Aeg-Electrolux B5705-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B5705-5
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli
to Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej
4
Eksploatacja 4
Konserwacja i czyszczenie 5
Niebezpieczeństwo pożaru 6
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
OPIS URZĄDZENIA 7
Widok urządzenia 7
Akcesoria piekarnika 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA 8
Czyszczenie wstępne 8
Ustawianie aktualnej godziny 8
Włączanie piekarnika 8
Zmiana temperatury piekarnika 8
Sprawdzanie temperatury 9
Wyłączanie piekarnika 9
Wentylator chłodzący 9
Wskaźnik nagrzewania 9
Wskaźnik ciepła resztkowego 9
Szybkie nagrzewanie 9
Funkcje piekarnika 10
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
10
Zestaw do grillowania 11
Funkcje zegara 12
Ustawianie funkcji zegara 12
Pozostałe funkcje 13
Blokada włączenia 13
Samoczynne wyłączenie piekarnika
13
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
14
Wewnętrzna strona drzwi 14
Pieczenie ciasta 14
Pieczenie mięsa 20
Grillowanie 23
Pasteryzowanie 24
Suszenie 25
Rozmrażanie 26
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 27
Sufit piekarnika 27
Oświetlenie piekarnika 28
Wysuwane drzwi piekarnika 28
CO ZROBIĆ, GDY… 29
OCHRONA ŚRODOWISKA 31
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in‐
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nie‐
prawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego ko‐
rzystania z tego urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Wy‐
stępuje ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta
domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia.
Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń mogących skutkować trwałym kalec‐
twem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przy‐
cisków, należy jej używać. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urzą‐
dzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odnie‐
sienia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawnio‐
ny elektryk. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwiso‐
wym. Pozwoli to uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas trans‐
portu. Uszkodzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie koniecz‐
ności należy skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opa‐
kowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spo‐
wodować utratę gwarancji.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła za‐
silania.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządze‐
nia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwia‐
jący odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącz‐
nik obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej
ma odpowiednie wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających od‐
powiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomo‐
cą specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodze‐
nia urządzenia, należy łączyć je tylko z urządzeniami tego samego produ
centa.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodnie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna‐
mionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko po‐
żaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Na
leży skontaktować się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Za‐
wsze ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy uży‐
wać urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Po‐
zwoli to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho‐
wywania przedmiotów.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnie‐
je ryzyko poparzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akce‐
soriów należy używać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostroż‐
ność, aby nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnie‐
je ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządze‐
nia ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet pod‐
czas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie
jest zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do
pieczenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo‐
ców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów
lub produktów powodujących korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczący‐
mi ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia ża‐
roodpornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko‐
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktowsię z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą‐
dzenia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwo‐
palnych, przedmiotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przed‐
miotów z materiałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko upraw‐
niony pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punk‐
tem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz
urządzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
6
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
7
8
9
10
11
1
2 63 4 5
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji +/-
6 Wskaźnik zasilania
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Grzałka z wentylatorem
11 Grzałka dolna
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Ruszt do zawieszania
Do ustawiania naczyń lub form do ciast oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Ramka do zawieszania
Do umieszczania płaskiej lub głębokiej blachy do pieczenia.
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Opis urządzenia
7
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu godziny.
1. Naciskać przycisk wyboru (patrz
rozdział "Funkcje zegara") dopóki
nie zacznie migać kontrolka "Aktu‐
alna godzina"
.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła
+ / -.
Po upływie ok. 5 sekund kontrolka
przestanie migać i na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Urzą‐
dzenie jest teraz gotowe do pracy.
W celu zmiany czasu, nie wolno jednocześnie ustawiać funkcji zegara (Minut‐
nika, Czasu trwania lub Czasu zakończenia) lub funkcji piekarnika. Należy
sprawdzić, czy nie zostało włączone zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję. Zaświeci się
wskaźnik zasilania. Wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę proponowa‐
ną przez urządzenie dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik zaczyna się
nagrzewać. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwię‐
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła + / -. Wartość tem‐
peratury można zmieniać stopniowo co 5 °C.
8
Codzienna eksploatacja
Sprawdzanie temperatury
Jednocześnie nacisnąć przycisk szybkiego nagrzewania oraz przycisk wybo‐
ru (patrz sekcja „Funkcja zegara”). Wskaźnik temperatury wskazuje aktualną
temperaturę piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka w położenie "WYŁ.".
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze‐
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wyświetlaczu pojawiają się kolejno,
sygnalizując wzrost temperatury piekarnika.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wyświetlaczu sygnalizują utrzymujące
się rozgrzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztkowe.
Szybkie nagrzewanie
Funkcja "Szybkie nagrzewanie" umożliwia skrócenie czasu wstępnego na‐
grzewania.
Nie wkładać potraw do piekarnika, dopóki szybkie nagrzewanie nie zostanie
zakończone i dopóki nie zostanie włączona żądana funkcja.
1. Wybrać funkcję piekarnika.
2. Nacisnąć przycisk "Szybkie nagrzewanie". Zaświecą się paski obok sym‐
bolu
.
Gdy paski migają jeden po drugim, oznacza to, że funkcja "Szybkie na‐
grzewanie" jest włączona.
Po zakończeniu szybkiego nagrzewania:
zapalają się paski wskaźnika nagrzewania,
gasną paski obok symbolu
,
słychać sygnał dźwiękowy.
Codzienna eksploatacja
9
Piekarnik nadal się nagrzewa zgodnie z ustawioną funkcją i temperaturą.
Teraz można do piekarnika włożyć potrawę.
Funkcja szybkiego rozgrzewania jest dostępna z następującymi funkcjami pie‐
karnika: Termoobieg
, Pizza , Grzanie Góra+Dół oraz Turbo Grill .
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Funkcja piekarnika Zastosowanie
TERMOOBIEG
Pieczenie potraw na maksymalnie
trzech poziomach piekarnika jedno‐
cześnie. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatu‐
ry używanej podczas pieczenia trady‐
cyjnego.
PIZZA
Do pieczenia na jednym poziomie
dań wymagających intensywnego
przyrumienienia i kruchego spodu.
Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C niższą od temperatury uży‐
wanej podczas pieczenia tradycyjne‐
go.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jed‐
nym poziomie.
TURBO GRILL
Do pieczenia większych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym pozio‐
mie. Również do zapiekania i przyru‐
mieniania.
DUŻY GRILL
Do grillowania większej ilości potraw
płaskich i do opiekania pieczywa.
GRILL
Grillowanie potraw płaskich na środ‐
ku grilla i opiekanie pieczywa.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania potraw mrożonych.
DOLNA GRZAŁKA
Pieczenie ciast z kruchym spodem.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajduje się pięć poziomów (licząc
od dołu do góry), na które wkładać można poszczególne akcesoria.
10
Codzienna eksploatacja
Wkładanie rusztu: Wsunąć ruszt do zawie‐
szania (1) na odpowiedni poziom piekarni‐
ka. Wciskać ruszt do dołu (2), dopóki nie
zaskoczy na miejscu.
Wkładanie płaskiej lub głębokiej blachy
do pieczenia na ramkę: Umieścić na za‐
wieszonej ramce płaską lub głęboką bla
chę do pieczenia.
Ramki należy używać tylko do umieszcza‐
nia na niej płaskiej lub głębokiej blachy do
pieczenia.
Równoczesne wkładanie rusztu do zawie‐
szania z głęboką blachą do pieczenia:
Aby równocześnie użyć rusztu do zawie‐
szania i głębokiej blachy, najpierw należy
umieścić głęboką blachę na ramce do za‐
wieszania, a następnie zawiesić ruszt na wyższym poziomie.
Zestaw do grillowania
Zestaw do grillowania obejmuje ruszt piekarnika i głęboką blachę do piecze‐
nia. Rusztu piekarnika można używać obustronnie.
Zestawu do grillowania można używać do opiekania dużych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym poziomie:
Umieścić ruszt piekarnika wewnątrz
głębokiej blachy do pieczenia, tak
aby wsporniki rusztu piekarnika były
skierowane w górę.
Umieścić głęboką blachę do piecze‐
nia w ramce zawieszonej na odpo‐
wiednim poziomie.
Codzienna eksploatacja
11
Zestawu do grillowania można używać do grillowania płaskich potraw w
dużych ilościach oraz do opiekania pieczywa:
Umieścić ruszt piekarnika wewnątrz
głębokiej blachy do pieczenia, tak
aby wsporniki rusztu piekarnika były
skierowane w dół.
Umieścić głęboką blachę do piecze‐
nia w ramce zawieszonej na odpo‐
wiednim poziomie.
Funkcje zegara
1 2
4
3
56
1 Wyświetlacz temperatury / czasu
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiana wyświetlacza
6 Przycisk "Szybkie nagrzewanie"
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Czas dla Minutnika
, Czasu trwania lub Czasu zakończenia us‐
tawia się za pomocą pokrętła + / -. Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu odpowiedni wskaźnik zacznie migać, na
wyświetlaczu pojawi się "0.00" i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
12
Codzienna eksploatacja
3. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika - nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania i Czasu zakończenia - ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika w położeniu "Wył.".
W przypadku ustawienia funkcji Minutnik, sygnał dźwiękowy jest również emi‐
towany po upływie 90% ustawionego czasu.
W przypadku ustawienia funkcji Czas trwania i Czas zakończenia pie
karnik wyłączy się automatycznie.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna
godzina
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania
i sprawdzania aktualnej godziny.
Wyłącznik
czasowy
Służy do odliczania ustawionego czasu. Po upłynięciu usta‐
wionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy. Funkcja
nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas za‐
kończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje Czas trwania i Czas zakończenia mogą być włączone jedno‐
cześnie, jeśli piekarnik ma zostać automatycznie włączony lub wyłączony w
późniejszym czasie. Najpierw należy ustawić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Pozostałe funkcje
Blokada włączenia
Gdy blokada włączenia jest włączona, nie ma można uruchomić urządzenia.
Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia przez
dzieci.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
Włączanie blokady włączenia:
1. Obrócić pokrętło regulacji + / - w lewo i przytrzymać je.
2. Wciskać przycisk wyboru dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się komuni‐
kat "SAFE".
Blokada włączenia została włączona.
Powtórzyć tę samą procedurę, aby wyłączyć blokadę włączenia.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie określonego czasu:
jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
Codzienna eksploatacja
13
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30–120°C 12,5 godz.
120–200°C 8,5 godz.
200–250°C 5,5 godz.
250–maks.°C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całkowicie wyłączyć piekarnik. Następ‐
nie można ponownie go włączyć.
Samoczynne wyłączenie nie działa w przypadku ustawienia funkcji Czas trwa‐
nia lub Czas zakończenia.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smaże‐
nie potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura,
czas pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w
tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć pod‐
czas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
14
Przydatne rady i wskazówki
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku pozio‐
mach czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmie‐
niać ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem pro‐
cesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie
jest wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury
w celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOO‐
BIEG
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOO‐
BIEG
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Tort biszkoptowy TERMOO‐
BIEG
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
TERMOO‐
BIEG
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
TERMOO‐
BIEG
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
TERMOO‐
BIEG
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przaśny chleb TERMOO‐
BIEG
1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z cias‐
ta ukręcanego
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
TERMOO‐
BIEG
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOO‐
BIEG
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOO‐
BIEG
3 160 0:20 - 0:35
Przydatne rady i wskazówki
17
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Bułki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
18
Przydatne rady i wskazówki
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do piz‐
zy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka maka‐
ronowa
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:45-1:00
Lazania GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Przydatne rady i wskazówki
19
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Bagietki posypane
serem
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
TURBO GRILL 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po‐
trawy
Funkcja piekarnika Poziom pie‐
karnika
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
TURBO
GRILL
3 200-220 patrz instruk‐
cje producen
ta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!).
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub
na ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (jeśli występuje)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy pole‐
wać kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B5705-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi