Progress PBP5360X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy
PBP 5360
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 7
Porady oraz tabele pieczenia 14
Czyszczenie i pielęgnacja 19
Co zrobić, gdy… 25
Dane techniczne 26
Instalacja 27
Utylizacja 29
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy za-
wsze przechowywać w pobliżu urządze-
nia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi bądź
w razie przeprowadzki i pozostawienia
go na miejscu, należy pamiętać o tym,
aby nowy użytkownik miał dostęp do in-
strukcji obsługi oraz wszystkich dodat-
kowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym,
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poniżej instrukcji dla użytkow-
nika podano opis poszczególnych czyn-
noś
ci, jakie należy wykonać podczas in-
stalowania urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od modelu, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem jednofazowym 230 V.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożność. Bardzo gorące grza
łki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się, że
ich przewody nie stykają
się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
2 progress
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gorące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1
2
3
4
6
5
7
1 Panel sterowania
2 Otwory wentylacyjne wentylatora chło-
dzącego
3 Grill
4 Oświetlenie wewnętrzne
5 Wentylator piekarnika
6 Otwór rożna obrotowego
7 Tabliczka znamionowa
progress 3
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Ociekacz
Ruszt piekarnika
Rożen
31 2 4
1 Zdejmowana rączka rożna
2 Pręt rożna
3 Widełki
4 Podpórka rożna
Panel sterowania
1 2 3
45678910
1 Funkcje pieczenia
2 Wskaźnik temperatury
3 Wskaźnik czasu
4 Minutnik / Czas pieczenia / Zakończenie
pieczenia
5
Przycisk zwiększania nastawy "
" (czasu lub temperatury)
6
Przycisk zmniejszania nastawy "
" (czasu lub temperatury)
7 Czyszczenie pyrolityczne
8 Funkcja szybkiego nagrzewania
9 Przycisk funkcji pieczenia
10 WŁ./WYŁ.
Wszystkie funkcje piekarnika są sterowane
za pomocą elektronicznego programatora.
4 progress
Można wybrać dowolną kombinację funkcji
pieczenia, temperatury oraz czasu pieczenia.
Uwaga
W przypadku przerwy w zasilaniu programa-
tor zapamięta wszystkie ustawienia (czas,
ustawienia programu lub włączony program)
na okres około 3 minut. W przypadku dłuż-
szej przerwy w zasilaniu prądem wszystkie
ustawienia zostaną anulowane. Po przywró-
ceniu zasilania cyfry na wyświetlaczu będą
pulsowały. W takim wypadku należy ustawić
ponownie zegar i minutnik.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Po pierwszym podłączeniu zasilania do urzą-
dzenia na wyświetlaczu automatycznie poja-
wi się wskazanie 12:00 oraz pulsujący sym-
bol
.
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
prawidłową godzinę.
Ustawianie zegara
1.
Nacisnąć przycisk
. Gdy symbol
będzie pulsował, nastawić aktualny czas
za pomocą przycisku "
" lub " ".
Symbol strzałki
zniknie po około 5 se-
kundach po wyświetleniu aktualnego
czasu.
1
2
2.
Gdy symbol
przestanie pulsować, na-
cisnąć dwukrotnie przycisk
.
Następnie postępować zgodnie z opisem
zawartym w punkcie 1.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
1.
Nacisnąć przycisk
, aby włączyć pie-
karnik.
2.
Nacisnąć dwukrotnie przycisk
i wy-
brać funkcję termoobiegu
.
12
3. Ustawić temperaturę na wartość 250°C
za pomocą przycisku "
".
4. Nie wyłączać pustego piekarnika przez
około 45 minut.
5. Otworzyć okno w celu wentylacji pomie-
szczenia.
Tę procedurę należy powtórzyć przy wybra-
nej funkcji pieczenia tradycyjnego i funkcji
turbo grill przez ok. 5-10 minut.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
progress 5
Przycisk Wł./Wył.
Piekarnik należy włączyć przed ustawieniem
jakiejkolwiek funkcji lub programu pieczenia.
Po naciśnięciu przycisku
na wyświetlaczu
pojawi się symbol piekarnika i włączy się oś-
wietlanie piekarnika.
Aby wyłączyć piekarnik, nacisnąć przycisk
. Można to zrobić w każdym momencie.
Wszelkie funkcje lub programy pieczenia
zostaną zatrzymane, zgaśnie oświetlenie
piekarnika, a na wyświetlaczu widoczna bę-
dzie tylko aktualna godzina.
Piekarnik można wyłączyć w dowolnym mo-
mencie.
Wybór funkcji pieczenia
1. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
.
2.
Nacisnąć przycisk
, aby wybrać po-
żądaną funkcję piekarnika. Po każdora-
zowym naciśnięciu przycisku
na wy-
świetlaczu pojawi się symbol pieczenia, a
z lewej strony symbolu aktualnie wybra-
nej funkcji pieczenia będzie wyświetlony
numer funkcji pieczenia.
3. Jeśli zaprogramowana temperatura jest
nieodpowiednia, nacisnąć przycisk "
"
lub "
", aby ustawić odpowiednią war-
tość temperatury. Regulacja temperatury
odbywa się krokowo co 5 stopni.
Podczas rozgrzewania się piekarnika sym-
bol termometru będzie się powoli podnosił
i wskazywał aktualny stopień nagrzania
piekarnika.
Gdy zostanie osiągnięta żądana tempera-
tura, rozlegnie się krótki sygnał dźwięko-
wy, a symbol termometru
będzie się palił
światłem ciągłym.
Ustawianie temperatury i czasu
pieczenia
Nacisnąć przycisk "
" lub " ", aby
zwiększyć lub zmniejszyć zaprogramowaną
temperaturę podczas pulsowania symbolu "
° ". Maksymalna temperatura wynosi 250°C.
Nacisnąć przycisk " " lub " ", aby skró-
cić lub wydłużyć zaprogramowany czas pie-
czenia podczas pulsowania symbolu
.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
6 progress
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Wentylator służy do chłodzenia piekarnika i
panelu sterowania. Wentylator włącza się au-
tomatycznie po kilku minutach pieczenia.
Gorące powietrze wypływa poprzez otwory
wentylacyjne umieszczone przy uchwycie
drzwiczek piekarnika. Po wyłączeniu piekar-
nika wentylator może działać jeszcze przez
jakiś czas w celu jego ochłodzenia. Jest to
zjawisko zupełnie normalne.
Działanie wentylatora chłodzącego zale-
ży od tego, jak długo piekarnik pracował
oraz w jakiej temperaturze. Wentylator
może się w ogóle nie włączy, gdy została
ustawiona niska temperatura lub gdy
piekarnik był używany tylko przez krótki
okres czasu.
Eksploatacja
Symbole funkcji
Funkcje piekarnika Przeznaczenie
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
Umożliwia jednoczesne pieczenie mięsa i ciasta na różnych po-
ziomach piekarnika bez przenikania zapachów. Wstępnie usta-
wiona temperatura: 175ºC
Górna i dolna
grzałka
Ciepło jest wytwarzane przez górną i dolną grzałkę i rozprowa-
dzane równomiernie wewnątrz piekarnika. Wstępnie ustawiona
temperatura: 200°C
Dolna grzałka
piekarnika
Ciepło jest wytwarzane tylko przez dolną grzałkę. To ustawienie
nadaje się doskonale do zakończenia pieczenia potrawy. Wstęp-
nie ustawiona temperatura: 250 ºC
Grill termiczny
Oferuje możliwość alternatywnego pieczenia potraw zwyczajo-
wo przygotowywanych na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla
i wentylator pracują razem tworząc obieg gorącego powietrza
wokół potraw. Wstępnie ustawiona temperatura: 180°C
Najwyższa temperatura: 200 °C
Grillowanie na roż-
nie
Rożen można stosować do grillowania mięsa lub do przygoto-
wywania kebabów i mniejszych kawałków mięsa. Wstępnie us-
tawiona temperatura: 250 °C
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrzewania powodując
wewnątrz piekarnika cyrkulację powietrza o temperaturze poko-
jowej. Funkcja jest odpowiednia do rozmrażania delikatnych po-
traw, które mogłyby zostać uszkodzone w wyższej temperatu-
rze, np. ciasta wypełnione kremem, ciasta z polewą, paszteciki,
chleb oraz produkty zawierające drożdże.
Czyszczenie piro-
lityczne
Funkcja ta pozwala na dokładne wyczyszczenie komory piekar-
nika.
Korzystanie z piekarnika
Ważne! Nie umieszczać folii aluminiowej,
form do pieczenia itp. na dnie piekarnika,
gdyż skumulowane ciepło może
doprowadzić do zniszczenia emaliowanej
powierzchni piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie umieszczonym w
bocznych prowadnicach. Przy
podgrzewaniu potraw powstaje para,
podobnie jak ma to miejsce w czajniku. Przy
kontakcie pary ze szkłem w drzwiach
piekarnika następuje kondensacja i powstają
krople wody.
progress 7
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze wstępnie rozgrzewać
pusty piekarnik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ważne! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Przy otwieraniu drzwi należy zachować os-
trożność. Nie pozwalać, aby drzwi same
opadały przy otwieraniu piekarnika - należy
zawsze trzymać drzwi za uchwyt aż do ich
zupełnego otwarcia.
Piekarnik posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw.
Poziom umieszczania potraw liczy się od
dołu piekarnika - patrz rysunek.
Wsuwane elementy należy umieszczać
prawidłowo (patrz rysunek).
Nie stawiać garnków ani naczyń bezpo-
średnio na dnie piekarnika.
Termoobieg
Żywność pieczona jest przy użyciu podgrza-
nego powietrza, rozprowadzanego równo
wewnątrz piekarnika za pomocą wentylatora
położonego na tylnej ścianie piekarnika.
Ciepło jest szybko i równomiernie rozprowa-
dzane po całym piekarniku. Pozwala to na
jednoczesne pieczenie różnych potraw
umieszczonych na różnych poziomach.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji:
Szybsze wstępne nagrzewanie
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, cho-
ciaż może zajść potrzeba wydłużenia cza-
su pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. Do
pieczenia takich potraw jak chleb, paszte-
ciki, rożki, suflety, itp., które wymagają wy-
ższych temperatur, najlepsze wyniki są
osiągane, gdy piekarnik jest wstępnie pod-
grzany.
Niższe temperatury
Pieczenie z użyciem wentylatora zazwy-
czaj wymaga niższych temperatur niż pie-
czenie tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur pod-
anych w tabeli potraw. Należy pamiętać,
aby obniżyć temperatury podane dla pie-
czenia tradycyjnego o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają pie-
czenie tradycyjnego.
Równomierne pieczenie
Pieczenie z udziałem wentylatora umożli-
wia równomierne ogrzewanie potraw
umieszczonych na wszystkich poziomach.
Oznacza to, że jednocześnie mogą być
pieczone w piekarniku większe ilości tej
samej potrawy. Jednak potrawa umie-
szczona na górnej półce może zarumienić
się szybciej niż ta umieszczona na niższej.
Jest to zjawisko zupełnie normalne. Nie
dochodzi do przenikania zapachów mię-
dzy potrawami.
Używanie funkcji pieczenia z termoobiegiem
1. Włączyć piekarnik.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk funkcji
pieczenia
, aż na wyświetlaczu pojawi
się symbol
.
3. W razie potrzeby uregulować temperatu-
rę za pomocą przycisku "
" lub " ".
Pieczenie tradycyjne
–Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie potrawy od spodu, należy
korzystać z niższego poziomu. Aby zwięk-
szyć przyrumienienie góry potrawy, należy
umieścić ją na wyższym poziomie.
Zarumienienie potrawy na dole zależy od
materiału, z którego jest wykonana forma
i naczynie do pieczenia oraz od ich wy-
kończenia. Naczynia emaliowane, naczy-
nia ciemne, ciężkie lub naczynia z powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw zwięk-
szają przyrumienienie spodu potrawy, na-
tomiast szklane naczynia żaroodporne,
błyszczące blachy z aluminium lub polero-
wanej stali odbijają ciepło powodując tym
samym mniejsze przyrumienienie spodu
potrawy.
8 progress
Naczynia należy ustawiać centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przy-
rumienienie.
–Potrawy należy umieszczać w formach o
odpowiednich rozmiarach, aby uniknąć
rozpryskiwania na dno piekarnika, co ułat-
wi utrzymanie jego w czystości.
Nie umieszczać naczyń, form lub
blach do pieczenia bezpośrednio na
dnie piekarnika , gdyż staje się ono bar-
dzo gorące i może wystąpić uszkodzenie.
Przy stosowaniu tej funkcji energia cieplna
pochodzi z grzałki dolnej i górnej. Pozwala
to na pieczenie na jednym poziomie. Jest
to szczególnie przydatne do przyrządzania
potraw, które powinny być mocno przyru-
mienione na spodzie jak. np. potrawy typu
"quiche" i tarty.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które powinny być mocniej przyrumienione
na górze, również dobrze pieką się w przy
wykorzystaniu funkcji pieczenia tradycyjne-
go.
Używanie funkcji pieczenia tradycyjnego
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję pieczenia tradycyjnego.
W tym celu nacisnąć i przytrzymać przy-
cisk funkcji pieczenia
, aż na wyświet-
laczu pojawi się symbol
.
3. W razie potrzeby uregulować temperatu-
rę za pomocą przycisku "
" lub " ".
Dolna grzałka
Ta funkcja jest szczególnie przydatna do pie-
czenia ciast i spodów do ciast oraz do do-
piekania potraw typu "quiche" lub tart, aby
zapewnić ich dobre wypieczenie.
Grillowanie
–Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie w z ociekaczem
do tłuszczu, aby zapewnić maksymalną
cyrkulację powietrza oraz zapewnić ście-
kanie tłuszczu lub soków. Produkty takie
jak ryby, wątróbka i nerki można położyć
bezpośrednio na ociekaczu.
Potrawy powinny być całkowicie osuszo-
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo-
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
należy lekko posmarować olejem lub roz-
topionym masłem przy użyciu pędzelka,
aby uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
Przy grillowaniu mięsa dodatki, np. pomi-
dory i grzyby, można umieścić pod ru-
sztem.
Podczas opiekania chleba zaleca się ko-
rzystanie z najwyższego poziomu.
W czasie pieczenia potrawę należy obró-
cić na drug
ą stronę (zgodnie z wymaga-
niami).
Uruchamianie grilla
Wewnętrzna grzałka grilla zapewnia szybkie
i bezpośrednie ciepło w środkowej części ru-
sztu czy też ociekacza. Korzystając z wew-
nętrznej grzałki grilla do przygotowywania
małych ilości potraw można zaoszczędzić
energię.
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję grilla, naciskając przycisk
funkcji pieczenia
aż do pojawienia się
symbolu
na wyświetlaczu.
3. W razie potrzeby, dostosować tempera-
turę za pomocą przycisków "
" lub "
".
4. Wybrać poziom dla umieszczenia rusztu
i ociekacza do tłuszczu odpowiednio do
grubości potrawy. Następnie postępo-
wać zgodnie z instrukcjami grillowania.
Turbo grill
Funkcja turbo grill umożliwia pieczenie po-
traw, które zazwyczaj są przygotowywane
na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i
wentylator pracują jednocześnie, tworząc
obieg gorącego powietrza wokół potrawy.
Nie ma konieczności częstego sprawdzania
i przewracania potraw.
Funkcja turbo grill pomaga ograniczyć zapa-
chy, powstające w kuchni podczas piecze-
nia.
Za pomocą funkcji turbo grill można przygo-
towywać wszystkie potrawy, które normalnie
są przygotowywanie na grillu konwencjonal-
nym, za wyjątkiem tostów i krwistych ste-
ków.
Proces pieczenia jest delikatniejszy. Stąd też
przygotowanie potrawy wymaga odrobinę
więcej czasu niż ma to miejsce w przypadku
tradycyjnego grillowania.
Jedną z zalet tej funkcji jest możliwość jed-
noczesnego pieczenia większej ilości po-
traw.
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję turbo grill. W tym celu
nacisnąć i przytrzyma
ć przycisk funkcji
progress 9
pieczenia , aż na wyświetlaczu pojawi
się symbol
.
3. W razie potrzeby uregulować temperatu-
rę za pomocą przycisku "
" lub " ".
Temperatura maksymalna: 200 °C.
4. Wybrać poziom umieszczenia rusztu
oraz blachy do grillowania odpowiednio
do grubości potrawy. Następnie postę-
pować zgodnie ze wskazówkami dla gril-
lowania.
Grillowanie na rożnie
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Widełki i koniec rożna są zaostrzone
(jeżeli piekarnik jest wyposażony w
rożen).
Podczas ich używania należy zacho-
wać ostrożność, aby uniknąć zra-
nienia.
Należy postępować zgodnie z poniższymi in-
strukcjami:
1. Mięso nadziać na rożen i zabezpieczyć
przy pomocy widełek.
2. Umieścić rożen na ramie i wsunąć całość
na drugi poziom.
3. Włożyć koniec rożna w otwór silnika roż-
na na środku tylnej ściany piekarnika.
4. Odkręcić uchwyt rożna.
5. Do ociekacza wlać
około 1/2 l wody i
wsunąć na pierwszy poziom.
6. Wybrać funkcję rożna naciskając przy-
cisk funkcji piekarnika
aż do pojawie-
nia się na wyświetlaczu symbolu
.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrze-
wania, powodując wewnątrz piekarnika cyr-
kulację powietrza o temperaturze pokojowej.
Przyspiesza to proces rozmrażania.
Jednakże należy pamiętać, że temperatura
w pomieszczeniu będzie miała wpływ na
szybkość rozmrażania.
Funkcja jest odpowiednia do rozmrażania
delikatnych potraw, które mogłyby zostać
uszkodzone w wyższej temperaturze, np.
ciasta wypełnione kremem, ciasta z polewą,
paszteciki, chleb oraz produkty zawierające
drożdże.
Używanie funkcji rozmrażania
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję rozmrażania. W tym celu
nacisnąć i przytrzymać przycisk funkcji
pieczenia
, aż na wyświetlaczu pojawi
się symbol
.
3. Na wyświetlaczu pojawi się komunikat "
def ".
Programowanie piekarnika
Ustawianie minutnika
1. Aby wybrać funkcje minutnika, naciskać
przycisk
. Stosowny symbol zacz-
nie pulsować, a na panelu sterowania po-
jawią się cyfry "0.00".
10 progress
1
2
2.
Za pomocą przycisku "
" wprowadzić
pożądany czas. Maksymalny czas to 23
godziny i 59 minut. Po ustawieniu czasu,
minutnik odczeka 3 sekundy, poczym
rozpocznie się odliczanie.
3. Po upłynięciu zaprogramowanego czasu
wyemitowany zostanie sygnał akustycz-
ny.
4. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
Piekarnik NIE ZOSTANIE wyłączony, je-
śli był w użyciu. Funkcja minutnika może
być użyta także, gdy piekarnik jest wy-
łączony.
Ustawienie lub zmiana ustawień
minutnika
Nacisnąć przycisk
, aż zaczną pulsować
symbole
i .
Teraz można zmienić ustawienie minutnika.
W tym celu należy nacisnąć przycisk "
"
lub "
".
Kasowanie minutnika
Nacisnąć przycisk
, aż zaczną pulsować
symbole
i .
Nacisnąć przycisk "
", aby zmniejszyć na-
stawę czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie "0.00".
1
2
Programowanie wyłączenia piekarnika
1. Włożyć potrawy do piekarnika, włączyć
piekarnik, wybrać funkcję pieczenia i w
razie potrzeby uregulować temperaturę.
2. Aby wybrać funkcję czasu pieczenia, na-
cisnąć przycisk
. Symbol czasu pie-
czenia
zacznie pulsować, a na pa-
nelu sterowania pojawi się wskazanie
"0.00".
1
2
3.
Podczas pulsowania symbolu
nacis-
nąć przycisk "
", aby ustawić pożąda-
ny czas. Maksymalny czas to 23 godziny
i 59 minut. Programator odczeka 3 se-
kundy, poczym rozpocznie odliczanie.
4. Po upływie zaprogramowanego czasu
nastąpi samoczynne wyłączenie piekar-
nika. Rozlegnie się sygnał akustyczny, a
na panelu sterowania pojawi się wskaza-
nie "0.00".
5. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
Anulowanie zaprogramowanego czasu
pieczenia
1.
Nacisnąć przycisk
, aż zacznie pulso-
wać symbol
.
2.
Nacisnąć przycisk "
", aby zmniejszyć
nastawę czasu, aż na wyświetlaczu po-
jawi się wskazanie "0.00".
1
2
progress 11
Programowanie wyłączenia i włączenia
piekarnika
1. Ustawić funkcję czasu pieczenia zgodnie
z opisem w odpowiednim rozdziale.
2.
Nacisnąć przycisk
, aż do ustawienia
funkcji zakończenia pieczenia
i pul-
sowania stosownego symbolu. Na pane-
lu sterowania zostanie wyświetlony czas
zakończenia pieczenia (tzn. aktualna go-
dzina + czas pieczenia).
1
2
3.
Nacisnąć przycisk "
", aby wybrać ko-
niec czasu pieczenia.
4. Po dokonaniu ustawienia, programator
odczeka 3 sekundy, poczym rozpocznie
się odliczanie.
5. Piekarnik włączy się i wyłączy samoczyn-
nie. Zakończenie pieczenia zostanie za-
sygnalizowane sygnał akustycznym.
6. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
Aby anulować program, wystarczy ska-
sować czas pieczenia.
Funkcje specjalne
Wyłącznik bezpieczeństwa piekarnika
Piekarnik wyłączy się automatycznie w przy-
padku jakiejkolwiek zmiany ustawień zgod-
nie z tabelą poniżej.
Ustawienie tempe-
ratury
Automatyczne wyłą-
czenie
250ºC po 3 godzinach
od 200 do 245°C po 5,5 godzinach
od 120 do 195°C po 8,5 godzinach
mniej niż 120°C po 12 godzinach
Ciepło resztkowe
Jeśli ustawiono czas pieczenia, piekarnik au-
tomatycznie się wyłączy kilka minut przed
zaprogramowanym czasem i wykorzysta
ciepło resztkowe, aby dokończyć pieczenie
bez poboru energii.
Wszystkie aktualne ustawienia będą wy-
świetlane dopóki czas pieczenia nie dobieg-
nie końca.
Funkcja ta nie działa, gdy czas pieczenia wy-
nosi mniej niż 15 minut.
Zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci
Aby zapobiec włączaniu urządzenia przez
dzieci, możliwe jest zablokowanie przycis-
ków sterowania piekarnikiem.
1. Wyłączyć piekarnik za pomocą przycisku
.
2.
Nacisnąć jednocześnie przyciski
i "
" i przytrzymać je w tym położeniu
przez 3 sekundy. Rozlegnie się sygnał
akustyczny i na wyświetlaczu pojawi się
komunikat ' SAFE '.
3. Piekarnik jest zablokowany. Nie można
ustawić żadnej funkcji ani temperatury.
Odblokowanie piekarnika
Nacisnąć jednocześnie przyciski
i " " i
przytrzymać w tym położeniu przez ok. 3 se-
kundy.
Rozlegnie się sygnał akustyczny, a komuni-
kat "SAFE" zgaśnie.
Piekarnik został odblokowany.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Po wybraniu funkcji pieczenia i ustawieniu
temperatury, wnętrze piekarnika będzie się
stopniowo nagrzewać aż do osiągnięcia wy-
branej temperatury.
Zajmie to od 10 do 15 minut, zależnie od wy-
branej funkcji i temperatury.
12 progress
Jeśli zaistnieje potrzeba osiągnięcia żądanej
temperatury w krótszym czasie, wówczas
można użyć funkcji szybkiego nagrzewania.
1. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
.
2. Ustawić pożądaną funkcję pieczenia i
temperaturę, zgodnie z opisem zawartym
na poprzednich stronach.
3. Ustawić temperaturę za pomocą przyci-
sku "
" lub " ". Temperatura pojawi
się na wyświetlaczu.
4.
Nacisnąć przycisk
. Na wyświetlaczu
temperatury pojawi się napis " FHU "
5.
Nacisnąć przycisk
. Symbol " ° " bę-
dzie pulsował przez około 10 sekund. Te-
raz można ustawić pożądaną temperatu-
rę. W tym celu należy nacisnąć przycisk "
" lub " ".
6. Po osiągnięciu pożądanej temperatury
zostanie wyemitowany krótki sygnał
akustyczny, a na wyświetlaczu pojawi się
ustawiona temperatura.
Tej funkcji można używać w połączeniu z do-
wolną funkcją pieczenia lub temperaturą.
Tryb demo
Ten tryb służy do zademonstrowania piekar-
nika w sklepie bez zużywania energii z wy-
jątkiem energii potrzebnej do oświetlenia
wewnętrznego, włączenia wyświetlacza i
wentylatora.
Z tej funkcji można skorzystać tylko podczas
pierwszego podłączenia urządzenia.
W przypadku wystąpienia awarii zasilania, po
przywróceniu zasilania można ponownie
włączyć funkcję Demo tylko wtedy, gdy na
wyświetlaczu pulsują wskazanie "12:00" i
symbol
.
1.
Nacisnąć przycisk
i przytrzymać w
tym położeniu przez około 2 sekundy.
Rozlegnie się krótki sygnał akustyczny.
2.
Nacisnąć jednocześnie przycisk
i "
". Rozlegnie się krótki sygnał akus-
tyczny i na wyświetlaczu pojawi się wska-
zanie godziny "12:00".
12
Przy włączeniu piekarnika na wyświetlaczu
pojawia się symbol
.
Oznacza to, że została włączona funkcja de-
mo.
Można wybierać wszystkie funkcje piekarni-
ka.
W rzeczywistości piekarnik nie działa i grzałki
nie włączają się.
Aby wyłączyć funkcję demo, należy wyłączyć
piekarnik i postępować zgodnie z powyższy-
mi wskazówkami.
W przypadku awarii zasilania tryb demo
pozostaje zapisany w pamięci progra-
mu.
Sygnalizacja dźwiękowa dotykania
przycisków
Użytkownik może ustawić sygnalizację akus-
tyczną dotykania przycisków sterowniczych
urządzenia.
Aby włączyć tę funkcję, piekarnik musi być
wyłączony.
1.
Nacisnąć jednocześnie przyciski
i "
" i przytrzymać w tym położeniu przez
ok. 3 sekundy. Rozlegnie się sygnał akus-
tyczny.
progress 13
Wyłączenie sygnalizacji akustycznej
dotykania przycisków
1. Gdy piekarnik jest włączony nacisnąć
przycisk
, aby go wyłączyć.
2.
Nacisnąć jednocześnie przyciski
i "
" i przytrzymać w tym położeniu przez
ok. 3 sekundy. Rozlegnie się sygnał akus-
tyczny.
Kody błędu
Programator elektroniczny przeprowadza
ciągłą diagnozę systemu.
Jeśli jakieś parametry nie są poprawne, urzą-
dzenie zatrzyma włączone funkcje i na wy-
świetlaczu pojawi się odpowiedni kod błędu.
Aby uzyskać szczegółowe informacje, patrz
rozdział "Rozwiązywanie problemów".
Porady oraz tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić
blachy, po upływie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżk
ą
daje się wyczuć opór oznacza to, że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
wykładać żadnych części piekarnika
folią aluminiową ani stawiać brytfanek,
naczyń, itp. na dnie piekarnika,
ponieważ nadmierny wzrost
temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
14 progress
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Górna i dolna grzałka oraz Pieczenie z
nawiewem gorącego powietrza
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
CIASTA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Ciasta ukręcane 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 45-60 Blacha do
ciasta
Kruche ciasto 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 20-30 Blacha do
ciasta
Sernik 1 175 2 165 60-80 Blacha do
ciasta
Ciasto z jabłkami 1 170
2 (1 i 3)
1)
160 90-120 Blacha do
ciasta
Strudel 2 180 2 160 60-80 Blacha do
ciasta
Tarta z dżemem 2 190
2 (1 i 3)
1)
180 40-45 Blacha do
ciasta
Ciasto z owocami 2 170 2 150 60-70 Blacha do
ciasta
Biszkopt 1 170
2 (1 i 3)
1)
165 30-40 Blacha do
ciasta
Keks 1 150 2 150 120-150 Blacha do
ciasta
Ciasto ze śliwkami 1 175 2 160 50-60 Forma do
chleba
Ciasteczka 3 170 2 160 20-35 Blacha do
pieczenia
Herbatniki 2 160
2 (1 i 3)
1)
150 20-30 Blacha do
pieczenia
Bezy 2 135
2 (1 i 3)
1)
150 60-90 Blacha do
pieczenia
Ciastka dekorowa-
ne
2 200 2 190 12-20 Blacha do
pieczenia
Ciasta francuskie:
Ciasto ptysiowe
2 lub 3 210
2 (1 i 3)
1)
170 25-35 Blacha do
pieczenia
Babeczki 2 180 2 170 45-70 Blacha do
ciasta
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
progress 15
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
CHLEB I PIZZA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Biały chleb 1 195 2 185 60-70 Forma do
chleba
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 Forma do
chleba
Bułki 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 25-40 Blacha do
pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30 Blacha do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
TARTY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom
Temp.
(w °C)
w minu-
tach
UWAGA
Zapiekanka makaro-
nowa
2 200
2 (1 i 3)
1)
175 40-50 Forma do
pieczenia
Tarta warzywna 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 45-60 Forma do
pieczenia
Quiche 1 210 1 190 30-40 Forma do
pieczenia
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
MIĘSA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Wołowina 2 190 2 175 50-70 Ruszt
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 Ruszt
16 progress
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Ruszt
Rostbef
- krwisty 2 210 2 200 50-60 Ruszt
- średnio wypieczo-
ny
2 210 2 200 60-70 Ruszt
- dobrze wypieczo-
ny
2 210 2 200 70-80 Ruszt
Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120-150 ze skórą
Golonka wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 Udziec
Kurczak 2 190 2 200 70-85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210-240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120-150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150-200 W całości
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawał-
kach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawał-
kach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości
Klops 2 180 2 175 Łącznie 150 Forma do
chleba
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
RYBY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Pstrąg / Dorada 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk / Łosoś 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 35-60 4-6 filetów
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
progress 17
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g
Poziom
Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Wstępnie rozgrzać
przez 5 min.
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Dla grilla turbo ustawić
temperaturę maksymalnie 200°C.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Pałki z kurczaka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Podane wartości temperatur służą jedy-
nie orientacji. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane
do indywidualnych preferencji.
Grillowanie na rożnie
Podane czasy nie uwzględniają czasu
wstępnego nagrzania piekarnika.
Pusty piekarnik należy zawsze wstępnie
rozgrzewać przez 10 minut.
18 progress
TYP POTRAWY
Waga (w
gramach)
Poziom
Temperatura
(w °C)
Czas pieczenia w
minutach
Drób 1000 2 250 50/60
Pieczeń 800 2 250 50/60
Podane wartości temperatury mają orienta-
cyjny charakter. W razie potrzeby należy je
dobrać stosownie do indywidualnych prefe-
rencji.
Czyszczenie i pielęgnacja
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy stosować
pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
•Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą miękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy równie
ż stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczą
cych, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Czyszczenie pyrolityczne
Wnętrze piekarnika pokryte jest specjalną
emalią odporną na działanie wysokich tem-
peratur.
Podczas czyszczenia pyrolitycznego tempe-
ratura wewnątrz piekarnika może sięgać
500°C, powodując tym samym wypalenie
pozostałości potraw.
Ze względów bezpieczeństwa, podczas czy-
szczenia pyrolitycznego drzwi piekarnika
zostają automatycznie zablokowane, gdy
progress 19
temperatura w jego wnętrzu osiąga około
300°C.
Po zakończeniu czyszczenia drzwi pozosta-
ną zamknięte, dopóki wnętrze piekarnika nie
ostygnie.
Wentylator chłodzący działa przez cały czas
pieczenia i po jego zakończeniu, aż do os-
tygnięcia piekarnika. Po zakończeniu piecze-
nia zaleca się usunięcie wszystkich pozosta-
łości potraw wilgotną gąbką.
Jednakże, od czasu do czasu należy wyko-
nać bardziej dokładne czyszczenie przy uży-
ciu funkcji czyszczenia pyrolitycznego.
W zależności od stopnia zabrudzenia piekar-
nika do wyboru są dwa różne poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego.
Jeżeli wnętrze piekarnika nie jest zbyt mocno
zabrudzone, zalecamy wybór funkcji czy-
szczenia pyrolitycznego P 1 na wyświetlaczu
programatora.
Po zakończeniu każdego cyklu czyszczenia
pyrolitycznego zaleca się przetrzeć piekarnik
miękką
gąbką zwilżoną ciepłą wodą.
Jeżeli wnętrze piekarnika jest mocno zabru-
dzone, zaleca się wybranie funkcji czyszcze-
nia pyrolitycznego P 2 na wyświetlaczu pro-
gramatora.
Przy korzystaniu z funkcji czyszczenia pyro-
litycznego nie można korzystać z piekarnika
przez 2 godziny w przypadku stosowania
funkcji P 1 i przez ok. 2,5 godziny w przy-
padku stosowania funkcji P 2.
Piekarnik posiada mechanizm, który
przypomina o konieczności przeprowa-
dzenia czyszczenia pyrolitycznego po
kilkakrotnym pieczeniu potraw w zależ-
ności od stopnia zabrudzenia piekarni-
ka.
Rozlega się wtedy sygnał akustyczny i
na wyświetlaczu pojawia się na około 15
sekund napis "Pyro" , poczym rozlega
się drugi sygnał akustyczny.
Należy wybrać program czyszczenia py-
rolitycznego odpowiedni do stopnia za-
brudzenia piekarnika.
Jeśli nie przeprowadzono kompletnego
czyszczenia piekarnika, przypomnienie
o konieczności wykonania czyszczenia
pyrolitycznego pojawia się przy każdo-
razowym jego wyłączeniu.
Używanie czyszczenia pyrolitycznego
Ostrzeżenie! Przed włączeniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy usunąć z piekarnika większe
zabrudzenia i upewnić się, że jest on
pusty. Nie należy pozostawiać w
piekarniku żadnych akcesoriów
(naczyń, rusztów, blach do ciasta,
ociekacza do tłuszczu itp.), gdyż
mogłyby one ulec poważnemu
uszkodzeniu.
Ostrzeżenie! Przed uruchomieniem
funkcji czyszczenia pyrolitycznego
należy upewnić się, że drzwi
piekarnika są dobrze zamknięte.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego nie należy korzystać
z płyty kuchennej zainstalowanej
nad piekarnikiem, gdyż mogłoby to
spowodować przegrzanie i
uszkodzenie urządzenia.
Ostrzeżenie! W trakcie czyszczenia
pyrolitycznego drzwiczki piekarnika
mocno się rozgrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia, gdy jest ono gorące.
Aby przeprowadzić czyszczenie pyrolityczne
piekarnika, należy wybrać tę funkcję.
Dostępne są następujące poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego:
Program pyrolizy 1 (P 1), czas trwania: 2 go-
dziny. = 30 minut rozgrzewanie + 1 godzina
czyszczenia w temp. 480 °C + 30 minut na
ochłodzenie piekarnika.
Program pyrolizy 2 (P 2), czas trwania: 2 go-
dziny. 30 minut = 30 minut rozgrzewanie + 1
godzina 30 minut czyszczenia w temp. 480
°C + 30 minut na ochłodzenie piekarnika.
Czasu trwania czyszczenia pyrolitycznego
nie można zmienić.
Przed przeprowadzeniem czyszczenia
pyrolitycznego należy wyjąć z piekarnika
boczne prowadnice.
Prowadnice blach
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek bocz-
nych można wyjąć prowadnice blach po pra-
wej i lewej stronie piekarnika.
Najpierw należy jednak sprawdzić, czy pie-
karnik jest już zimny i został odłączony od
zasilania.
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Progress PBP5360X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi