Aeg-Electrolux E4101-7-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
E4101-7
Instrukcja obsługi Piekarnik
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli
to Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 2
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej
4
Konserwacja i czyszczenie 4
Niebezpieczeństwo pożaru 5
Oświetlenie piekarnika 5
Serwis 5
Utylizacja starego urządzenia 5
OPIS URZĄDZENIA 6
Widok urządzenia 6
Akcesoria piekarnika 6
Otwór wylotu pary 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA 7
Czyszczenie wstępne 7
Ustawianie aktualnej godziny 7
Włączanie i wyłączanie piekarnika
7
Wentylator chłodzący 8
Pola grzejne 8
Moc grzania 8
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Wyświetlacz 9
Ustawianie funkcji zegara 9
Anulowanie funkcji zegara 10
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
10
Wewnętrzna strona drzwi 10
Pieczenie ciasta 11
Pieczenie mięsa 17
Grillowanie 20
Pasteryzowanie 21
Suszenie 22
Rozmrażanie 23
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 24
Sufit piekarnika 24
Prowadnice blach 25
Oświetlenie piekarnika 26
Drzwi piekarnika i szyby 26
CO ZROBIĆ, GDY… 28
OCHRONA ŚRODOWISKA 28
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in‐
strukcję obsługi:
2
Spis treści
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nie‐
prawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego ko‐
rzystania z tego urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Wy‐
stępuje ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta
domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia.
Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń mogących skutkować trwałym kalec‐
twem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przy‐
cisków (blokada sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowe‐
mu włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odnie‐
sienia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawnio‐
ny elektryk. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwiso‐
wym. Pozwoli to uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas trans‐
portu. Uszkodzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie koniecz‐
ności należy skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opa‐
kowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spo‐
wodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła za‐
silania.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządze‐
nia za uchwyt.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwia‐
jący odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącz‐
nik obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej
ma odpowiednie wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających od‐
powiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomo‐
cą specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodze‐
nia urządzenia, należy łączyć je tylko z urządzeniami tego samego produ
centa.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodnie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna‐
mionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko po‐
żaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Na
leży skontaktować się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Za‐
wsze ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie
jest zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do
pieczenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo‐
ców.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów
lub produktów powodujących korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczący‐
mi ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia ża‐
roodpornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko‐
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktowsię z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą‐
dzenia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwo‐
palnych, przedmiotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przed‐
miotów z materiałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko upraw‐
niony pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punk‐
tem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz
urządzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Kontrolka zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wskazanie
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Kontrolka temperatury
8 Pokrętła pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Wentylator
12 Dolna grzałka
13 Prowadnice blach, wyjmowane
14 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
6
Opis urządzenia
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Otwór wylotu pary
Para z piekarnika wydostaje się przez otwór w lewym tylnym rogu płyty do
gotowania (patrz "Opis urządzenia" w instrukcji użytkownika płyty kuchennej).
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania,
a także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy
użyć przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a
na wyświetlaczu widoczna jest ustawiona
godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktual‐
nej godziny i funkcji automatycznej ("Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Codzienna eksploatacja
7
Kontrolka temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło temperatury do położenia wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze‐
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
Pola grzejne
Pokrętła pól grzejnych służą do sterowania płytą kuchenną zainstalowaną z
piekarnikiem. W celu uzyskania dalszych informacji na temat płyty kuchen‐
nej, patrz instrukcja użytkownika płyty kuchennej.
Moc grzania
Wskaźniki pól grzejnych (patrz „Widok urządzenia”) wskazują, które pole jest
włączone.
Pokrętło sterujące Funkcja
Podgrzewanie
0 Położenie wyłączenia
1-9 Moc grzania
(1 = najmniejsza moc grzania; 9 = największa moc grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji „0”.
Funkcja automatycznego podgrzewania
Poniższe informacje obowiązują wyłącznie w przypadku zainstalowania płyty
kuchennej z funkcją automatycznego podgrzewania!
Funkcja automatycznego podgrzewania zasila pole grzejne przy pełnej mocy
przez pewien czas.
1. Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło pola grzejnego zgodnie z ru‐
chem wskazówek zegara do oporu (mijając ustawienie najwyższej mocy
grzania).
2. Aby kontynuować proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji
żądanej mocy grzania.
3. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji „0”.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
8
Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głę‐
boką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ + "
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ - "
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę (konieczne w przypadku funkcji
Czas i Koniec).
Codzienna eksploatacja
9
2. Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żąda‐
nej funkcji.
3. Aby ustawić funkcję Minutnik
,
Czas
lub Koniec , należy
użyć przycisku „ + ” lub „ - ”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu
wskaźnik funkcji zacznie migać i
przez 2 minuty emitowany będzie
sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec piekarnik wyłączy się automa‐
tycznie.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulacji temperatu‐
ry do położenia wyłączenia.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzi‐
na
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmienia‐
nia i sprawdzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał
dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończe‐
nia pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakończenia pieczenia" można stoso‐
wać jednocześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłą‐
czył się w późniejszym czasie. W takim przypadku należy najpierw ustaw
"Czas pieczenia"
, a następnie "Czas zakończenia pieczenia" .
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
10
Przydatne rady i wskazówki
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1
Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, ja‐
jek smażonych
10-40
min.
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków,
cordon bleu z cielęciny, kotletów,
bryzoli, kiełbasek, wątróbki, za‐
smażek, jajek, naleśników, pącz‐
ków
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. plac‐
ków ziemniaczanych, polędwicy,
steków
5-15
min.
Obrócić po upływie połowy
czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mię‐
sa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura,
Przydatne rady i wskazówki
11
czas pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w
tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć pod‐
czas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku pozio‐
mach czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmie‐
niać ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem pro‐
cesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie
jest wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury
w celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
12
Przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOO‐
BIEG
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOO‐
BIEG
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOO‐
BIEG
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
TERMOO‐
BIEG
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- najpierw
1)
230 0:25
Przydatne rady i wskazówki
13
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
TERMOO‐
BIEG
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
TERMOO‐
BIEG
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przaśny chleb TERMOO‐
BIEG
1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z cias‐
ta ukręcanego
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:15 - 0:20
14
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
TERMOO‐
BIEG
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOO‐
BIEG
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOO‐
BIEG
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do piz‐
zy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
16
Przydatne rady i wskazówki
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka maka‐
ronowa
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:45-1:00
Lazania GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
TURBO GRILL 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po‐
trawy
Funkcja piekarnika Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
TURBO
GRILL
3 200-220 patrz instruk‐
cje producen
ta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!).
Duże kawałki mięs można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do piecze‐
nia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia (tylko w wy‐
branych modelach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Przydatne rady i wskazówki
17
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy pole‐
wać kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
TURBO
GRILL
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
TURBO
GRILL
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
TURBO
GRILL
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Schab, żeberka 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 170 0:45 -
1:00
18
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Golonka (podgoto‐
wana)
750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pie‐
czeń jagnięca
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, ud
ko zająca
1)
do 1 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z sarny/jele‐
nia
1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Przydatne rady i wskazówki
19
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Udziec z sarny 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200–250 g
każda
TURBO
GRILL
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Połówka kurczaka 400–500 g
każda
TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kurczak, pularda 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kaczka 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Gęś 3,5–5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Indyk 2,5–3,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Indyk 4–6 kg TURBO
GRILL
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu tempera‐
tury
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux E4101-7-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi