naczynia wykonane
z tworzyw sztucznych lub z uchwytami z
tworzyw sztucznych są odporne na działanie
wysokich temperatur.
Pieczenie ciasta, Domowe wypieki
Biszkopt
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- Tortownica Ruszt Ciasto beztłuszczowe
lub z niewielką zawar-
tością tłuszczu
Płaskie biszkopty, rola-
da biszkoptowa
tradycyjne
Chałka drożdżowa
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- - Blacha 1 sztuka
Ciasto na blasze
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- - Blacha Całkowicie napełniona
Ciasto na blasze, bez
blachy do pieczenia
mięsa
18 electrolux
Ciasto w foremce
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- Ciasto w foremce Ruszt żne typy ciast pie-
czone w formach.
Ciasta kruche tradycyjne
Tarta
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Forma do tarty
Tortownica
Ruszt Ciasta z niewielką iloś-
cią przybrania na wierz-
chu, np. z dżemem
Placek/quiche
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- Forma na wypieki typu
Quiche
Tortownica
Forma do tarty
Ruszt
Strudel
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- - Blacha 1 sztuka,
Ciasto owocowe
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
- Forma kwadratowa
Tortownica
Ruszt z bakaliami
Wypieki
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Bułeczki deserowe - Blacha Kilka sztuk
Słone - Blacha Kilka sztuk
Ważne! Piecz ciasteczka i herbatniki w
tradycyjny sposób!
Chleb
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Foremka do ciasta Forma do chleba Ruszt 1 forma
Ciasto na blasze - Blacha 1 forma
Placek chlebowy - Blacha 1 lub 2 sztuki
(np. bagietki)
Bułki
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Bułeczki obiadowe - Blacha Kilka mniejszych sztuk
Bułeczki deserowe - Blacha Kilka mniejszych sztuk,
np. słodkie bułki droż-
dżowe
electrolux 19
Ciasto specjalne
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Biszkopt - - Angielskie specjały
Pieczenie mięsa
Aby zminimalizować zabrudzenie pie-
karnika, podczas pieczenia mięsa należy
zawsze używać filtra tłuszczu.
Wołow./dziczyz./jagnięc.
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Karczek wołowy Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
Wybrać żądany stopień
wypieczenia (krwisty,
średnio wypieczony lub
dobrze wypieczony)
Wołowina po skandy-
naw.
Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
Wybrać żądany stopień
wypieczenia (krwisty,
średnio wypieczony lub
dobrze wypieczony)
Pieczeń wołowa Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Pieczeń jagnięca śred-
nia
Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Pieczeń jagnięca Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Karczek z dziczyzny Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Pieczeń z dziczyzny Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Drób/ryba
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Filet drobiowy Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Kurczak cały Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Indyk cały Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Kaczka cała Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Gęś cała Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Cała ryba Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Wieprzowina/cielęcina
Rodzaj Naczynia Akcesoria Uwagi
Karczek wieprzowy Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Pieczeń wieprzowa Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
Karczek cielęcy Brytfanna Sonda do mięsa, Ocie-
kacz
-
Pieczeń cielęca Brytfanna Ociekacz Ustawić wagę
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOC69400X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Instrukcja obsługi