Zanussi ZFG21110 Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ 104
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ 107
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 108
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 109
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ 109
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ 111
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 112
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ 113
Rozwiązywanie problemów _ _ _ _ _ _ _ 113
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 114
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 115
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie
odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nie-
prawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję
wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro-
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiadające odpo-
wiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowa-
ne lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego korzys-
tania z urządzenia i będą świadome związanych z tym zagro-
żeń.
•Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Wszystkie detergenty należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
104
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta domowe nie powinny znajdować się w pobli-
żu urządzenia, gdy jego drzwi są otwarte.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, za-
leca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwie do-
mowym oraz do podobnych zastosowań, w takich miejscach,
jak:
kuchnie w obiektach sklepowych, biurowych oraz innych pla-
cówkach pracowniczych;
gospodarstwa rolne;
hotele, motele i inne obiekty mieszkalne (jako wyposażenie
dla klientów);
obiekty noclegowe.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą-
czyć je od zasilania.
•Jeśli drzwi lub uszczelki drzwiowe są uszkodzone, nie wolno
korzystać z urządzenia, dopóki nie zostanie ono naprawione
przez kompetentną osobę.
Tylko kompetentna osoba może przeprowadzać czynności ser-
wisowe lub naprawcze wiążące się z koniecznością zdjęcia os-
ł
ony chroniącej przed promieniowaniem mikrofalowym.
Nie należy podgrzewać płynów ani innej żywności w zamknię-
tych pojemnikach. Mogą one eksplodować.
105
www.zanussi.com
•Należy stosować wyłącznie akcesoria i naczynia przeznaczone
do kuchenek mikrofalowych.
Podgrzewając żywność w pojemnikach z papieru lub tworzywa
należy doglądać urządzenia, ponieważ występuje zagrożenie
zapłonem.
•Urządzenie jest przeznaczone do podgrzewania żywności i na-
pojów. Suszenie żywności lub odzieży oraz ogrzewanie pod-
uszek termicznych, pantofli, gąbek, wilgotnych tkanin lub pod-
obnych materiałów może spowodować obrażenia ciała, zapłon
lub pożar.
W razie zauważenia dymu należy wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę, utrzymywać zamknięte drzwi, aby zdusić płomienie.
Podgrzewanie napojów w mikrofalówce może doprowadzić do
ich opóźnionego wrzenia. Przy obchodzeniu się
z pojemnikiem
należy zachować ostrożność.
Zawartość butelek dla niemowląt oraz słoiczków z pokarmem
dla dzieci należy wymieszać lub wstrząsnąć, aby zapewnić rów-
nomierną temperaturę pokarmu przed spożyciem oraz aby nie
dopuścić do oparzenia.
Nie wolno gotować jaj w skorupach ani podgrzewać całych ugo-
towanych jaj w urządzeniu, ponieważ mogą one eksplodować,
nawet po zakończeniu działania mikrofal.
•Urządzenie należy regularnie czyścić i usuwać wszelkie pozos-
tałości żywności.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może prowadzić do usz-
kodzenia powierzchni obudowy urządzenia i w konsekwencji do
ograniczenia jego żywotności oraz do zaistnienia niebezpiecz-
nej sytuacji.
106
www.zanussi.com
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
•Urządzenie można zainstalować prawie w
każdym miejscu w kuchni. Należy spraw-
dzić, czy urządzenie jest umieszczone na
płaskiej i równej powierzchni oraz czy otwo-
ry wentylacyjne i powierzchnia pod urzą-
dzeniem nie są zablokowane (należy za-
pewnić odpowiednią wentylację).
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne powinien
wykonać wykwalifikowany elektryk.
•Urz
ądzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Jeśli urządzenie jest podłączone do sieci za
pomocą przedłużacza, należy sprawdzić,
czy przedłużacz ma prawidłowe uziemienie.
•Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki
ani przewodu zasilającego. Wymianę usz-
kodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wy-
kwalifikowanemu elektrykowi.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Zastosowanie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub wybuchu.
•Urządzenie należy używać w warunkach
domowych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne
nie są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą-
dzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani nie przechowywać produktów
w jego wnętrzu.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłą
czyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Nie dopuszczać do gromadzenia się na po-
wierzchniach uszczelniających drzwi re-
sztek potraw ani pozostałości środków czy-
szczących
•Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki do czyszczenia. Nie stosować pro-
duktów ściernych, myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych przed-
miotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
107
www.zanussi.com
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała lub
uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Opis urządzenia
9 78 6 5
1 2 3 4
1
Oświetlenie
2
Blokada zabezpieczająca
3
Panel sterowania
4
Pokrętło regulacji mocy
5
Pokrętło minutnika
6
Otwieranie drzwi
7
Pokrywa falowodu
8
Grill
9
Wałek talerza obrotowego
Akcesoria
Zestaw talerza obrotowego
Szklana taca do gotowania oraz prowadnica
rolek.
Do przygotowywania żywności w urzą-
dzeniu należy zawsze używać zestawu
talerza obrotowego.
Podstawka do grillowania
Do grillowania żywności oraz przyrządzania
potraw z wykorzystaniem trybu łączonego.
108
www.zanussi.com
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Ustawić odpowiednią moc za pomocą po-
krętła regulacji mocy.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła minut-
nika – spowoduje to automatyczne uru-
chomienie urządzenia.
3. Aby wyłączyć urządzenie:
–można poczekać, aż urządzenie wyłą-
czy się automatycznie, gdy pokrętło mi-
nutnika osiągnie położenie „Wył.”;
obrócić pokrętło minutnika w położenie
„Wył.”;
–otworzyć drzwi. Urządzenie zatrzymuje
się automatycznie. Zamknąć drzwi, aby
kontynuowa
ć gotowanie. Tej opcji moż-
na użyć do sprawdzania stanu żywnoś-
ci.
Gdy pokrętło minutnika dotrze do położe-
nia „Wył.”, rozlegnie się sygnał dźwięko-
wy.
Uwaga! Urządzenie nie może pracować,
gdy nie ma w nim żywności.
Jeśli minutnik ma być ustawiony na kró-
cej niż 5 minut, w pierwszej kolejności
należy ustawić czas dłuższy niż 5 minut, a na-
stępnie obrócić pokrętło, ustawiając je w żą-
danym położeniu.
Ogólne informacje na temat korzystania z
urządzenia
Informacje ogólne:
•Po wyłączeniu urządzenia pozostawić w
nim ż
ywność na kilka minut.
Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy
należy usunąć opakowanie z folii aluminio-
wej, metalową tackę itp.
Gotowanie:
•W miarę możliwości należy gotować pro-
dukty pod przykryciem w naczyniach odpo-
wiednich do używania w kuchence mikrofa-
lowej. Potrawę można gotować bez przy-
krycia, jeśli ma być chrupiąca.
•Należy uważać, aby nie rozgotować potra-
wy poprzez ustawienie za wysokiego pozio-
mu mocy lub zbyt długiego czasu gotowa-
nia. Może to spowodować wysuszenie,
przypalenie lub zapalenie się potrawy.
•Nie gotować w urządzeniu ślimaków w mu-
szlach ani jajek w skorupkach, ponieważ
mogą eksplodować. Przed smażeniem ja-
jek należy nakłuć ich żółtka.
Przed gotowaniem produktów ze „skórką”,
takich jak ziemniaki, pomidory czy kiełba-
ski, należy kilkakrotnie ponakł
uwać je wi-
delcem, aby nie eksplodowały.
•Schłodzoną lub mrożoną żywność należy
gotować dłużej.
Potrawy z sosem wymagają okresowego
mieszania.
Warzywa o zwartej strukturze, takie jak
marchew, groszek czy kalafior należy goto-
wać w wodzie.
•Większe kawałki należy obrócić na drugą
stronę po upływie połowy czasu gotowania.
•W miarę możliwości należy pokroić warzy-
wa na kawałki podobnej wielkości.
•Używać płaskich, szerokich naczyń.
•Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki
lub fajansu zaopatrzonych w małe otwory
109
www.zanussi.com
(np. na uchwytach) lub mającymi nieszkli-
wione dna. Wilgoć znajdująca w otworach
może po podgrzaniu spowodować pęknię-
cie naczynia.
Szklana taca do gotowania pełni funkcję
powierzchni służącej do podgrzewania po-
traw i płynów. Jest ona niezbędna do pra-
widłowego działania kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
•Mrożoną żywność pozbawioną opakowania
należy położyć na odwróconym małym tale-
rzu, umieszczonym w większym pojemniku,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powsta-
jącej podczas rozmrażania.
Obrócić żywność w połowie czasu rozmra-
żania. W miarę możliwości rozdzielić, a na-
stępnie wyj
ąć kawałki, które zaczęły się
rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bar-
dziej równomierne efekty. Przed rozpoczę-
ciem rozmrażania należy usunąć wszystkie
metalowe lub aluminiowe elementy opako-
wania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa-
rzyw i owoców, które będą poddawane dal-
szej obróbce jako produkty surowe. Dokoń-
czyć ich rozmrażanie w temperaturze poko-
jowej.
•Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby
gotować warzywa i owoce bez ich uprzed-
niego rozmrażania.
Dania gotowe:
Gotowe dania można przygotowywać w
urządzeniu jedynie wtedy, gdy ich opako-
wanie nadaje się do stosowania w kuchen-
kach mikrofalowych.
•Należy przestrzegać wskazówek producen-
ta żywności podanych na opakowaniu (np.
zdjąć metalową pokrywkę i nakłuć plastiko-
wą folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grillowa-
nie
Rozmrażanie Podgrze-
wanie
Gotowanie
Szkło i porcelana odporne na wysoką tempera-
turę (bez metalowych elementów, np. Pyrex,
szkło żaroodporne)
X X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką tem-
peraturę
1)
X -- -- --
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów odpor-
nych na wysoką i niską temperaturę (np. Arco-
flam), ruszt grilla
X X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X --
Tworzywo sztuczne odporne wysoką tempera-
turę do 200°C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Folia spożywcza X -- -- --
Folia do pieczenia z zamknięciem nadającym
się do kuchenek mikrofalowych
3)
X X X --
Metalowe naczynia do pieczenia, np. emalio-
wane lub żeliwne
-- -- -- X
110
www.zanussi.com
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grillowa-
nie
Rozmrażanie Podgrze-
wanie
Gotowanie
Formy do pieczenia lakierowane na czarno lub
z powłoką silikonową
3)
-- -- -- X
Blacha do pieczenia ciasta -- -- -- X
Naczynia do przyrumieniania, np. talerz Crisp
lub Crunch
-- X X --
Potrawy gotowe w opakowaniach
3)
X X X X
1) Bez srebrnych, złotych i platynowych elementów oraz metalowych dekoracji
2) Bez kwarcowych lub metalowych elementów oraz szkliwa z zawartością metalu
3) Należy przestrzegać wskazówek producenta dotyczących maksymalnej temperatury.
X odpowiednie -- nieodpowiednie
Tabela ustawień mocy
Symbol Ustawienie mocy Moc
Niski poziom 119 W
Średnio-niski poziom / Rozmraża-
nie
252 W
Średni poziom 385 W
Średnio-wysoki poziom 539 W
Wysoki poziom 700 W
Grill 800 W
Tryb łączony
Tryb łączony 1 17% mikrofale, 83% grill
Tryb łączony 2 28% mikrofale, 72% grill
Tryb łączony 3 40% mikrofale, 60% grill
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
111
www.zanussi.com
Wkładanie zestawu talerza obrotowego
1. Umieścić prowadnicę z rolkami centralnie
nad wałkiem talerza obrotowego.
2. Umieścić szklany talerz do gotowania na
prowadnicy z rolkami
Wkładanie podstawki do grillowania
Umieścić podstawkę do grillowania na zesta-
wie talerza obrotowego.
Uwaga! Nie należy gotować żywności
bez zestawu talerza obrotowego. Należy
wyłącznie używać zestawu talerza
obrotowego dostarczonego z urządzeniem.
Nie wolno gotować żywności umieszczo-
nej bezpośrednio na szklanej tacy do go-
towania.
Przydatne rady i wskazówki
Wskazówki dotyczące korzystania z mikrofal
Problem Środek zaradczy
Nie można znaleźć informacji na temat ilości
przyrządzanej potrawy.
Sprawdzić podobny produkt spożywczy. Wydłużyć lub
skrócić czas gotowania zgodnie z następującą zasadą:
Podwójna ilość = prawie podwójna ilość czasu, poło-
wa ilości = połowa czasu
Potrawa wyszła za sucha. Ustawić krótszy czas gotowania lub wybrać niższą moc
mikrofal.
Po upływie ustawionego czasu potrawa nie
jest jeszcze rozmrożona, podgrzana bądź
ugotowana.
Ustawić dłuższy czas gotowania lub wybrać wyższą moc
mikrofal. Większe potrawy wymagają dłuższego czasu
gotowania.
Po upływie czasu gotowania potrawa jest za
gorąca przy brzegu, a w środku jeszcze nie
gotowa.
Następnym razem należy wybrać niższą moc i dłuższy
czas. W połowie gotowania należy wymieszać potrawę,
np. zupę.
Podczas gotowania ryżu lepsze efekty można
osiągnąć, stosując płaskie, szerokie naczynie.
Rozmrażanie
Pieczeń zawsze należy rozmrażać tłustą stro-
ną skierowaną na dół.
112
www.zanussi.com
Nie należy rozmrażać przykrytego mięsa, po-
nieważ może to spowodować ugotowanie za-
miast rozmrożenia.
Całe sztuki drobiu zawsze należy rozmrażać
piersią skierowaną na dół.
Gotowanie
Zawsze należy wyjmować zamrożone mięso i
drób z chłodziarki przynajmniej 30 minut
przed gotowaniem.
Pozostawić mięso, drób, ryby i warzywa przy-
kryte po gotowaniu.
Nanieść nieco oleju lub stopionego masła na
rybę.
Dodać 30–45 ml zimnej wody na każde 250 g
warzyw. Przed gotowaniem pociąć świeże
warzywa na równe kawałki. Wszystkie warzy-
wa gotować pod przykryciem.
Podgrzewanie
Pakowane potrawy gotowe należy zawsze
podgrzewać zgodnie z instrukcją zamieszczo-
ną na opakowaniu.
Grillowanie
Grillować płaskie potrawy na środku podstaw-
ki do grillowania.
Obrócić potrawę po upływie połowy ustawio-
nego czasu i kontynuować grillowanie.
Tryb łączony
Tryb łączony pozwala zachować chrupkość
potraw.
Po upływie połowy ustawionego czasu obró-
cić potrawę i kontynuować gotowanie.
Dostępne są 3 ustawienia trybu łączonego.
Każde ustawienie łączy funkcje kuchenki mi-
krofalowej i grilla z różnymi wartościami czasu
i poziomu mocy.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia:
•Przód urządzenia należy myć miękką ście-
reczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy używać zwykłego płynu do mycia
naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
urządzenia. Dzięki temu można łatwiej usu-
nąć zabrudzenia i uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia.
•Należy regularnie czyścić wszystkie akce-
soria i pozostawić je do wyschnięcia. Do
czyszczenia należy użyć miękkiej ścierecz-
ki zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem płynu
do mycia naczyń.
Rozwiązywanie problemów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Urządzenie nie działa. Nie włożono wtyczki do gniazda
elektrycznego.
Podłączyć urządzenie do zasilania.
113
www.zanussi.com
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeśli bez-
piecznik zadziała więcej niż jeden
raz, należy skontaktować się z wy-
kwalifikowanym elektrykiem.
Urządzenie nie działa. Drzwi urządzenia nie zostały prawid-
łowo zamknięte.
Sprawdzić, czy nic nie blokuje drzwi.
Nie działa oświetlenie. Żarówka jest przepalona. Należy wymienić żarówkę.
W urządzeniu występuje
iskrzenie.
Wewnątrz znajdują się metalowe na-
czynia lub naczynia z metalowymi
elementami.
Wyjąć naczynie z urządzenia.
W urządzeniu występuje
iskrzenie.
Wewnątrz znajdują się metalowe
pręty lub folia aluminiowa dotykająca
wewnętrznych ścianek urządzenia.
Pręty ani folia nie mogą dotykać
wewnętrznych ścianek urządzenia.
Zestaw talerza obrotowe-
go wydaje odgłosy szoro-
wania lub obcierania.
Pod szklaną tacą do gotowania znaj-
duje się jakiś obiekt lub zanieczy-
szczenie.
Wyczyścić obszar pod szklaną tacą
do gotowania.
Urządzenie przestaje dzia-
łać bez wyraźnego powo-
du.
Nieprawidłowe działanie. Jeśli taka sytuacja powtórzy się, na-
leży skontaktować się z centrum ob-
sługi klienta.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub punktem obsługi klien-
ta.
Dane niezbędne dla punktu obsługi klienta
znajdują się na tabliczce znamionowej urzą-
dzenia.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwaga! Nie blokować otworów
wentylacyjnych. W przeciwnym razie
może dojść do przegrzania urządzenia.
Uwaga! Nie podłączać urządzenia do
przedłużaczy lub adapterów wtyczek.
Może to spowodować przeciążenie i w
rezultacie pożar.
•Urządzenie może być umieszczone wyłącz-
nie na blacie kuchennym. Należy je ustawić
na stabilnej i płaskiej powierzchni.
•Nie należy umieszczać urządzenia w pobli-
żu źródeł pary, gorącego powietrza lub
chlapiącej wody.
Po transportowaniu urządzenia w niskiej
temperaturze, nie włączać go od razu po in-
stalacji. Należy pozostawić urządzenie w
temperaturze pokojowej, aby osiągnęło
temperaturę otoczenia.
114
www.zanussi.com
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalację elektryczną musi
wykonać wykwalifikowana osoba.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za nieprzestrzeganie zaleceń dotyczą-
cych bezpieczeństwa, które zawarto w roz-
dziale „Informacje dotyczące bezpieczeń-
stwa”.
Urządzenie jest wyposażone w przewód zasi-
lający z wtyczką.
C
A
B
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 100
B 80
C 80
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opakowa-
nie, są przyjazne dla środowiska i nadają się
do recyklingu. Elementy z tworzyw sztucz-
nych oznaczono międzynarodowymi skrótami,
takimi jak PE, PS itp. Materiały opakowanio-
we należy utylizować, wyrzucając je do odpo-
wiedniego pojemnika udostępnionego przez
komunalny zakład utylizacji odpadów.
115
www.zanussi.com
183
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184

Zanussi ZFG21110 Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi