ski, należy kilkakrotnie ponakłuwać je wi-
delcem, aby nie eksplodowały.
•Schłodzoną lub mrożoną żywność należy
gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okresowego
mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie jak
marchew, groszek czy kalafior należy goto-
wać w wodzie.
•Większe kawałki należy obrócić na drugą
stronę po upływie połowy czasu gotowania.
•W miarę możliwości należy pokroić warzy-
wa na kawałki podobnej wielkości.
•Używać płaskich, szerokich naczyń.
•Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki
lub fajansu zaopatrzonych w małe otwory
(np. na uchwytach) lub mającymi nieszkli-
wione dna. Wilgoć znajduj
ąca w otworach
może po podgrzaniu spowodować pęknię-
cie naczynia.
• Szklana taca do gotowania pełni funkcję
powierzchni służącej do podgrzewania po-
traw i płynów. Jest ona niezbędna do pra-
widłowego działania kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
•Mrożoną żywność pozbawioną opakowania
należy położyć na odwróconym małym tale-
rzu, umieszczonym w większym pojemniku,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powsta-
jącej podczas rozmrażania.
• Obrócić żywność w połowie czasu rozmra-
żania. W miarę możliwości rozdzielić, a na-
stępnie wyjąć kawałki, które zaczęły się
rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bar-
dziej równomierne efekty. Przed rozpoczę-
ciem rozmrażania należy usunąć wszystkie
metalowe lub aluminiowe elementy opako-
wania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
• Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa-
rzyw i owoców, które będą poddawane dal-
szej obróbce jako produkty surowe. Dokoń-
czyć ich rozmrażanie w temperaturze poko-
jowej.
•Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby
gotować warzywa i owoce bez ich uprzed-
niego rozmrażania.
Dania gotowe:
• Gotowe dania można przygotowywać w
urządzeniu jedynie wtedy, gdy ich opako-
wanie nadaje się do stosowania w kuchen-
kach mikrofalowych.
•Należy przestrzegać wskazówek producen-
ta żywności podanych na opakowaniu (np.
zdjąć metalową pokrywkę i nakłuć plastiko-
wą folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grillowa-
nie
Rozmrażanie Podgrze-
wanie
Gotowanie
Szkło i porcelana odporne na wysoką tempera-
turę (bez metalowych elementów, np. Pyrex,
szkło żaroodporne)
X X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką tem-
peraturę
1)
X -- -- --
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów odpor-
nych na wysoką i niską temperaturę (np. Arco-
flam), ruszt grilla
X X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X --
81
www.zanussi.com