Brandt DOM1545DG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik
Prezentacja piekarnika
Programator
Pokrętło poleceń
Półki z drutu (3 położenia)
Prezentacja programatora
Wyświetlanie trybów działania
Wskaźnik czasów trwania pieczenia
Wyświetlanie czasu trwania
pieczenia/zegara
Wskaźnik zegara
Wskaźnik zakończenia pieczenia
Wyświetlanie zegara
Wskazanie półki/zatrzymanie
płyty obrotowej
Wskaźnik blokady klawiatury
(zabezpieczenie przed dziećmi)
Wskazanie mocy piekarnika
Korzystanie z programatora
USTAWIANIE GODZINY:
Po podłączeniu piekarnika do prądu, na wyświetlaczu
miga 12:00 (2.1.1).
- Ustawić godzinę za pomocą pokrętła (2.1.2).
Przykład: 12:30 (2.1.3).
- Aby zatwierdzić, nacisnąć pokrętło (2.1.4).
Wyświetlacz przestaje migać (2.1.5).
Zmiana ustawień godziny:
-Przycisnąć przycisk przez kilka sekund, aż
wyświetlacz zacznie migać, a następnie zwolnić
przycisk (2.2.1). Sygnał dźwiękowy informuje, że
można ustawiać godzinę.
- Za pomocą pokrętła ustawić właściwą godzinę
(2.2.2). Aby zatwierdzić, nacisnąć pokrętło (2.2.3).
Uwaga:
W przypadku braku potwierdzenia zmiany
zostają automatycznie zapisane po kilku sekundach.
PIECZENIE NATYCHMIASTOWE:
Godzina nie powinna migać.
- Za pomocą pokrętła wybrać tryb pieczenia (2.3.1).
- Przykład: --> Zalecana temperatura 180°C
(2.3.2).
- Zatwierdzić, naciskając pokrętło (2.3.3).
Zmiana temperatury pieczenia:
Można zmienić moc
Piekarnik proponuje optymalną temperaturę dla
tego rodzaju pieczenia.
- Można jednak ją zmienić, naciskając przycisk T°C
(2.4.1).
Temperatura miga na wyświetlaczu (2.4.2).
- Za pomocą pokrętła ustawić temperaturę (2.4.3).
Przykład: temperatura ustawiona na 220°C
(2.4.4).
- Zatwierdzić, przyciskając pokrętło.
Wskaźnik wzrostu temperatury
podaje wzrost temperatury w
piekarniku. Po osiągnięciu przez piekarnik zadanej
temperatury rozlega się sekwencja sygnałów
dźwiękowych (2.4.5).
- Aby przerwać pieczenie, przycisnąć przez kilka
sekund przycisk STOP.
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE:
- Pieczenie z natychmiastowym startem i
programowanym czasem trwania
b
2.2
2.3
2.4
b
2.5
b
1
Prezentacja
2
Użytkowanie
1.1
1.2
2.1
polski
A
B
C
A
B
C
D
E
F
G
I
H
- Wybrać tryb pieczenia i ustawić temperaturę (zob.
punkt: pieczenie natychmiastowe).
- Naciśnij przycisk (2.5.1).
Na wyświetlaczu miga 0:00, co oznacza, że można
ustawić czas pieczenia (2.5.2).
- Za pomocą pokrętła ustawić czas pieczenia (2.5.3).
Przykład: 30 minut pieczenia (2.5.4).
- Aby zatwierdzić, nacisnąć pokrętło.
Odliczanie czasu trwania rozpoczyna się natychmiast
po ustawieniu.
Wskaźnik wzrostu temperatury
podaje wzrost temperatury w piekarniku. Wyświetlacz
czasu trwania przestaje migać (2.5.5).
Po wykonaniu tych 5 czynności piekarnik zaczyna się
nagrzewać:
Po osiągnięciu przez piekarnik wybranej temperatury
rozlega się sekwencja sygnałów dźwiękowych.
Po zakończeniu pieczenia (koniec zaprogramowanego
czasu), piekarnik wyłącza się, miga 0h00 (2.5.6). Przez
kilka sekund rozlega się sekwencja sygnałów
dźwiękowych. Sygnały dźwiękowe można wyłączyć
naciskając dowolny przycisk.
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE:
Pieczenie z opóźnionym startem i wybraną godziną
zakończenia
Postępować jak dla pieczenia
programowanego (natychmiastowy start).
- Przycisnąć przycisk aż wskaźnik zakończenia
pieczenia zacznie migać (2.6.1).
- Przycisnąć przycisk aż wskaźnik zakończenia
pieczenia zacznie migać (2.6.1).
Wskaźnik zakończenia pieczenia miga, informując,
że można dokonać ustawienia (2.6.2).
- Za pomocą pokrętła ustawić godzinę zakończenia
pieczenia (2.6.3).
Przykład: koniec pieczenia o godz. 13:30 (2.6.4).
- Przycisnąć pokrętło, aby zatwierdzić (2.6.5). W
razie braku zatwierdzenia godzina zakończenia
pieczenia zapisze się automatycznie po upływie
kilku sekund.
Wyświetlacz zakończenia pieczenia przestaje migać.
Na wyświetlaczu pojawia się z powrotem aktualna
godzina. Animacja na ekranie informuje, że piekarnik
jest w trybie pieczenia z opóźnieniem (2.6.6). Po
wykonaniu tych 3 czynności start następuje z
opóźnieniem tak, aby pieczenie zakończyło się o
godz. 13:30. Po zakończeniu pieczenia (koniec
zaprogramowanego czasu) piekarnik wyłącza się,
miga wskaźnik czasu pieczenia i 0h00. Przez kilka
sekund rozlega się sekwencja sygnałów
dźwiękowych. Sygnały dźwiękowe można wyłączyć,
naciskając dowolny przycisk.
KORZYSTANIE Z MINUTNIKA:
Funkcja minutnika jest dostępna niezależnie od
używania piekarnika albo podczas pieczenia, lecz w
żadnym razie nie zatrzymuje pieczenia.
W pierwszym przypadku:
- Przycisnąć 1 raz przycisk (2.7.1).
Miga symbol minutnika i 0m00s (2.7.2). Ustawić
czas za pomocą pokrętła. Ponownie przycisnąć
pokrętło, aby zatwierdzić. Po kilku sekundach
wyświetlacz przestaje migać i włącza się minutnik,
odliczając sekundy ustawionego czasu. Minutnik
informuje o upływie ustawionego czasu sekwenc
sygnałów dźwiękowych. Sygnały dźwiękowe można
wyłączyć, naciskając dowolny przycisk.
W drugim przypadku, podczas pieczenia:
- Przycisnąć 3-krotnie przycisk , aby móc ustawić
minutnik. Postępować tak samo jak w pierwszym
przypadku i zatwierdzić po ustawieniu wybranego
czasu. Pieczenie trwa, a minutnik uruchamia się. Po
upływie ustawionego czasu wyłączyć sygnały
dźwiękowe, przyciskając pokrętło.
Uwaga
Zaprogramowanie minutnika można zmienić
lub anulować w dowolnej chwili, naciskając przycisk
i ustawiając czas na 00:00.
BLOKADA PRZYCISKÓW:
(zabezpieczenie przed dziećmi)
Można zablokować dostęp do przycisków
piekarnika, postępując w następujący sposób, kiedy
piekarnik jest wyłączony:
- Przyciskać równocześnie przyciski
STOP i przez kilka sekund (2.8.1).
Na wyświetlaczu pojawi się symbol kłódki (2.8.2).
Dostęp do elementów sterowania piekarnika jest
zablokowany.
Aby go odblokować:
- Przyciskać równocześnie przyciski STOP i
przez kilka sekund.
Elementy sterowania piekarnika są ponownie
2.6
b
2.7
b
2.8
b
polski
dostępne.
FUNKCJA „TRYB CZUWANIA”:
Piekarnik wyposażony jest w funkcję stand-by
(przedłużone czuwanie). Na wyświetlaczu wyświetla
się czas. Jeżeli w ciągu 4 minut użytkownik nie
wykona żadnej operacji, wyświetlacz piekarnika
przechodzi w tryb czuwania (2.9.1). Nie można użyć
żadnego przycisku. Aby wznowić działanie
wyświetlacza, skorzystać z wyboru funkcji.
Wyświetlacz piekarnika jest ponownie uruchomiony i
można rozpocząć pieczenie.
REGULACJA KONTRASTU:
- Ustawić godzinę na 00:10 (zob. rozdział
„Ustawianie godziny”).
- Przycisnąć przycisk T°C, aż na wyświetlaczu pojawi
się -CO- (2.10.1).
- Ustawić kontrast za pomocą pokrętła (2.10.2).
- Przycisnąć pokrętło, aby zatwierdzić (2.10.3).
TRYB DEMO:
- Ustawić godzinę na 00:00 00 (zob. rozdział
„Ustawianie godziny”).
- Przycisnąć jednocześnie przyciski T°C, i STOP
na 10 sekund, aż na wyświetlaczu pojawi się DEMO
(2.11.1).
- Aby powrócić do normalnego trybu, ustawić godzinę
na 00:00.
- Przycisnąć ponownie przyciski T°C, i STOP, aż
zgaśnie DEMO.
Uwaga
Gdy piekarnik znajduje się w trybie DEMO,
elementy grzejne są nieaktywne.
FUNKCJA „KUCHENKA
MIKROFALOWA”
Na programatorze powinna b
wyświetlona wyłącznie godzina. I nie powinna
ona migać.
- Za pomocą pokrętła wybierz żądany tryb
pieczenia (2.14.1).
- Przykład: —> Moc 1000W (2.14.2).
- Zatwierdź naciskając pokrętło (2.14.3).
- Na wyświetlaczu miga czas trwania
pieczenia(2.14.4).
- Za pomocą pokrętła ustaw czas trwania
(2.14.5).
- Przykład: 1min 30s (2.14.6).
- Zatwierdź naciskając pokrętło (2.14.7).
Pieczenie rozpoczyna się.
Możliwa jest zmiana mocy
- Naciśnij i przytrzymaj przycisk , aż
wyświetlacz zacznie migać, a następnie
zwolnij przycisk (2.14.8).
- Na wyświetlaczu miga moc (1000 W) i
możliwa jest regulacja (2.14.9).
- Za pomocą pokrętła ustaw moc (2.14.10).
- Przykład: 800 watów (2.14.11).
- Zatwierdź naciskając pokrętło.
Aby wyłączyć pieczenie, naciśnij na kilka
sekund przycisk .
FUNKCJE AUTOMATYCZNE PIECZENIA:
Programowanie funkcji automatycznej w
zależności od masy.
Na programatorze powinna być wyświetlona
wyłącznie godzina. I nie powinna ona migać.
- Za pomocą pokrętła wybierz tryb
(2.15.1),
miga logo (2.15.2).
- Wybierz tryb pieczenia ICS
(2.15.3).
- Przykład: P2 —> masa 500g
(2.15.4)
.
- Za pomocą pokrętła ustaw masę
(2.15.5)
.
Przykład: 625g
(2.15.6)
.
- Zatwierdź naciskając pokrętło
(2.15.7)
.
- Na wyświetlaczu pojawia się piktogram
używanego trybu pieczenia oraz obliczony
automatycznie czas. Piekarnik włącza się
(2.15.8)
.
Uwagi:
Istnieje możliwość wyboru pomiędzy 2
programami automatycznymi pieczenia
warzyw,
P5 i P6.
(patrz rozdział
INSTRUKCJA PIECZENIA
AUTOMATYCZNEGO
).
Programowanie trybu automatycznego dla
tart nie odbywa się na podstawie masy, ale na
podstawie średnicy brytfanny pomiędzy 27 i
30 cm.
W
2.9
b
2.10
2.10
2.14
b
b
b
2.15
b
polski
*
TRYBY PRACY PIEKARNIKA
b
b
TERMOOBIEG
(zalecana temperatura 200°C min. 50°C maks. 220°C)
•Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki w środku piekarnika i wentylatora mieszającego powietrze.
•Szybki wzrost temperatury:
Niektóre dania można wkładać do zimnego piekarnika.
•Zalecany do zachowania soczystości białego mięsa, ryb, warzyw.
Do pieczenia kilku dań na maksymalnie 3poziomach.
TRYB POŁĄCZONY
(zalecana temperatura 200°C min. 35°Cmaks. 220°C)
•Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki dolnej i górnej oraz wentylatora mieszającego powietrze.
•Trzy połączone źródła ciepła: silne grzanie z dołu, lekki termoobieg i bardzo delikatny grill do
przyrumienienia.
•Zalecany dla tart, ciast typu „tourte”, tart z soczystymi owocami, pieczonych najlepiej w naczyniach
glinianych.
TRYB TRADYCYJNY
(zalecana temperatura 200°C min. 35°C maks. 220°C)
•Pieczenie odbywa się przy użyciu dolnej i górnej grzałki bez mieszania powietrza.
•Zalecany do powolnego i delikatnego pieczenia: soczystej dziczyzny...
Do pieczeni z mięs czerwonych.
Do duszenia w zamkniętym naczyniu dań wcześniej podsmażony (kogut w winie, potrawka).
- Wybrać typ pieczenia za pomocą pokrętła.
Potwierdzić wybór przyciskając pokrętło.
polski
TRYBY PRACY PIEKARNIKA
*Sekwencja(e) używana(e) dla wpisu na etykiecie energetycznej zgodnie z normą europejską EN 50304 i zgodnie z
dyrektywą europejską 2002/40/WE.
*
*
polski
GRILL
(zalecana temperatura 200°C min. 50°C maks. 200°C)
•Pieczenie odbywa się naprzemiennie przy użyciu górnej grzałki i wentylatora mieszającego powietrze.
•Podgrzewanie wstępne nie jest konieczne.
Drób i soczyste pieczenie, chrupiące z każdej strony.
•Wsunąć brytfannę w dolne prowadnice.
•Zalecane do opiekania i głębokiego pieczenia udźca baraniego, żeber wołowych.
Zachowuje miękkość pieczeni z ryb.
GRILL ZMIENNY ŚREDNI I MOCNY
(zalecane pozycje 3 - min. 1 - maks. 3)
•Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki.
•Mocny grill pokrywa całą powierzchnię rusztu.
W przypadku pieczenia mniejszych ilości średni grill jest tak samo skuteczny jak grill mocny.
•Zalecany do grillowania kotletów, kiełbas, kromek chleba, dużych krewetek typu gambas układanych na
ruszcie.
UTRZYMYWANIE W CIEPLE
(zalecana temperatura 80°C min. 35°C maks. 100°C)
•Pozycja ta umożliwia utrzymywanie potraw w cieple przy użyciu grzałki umieszczonej grzałki w środku
piekarnika i mieszanego powietrza.
•Tryb zalecany do przechowywania wyrastającego ciasta chlebowego lub drożdżowego itp.; forma powinna
być ustawiona na dnie, a temperatura nie powinna przekraczać 40°C (podgrzewanie dań, rozmrażanie).
polski
MIKROFALE
Moc Użytkowanie
1000 W / 900 W
Szybkie odgrzanie napojów, wody, dań o dużej zawartości wody.
Gotowanie/pieczenie produktów o dużej zawartości wody (zupa,
sos, pomidory ...).
800 W / 700 W
Gotowanie/pieczenie świeżych lub mrożonych warzyw.
600 W
Topienie czekolady.
500 W
Gotowanie/pieczenie ryb i skorupiaków. Odgrzewanie na
2 poziomach. Gotowanie warzyw suchych. Odgrzewanie lub
gotowanie delikatnych potraw na bazie jajek.
400 W / 300 W
Gotowanie nabiału, konfitur.
200 W
Odmrażanie manualne. Zmiękczenie masła, lodów.
100 W
Odmrażanie ciast na bazie śmietany.
ODTWORZONA MOC MIKROFAL: 1000 W
UŻYCIE POZIOMÓW MOCY
b
AUTOMATYCZNE UTRZYMYWANIE W CIEPLE
Po zakończeniu programu kuchenki mikrofalowej, jeżeli danie zostanie pozostawione w piekarniku bez otwierania
drzwi, po 2 minutach włącza się funkcja „utrzymywania w cieple”, umożliwiająca podtrzymanie temperatury dania.
Jest to sygnalizowanie miganiem wskazania utrzymywania w cieple.
Po 15 minutach emitowane są 2 sygnały dźwiękowe oznaczające zakończenie programu „utrzymywania w cieple”.
Odmrażanie mrożonek w kuchence mikrofalowej to znaczna oszczędność czasu.
Do odmrażania produktów wykorzystać funkcję AUTOMATYCZNE ODMRAŻANIE lub funkcje
MIKROFALE ustawioną na moc 200 W.
Co należy wiedzieć:
Małe kawałki mięsa lub ryby nadają się do pieczenia tuż po odmrożeniu. Większe produkty jak
pieczeń mięsna lub ryba w całości, pozostaną lekko zamrożone po zakończeniu programu
odmrażania.
Zalecamy pozostawienie ich na czas co najmniej równy odmrażaniu, aby uzyskać jednolitą
temperaturę produktu.
Produkty pokryte szronem wymagają dłuższego odmrażania. W tym przypadku, należy
zwiększyć czas odmrażania.
Porady:
Czas trwania odmrażania zależy od typu urządzenia. Zależy on również od kształtu, wielkości,
pierwotnej temperatury i jakości produktów.
W większości przypadków należy wyjąć produkty z ich opakowania. Pamiętać o usunięciu
metalowych zszywek opakowań.
Po upływie połowy czasu odmrażania, należy obrócić kawałki, wymieszać i rozdzielić je, jeżeli
były zamrażane razem.
W przypadku odmrażania dużych kawałków mięsa lub ryb, hamujących obroty talerza
obrotowego, należy włączyć funkcję zatrzymania talerza obrotowego. W tym przypadku, należy
regularnie obracać odmrażany produkt.
Odmrażać mięso i ryby, umieszczając je na spodku ułożonym do góry dnem na talerzu, aby
ułatwić spływanie soków. Jeżeli soki pozostaną w kontakcie z żywnością, ulegną przegrzaniu.
Nigdy nie zamrażać ponownie produktu jeżeli nie został upieczony.
Czas trwania programu odmrażania:
Czas trwania programów odmrażania jest obliczony dla produktów zamrożonych w
temperaturze -18°C. Czas ten służy jako wskazówka do ustalenia koniecznego czasu
odmrażania, lecz rzeczywisty czas odmrażania może się różnić w zależności od grubości,
kształtu, wielkości i konsystencji produktu.
ODMRAŻANIE
ODMRAŻANIE
Piekarnik oferuje 2 typy programowania w trybie odmrażania
- Automatyczne odmrażanie P1 lub P2. Wystarczy wybrać typ programu i wpisać wagę.
P1: Tryb automatycznego odmrażania mięsa, drobiu i gotowych dań.
P2: Tryb automatycznego odmrażania chleba i bułeczek.
polski
- Wybrać typ pieczenia za pomocą
pokrętła. Potwierdzić wybór przyciskając
pokrętło.
b
Potrawy Ilość Czas Zalecenia
Ciasto francuskie lub pół-
francuskie
400 g 1 - 3 min
Umieścić na papierze absorbującym i
obrócić w połowie odmrażania.
Potrawy Ilość Czas Zalecenia
Muszle św. Jakuba 500 g 5 - 7 min
Umieścić na talerzu, wymieszać
w połowie odmrażania.
Obrane krewetki 100 g 1 - 2 min
Różowe krewetki w całości 200 g 2 - 4 min
Duże krewetki (10) 500 g
6 - 8 min
Potrawy Ilość Czas
Ryby w całości / steki / filety / w panierce
100 g
200 g.
400 g.
500 g.
750 g.
1000 g
1 - 2 min
3 - 5 min
5 - 7 min
7 - 9 min
12 - 14 min
17 - 19 min
Indyk / wieprzowina / cielęcina / wołowina / drób
W formie pieczeni / steków / kawałków / itp.
100 g
200 g
400 g
500 g
750 g
1000 g
1250 g
1500 g
1750 g
2000 g
1 - 2 min
3 - 5 min
5 - 7 min
7 - 9 min
12 - 14 min
17 - 19 min
23 - 25 min
28 - 30 min
34 - 36 min
39 - 41 min
Kalafior / brokuły / marchew / grzyby / sałatki
warzywne / itp.
500 g
750 g
1000 g
7 - 9 min
12 - 14 min
17 - 19 min
Potrawy Ilość Czas
Truskawki
Maliny / wiśnie
Porzeczki / jagody
250 g
250 g
250 g
7 - 9 min
6 - 8 min
5 - 7 min
ZALECENIA DOTYCZĄCE ODMRAŻANIA
polski
b
- Wybrać typ pieczenia za pomocą
pokrętła. Potwierdzić wybór przyciskając
pokrętło.
b
b
TERMOOBIEG + MIKROFALE
Funkcja termoobieg + mikrofale służy do połączenia mikrofal i termoobiegu, co pozwala
znacznie zaoszczędzić na czasie. Piekarnik posiada następujące stopnie mocy mikrofal: 100-
200-300-400-500W.
Porady
:
Podczas gotowania/pieczenia z wykorzystaniem funkcji termoobieg + mikrofale nie używać
metalowych naczyń.
Pieczenie na 2 poziomach:
Aby jednocześnie upiec cielęcą pieczeń o wadze 1 kg i zapiekankę z ziemniaków przygotowaną
z 800 g ziemniaków - 55 min., 170°C, moc mikrofal 300 W. Sugerujemy, aby ustawić naczynie z
zapiekanką na talerzu obrotowym, a pieczeń w naczyniu na tłuszcz ustawionym na poziomie 3.
Uwaga:
Nigdy nie nagrzewać wstępnie kuchenki w trybie mikrofale + termoobieg, gdyż grozi to
uszkodzeniem urządzenia.
Potrawy Ilość
Programowanie
MIKROFALE +
TERMOOBIEG
Czas
(min)
Porady
Łopatka jagnięca
z kością
1300 g 200 W + 200°C 32 - 37 W naczyniu do tłuszczu, poziom 2
Polędwica wołowa 800 g 200 W + 200°C 23 - 28 W naczyniu, na ruszcie, poziom 2
Kurczak, perliczka 1200 g 200 W + 200°C 35 - 40 W naczyniu, na ruszcie, poziom 1
Pieczeń z indyka 800 g 300 W + 180? 32 - 37 W naczyniu, na ruszcie, poziom 2
Pieczeń wieprzowa 1200 g 300 W + 180? 47 - 52 W naczyniu, na ruszcie, poziom 2
Pieczeń wołowa 1000 g 300 W + 180? 37 - 42 W naczyniu, na ruszcie, poziom 2
Używać naczynia dostosowanego do mikrofal i odpornego na wysokie temperatury, najlepiej z
kamionki (powoduje mniej pryskania niż szkło).
Najlepiej przyrządzać pieczenie bez słoniny, aby ograniczyć pryskanie tłuszczu i dymienie.
Po upieczeniu doprawić, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 10 minut. Ten czas wpływa
korzystnie na rozluźnienie włókien mięsa i pozwala zachować jego soczystość.
polski
- Wybrać typ pieczenia za pomocą
pokrętła. Potwierdzić wybór przyciskając
pokrętło.
b
b
GRILL + MIKROFALE
Funkcja pozwala na jednoczesne użycie grilla i mikrofal, co umożliwia szybkie przyrządzenie
dania.
Dostępne są trzy poziomy pieczenia przy użyciu grilla + mikrofal:
Może je łączyć z następującymi stopniami mocy : 100 W / 200 W / 300 W / 400 W / 500 W / 600 W /
700 W
Potrawy Ilość Programowanie Czas
Łopatka jagnięca (bez kości i
obwiązana sznurkiem)
1300 g 200 W + Grill mocny 40 - 45 min
Polędwica wołowa 800 g 200 W + Grill mocny 18 - 23 min
Kurczak, perliczka 1200 g 500 W + Grill mocny 25 - 27 min
Pieczeń z indyka 800 g 300 W + Grill mocny 27 - 32 min
Pieczeń wieprzowa 1000 g 300 W + Grill mocny 35 - 40 min
Pieczeń wołowa 1200 g 300 W + Grill delikatny 50 - 55 min
Używać naczynia dostosowanego do mikrofal i odpornego na wysokie temperatury, najlepiej z
kamionki (powoduje mniej pryskania niż szkło).
Umieścić produkt w naczyniu postawionym na kratce na poziomie 1, w połowie pieczenia
obrócić produkt na drugą stronę.
Najlepiej przyrządzać pieczenie bez słoniny, aby ograniczyć pryskanie tłuszczu i dymienie.
Po upieczeniu doprawić, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 10 minut. Ten czas wpływa
korzystnie na rozluźnienie włókien mięsa i pozwala zachować jego soczystość.
ZALECENIA DOTYCZĄCE PIECZENIA GRILL + MIKROFALE
polski
- Wybrać typ pieczenia za pomocą
pokrętła. Potwierdzić wybór przyciskając
pokrętło.
b
b
b
GRILL
Gotowanie/pieczenie w trybie GRILL MOCNY. Umieścić produkt na ruszcie i naczyniu do
tłuszczu (do zbierania soku) umieszczonych na poziomie 3. Obrócić danie w połowie pieczenia.
Potrawy Ilość Czas
Kaszanka, kiełbasy
(nakłuć widelcem)
4 do 6 sztuk 22 - 30 min
Żeberka wieprzowe 4 sztuki 27 - 32 min
Żeberka jagnięce 4 sztuki 15 - 17 min
Żeberka wołowe 800 g 23 - 25 min
Boczek wędzony 4 do 6 plastrów 18 - 25 min
ZALECENIA PIECZENIA PRZY UŻYCIU GRILLA
Funkcja służy do pieczenia i opiekania potraw jak zapiekanki i mięsa.
Może być używana przed lub po pieczeniu/gotowaniu w zależności od przepisu.
Kuchenka posiada 3 poziomy grilla:
W zasadzie należy używać poziomu GRILL MOCNY do grillowania mięsa i ryb, natomiast
poziomu GRILL ŚREDNI do rumienienia oraz opiekania najdelikatniejszychproduktów.
Używać wyposażenia dodatkowego (ruszt lub naczynie do zbierania tłuszczu) na poziomie 1, 2
lub 3 zależnie od wysokości naczynia lub produktu.
polski
b
TERMOOBIEG
Funkcja termoobiegu służy do pieczenia i opiekania potraw jak w piekarniku tradycyjnym.
Porady:
Można ustawiać temperaturę pieczenia od 50°C do 220°C skokami co 5°C.
Zawsze używać akcesoriów (rusztu lub naczynia do zbierania tłuszczu) na poziomie 1 lub 2. W ten
sposób uzyskuje się najlepszy przepływ ciepła oraz optymalne wyniki pieczenia.
Stosować naczynia odporne na wysokie temperatury.
Jeżeli chce się odmrażać produkt po wykonaniu pieczenia z wykorzystaniem jednej z funkcji
termoobiegu, zalecamy, aby odczekać dziesięć minut na ochłodzenie piekarnika w celu
uzyskania lepszego efektu.
Gotowanie/Pieczenie na 2 poziomach:
Nagrzać piekarnik.
Aby upiec jednocześnie 2 tarty z jabłkami, w ciągu 1 godziny w temp. 200°C. Sugerujemy
przygotowanie jednej tarty w szklanym naczyniu do tłuszczu ustawionym na poziomie 1, a
drugiego ciasta na ruszcie na poziomie 3. W połowie pieczenia zamienić miejsca obu ciast.
b
- Wybrać typ pieczenia za pomocą
pokrętła. Potwierdzić wybór przyciskając
pokrętło.
b
W trybie automatycznego pieczenia czas i funkcja są obliczane automatycznie w zależności od
rodzaju produktu i jego wagi.
AUTOMATYCZNE FUNKCJE PIECZENIA
-
+
-
+
1
2
-
+
3
Programowanie w trybie automatycznego
pieczenia według wagi.
Programator powinien wyświetlać tylko
godzinę. Godzina nie powinna migać.
- Wybrać za pomocą pokrętła tryb
, logo miga
- Wybrać tryb pieczenia ICS- Na
przykład: P2 —> waga, 500G.
- Dostosować wagę za pomocą pokrętła.
Przykład: 625g
- Potwierdzić naciskając pokrętło.
- Wyświetla się piktogram wybranego
pieczenia i czas obliczony automatycznie.
kuchenka rozpoczyna pracę
Uwagi:
Piekarnik oferuje 2 programy automatycznego
pieczenia warzyw, P5 i P6.
(patrz rozdział ZALECENIA DOTYCZĄCE
AUTOMATYCZNEGO PIECZENIA).
Automatyczne programowanie pieczenia
świeżych ciast typu quiche i tarta nie
odbywa się według wagi, lecz według
średnicy formy od 27 do 30 cm.
4
1
2
3
4
polski
Indyk,
wieprzowina,
cielęcina
Funkcja ta umożliwia pieczenie i rumienienie pieczeni z indyka, wieprzowiny
lub cielęciny od 500 g do 2000 g.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale +
termoobieg.
Używać naczynia dostosowanego do mikrofal i odpornego na wysokie
temperatury, najlepiej z kamionki (powoduje mniej pryskania niż szkło).
Najlepiej przyrządzać pieczenie bez słoniny, aby ograniczyć pryskanie
tłuszczu i dymienie.
Wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na
1 godzinę przed włożeniem go do piekarnika.
Umieścić danie na ruszcie na poziomie nr 2.
Po upieczeniu pozostawić pieczeń zawiniętą w folię aluminiową na
10 minut. Ten czas wpływa doskonale na rozluźnienie włókien mięsa i
pozwala zachować soczystość pieczeni.
Pod koniec pieczenia należy doprawić danie.
Wołowina
Dzięki tej funkcji można piec i opiekać wołową pieczeń o wadze od 500 g do
2000 g.
Pieczenie odbywa się w trybie łączonym mikrofale + termoobieg .
Używać naczynia dostosowanego do mikrofal i odpornego na wysokie
temperatury, najlepiej z kamionki (powoduje mniej pryskania niż szkło).
Najlepiej przyrządzać pieczenie bez słoniny, aby ograniczyć pryskanie
tłuszczu i dymienie. Doskonałe wyniki uzyskamy przyrządzając chudszy
kawałek.
Wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na
1 godzinę przed włożeniem go do piekarnika.
Umieścić danie na ruszcie na poziomie nr 2.
Po upieczeniu pozostawić pieczeń zawiniętą w folię aluminiową na
10 minut. Ten czas wpływa doskonale na rozluźnienie włókien mięsa i
pozwala zachować soczystość pieczeni.
Rozrobić sok z pieczenia zebrany w naczyniu w celu przyrządzenia sosu
do potrawy. Pod koniec pieczenia należy doprawić danie.
Ryby
Funkcja służy do pieczenia ryby o wadze od 100 g do 1000 g. Wszystkie
ryby
nadają się do pieczenia za pomocą mikrofal. Należy jedynie czuw
nad tym, aby wybrana ryba była bardzo świeża.
Gotowanie odbywa się z użyciem funkcji mikrofale.
Można piec całą rybę (w tym wypadku należy naciąć ją w najgrubszym
miejscu), dzwonki lub filety.
Ułożyć rybę w okrągłym lub owalnym naczyniu ze szkła dostosowanym
do mikrofal, dodać 2-3 łyżki wody, cytryny lub białego wina i przykr
pokrywką naczynia lub folią; doprawić pod koniec pieczenia.
Postawić naczynie na szklanym talerzu obrotowym.
ZALECENIA DOTYCZĄCE AUTOMATYCZNEGO PIECZENIA
P1:
P2
P3
polski
Drób
Funkcja służy do pieczenia i opiekania całego kurczaka lub kurczaka w
kawałkach (udka) o wadze od 500 g do 2000 g.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale + termoobieg
i/lub grill.
Używać naczynia dostosowanego do mikrofal i odpornego na wysokie
temperatury,
najlepiej z kamionki (powoduje mniej pryskania niż szkło).
Udka kurczaka można położyć bezpośrednio w szklanym naczyniu do
zbierania tłuszczu.
Nakłuć skórę drobiu, aby uniknąć pryskania tłuszczu.
Kurczaka doprawić oliwą, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.
Cały kurczak: umieścić danie na ruszcie, na poziomie nr 1.
Udka kurczaka: aż do 900 g włożyć naczynie do zbierania tłuszczu na
poziom 2.
Po zakończeniu pieczenia pozostawić drób na 5 minut w piekarniku
przed spożyciem .
Warzywa
Funkcja służy do gotowania warzyw o wadze od 100 g do 1000 g.
Gotowanie odbywa się z użyciem funkcji mikrofale.
Wybrać bardzo świeże warzywa i ugotować je:
- z 2 łyżkami wody dla wagi do 200 g
- z 1/2 dl wody dla wagi do 500 g
- z 1 dl wody dla wagi do 1000 g
Dopasować naczynie do wielkości dania i przykryć za wyjątkiem
grzybów.
Postawić naczynie na szklanym talerzu obrotowym.
Krótki sygnał dźwiękowy w połowie gotowania informuje, że trzeba
wymieszać produkty. Dodać tłuszcz i ewentualnie doprawić.
Po zakończeniu gotowania pozostawić warzywa na kilka minut przed ich
spożyciem.
P5 umożliwia pieczenie twardszych i bardziej włóknistych warzyw:
Brukselka, poszatkowana kapusta, rozdzielony kalafior lub brokuły,
pokrojona w plasterki marchew, pokrojony w kostkę seler korzeniowy, itp...
P6 umożliwia pieczenie warzyw o większej zawartości wody:
Pokrojona w plastry lub w kostkę cukinia, drobno pokrojone pory, pokrojone
w plasterki ziemniaki lub ziemniaki jednakowej wielkości w całości, ćwiartki
pomidorów, endywia pokrojone na 4 pokropione sokiem z cytryny, liści
szpinaku, pokrojone grzyby itp.
Zapiekanka
ziemniaczana
Dzięki tej funkcji można piec i opiekać zapiekankę ziemniaczaną o wadze od
500 g do 2000 g.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale + grill.
Użyć naczynia do zapiekanek dostosowanego do mikrofal i odpornego na
wysokie temperatury.
Przygotowanie: wysmarować naczynie masłem, umieścić połowę
ziemniaków
pokrojonych w cienkie plastry. Posypać je połową startego
sera. Dodać pozostałe ziemniaki i pokryć je pozostałą częścią sera.
Wymieszać i przyprawić śmietanę, mleko i jajko. Wlać na ziemniaki.
Postawić naczynie na szklanym talerzu obrotowym.
Po pieczeniu, pozostawić na 5 do 10 minut.
0,5 kg 0,75 kg 1 kg 1,5 kg 2 kg
Ziemniaki 300 g 450 g 600 g 900 g 1200 g
Śmietana 50 g 75 g 100 g 150 g 200 g
Mleko 50 g 75 g 150g 250 g 300 g
Jajka11122
Ser żółty 50 g 75 g 100 g 100 g 150 g
Sól, pieprz, gałka tak tak tak tak tak
muszkatołowa
P4
P7
P5
P6
polski
Zamrożona
zapiekanka
Funkcja ta służy do odgrzewania gotowych mrożonych dań (lasagne,
zapiekanki ziemniaczane, mięsne lub rybne, itp.) ważących między 250 g a
1000 g.
Odgrzewanie lub pieczenie odbywa się przy użyciu funkcji mikrofale + grill.
Wyjąć produkt z opakowania i umieścić w naczyniu przeznaczonym do
kuchenek mikrofalowych i odpornym na wysokie temperatury. Najlepiej
wybrać naczynie o wymiarach dostosowanych do przygotowywanego
dania. Nie przykrywać.
Postawić naczynie na szklanym talerzu obrotowym.
Pizza
zamrożona
Ta funkcja umożliwia odgrzanie lub upieczenie i przyrumienienie zamrożonych
pizzy o wadze od 100 g do 750 g.
Odgrzewanie lub pieczenie odbywa się w trybie termoobiegu.
Wyjąć pizzę z opakowania i umieścić na ruszcie na poziomie 2.
Świeża
quiche
Dzięki tej funkcji można piec i opiekać świeże quiche o średnicy od 27 cm
do 30 cm.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale +
termoobieg.
W tym celu użyć żaroodpornej formy do tart do kuchenek mikrofalowych (ze
szkła typu pyrex, porcelany, itp.).
W przypadku używania gotowych ciast, pozostawić załączony do nich
papier do pieczenia. Wyciąć papier w zależności od kształtu naczynia.
Umieścić formę do tarty na ruszcie na poziomie 2.
Porady: Nie używać form metalowych.
Natychmiast po wlaniu płynnego nadzienia na ciasto, umieścić je w
kuchence. Nigdy nie dopuścić do rozmoknięcia ciasta, ponieważ
uniemożliwi to prawidłowe pieczenie.
Świeża tarta
Dzięki tej funkcji można piec i opiekać świeże tarty o średnicy od 27 cm do
30 cm.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale +
termoobieg.
W tym celu użyć żaroodpornej formy do tart do kuchenek mikrofalowych (ze
szkła typu pyrex, porcelany, itp.).
W przypadku używania gotowych ciast, pozostawić załączony do nich papier
do pieczenia. Wyciąć papier w zależności od kształtu naczynia.
Umieścić formę do tarty na ruszcie na poziomie 2.
Porady
: Nie używać formy metalowej.
P8
P9
P10
P11
polski
polski
Test Ładunek Czas w
przybliżeniu
Poziom mocy Naczynia / Porady
Krem z
jajkami
(12.3.1)
1000 g
750 g
16 - 18 min
13 - 15 min
500 W Pyrex 227
Na talerzu obrotowym
Pyrex 220
Na talerzu obrotowym
Babka
(12.3.2)
475 g 6 - 7 min 700 W Pyrex 827
Na talerzu obrotowym
Mięso w
cieście
(12.3.3)
900 g 14 min 700 W Pyrex 838
Przykryć folią plastikową
.
Na talerzu obrotowym
Odmrażanie
mięsa
(13.3)
500 g 11 - 12 min 200 W Na talerzu obrotowym
Odmrażanie
malin
(B.2.1)
250 g 6 - 7 min 200 W Na płaskim talerzu
Na talerzu obrotowym
Zapiekanka
ziemniaczana
(12.3.4)
1100 g 23 - 25 min Grill słaby
+ 700 W
Pyrex 827
Na talerzu obrotowym
Kurczak
(12.3.6)
1200 g 24 - 26 min Grill mocny
+ 500 W
Umieścić na ruszcie
z naczyniem do zbierania
tłuszczu
Włożyć na poziom 1
licząc od dołu
Obrócić w połowie
35 - 40 min Termoobieg
200°C
+ 200 W
W naczyniu z emaliowanej
gliny
Umieszczone na ruszcie
na poziom 1 licząc od dołu
Ciasto
(12.3.5)
700 g 20 min Termoobieg
220°C + 200 W
Pyrex 828
Umieścić na ruszcie,
poziom 1
Testy wydajności urządzenia zgodnie z normami CEI/EN/NF EN 60705 ;
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniczna, SC.59K, ustaliła normę dotyczącą
porównawczych badań osiągów wykonanych na różnych typach kuchenek mikrofalowych. W
przypadku niniejszego urządzenia należy stosować poniższe zalecenia:
polski
Jeżeli mają Państwo wątpliwości co do prawidłowego działania piekarnika, nie oznacza to koniecznie, że nastąpiła
awaria. We wszystkich przypadkach należy sprawdzić następujące kwestie:
Uwaga
Naprawy urządzenia powinny być wykonywane wyłącznie przez specjalistów. Naprawy wykonane niezgodnie z
zasadami mogą stwarzać zagrożenie dla użytkownika. We wszystkich przypadkach, jeżeli wykonane czynności nie
rozwiążą problemu, należy skontaktować się jak najszybciej z serwisem posprzedażnym.
* Wyłącznie w modelach z funkcją pirolizy.
Zauważyli Państwo że: Możliwe przyczyny: Rozwiązanie problemu
Piekarnik nie grzeje.
- Piekarnik nie jest podłączony do
zasilania.
- Bezpiecznik instalacji jest
przepalony.
- Wybrana temperatura jest zbyt
niska.
- Tryb DEMO jest włączony.
- Podłączyć piekarnik.
- Wymienić bezpiecznik instalacji i sprawdzić
jego parametry (16A).
- Zwiększyć wybraną temperaturę.
- Wyjść z trybu DEMO.
* Miga symbol kłódki.
- Błąd blokady drzwiczek.
- Zgłosić awarię do serwisu
posprzedażnego.
Nie działa oświetlenie w
piekarniku.
- Przepalona żarówka.
- Piekarnik nie jest podłączony lub
przepalił się bezpiecznik.
- Wymienić żarówkę.
- Podłączyć piekarnik lub wymienić
bezpiecznik.
* Nie działa czyszczenie
pirolityczne.
- Drzwiczki są źle zamknięte.
- Wadliwy system blokady drzwiczek.
- Sprawdzić zamknięcie drzwiczek.
- Zgłosić awarię do serwisu
posprzedażnego.
Piekarnik emituje krótkie
sygnały dźwiękowe.
- W trakcie pieczenia.
- Po zakończeniu pieczenia.
- Została osiągnięta ustawiona temperatura.
- Zaprogramowane pieczenie zostało
zakończone.
Wentylator chłodzący nadal
pracuje po wyłączeniu
piekarnika.
- Wentylacja działa maksymalnie
przez 1 godzinę od zakończenia
pieczenia lub temperatura w
piekarniku jest wyższa od 125°C
- Jeżeli nie wyłączy się po upływie 1
godz.
- Otworzyć drzwiczki, żeby przyśpieszyć
chłodzenie.
- Zgłosić awarię do serwisu
posprzedażnego.
NIEPRAWIDŁOWE
DZIAŁANIE
Problemy i
rozwiązania
polski
Sposób: Dotyczy przepisów na ciasta drożdżowe.
Wlać ciasto do naczynia odpornego na wysokie temperatury, wyjąć prowadnice i umieścić naczynie na
dnie piekarnika.
Przepis z użyciem drożdży
Składniki:
Mąka 2 KG
Woda 1240 ML
Sól 40 g
4 opakowania drożdży w proszku
Wymieszać ciasto mikserem i umieścić ciasto w piekarniku do wyrośnięcia
.
1
2
3
4
25 mn
polski
PRÓBA
SEKW.
GOTOWANIA
TEMP POZIOM CZAS UWAGI
KRUCHE
MAŚLANE
CIASTECZ
KA
(8.4.1.)
Termoobieg
Termoobieg
165°C
165°C
2
3 / 1
18 / 20 min
22 / 25 min
Forma do ciastek
piekarnik podgrzany
- Forma do ciastek
- Forma emaliowana
MAŁE
CIASTECZ
KA
(8.5.1.)
Termoobieg
Termoobieg
165°C
160°C
2
3/1
25 min
22 min
Forma do ciastek
piekarnik podgrzany
- Forma do ciastek
- Forma emaliowana
CIASTO
BISZKOPT
OWE
(8.5.1.)
Termoobieg 170°C 1
35 min
piekarnik podgrzany
+5 min w piekarniku
wyłączonym
TARTA Z
JABŁKAMI
(8.5.2.)
Cykl
kombinowany
Termoobieg
180°C
180°C
1
3 / 1
50/55 min
50/55 min
Foremka 20 cm ustawiana na
ruszcie
Naczynie emaliowane na 1
poziomie
- Grill na 3 poziomie
POWIERZ
CHNIA
GRILLOWA
NA
Mocny grill
P4
2 2/3 min
podgrzewanie 5 min
Chleb na ruszcie
Drzwiczki zamknięte
PRÓBY PRZYDATNOŚCI DO DZIAŁANIA:
Próby przydatności do działania wg normy en 60350:
Kuchenki, piekarniki, piekarniki elektryczne i grille do użytku domowego –
Metoda pomiaru przydatności do działania:
CZ5702153_00 05/13
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Brandt DOM1545DG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi