ZM21M4 PL
5
1. Szyba w drzwiczkach kuchni może pęknąć, jeżeli
dostaną
się na nią krople wody podczas używania
grilla.
2. Podczas wkładania i wyjmowania potraw należy
używać rękawic ochronnych. Naczynia
nagrzewają się w czasie pracy kuchni i może
dojść do oparzenia. Podstawa obrotowa
i ruszt
także rozgrzewają się i należy zachować
szczególną ostrożność przy ich dotykaniu.
3. Wewnętrznej i zewnętrznej strony szyby w
drzwiczkach nie należy dotykać metalowymi
elementami podczas wkładania i wyjmowania
potraw z kuchni. Wnętrze kuchni oraz drzwiczki
nagrzewają się w czasie pracy. Zachować
szczególną ostrożność.
4. Podstawy obrotowej i naczyń nie wolno zanurzać
w zimnej wodzie bezpośrednio po wyjęciu z
kuchni mikrofalowej.
5. Na wierzchu kuchni nie należy przechowywać
żadnych przedmiotów. Ulega on rozgrzaniu w
czasie pracy, więc pozostawione przedmioty
mogą ulec uszkodzeniu. Z kuchni może
wydobywać się para, osiadając na drzwiach. Na
krawędzi kuchni pod drzwiami mogą także
pojawić się krople wody. Jest to normalne
zjawisko fizyczne spowodowane oddawaniem
ciepła przez żywność i nie wpł
ywa ujemnie na
funkcjonowanie urządzenia. Drzwi nie
uszczelniają całkowicie kuchni mikrofalowej.
• Postawy obrotowej nie wolno obracać ręcznie z
użyciem siły, gdyż może to spowodować jej
uszkodzenie.
• Kiedy używamy w kuchnie mikrofalowej naczyń
metalowych może wystąpić iskrzenie. Ciągłe
iskrzenie może uszkodzić urządzenie. W takim
przypadku należy przerwać program i sprawdzić
naczynie, z którego korzystamy.
• Otwory wentylacyjne kuchni nie mogą być
zasłonięte (górne, boczne oraz dolne).
•
Umieścić w kuchnie mikrofalowej naczynie
wraz ze szklanką wypełnioną do połowy
wodą. Podgrzać przy ustawieniu na 700 W
(100 %) przez jedną minutę. Jeżeli naczynie
jest gorące nie należy stosować go w kuchni
mikrofalowej. Jeżeli jest ono lekko ciepłe -
może być używane do podgrzewania (ale nie
do gotowania). Jeżeli naczynie utrzymało
normalną temperaturę (otoczenia) oznacza
to, że nadaje się do gotowania w kuchnie
mikrofalowej.
•
Papierowe serwetki, papier woskowany,
ręczniki papierowe, tacki, kubki, kartony,
opakowania mrożonek i tektura są bardzo
wygodne w użyciu. Zawsze należy jednak
upewnić się, czy pojemnik wypełniony jest
produktem żywnościowym, który będzie
pochłaniał energię mikrofalową (i będzie
można uniknąć przegrzania naczynia).
Stosować się do wskazówek producenta
żywności.
•
Wiele naczyń z tworzyw sztucznych (kubki,
talerze, opakowania mrożonek i inne) nadaje
się do stosowania w kuchniach
mikrofalowych. Jeżeli chcecie Państwo z
nich korzystać radzimy zapoznać się z
informacją producenta. Należy unikać
stosowania opakowań z tworzyw sztucznych
wraz z produktami zawierającymi duże ilości
cukru lub tłuszczu. Produkty te osiągają w
kuchnie mikrofalowej wysoką temperaturę, co
może spowodować topienie się niektórych
gatunków tworzyw sztucznych.
• Nie pozostawiać włączonej kuchni
mikrofalowej bez nadzoru, kontrolować jej
pracę podczas podgrzewania i gotowania z
użyciem pojemników wykonanych ze
sztucznych, papierowych bądź łatwopalnych
materiałów. Jeżeli zauważą Państwo dym
prosimy nie otwierać drzwi, lecz natychmiast
wyłączyć kuchnię, odłączyć od zasilania
elektrycznego i odczekać, aż dym przestanie
się wydobywać z wnętrza urządzenia.
• Sprzęt metalowy lub z elementami metalowymi
nie powinien być stosowany w kuchnie
mikrofalowej, z wyjątkiem, jeżeli producent
wyraźnie określi i zaleci możliwość używania w
kuchniach mikrofalowych.
• Pojemniki z ograniczonymi możliwościami
otwierania (np. butelki) nie powinny być
używane do przyrządzania potraw w
kuchniach mikrofalowych.
• Prosimy o szczególną uwagę przy
zdejmowaniu pokrywek bądź przykrywek z
naczyń, aby nie poparzyć się parą.
• Nie podgrzewać w kuchni potraw w
puszkach. Produkt należy wyjąć z puszki i
umieścić w odpowiednim naczyniu.
• Nie należy smażyć potraw na tłuszczu. Jego
temperatura nie jest kontrolowana, co może
Sprawdzenie przydatności naczyń
Żywność
Wskazówki bezpieczeństwa podczas
używania grilla
www.markabolt.hu