• 50 g posiekanych orzechów
• 30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymieszać z mlekiem i częścią mąki z obrzeża
miski, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na warstwie
mąki na cieście pojawią się pęknięcia. Dodać cukier, żółtka, masło oraz sól do
mąki. Ze wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto drożdżowe. Pozos‐
tawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Na‐
stępnie rozwałkować ciasto i ułożyć je na wysmarowanej blaszce, ponownie
pozostawić do wyrośnięcia. Dodać cukier, masło i cynamon do miski i wszystko
wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, a następnie ugnieść ciasto, tak aby po‐
wstała kruszonka. Rozprowadzić masło na wyrośniętym cieście i równomiernie
pokryć kruszonką.
CIASTO DROŻDŻOWE
Ciasto:
• 500 g mąki
• 20 g drożdży
• 200 ml letniego mleka
• 40 g cukru
• 1 szczypta soli
•5 żółtek
• 200 g miękkiego masła
Nadzienie:
• 180 g posiekanych orzechów włoskich
• 20 g bułki tartej
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 50 ml mleka
• 60 g miodu
• 30 g stopionego masła
• 20 ml rumu
•1 żółtko
• odrobina mleka
• 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymieszać z mlekiem, odrobiną cukru i częścią
mąki z obrzeża miski, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać,
aż na warstwie mąki na cieście pojawią się pęknięcia. Wysypać pozostały cu‐
kier na mąkę. Ze wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją
objętość. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Podzielić ciasto na trzy
równe części i rozwałkować na podłużne prostokąty. Nanieść jedną trzecią
nadzienia na każdą warstwę rozwałkowanego ciasta, a następnie zrolować
ciasto. Uformować chałkę z trzech kawałków ciasta. Posmarować wierzch
18
Zastosowania, tabele i porady