temperatura w jego wnętrzu osiąga około
300°C.
Po zakończeniu czyszczenia drzwi pozosta-
ną zamknięte, dopóki wnętrze piekarnika nie
ostygnie.
Wentylator chłodzący działa przez cały czas
pieczenia i po jego zakończeniu, aż do os-
tygnięcia piekarnika. Po zakończeniu piecze-
nia zaleca się usunięcie wszystkich pozosta-
łości potraw wilgotną gąbką.
Jednakże, od czasu do czasu należy wyko-
nać bardziej dokładne czyszczenie przy uży-
ciu funkcji czyszczenia pyrolitycznego.
W zależności od stopnia zabrudzenia piekar-
nika do wyboru są dwa różne poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego.
Jeżeli wnętrze piekarnika nie jest zbyt mocno
zabrudzone, zalecamy wybór funkcji czy-
szczenia pyrolitycznego P 1 na wyświetlaczu
programatora.
Po zakończeniu każdego cyklu czyszczenia
pyrolitycznego zaleca się przetrzeć piekarnik
miękką
gąbką zwilżoną ciepłą wodą.
Jeżeli wnętrze piekarnika jest mocno zabru-
dzone, zaleca się wybranie funkcji czyszcze-
nia pyrolitycznego P 2 na wyświetlaczu pro-
gramatora.
Przy korzystaniu z funkcji czyszczenia pyro-
litycznego nie można korzystać z piekarnika
przez 2 godziny w przypadku stosowania
funkcji P 1 i przez ok. 2,5 godziny w przy-
padku stosowania funkcji P 2.
Piekarnik posiada mechanizm, który
przypomina o konieczności przeprowa-
dzenia czyszczenia pyrolitycznego po
kilkakrotnym pieczeniu potraw w zależ-
ności od stopnia zabrudzenia piekarni-
ka.
Rozlega się wtedy sygnał akustyczny i
na wyświetlaczu pojawia się na około 15
sekund napis "Pyro" , poczym rozlega
się drugi sygnał akustyczny.
Należy wybrać program czyszczenia py-
rolitycznego odpowiedni do stopnia za-
brudzenia piekarnika.
Jeśli nie przeprowadzono kompletnego
czyszczenia piekarnika, przypomnienie
o konieczności wykonania czyszczenia
pyrolitycznego pojawia się przy każdo-
razowym jego wyłączeniu.
Używanie czyszczenia pyrolitycznego
Ostrzeżenie! Przed włączeniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy usunąć z piekarnika większe
zabrudzenia i upewnić się, że jest on
pusty. Nie należy pozostawiać w
piekarniku żadnych akcesoriów
(naczyń, rusztów, blach do ciasta,
ociekacza do tłuszczu itp.), gdyż
mogłyby one ulec poważnemu
uszkodzeniu.
Ostrzeżenie! Przed uruchomieniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy upewnić się, że drzwi
piekarnika są dobrze zamknięte.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego nie należy korzystać
z płyty kuchennej zainstalowanej
nad piekarnikiem, gdyż mogłoby to
spowodować przegrzanie i
uszkodzenie urządzenia.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego drzwiczki piekarnika
mocno się rozgrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia, gdy jest ono gorące.
Aby przeprowadzić czyszczenie pyrolityczne
piekarnika, należy wybrać tę funkcję.
Dostępne są następujące poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego:
Program pyrolizy 1 (P 1), czas trwania: 2 go-
dziny. = 30 minut rozgrzewanie + 1 godzina
czyszczenia w temp. 480 °C + 30 minut na
ochłodzenie piekarnika.
Program pyrolizy 2 (P 2), czas trwania: 2 go-
dziny. 30 minut = 30 minut rozgrzewanie + 1
godzina 30 minut czyszczenia w temp. 480
°C + 30 minut na ochłodzenie piekarnika.
Czasu trwania czyszczenia pyrolitycznego
nie można zmienić.
Przed przeprowadzeniem czyszczenia
pyrolitycznego należy wyjąć z piekarnika
boczne prowadnice.
Prowadnice blach
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek bocz-
nych można wyjąć prowadnice blach po pra-
wej i lewej stronie piekarnika.
Najpierw należy jednak sprawdzić, czy pie-
karnik jest już zimny i został odłączony od
zasilania.
20 progress