Brandt 6H-545AX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik
PL
2
SPIS TREŚCI
PL
3
1 / OPIS URZĄDZENIA
Prezentacja piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Panel sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Wyświetlacz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Jak ustawić i zmienić godzinę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Funkcja minutnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Pieczenie natychmiastowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Pieczenie programowane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
3 / TRYBY PRACY PIEKARNIKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
11
/ OPIS URZĄDZENIA
PL
4
PREZENTACJA PIEKARNIKA
A
B
Wyświetlacz
Panel sterowania
Prowadnice
C
C
B
A
11
/ OPIS URZĄDZENIA
PL
Pokrętło wyboru funkcji
To pokrętło “push-pull” umożliwia dostęp do
poszczególnych trybów pieczenia.
Przycisk
Zegar
Służy do ustawiania godziny i czasu pieczenia.
Przycisk
Temperatura
Służy do ustawiania temperatury.
Pokrętło -/+
To pokrętło “push-pull” umożliwia
zwiększenie lub zmniejszenie wartości
godziny, czasu trwania pieczenia oraz
temperatury.
A
PANEL STEROWANIA
5
A
B
C
D
D
B
C
11
/ OPIS URZĄDZENIA
PL
WYŚWIETLACZ
A
B
C
D
E
6
E
F
F
B
C
D
A
WSKAŹNIK CZASU TRWANIA PIECZENIA
WSKAŹNIK KOŃCA PIECZENIA
WSKAŹNIK MINUTNIKA
WSKAŹNIK USTAWIEŃ GODZINY
CZASY PROGRAMOWANIA
WSKAŹNIK WZROSTU TEMPERATURY
22
/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
7
Po podłączeniu urządzenia lub dłuższej przerwie w dopływie prądu na wyświetlaczu zaczyna
migać „
11 22 :: 00 00
”.
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze Wyświetlanie
Ustawić godzinę za pomocą pokrętła -/+ a następnie potwierdzić
przyciskiem .
W przypadku zmiany godziny Wyświetlanie
Przycisnąć 2 razy przycisk , godzina zaczyna migać.
Zaprogramować nową godzinę (na przykład 07:20), korzystając
z przycisków + i -.
Potwierdzić za pomocą przycisku .
Rozlega się krótki sygnał dźwiękowy potwierdzający ustawienie
nowej godziny.
JAK USTAWIĆ I ZMIENIĆ GODZINĘ
Programowanie Wyświetlanie
Można zaprogramować funkcję „Minutnik”, ale wtedy
żżaaddeenn iinnnnyy
pprrooggrraamm nniiee bbęęddzziiee ddzziiaałłaaćć..
Przycisnąć przycisk Zegar .
Na wyświetlaczu zaczyna migać
00 :: 00 00
.
Ustawić czas programowania za pomocą pokrętła -/+.
Potwierdzić przyciskiem .
Rozpoczyna się odliczanie.
•FUNKCJA MINUTNIKA
22
/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
8
Programator powinien wyświetlać tylko godzinę. Godzina nie
powinna migać.
Umieścić naczynie w piekarniku.
Przekręcić pokrętło wyboru funkcji na wybrany program
pieczenia.
Przykład: TRYB TRADYCYJNY
200°C pojawia się na wyświetlaczu.
Piekarnik uruchamia się.
Na wyświetlaczu piekarnika pojawia się propozycja optymalnej
temperatury dla tego typu pieczenia.
Użytkownik ma niemniej jednak możliwość dowolnego
ustawienia temperatury.
Po dokonaniu wyboru trybu pracy należy nacisnąć przycisk °C i
ustawić temperaturę za pomocą przycisków + lub - , a następnie
potwierdzić przyciskiem °C.
Przykład: 210°C
Uwaga
W przypadku braku potwierdzenia, wybór zostaje
zapisany automatycznie po kilku sekundach.
Wskaźnik wzrostu temperatury sygnalizuje wzrost temperatury
wewnątrz piekarnika.
Gdy piekarnik osiąga wybraną temperaturę, rozlegają się krótkie
sygnały dźwiękowe.
Aby zatrzymać pieczenie, przekręcić pokrętło wyboru na 0.
Uwaga
Każde pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
Uwaga
Po zakończeniu cyklu pieczenia, wentylator chłodzący nadal pracuje przez pewien
czas, w celu zapewnienia niezawodności działania piekarnika.
PIECZENIE NATYCHMIASTOWE
Programowanie Wyświetlanie
22
/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
9
--
Pieczenie z natychmiastowym startem i
programowanym czasem trwania:
Przekręcić pokrętło wyboru funkcji na wybrany tryb pieczenia a
następnie ustawić temperaturę (patrz paragraf: pieczenie
natychmiastowe).
- Następnie przycisnąć przycisk ,
00 :: 00 00
, wskaźnik czasu
trwania pieczenia zacznie migotać.
Można teraz zaprogramować czas trwania pieczenia.
- Ustawić wybrany czas za pomocą pokrętła
--//++
a następnie
potwierdzić go przyciskiem .
Przykład: 30 minut pieczenia.
Uwaga
W przypadku braku potwierdzenia, wybór zostaje
zapisany automatycznie po kilku sekundach.
Wyświetlony czas trwania już nie miga.
Piekarnik rozpoczyna pracę.
Następuje natychmiastowe odliczanie czasu trwania.
PPoo wwyykkoonnaanniiuu ttyycchh cczzyynnnnoośśccii ppiieekkaarrnniikk zzaacczzyynnaa ssiięę nnaaggrrzzeewwaaćć::
Po osiągnięciu przez piekarnik wybranej temperatury, rozlegają
się krótkie sygnały dźwiękowe.
Po zakończeniu pieczenia (koniec zaprogramowanego czasu),
- piekarnik wyłącza się,
- migają wskaźniki czasu trwania pieczenia i wzrostu
temperatury,
- przez kilka minut rozlegają się krótkie sygnały dźwiękowe.
Można je przerwać, przekręcając pokrętło wyboru funkcji na 0.
PIECZENIE PROGRAMOWANE
Programowanie Wyświetlanie
22
/ UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
--
Pieczenie z opóźnionym startem i wybraną godziną
zakończenia:
Przekręcić pokrętło wyboru funkcji na wybrany tryb pieczenia a
następnie ustawić temperaturę (patrz paragraf: pieczenie
natychmiastowe).
- Następnie nacisnąć przycisk , w celu zaprogramowania
czasu trwania pieczenia.
- Ustawić wybrany czas za pomocą pokrętła
--//++
a następnie
potwierdzić go przyciskiem . Przykład: 30 minut
- Przycisnąć dwa razy przycisk .
Na wyświetlaczu miga symbol końca pieczenia informujący, że
można teraz dokonać ustawienia.
- Ustawić godzinę zakończenia pieczenia za pomocą pokrętła
--//++
.
Przykład: koniec pieczenia o godz. 18.00.
Potwierdzić za pomocą przycisku . Czas trwania pieczenia
pojawia się na wyświetlaczu.
Uwaga
W przypadku braku potwierdzenia, wybór zostaje
zapisany automatycznie po kilku sekundach.
Wyświetlenie czasu trwania przestaje migać.
PPoo wwyykkoonnaanniiuu ttyycchh cczzyynnnnoośśccii ssttaarrtt nnaassttęęppuujjee zz ooppóóźźnniieenniieemm
ttaakk,, bbyy ppiieecczzeenniiee sskkoońńcczzyyłłoo ssiięę oo ggooddzz.. 1
188..0000..
Po zakończeniu pieczenia (koniec zaprogramowanego czasu),
- piekarnik wyłącza się,
- migają wskaźniki czasu trwania pieczenia i wzrostu
temperatury,
- przez kilka minut rozlegają się krótkie sygnały dźwiękowe.
Można je przerwać, przekręcając pokrętło wyboru funkcji na 0.
Na wyświetlaczu pojawia się z powrotem aktualna godzina.
Oświetlenie w środku piekarnika włącza się w chwili
rozpoczęcia pieczenia i wyłącza po jego zakończeniu.
PIECZENIE PROGRAMOWANE
Programowanie Wyświetlanie
10
33
/ TRYBY PRACY PIEKARNIKA
PL
CCEELLEERRIISS ((SSzzyybbkkiiee nnaaggrrzzeewwaanniiee))
(zalecana temperatura
220000°°CC
, minimalna 75°C i maksymalna 275°C
))
Funkcja do dań, które wymagają nagrzania piekarnika.
Dzięki tej funkcji, piekarnik osiąga ustawioną temperaturę w minimalnym czasie.
RROOZZMMRRAAŻŻAANNIIEE
(zalecana temperatura
3355°°CC
, minimalna 35°C i maksymalna 75°C
))
Rozmrażanie potraw odbywa się za pomocą ograniczonej ilości ciepła i mieszanego
powietrza.
Idealne w przypadku delikatnych potraw (tarty z owocami, tarty z kremem itp.).
Rozmrażanie mięsa, bułek itp. odbywa się w temperaturze 50°C (mięso położone na
ruszcie, pod którym umieszcza się naczynie służące do zbierania niejadalnego soku z
rozmrażania).
TTRRYYBB TTRRAADDYYCCYYJJNNYY
(zalecana temperatura
220000°°CC
, minimalna 75°C i maksymalna 250°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu dolnej i górnej grzałki.
Zalecane wstępne nagrzanie.
GGRRZZAANNIIEE DDOOLLNNEE PPUULLSSAACCYYJJEE
(zalecana temperatura
115500°°CC
, minimalna 75°C i maksymalna 250°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu dolnej grzałki oraz wentylatora mieszającego
powietrze.
Umieścić ruszt na dolnym poziomie.
Zalecane dla wilgotnych potraw (quiche, tarty z soczystymi owocami...). Ciasto
będzie dobrze upieczone pod spodem. Zalecane dla dań, które „rosną” (keks, chałka,
ciasto drożdżowe typu kouglof...) oraz sufletów, które nie będą zbyt mocno
przypiekane na wierzchu.
GGRRIILLLL ŚŚRREEDDNNII
(zalecana temperatura
223300°°CC
, minimalna 100°C i maksymalna 275°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki.
Jest zalecany do grillowania kotletów, kiełbas, kromek chleba, dużych krewetek
typu gambas, które są umieszczane na ruszcie.
Uwaga
Każde pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
11
*
*
Sekwencje użyte w pisemnej informacji podanej na etykiecie efektywności energetycznej zgodnie
z normą europejską EN 50304 oraz według dyrektywy europejskiej 2002/40/WE.
33
/ TRYBY PRACY PIEKARNIKA
PL
GGRRIILLLL MMOOCCNNYY
(zalecana temperatura
221100°°CC
, minimalna 100°C i maksymalna 275°C)
Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki.
Jest zalecany do grillowania kotletów, kiełbas, kromek chleba, dużych krewetek typu
gambas, które są umieszczane na ruszcie.
GGRRIILLLL PPUULLSSAACCYYJJNNYY
(zalecana temperatura
119900°°CC
, minimalna 100°C i maksymalna 250°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki i wentylatora mieszającego
powietrze.
Wstępne nagrzanie jest niepotrzebne. Soczysty i chrupiący z wszystkich stron drób
i pieczenie.
Umieścić naczynie do zbierania tłuszczu na dolnym poziomie.
Zalecany w przypadku każdego drobiu i pieczeni, gdyż pozwala upiec dogłębnie
udziec lub żeberka wołowe oraz zachować soczystość filetów rybnych.
TTUURRBBOO PPLLUUSS
(zalecana temperatura
119900°°CC
, minimalna 75°C i maksymalna 250°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki znajdującej się w środku piekarnika i
wentylatora mieszającego powietrze.
Szybki wzrost temperatury: Niektóre potrawy mogą być włożone do zimnego
piekarnika.
Zalecane dla zachowania soczystości białego mięsa, ryb i warzyw.
TTRRYYBB TTRRAADDYYCCYYJJNNYY PPUULLSSAACCYYJJNNYY
(zalecana temperatura
117755°°CC
, minimalna 75°C i maksymalna 220°C
))
Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki dolnej i górnej oraz wentylatora
mieszającego powietrze.
Zalecany dla quiche, pasztetów, tart z soczystymi owocami pieczonych na blachach,
najlepiej posiadających powłokę antyadhezyjną.
*
Sekwencje użyte w pisemnej informacji podanej na etykiecie efektywności energetycznej zgodnie
z normą europejską EN 50304 oraz według dyrektywy europejskiej 2002/40/WE.
Uwaga
Każde pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
CZ5700009 07/09
FFaaggoorrBBrraannddtt SSAASS,,
zarządca dzierżawca – SAS z kapitałem w wysokości 20 000 000 euro RCS Nanterre 440 303 196.
*
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Brandt 6H-545AX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi