5
6) Płyny
• Podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej
płynów, np. zup, sosów czy napojów, przegrzanie
płynu powyżej punktu wrzenia może nastąpić bez
pojawienia się pęcherzyków. Może to
spowodować nagłe kipienie gorącego płynu. Aby
temu zapobiec, należy przestrzegać
następujących zasad:
a) Nie używać pojemników o prostych bokach z
wąskimi szyjkami.
b) Nie przegrzewać płynów.
c) Zamieszać płyn przed umieszczeniem
pojemnika w kuchence oraz ponownie w
połowie czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu pozostawić pojemnik w
kuchence przez chwilę, ponownie zamieszać i
wylać ostrożnie z pojemnika.
7) Karton/plastik
• Przy podgrzewaniu produktów w plastikowych lub
kartonowych pojemnikach należy często zaglądać
do kuchenki, gdyż tego typu pojemniki ulegają
zapaleniu w przypadku przegrzania.
• Nie używać produktów z papieru makulaturowego
(np. ręczników kuchennych), chyba że produkt
taki posiada oznaczenie jako bezpieczny do
użytku w kuchenkach mikrofalowych. Produkty z
papieru makulaturowego mogą zawierać
zanieczyszczenia, które mogą spowodować
powstanie iskier lub płomieni podczas użycia.
• Zdejmować zapinki druciane z toreb do pieczenia
przed umieszczeniem toreb w piecu.
8) Naczynia/folia
• Nie podgrzewać zamkniętych puszek lub butelek,
gdyż mogą eksplodować.
• Pojemniki metalowe lub miski z metalowym
obramowaniem nie powinny być używane
podczas gotowania w trybie MIKROFAL.
Może wystąpić iskrzenie.
• W przypadku użycia folii aluminiowej, szpikulców
do mięsa lub przedmiotów metalowych, odległość
pomiędzy nimi a ścianami kuchenki i drzwiczkami
powinna wynosić co najmniej 2 cm w celu
uniknięcia iskrzenia.
9) Butelki dla niemowląt/odżywki dla niemowląt
w słoikach
• Przed umieszczeniem w kuchence butelki dla
niemowląt lub odżywki dla niemowląt w słoiku
należy zdjąć zakrętkę ze smoczkiem lub wieczko.
• Zawartość butelek oraz odżywek dla niemowląt w
słoikach należy zamieszać lub wstrząsnąć.
• Przed konsumpcją należy sprawdzić temperaturę,
aby uniknąć oparzeń.
Wa na informacja
1) Czasy gotowania
• Czasy gotowania podane w książce kucharskiej
są przybliżone. Czas gotowania zależy od stanu,
temperatury i ilości pożywienia oraz typu
kuchenki.
• Rozpocząć od minimalnego czasu gotowania,
aby zapobiec przegotowaniu. Jeśli produkt jest
niedogotowany można go zawsze przetrzymać w
kuchence nieco dłużej.
UWAGA: W przypadku przekroczenia
zalecanych czasów gotowania produkty
zostaną przypalone, a w skrajnych
okolicznościach mogą zająć się ogniem i
uszkodzić wnętrze kuchenki.
2) Niewielkie ilości pożywienia
• Niewielkie ilości pożywienia lub pożywienie o
niskiej wilgotności zbyt długo gotowane może
zostać spalone, wysuszone lub zająć się ogniem.
W przypadku zapalenia się artykułów w
kuchence nie należy otwierać drzwiczek,
wyłączyć kuchenkę i wyciągnąć wtyczkę z
kontaktu.
3) Jajka
• Nie gotować jajek w skorupach ani całych jajek
na twardo w trybie MIKROFAL. Może powstać
ciśnienie i jajka mogą eksplodować, nawet po
zakończeniu nagrzewania mikrofalowego.
4) Przebijanie powierzchni produktów
• Produkty o nieporowatych skorupach, takie jak
ziemniaki, żółtka jajek, czy kiełbasy powinny być
przebijane przed gotowaniem w trybie
MIKROFAL, aby zapobiec ich rozsadzeniu.
5) Termometr do mięsa
• Używać termometru do mięsa, aby sprawdzić
stopień ugotowania pieczeni i drobiu po wyjęciu
mięsa z kuchenki. Nie korzystać ze zwykłego
termometru do mięsa w trybie MIKROFAL lub
MIESZANYM, ponieważ może wystąpić
iskrzenie.