2/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
•ZALECENIA DOTYCZĄCE AUTOMATYCZNEGO PIECZENIA
13
Ryby
Funkcja
PP0077
umożliwia pieczenie ryb ważących między 100 g a 1000 g.
Wszystkie ryby można piec w kuchence mikrofalowej. Należy tylko sprawdzić,
czy ryba jest świeża.
Pieczenie odbywa się przy użyciu funkcji
mikrofali. Można piec rybę w całości,
w kawałkach lub w filetach. W przypadku pieczenia ryby w całości, naciąć ją w
najgrubszej części, aby uzyskać lepszy wynik pieczenia.
Umieścić rybę w okrągłym lub owalnym naczyniu przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych, dodać 2-3 łyżki wody, soku z cytryny lub białego wina i przykryć
naczynie pokrywką lub folią żywnościową ; przyprawić po zakończeniu
pieczenia.
Umieścić naczynie na talerzu obrotowym.
Drób
Funkcja
PP0066
umożliwia
pieczenie i przyrumienienie kurczaka w całości lub w
kawałkach (udka) o wadze 500 g - 2000 g.
Pieczenie odbywa się przy użyciu połączonych funkcji mikrofale + termoobieg
i/lub grill.
Używać żaroodpornych naczyń do kuchenki mikrofalowej, najlepiej glinianych
(mniej rozprysków niż w szklanym naczyniu).
Przed pieczeniem; naciąć skórkę, aby uniknąć rozprysków.
Nasmarować tłuszczem, posolić i popieprzyć drób, ewentualnie posypać
przyprawami.
Kurczak w całości: Umieścić naczynie na ruszcie na poziomie 1.
Udka kurczaka można umieścić bezpośrednio
w szklanym naczyniu do
zbierania tłuszczu. Jeżeli waga kurczaka nie przekracza 900 g, można umieścić
naczynie na poziomie 2.
Po zakończeniu pieczenia, pozostawić kurczaka w kuchence przez 5 minut
przed podaniem.
Warzywa
Funkcja przeznaczona do pieczenia warzyw o wadze od 100 g do 1000 g.
Warzywa są pieczone przy użyciu funkcji mikrofali.
Wybrać świeże warzywa i przed pieczeniem dodać:
- do 200 g: 2 łyżki wody
- do 500 g: 0,5 dl wody
- do 1 000 g: 1 dl wody
Umieścić w naczyniu dostosowanym do wielkości warzyw i przykryć (z
wyjątkiem pieczenia grzybów).
Umieścić naczynie na szklanym talerzu obrotowym.
W połowie pieczenia, sygnał dźwiękowy przypomina o wymieszaniu warzyw a
na wyświetlaczu pojawia się “ “. Można wówczas dodać tłuszcz i
przyprawić warzywa.
Po upieczeniu, odczekać kilka minut przed podaniem warzyw.
W
ybrać funkcję
PP0088
do pieczenia najtwardszych warzyw, o dużej zawartości
włókien : brukselki, poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w plasterki
marchwi, pokrojonego w kostkę selera, itp
.
Wybrać
PP0099
do pieczenia miększych warzyw z większą zawartością wody :
Pokrojonej w plastry lub w kostkę cukinii, drobno pokrojonych porów,
pokrojonych w plasterki ziemniaków o jednakowej wielkości, liści szpinaku,
szczawiu, rozdzielonego kalafiora lub brokułów, itp.
W
ybrać funkcję
PP1100
do pieczenia mrożonek warzywnych:
Marchwi pokrojonej w plasterki, kalafiora lub brokułów, brukselek, porów
pokrojonych w cienkie plasterki, cukinii pokrojonej w plasterki lub w kostkę, liści
szpinaku.