Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
•Urządzenie można zainstalować prawie w
każdym miejscu w kuchni. Należy spraw-
dzić, czy urządzenie jest umieszczone na
płaskiej i równej powierzchni oraz czy otwo-
ry wentylacyjne i powierzchnia pod urzą-
dzeniem nie są zablokowane (należy za-
pewnić odpowiednią wentylację).
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
• Wszystkie połączenia elektryczne powinien
wykonać wykwalifikowany elektryk.
•Urz
ądzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Jeśli urządzenie jest podłączone do sieci za
pomocą przedłużacza, należy sprawdzić,
czy przedłużacz ma prawidłowe uziemienie.
•Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki
ani przewodu zasilającego. Wymianę usz-
kodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wy-
kwalifikowanemu elektrykowi.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Zastosowanie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub wybuchu.
•Urządzenie należy używać w warunkach
domowych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne
nie są zablokowane.
• Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą-
dzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani nie przechowywać produktów
w jego wnętrzu.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
• Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłą
czyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
• Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
• Nie dopuszczać do gromadzenia się na po-
wierzchniach uszczelniających drzwi re-
sztek potraw ani pozostałości środków czy-
szczących
•Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki do czyszczenia. Nie stosować pro-
duktów ściernych, myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych przed-
miotów.
• W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
107
www.zanussi.com