Brandt BXP6578B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

POLSKI
1
NP
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
Piekarnik
POLSKI
2
Szanowni Klienci,
Serdecznie dziękujemy za zaufanie okazane naszej rmie poprzez dokonanie zakupu
produktu marki BRANDT.
Produkt ten został zaprojektowany i wytworzony myśląc o was, waszym stylu życia i
potrzebach - nasza rma zawsze stara się spełnić wszystkie oczekiwania swoich klientów.
Opracowaliśmy go, wykorzystując całość naszej wiedzy, ducha innowacyjności oraz pasję,
która stanowi kluczowy czynnik naszej działalności od ponad 60 lat.
Starając się wciąż w lepszy sposób spełniać oczekiwania naszych klientów, dział obsługi
klienta naszej rmy bierze pod uwagę wszystkie Państwa uwagi i udziela odpowiedzi na
jakiekolwiek pytania lub sugestie.
Prosimy o kontaktowanie się z naszą rmą za pośrednictwem witryny www.brandt.
com, na której publikowane informacje dotyczące naszych najnowszych innowacji, a
także wszelkie użyteczne informacje dodatkowe.
Firma BRANDT z wielką przyjemnością towarzyszy Państwo w codziennym życiu i życzy
pełnego zadowolenia z zakupionego produktu.
Uwaga: Przed uruchomieniem urządzenia należy dokładnie przeczytać
niniejszą instrukcję instalacji i obsługi, aby szybciej zapoznać się z zasadami
jego działania.
POLSKI
3
2
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA ---------------------------------------- 4
1/ INSTALACJA ------------------------------------------------------------ 6
• Zabudowa i podłączenie------------------------------------------------ 6
• Podłączenie elektryczne ------------------------------------------------ 6
2/ PREZENTACJA PIEKARNIKA
• Prezentacja piekarnika ------------------------------------------------- 7
• Prezentacja przycisków sterowania ----------------------------------- 8
• Akcesoria ----------------------------------------------------------------- 9
3/ USTAWIENIA
• Menu „USTAWIENIA--------------------------------------------------- 11
4/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
ROZPOCZĘCIE PIECZENIA
------------------------------------------------- 12
• Czas trwania pieczenia i czas zakończenia pieczenia -------------- 13
• Opcja Booster ------------------------------------------------------------ 14
• Blokowanie przycisków sterowania (blokada rodzicielska) -------- 14
• Tryb DEMO --------------------------------------------------------------- 14
• Funkcja „AUTO-STOP” -------------------------------------------------- 14
• Tryby pieczenia ---------------------------------------------------------- 15
• Funkcja „AUTOCOOK” ------------------------------------------------- 16
• Funkcja „PRZEPISY” ---------------------------------------------------- 17
• Porady i wskazówki ----------------------------------------------------- 18
5/ KONSERWACJA URZĄDZENIA
• Czyszczenie powierzchni zewnętrznej -------------------------------- 19
• Demontaż rusztów ------------------------------------------------------ 19
• Czyszczenie pirolizą ----------------------------------------------------- 19
• Czyszczenie szyb wewnętrznych -------------------------------------- 21
• Wymiana lampy piekarnika -------------------------------------------- 22
6/ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ------------------------------------ 23
7/ OCHRONA ŚRODOWISKA --------------------------------------------- 23
8/ SERWIS POSPRZEDAŻNY --------------------------------------------- 23
SPIS TREŚCI
POLSKI
4
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Uwaga:
Po odbiorze dostarczonego urządzenia
należy natychmiast je rozpakować.
Sprawdzić ogólny wygląd urządzenia.
Wpisać wszelkie ewentualne zastrzeżenia
na potwierdzeniu dostawy i zachować jego
jeden egzemplarz. Przed uruchomieniem
urządzenia należy dokładnie przeczytać
niniejszą instrukcję instalacji, aby szybciej
zapoznać się z zasadami jego działania.
Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi
wraz z urządzeniem. W razie sprzedaży
lub przekazania urządzenia jakiejkolwiek
innej osobie należy przekazać jej również
niniejszą instrukcję obsługi.
Prosimy o zapoznanie się z tymi
wskazówkami przed przystąpieniem
do instalacji i użytkowania urządzenia.
Zostały one opracowane dla zapewnienia
bezpieczeństwa wszystkich użytkowników
urządzenia.
Urządzenie jest przeznaczone do
wykorzystania przez osoby prywatne w
miejscu zamieszkania. Żadne części tego
urządzenia nie zawierają azbestu.
Urządzenie jest przeznaczone do
zwykłego użytku domowego. Nie wolno
wykorzystywać go do jakichkolwiek celów
handlowych lub przemysłowych, bądź w
żadnych innych celach, do jakich nie jest
przeznaczone.
Nie wolno w żaden sposób modykować
lub próbować modykować parametrów
tego urządzenia. Stanowiłoby to zagrożenie
dla użytkownika.
Nie wolno układać folii aluminiowej
bezpośrednio na płycie urządzenia, ponieważ
nagromadzenie ciepła może spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Nie należy układać żadnych ciężkich
przedmiotów na otwartych drzwiczkach
piekarnika i uważać, aby dzieci nie wspinały
się i nie siadały na nich.
Piekarnik nie jest przeznaczony do
przechowywania żywności lub jakichkolwiek
przedmiotów.
Po zakończeniu użytkowania urządzenia
należy upewnić się, że wszystkie elementy
sterowania zostały ustawione w pozycji
wyłączonej.
— Podczas wykonywania jakichkolwiek prac
dotyczących czyszczenia wnętrza piekarnika,
urządzenie musi być wyłączone.
Przed przystąpieniem do demontażu
szyby należy zaczekać na schłodzenie się
urządzenia.
Urządzenie może być używane przez
dzieci w wieku powyżej 8 lat i osoby
o ograniczonych możliwościach
zycznych, czuciowych lub umysłowych lub
bez odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, jeżeli wcześniej otrzymały one
instrukcje dotyczące obsługi urządzenia lub
zostały w odpowiedni sposób przeszkolone i
zrozumiały zagrożenia, którym mogą
podlegać. Dzieci nie mogą wykorzystywać
urządzenia do zabawy. Wszelkie czynności
dotyczące czyszczenia i konserwacji
urządzenia nie mogą być przeprowadzane
przez dzieci pozostawione bez nadzoru.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
SĄ TO WAŻNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA, KTÓRE NALEŻY
DOKŁADNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ DO WYKORZYSTANIA
W PRZYSZŁOŚCI.
Niniejsza instrukcja jest również dostępna do pobrania na stronie
internetowej marki.
POLSKI
5
4
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne
elementy stają się gorące w trakcie
użytkowania. Należy uważać, aby nie
dotknąć elementów grzewczych, które
znajdują się wewnątrz piekarnika. Dzieci w
wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala
od urządzenia, chyba że znajdują się pod
stałym nadzorem.
Urządzenie jest przeznaczone do pracy z
zamkniętymi drzwiczkami.
Przed rozpoczęciem czyszczenia
pirolizowego piekarnika należy wyjąć
wszystkie akcesoria i wytrzeć największe
ślady ochlapania.
Podczas działania funkcji czyszczenia
powierzchnie urządzenia mogą nagrzewać
się do wyższej temperatury, niż podczas
normalnego użytkowania. Zalecane jest, aby
dzieci pozostawały w bezpiecznej odległości.
Nie należy używać jakichkolwiek urządzeń
do czyszczenia parą.
Przed wyjęciem dolnej płyty urządzenia
należy odłączyć je od zasilania. Po zakończeniu
czyszczenia element zabezpieczający musi
zostać ponownie włożony do urządzenia w
sposób zgodny z zaleceniami.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek
piekarnika nie należy używać ściernych
środków czyszczących lub gąbek metalowych,
ponieważ może to spowodować zarysowanie
powierzchni i pęknięcie szyby.
OSTRZEŻENIE : Aby uniknąć ryzyka
porażenia prądem elektrycznym,
przed przystąpieniem do wymiany
lampki należy upewnić się, że urządzenie
jest odłączone od zasilania. Należy
wykonywać jakiekolwiek prace dopiero,
kiedy urządzenie jest schłodzone. Aby
odkręcić szybę i lampkę, należy używać
gumowych rękawic - ułatwi to
przeprowadzenie demontażu.
Po zakończeniu instalacji gniazdko
zasilania musi być dostępne. Konieczne
jest zapewnienie możliwości odłączenia
urządzenia od sieci zasilania za pomocą
wyjęcia wtyczki z gniazdka lub poprzez
zamontowanie osobnego wyłącznika w
sposób zgodny z zasadami dotyczącymi
instalacji.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa, w
razie uszkodzenia przewodu
zasilającego, może on zostać
wymieniony na nowy jedynie przez
producenta, jego serwis naprawczy lub
osobę posiadającą identyczne kwalikacje.
Urządzenie może zostać zainstalowane
pod blatem lub w postaci kolumny w sposób
pokazany na schemacie instalacji.
Wyśrodkować urządzenie wewnątrz
mebla, aby zapewnić odstęp wynoszący
co najmniej 10 mm od mebli sąsiednich.
Materiał mebla, w którym urządzenie jest
instalowane musi zapewniać odpowiednią
odporność na działanie wysokiej temperatury
(lub mebel musi zostać zabezpieczony
tego rodzaju materiałem). Aby zapewnić
większą stabilność, należy zamocować
piekarnik wewnątrz mebla przy użyciu 2
śrub, przeprowadzając je przez otwory
przeznaczone do tego celu w słupkach
bocznych.
Aby uniknąć możliwości przegrzania,
urządzenie nie może być instalowane za
dekoracyjnymi drzwiczkami.
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
POLSKI
6
583
558
560
585
545
592
544
50
20
50
20
A
560
596
21.5>26
585
583
558
592
544
545
50
20
50
20
545
B
Na schematach pokazane zostały wymiary mebla, w którym piekarnik może być wbudowany.
Urządzenie może zostać zainstalowane pod blatem lub (A) w postaci kolumny (B). Jeżeli mebel jest otwarty,
jego otwarcie z tyłu musi wynosić maksymalnie 70 mm.
Zamocowpiekarnik wewnątrz mebla. W tym celu należy wyjąć ograniczniki gumowe i wywiercić otwory
o Ø 2 mm w ściance mebla, aby uniknąć rozszczepienia drewna. Zamocowpiekarnik za pomocą 2 śrub.
Ponownie założyć ograniczniki gumowe.
1
Instalacja
Piekarnik musi zostać podłączony za pomocą
standardowego przewodu z 3 żyłami o przekroju
1,5 mm² (1 faza + 1 zero + uziemienie) do sieci
zasilania o parametrach 220~240 V przy użyciu
standardowego gniazdka zgodnego z normą CEI
60083 lub złącza z wyłącznikiem wielobiegunowym
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Przewód zabezpieczający (żółto-zielony) jest
podłączony do gniazdka urządzenia i musi zostać
podłączony do uziemienia instalacji. W instalacji
musi zostać zastosowany bezpiecznik 16 amp.
Nasza rma nie ponosi żadnej odpowiedzialności
w razie jakichkolwiek wypadków lub szkód
spowodowanych brakiem lub nieprawidłowym
wykonaniem uziemienia, bądź niewłaściwym
podłączeniem urządzenia.
PODŁĄCZENIE ENERGII ELEKTRYCZNEJ
WYBÓR MIEJSCA INSTALACJI I WBUDOWANIA
Uwaga:
Jeżeli w celu podłączenia urządzenia
domowa instalacja elektryczna musi zostać
zmodykowana, należy zlecić wykonanie
niezbędnych prac wykwalifikowanemu
elektrykowi. W razie jakiegokolwiek
uszkodzenia piekarnika należy natychmiast
odłączyć urządzenie od zasilania lub wyjąć
bezpiecznik jego instalacji zasilania.
POLSKI
7
6
PREZENTACJA TWOJEGO PIEKARNIKA
A
B
Pasek elementów sterowania
Lampa
Ruszty (6 pozycji)
Drzwi
Uchwyt
C
D
E
Prezentacja piekarnika
2
POLSKI
8
Prezentacja piekarnika
C
A
B
D
12:00
• OPIS PRZYCISKÓW STEROWANIA
Pierwsze użycie:
przed pierwszym użyciem piekarnika nagrzewaj go na pusto, przy zamkniętych drzwiach,
przez około 15 minut w pozycji MAKS, aby urządzenie się dotarło. Wełna mineralna otulająca
komorę piekarnika z powodu swojego składu może początkowo wydzielać szczególny
zapach. Może również wydzielać się dym. Jest to normalne zjawisko.
A
B
D
C
Regulacje +
Regulacje -
Przycisk powrotu do poprzedniego poziomu
wyświetlania
2
F
E
Przycisk „Booster”
Przycisk „Zatwierdź”
Przycisk „Włącz/Wyłącz”
F
E
POLSKI
9
8
Mocowana w wycięciach pod kratką, uchwytem
skierowanym w stronę drzwiczek piekarnika. Służy do
zbierania soków i tłuszczu ociekającego podczas pieczenia,
może również zostać wypełniona wodą do połowy i użyta
do gotowania w kąpieli wodnej.
AKCESORIA
Prezentacja piekarnika
2
Kratka może być używana dla wszystkich rodzajów naczyń
i form zawierających produkty przeznaczone do pieczenia
lub zapiekania. Może ona zostać również wykorzystana do
grillowania (układając produkty bezpośrednio na kratce).
Kratka powinna zostać włożona do piekarnika w taki sposób,
aby element zabezpieczający przed przewróceniem się był
skierowany w głąb piekarnika.
Kratka zabezpieczona przed przewróceniem się
Brytfanna uniwersalna 45 mm
Forma do ciast 20mm
Mocowana w wycięciach, uchwytem skierowanym w stronę
drzwiczek piekarnika. Doskonała do pieczenia ciastek
typu cookie, ciast i ciasteczek cupcake. Część nachylona
umożliwia łatwe umieszczenie produktów. Może również
zostać zamocowana pod kratką w celu zbierania soków i
tłuszczów ociekających podczas pieczenia.
Porada
Aby uniknąć wydzielania się dymu
podczas pieczenia tłustego mięsa,
zalecamy umieszczenie na spodzie
brytfanny niewielkiej ilości wody lub
oleju.
POLSKI
10
A
A
System szyn uchylnych
Dzięki zastosowaniu systemu szyn uchylnych,
pieczenie staje się bardziej praktyczne i
łatwe, ponieważ płyty mogą być wyjmowane
w sposób całkowicie wygodny, co zdecydowanie ułatwia
posługiwanie się nimi. Płyty mogą zostać całkowicie
wyjęte, co umożliwia ich całkowitą dostępność.
Ponadto, ich stabilność umożliwia pieczenie produktów
w sposób całkowicie bezpieczny, ograniczając ryzyko
poparzenia. Wyjmowanie produktów z piekarnika jest
zdecydowanie łatwiejsze.
Instalacja i demontaż szyn uchylnych
Po wyjęciu 2 stopni z przewodami, należy wybrać
wysokość stopni (od 2 do 5), na której mają zostać
założone szyny. Zamocować lewą szynę w lewym
stopniu, dociskając wystarczająco mocno z przodu i
z tyłu szyny, aby 2 łapy znajdujące się z boku szyny
zostały zamocowane w stopniu. Wykonać samą
czynność z prawą szyną.
Prezentacja piekarnika
2
AKCESORIA
UWAGA: teleskopowa część uchylna szyny
musi rozkładać się do przodu piekarnika,
a ogranicznik znajduje się po stronie
użytkownika.
Założyć 2 stopnie z przewodami, a
następnie umieścić 2 szyny na płycie -
system jest gotowy do użycia.
Aby zdemontować szyny, należy ponownie wyjąć stopnie
z przewodami.
Delikatnie rozłożyć w dół łapy zamocowane na każdej
z szyn, aby zwolnić je ze stopnia. Pociągnąć szynę do
siebie.
POLSKI
11
10
• Naciśnij przycisk „on/off” .
• Naciśnij przycisk „powrót”
• Nawiguj za pomocą przycisków +/- i przejdź do symbolu odpowiadającego menu ustawień, a
następnie zatwierdź przyciskiem .
• Wybierz funkcję, którą chcesz ustawić, za pomocą przycisków +/- i zatwierdź przyciskiem , aby
wejść do wybranej funkcji.
• Wykonaj ustawienia za pomocą przycisków +/-.
• Zatwierdź przyciskiem .
• MENU USTAWIEŃ
Godzina
Minutnik
Ciepło resztkowe
Ta opcja umożliwia korzystanie z funkcji
minutnika.
Jest dostępna niezależnie od pracy piekarnika
podczas pieczenia lub pirolizy.
Minutnik odlicza czas od momentu zatwierdzenia.
Pojawia się symbol , a po zakończeniu odliczania
rozlega się sygnał dźwiękowy.
Naciśnij dowolny przycisk, aby przerwać sygnał
dźwiękowy.
Oszczędzaj energię: po przełączeniu tej
sekwencji na „ON” elementy grzewcze wyłączają
się przed zaprogramowanym końcem pieczenia.
Do dokończenia pieczenia wykorzystane zostanie
ciepło resztkowe. Aby wyłączyć tę funkcję, wybierz
„OFF”.
Po pierwszym podłączeniu zasilania na
wyświetlaczu miga godzina 12:00. Godzinę można
ustawić za pomocą przycisków + lub -.
Zatwierdź przyciskiem .
Ustawienia
3
Aby ustawić 6 poniższych funkcji, wykonaj następujące czynności:
Dźwięki i przyciski
Możesz wyciszyć dźwięki emitowane za
każdym razem, gdy naciskasz przycisk.
Aby to zrobić, przejdź do tej opcji i wybierz: dźwięk
„ON” (aktywny) lub „OFF” (wyciszony).
Oświetlenie
Język
Możesz oszczędzać energię, wybierając
sekwencję „AUTO”:
podczas pieczenia oświetlenie komory piekarnika
wyłącza się automatycznie po 90 sekundach.
Wystarczy dotknięcie ekranu, aby ponownie
włączyć lampę w komorze.
Po aktywowaniu przyciskiem „ON” światło
pozostanie włączone przez cały czas pieczenia (z
wyjątkiem funkcji ECO).
Wybierz język za pomocą przycisków +/-.
Po dokonaniu wyboru potwierdź, naciskając
przycisk .
Godzina
Minutnik
Ciepło
resztkowe
Dźwięk i
przyciski
Oświetlenie
Język
POLSKI
12
• Temperatura
W zależności od wybranego wcześniej rodzaju
pieczenia piekarnik zaproponuje optymalną
temperaturę. Można ją zmieniać w następujący
sposób:
Wybierz pole „Temperatura” za pomocą przycisków
+/- i potwierdź za pomocą przycisku .
Ustawienie jest wtedy możliwe. Wybierz żądaną
temperaturę za pomocą przycisków +/-, a
następnie zatwierdź przyciskiem .
UWAGA: Możesz nie ustawiać czasu trwania
pieczenia. W takim przypadku pozostaw pozycję
czasu trwania i godziny zakończenia pieczenia
puste i od razu naciśnij przycisk „OK”. Zatwierdź
przyciskiem , aby rozpocząć pieczenie.
Piekarnik zostanie wyłączony po dłuższym
naciśnięciu przycisku „on/off” .
Jeśli nie zatwierdzisz, piekarnik uruchomi się
automatycznie po 20 sekundach.
ROZPOCZĘCIE PIECZENIA
Użytkowanie urządzenia
• Naciśnij przycisk „on/off” .
• Wybierz żądaną funkcję pieczenia za pomocą przycisków +/- i zatwierdź przyciskiem .
• Piekarnik proponuje ustawienie pozostałych parametrów pieczenia: temperatury, czasu trwania i
zakończenia pieczenia:
Temperatura
• Dostosuj parametry za pomocą przycisków +/-.
• Zatwierdź przyciskiem .
Czas trwania
pieczenia
Zakończenie
pieczenia
4
KONIEC GOTOWANIA
CZAS
TEMPERATURY
POLSKI
13
12
Czas trwania i godzina zakończenia
pieczenia
Możesz zmienić czas trwania pieczenia potrawy,
wybierając .
Wprowadź czas trwania pieczenia za pomocą
przycisków +/- i zatwierdź przyciskiem .
W trakcie ustawiania czasu trwania pieczenia,
godzina zakończenia pieczenia zmienia się
automatycznie.
Jeżeli chcesz, aby godzina zakończenia pieczenia
została opóźniona, możesz ją zmienić.
W takim przypadku wybierz i postępuj tak
samo jak dla ustawiania czasu
trwania pieczenia.
Po ustawieniu godziny zakończenia pieczenia,
zatwierdź przyciskiem .
Na wyświetlaczu piekarnika, do chwili rozpoczęcia
pieczenia, wyświetla się godzina i symbol godziny
zakończenia pieczenia.
Uwaga
Po zamknięciu drzwi i rozpoczęciu
pieczenia lampa w komorze piekarnika
gaśnie po 90 sekundach (patrz ustawienia
na s. 11)
Można ponownie włączyć, naciskając
dowolny przycisk.
• Zakończenie pieczenia
Jeśli ustawiłeś czas pieczenia, piekarnik wyłączy się
automatycznie.
Jeśli nie, wyłącz piekarnik, naciskając i
przytrzymując przycisk „on/off” .
Użytkowanie urządzenia
4
KONIEC GOTOWANIA
KONIEC GOTOWANIA
CZAS
TEMPERATURY
CZAS
TEMPERATURY
POLSKI
14
TRADITIONNEL
200°C
12:20
• Opcja „BOOST”
Po rozpoczęciu pieczenia możesz włączyć funkcję
boost, aby umożliwić szybki wzrost temperatury.
W tym celu po rozpoczęciu pieczenia naciśnij
przycisk . Symbol pojawia się na
wyświetlaczu, do osiągnięcia ustawionej
temperatury.
Gdy temperatura zostanie osiągnięta, rozlega się
sygnał dźwiękowy, a funkcja boost przestaje być
aktywna.
FUNKCJA AUTO-STOP
Możesz zablokować dostęp do elementów
sterowania piekarnika, wykonując następujące
czynności:
Naciśnij przycisk „BOOST” na kilka sekund.
Wówczas poniżej wyświetlanego czasu pojawi
się kłódka. Dostęp do elementów sterowania
piekarnika jest zablokowany.
Aby go odblokować, naciśnij ponownie przycisk
„BOOST” na kilka sekund.
Przyciski sterowania piekarnika ponownie
aktywne.
Uwaga
Po zablokowaniu przycisków
sterowania można zawsze wyłączyć
piekarnik, naciskając i
przytrzymując przycisk .
BLOKADA PRZYCISKÓW STEROWANIA
(blokada rodzicielska)
Piekarnik nie działa, jeśli jest w trybie DEMO.
Aby wyjść z trybu DEMO, ustaw czas na 0:00, a
następnie naciśnij przycisk „BOOST” na 10 sekund.
Piekarnik znów jest gotowy do użytku.
Ta funkcja bezpieczeństwa odcina zasilanie
piekarnika, jeśli nie zaprogramowano czasu
pieczenia, a piekarnik pracował w temperaturze
powyżej 100°C przez ponad 4 godziny lub poniżej
100°C przez ponad 10 godzin.
Na wyświetlaczu pojawia się wówczas „AUTOSTOP”.
TRYB DEMO
Użytkowanie urządzenia
4
TRADYCYJNE
POLSKI
15
14
Porada dotycząca oszczędności
energii
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zamknięte.
• TRYBY PIECZENIA
Użytkowanie urządzenia
4
*Tryb pieczenia opracowany zgodnie z zaleceniami normy EN
60350-1: 2016 dla wykazania zgodności z wymogami dotyczą-
cymi oznakowania energooszczędności, w sposób określony
przepisami rozporządzenia europejskiego UE/65/2014.
PIECZENIE TRADYCYJNE
Temperatura min. 35°C, maks. 275°C
Tryb zalecany dla pieczenia powolnego i
delikatnego: miękka dziczyzna. Przypiekanie
pieczeni i mięs czerwonych. Gotowanie na wolnym
ogniu wewnątrz zamkniętego naczynia, po
wcześniejszym podsmażeniu na blacie grzewczym
(kogut w winie, potrawka).
PIECZENIE TRADYCYJNE PULSE*
Temperatura min. 35°C, maks. 275°C
Tryb zalecany dla pieczenia mięsa, ryb i warzyw,
najlepiej w naczyniu ceramicznym.
*
CIEPŁO OBIEGOWE*
Temperatura min. 35°C, maks. 250°C
Tryb zalecany dla zachowania miękkości białego
mięsa, ryb i warzyw. Do pieczenia wielokrotnego
na maksymalnie 3 poziomach.
PIECZENIE IMPULSOWE NA PŁYCIE
Temperatura min. 75°C, maks. 250°C
Tryb zalecany dla pieczenia produktów o dużej
wilgoci (placki typu quiche, tarty z owocami
zawierającymi dużo soku itd.). Spód ciasta zostanie
dobrze wypieczony. Tryb zalecany przy wzroście
ciasta rosnącego (keks, bułki, ciasta drożdżowe
itd.) oraz dla suetów bez skorupy.
GRILL MOCNY GRILL ŚREDNI
Temperatura min. 180°C, maks. 275°C
Tryb zalecany do przygotowywania tostów,
zapiekanek, przyrumieniania deserów typu crème
brûlée itd.
GRILL IMPULSOWY
Temperatura min. 100°C, maks. 250°C
Drób i soczyste pieczenie, chrupiące z wszystkich
stron.
Należy umieścić brytfannę na najniższym stopniu
piekarnika.
Tryb zalecany dla drobiu i pieczenia na rożnie, do
opiekania i dogłębnego pieczenia udźca baraniego,
żeber wołowych. Zachowuje miękkość pieczeni z
ryb.
ECO*
Temperatura min. 35°C, maks. 275°C
Tryb zapewnia oszczędność energii przy
równoczesnym zachowaniu jakości pieczenia.
Pieczenie jest wykonywane bez nagrzewania
*
Następujące funkcje pieczenia:
wyposażone w funkcję
boost, zapewniającą szybki wzrost temperatury
- informacje dotyczące sposobu wyłączenia tej
funkcji zostały zamieszczone w rozdziale
dotyczącym ustawień.
POLSKI
16
Wybierz tryb AUTOCOOK za pomocą
przycisku +/-.
Wybierz program za pomocą przycisków +/-, a
następnie zatwierdź, naciskając przycisk .
W razie potrzeby ustaw koniec pieczenia, a
następnie zatwierdź, ponownie wciskając przycisk
.
Piekarnik uruchamia się.
W trakcie całej fazy obliczeń wyświetlana jest
animacja - - - na przemian z symbolem czasu
pieczenia.
Piekarnik wyłącza się, gdy czas trwania pieczenia
dobiegnie końca, a na ekranie pojawia się
informacja, że potrawa jest gotowa.
FUNKCJA WŁĄCZENIA Z OPÓŹNIENIEM
Aby włączyć piekarnik z opóźnieniem:
Wybierz symbol końca pieczenia i zmień godzinę
zakończenia pieczenia.
TRYB „AUTOCOOK”
Tryb AUTOCOOK ułatwi ci zadanie, ponieważ urządzenie automatycznie obliczy wszystkie parametry
pieczenia w zależności od wybranej potrawy (temperatura, czas pieczenia, typ pieczenia) za pomocą
elektronicznych czujników umieszczonych w piekarniku, które nieustannie mierzą stopień wilgotności i
zmiany temperatury.
AUTOCOOK
Program Potrawa Ruszt
Pizza
1
Wołowina
Krwista pieczeń
wołowa
2
Pieczeń wołowa
średnio wypieczona
2
Pieczeń wołowa
dobrze wypieczona
2
Pieczeń wieprzowa
2
Kurczak
3
Ryba
1
Tarta na słono
1
Ciasta
3
WAŻNE: nie otwieraj drzwi podczas
tej fazy, aby nie zakłócić obliczeń i zapisu
danych.
Podczas fazy wyszukiwania na
wyświetlaczu obok czasu pieczenia
pojawia się animacja.
DZIAŁANIE TRYBU „AUTOCOOK”:
Ten tryb pieczenia odbywa się w 2 fazach:
Faza 1: faza wyszukiwania, podczas której
piekarnik zaczyna się nagrzewać i określa idealny
czas trwania pieczenia. Faza ta zajmuje od 5 do 40
minut, w zależności od potrawy.
Faza 2: druga faza pieczenia: piekarnik określił
potrzebny czas. Pozostały czas pieczenia uwzględnia
czas pieczenia z pierwszej fazy. Możesz teraz
otworzyć drzwi, na przykład aby podlać pieczeń.
Piekarnik proponuje wybór 9 programów (patrz
tabela obok).
Uwaga: przy korzystaniu z funkcji
„AUTOCOOK” nie jest wymagane
nagrzewanie wstępne. Pieczenie należy
KONIECZNIE rozpocząć przy zimnym
piekarniku. Przed kolejnym pieczeniem
należy odczekać na całkowite ostygnięcie
piekarnika.
Jeżeli piekarnik jest zbyt gorący, aby
rozpocząć pieczenie w trybie „AUTOCOOK”,
na ekranie wyświetlony zostanie
komunikat. Należy zaczekać na schłodzenie
się piekarnika.
4
Użytkowanie urządzenia
POLSKI
17
16
Funkcja „PRZEPISY” dobiera za Ciebie parametry
pieczenia w zależności od przygotowywanej
potrawy i jej wagi.
1. Wybierz „Przepisy”.
2. Piekarnik proponuje wówczas różne kategorie
produktów spożywczych.
Wybierz kategorię produktów za pomocą
przycisków +/-:
· Drób
· Czerwone mięso
· Białe mięso
· Ryby i owoce morza
· Warzywa
. Tarty i placki typu quiche
· Ciasta
· Chleb i słodkie wypieki
Po dokonaniu wyboru zatwierdź go przyciskiem
.
3. Następnie wybierz konkretny produkt do
przygotowania i zatwierdź.
4. Po wybraniu produktu piekarnik może poprosić
o dodatkowe informacje. Wprowadź wagę i
zatwierdź. Piekarnik automatycznie obliczy i
wyświetli idealny czas pieczenia.
Jeśli chcesz, możesz zmienić godzinę zakończenia
pieczenia, zaznaczając pole i wyświetlając
nową godzinę zakończenia pieczenia.
5. Rozpocznij pieczenie, zatwierdzając przyciskiem
6. Piekarnik sygnalizuje sygnałem dźwiękowym
zakończenie pieczenia i wyłącza się.
FUNKCJA „PRZEPISY”
Użytkowanie urządzenia
4
WAGA
KONIEC GOTOWANIA
PROGRAMOWANIE
GOTOWANIA
PIECZONA WIEPRZOWINA
BIAŁE MIĘSO
WAGA
KONIEC GOTOWANIA
POLSKI
18
KATEGORIE Z MENU
PRZEPISÓW
PRZEPISY
Kurczak
Kaczka
Piersi z kaczki
Indyk
Łopatka jagnięca
Krwista wołowina
Średnio wypieczona
wołowina
Dobrze wypieczona
wołowina
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Żeberka cielęce
Łosoś
Pstrągi
Terrine z ryby
Lasagne
Zapiekanka
ziemniaczana
Pomidory faszerowane
Całe ziemniaki
Ciasto francuskie
Pizza
Quiche
Ciasto kruche
Ciasto drożdżowe
Tarta owocowa
Ciasto owocowe
Ciasto biszkoptowe
Cupcakes
Krem karmelowy
Małe ciasteczka
Keks
Ciasto jogurtowe
Ciasto czekoladowe
Brioszki
Chleb
Bagietka
• PORADY I WSKAZÓWKI
• Wołowina, wieprzowina, jagnięcina
Należy koniecznie wyjąć mięso z lodówki na długo
przed pieczeniem: dzięki temu uzyskasz pieczeń
wołową rumianą od zewnątrz, czerwoną w środku
i ciepłą do głębi. Kontakt zimnego mięsa z wysoką
temperatura powoduje jego twardnienie.
- Nie sól mięsa przed włożeniem do piekarnika:
sól wyciąga sok i wysusza mięso. Obracaj mięso
przy pomocy szpatułek: jeśli je nakłujesz, sok
wypłynie. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć przez
5 do 10 minut: owiń je folią aluminiową i umieść
u wejścia do gorącego piekarnika: w ten sposób
sok wypływający na zewnątrz podczas pieczenia
przesączy tkanki i nawilży pieczeń.
- Używaj naczyń do pieczenia z gliny: szkło
powoduje zwiększone rozpryskiwanie tłuszczu.
- Nie piecz także w brytfannach emaliowanych.
- Unikaj pikowania udźca jagnięcego ząbkami
czosnku, ponieważ powoduje to utratę soku;
wsuń raczej czosnek pomiędzy mięso i kości lub
upiecz nieobrane ząbki czosnku obok udźca, a
na zakończenie pieczenia rozgnieć je, aby nadać
aromat sosowi; sos przeltruj i podawaj bardzo
• Ryby
- W momencie zakupu ryba musi być jędrna i
sztywna, łuski powinny mocno przylegać do skóry,
oczy powinny być błyszczące i lekko wypukłe, a
skrzela krwistoczerwone i wilgotne.
• Tarty, placki typu quiche
- Unikaj naczyń szklanych i porcelanowych: zbyt
grube wydłużają czas pieczenia i spód ciasta nie
jest chrupiący.
- Owoce mogą spowodować rozmiękczenie spodu:
wystarczy rozsypać kilka łyżeczek drobnego
grysiku, bułki tartej, proszku migdałowego lub
tapioki, które w trakcie pieczenia wchłoną sok.
- Wilgotne lub mrożone warzywa (pory, szpinak,
brokuły lub pomidory) można posypać łyżką
stołową skrobi kukurydzianej.
• Pizza
- Aby ser lub sos pomidorowy nie wypływał do
piekarnika, możesz umieścić arkusz pergaminu
między rusztem a pizzą.
Użytkowanie urządzenia
4
DRÓB
MIĘSO CZERWONE
BIAŁE MIĘSO
RYBY I OWOCE
MORZA
WARZYWA
PIES / ZAPIEKANKI
CIASTA
CHLEB I CIASTO
POLSKI
19
18
Uwaga
Powierzchnie mogą być cieplejsze
niż normalnie. Zaleca się nie dopuszczać
do piekarnika małych dzieci.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piroliza
należy wyjąć wszelkie akcesoria i ruszty.
Należy używać miękkiej szmatki nawilżonej
produktem do mycia szyb. Nie używaj mleczka
ściernego ani gąbki do szorowania.
Unieś przód drucianego rusztu w górę, popchnij
ruszt i zwolnij przedni hak z gniazda. Następnie
pociągnij delikatnie cały ruszt do siebie, aby wyjąc
tylne haki z gniazd. Wyjmij w ten sposób oba
ruszty.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI ZEWNĘTRZNEJ
CZYSZCZENIE PIROLIZĄ
DEMONTAŻ RUSZTÓW
5
Konserwacja urządzenia
Przed czyszczeniem piekarnika pirolizą usuń
wszelkie większe ślady wycieków do wnętrza
komory piekarnika. Usuń nadmiar tłuszczu,
używając nawilżonej gąbki.
Ze względów bezpieczeństwa operacja czyszczenia
jest przeprowadzana dopiero po automatycznym
zablokowaniu drzwi. Nie można wówczas
odblokować drzwi.
POLSKI
20
W menu ogólnym wybierz „Czyszczenie”. Twój
piekarnik oferuje dwa tryby czyszczenia:
Pyro Express i Pyro Turbo.
Czasu ich trwania nie można modykować.
Pyro Turbo:
Cykl Pyro Turbo to system do pirolizy o zadanym
czasie trwania: trwa 2 godziny i pozwala na
intensywne i dokładne wyczyszczenie komory
piekarnika.
Aby opóźnić rozpoczęcie, wybierz godzinę
zakończenia i zmień wprowadzając żądaną
godzinę zakończenia pirolizy.
Pyro Express w 59 minut:
Specjalna funkcja „Pyro Express” wykorzystuje
ciepło zgromadzone podczas poprzedniego
pieczenia, aby zapewnić szybkie i automatyczne
czyszczenie komory: czyści lekko zabrudzoną
komorę w mniej niż godzinę.
Elektroniczny układ kontroli temperatury wewnątrz
piekarnika określa, czy nagromadzone ciepło jest
wystarczające, aby uzyskać odpowiednie rezultaty
czyszczenia. W przeciwnym razie automatycznie
uruchomi się piroliza trwająca 1,5 h.
Na ekranie pojawi się monit o wyjęcie akcesoriów
z piekarnika. Po zakończeniu tej operacji zatwierdź
za pomocą przycisku
Czyszczenie rozpoczyna się.
Na ekranie wyświetla się:
- pozostały czas
- czas zakończenia pirolizy
- godzina
- blokada drzwi
Piekarnik poinformuje Cię o zakończeniu
czyszczenia pirolizą.
Po odblokowywaniu piekarnik powiadomi cię,
że jest wyczyszczony, gdy na ekranie pojawi się
komunikat „CZYSZCZENIE ZAKOŃCZONE”.
Wystarczy wówczas usunąć resztki popiołu z
komory przy pomocy wilgotnej gąbki.
• NATYCHMIASTOWA PYROLIZA
5
Konserwacja urządzenia
USUŃ GRILLOWANY
KONIEC GOTOWANIA
CZYSZCZENIE ZAKOŃCZONE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Brandt BXP6578B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla