Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Zastosowania, tabele i porady 2 Przepisy Gotowanie wspomagane 14
Może ulec zmianie bez powiadomienia
ZASTOSOWANIA, TABELE I PORADY
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje
powstawanie szkodliwych dla zdrowia
akrylamidów. Z tego powodu zaleca się
zawsze gotowanie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach są jedynie orientacyjne. Zależą
od przepisu, jakości i ilości używanych
składników.
Ilość cukru waniliowego lub proszku do pie-
czenia w opakowaniu różni się w zależności
od rynku.
W naszych przepisach stosujemy
następujące ilości:
• 1 opakowanie cukru waniliowego – około
8 g,
• 1 opakowanie proszku do pieczenia – oko-
ło 15 g.
Gotowanie na parze
Ważne! Jako płynu należy używać wyłącznie
wody!
Naczynia do gotowania na parze
•Należy stosować wyłącznie żaroodporne i
nierdzewne naczynia.
• Bardzo dobre do tego celu są pojemniki
do gotowania ze stali chromowej (patrz
Wyposażenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
• Kolejne tabele przedstawiają prawidłowe
poziomu umieszczenia potraw w piekarni-
ku. Poziomy umieszczania potraw w pie-
karniku liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
• W przypadku czasu pieczenie powyżej 30
minut lub pieczenia większych porcji żyw-
noś
ci, należy dodawać wody, jeśli jest to
konieczne.
•Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuż-
szy czas, należy dokładnie przepłukać
szufladę na wodę, złącza węży i generator
pary (patrz rozdział „Czyszczenie i konser-
wacja”).
Informacje dotyczące tabel
• Tabele zawierają dane dotyczące typo-
wych potraw.
• Podana temperatura i czas stanowią jedy-
nie dane referencyjne i są uzależnione od
składu, rozmiaru ilości żywności oraz od
naczyń.
•Jeśli nie można znaleźć ustawień dla da-
nego przepisu, należy użyć podobny prze-
pis.
•Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarni-
kiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej
procedury.
Gotow. parowe + nawiew
Ostrzeżenie! W trakcie programu
Gotow. parowe + nawiew nie można w
żadnym wypadku otwierać drzwi
piekarnika.
Funkcja Gotow. parowe + nawiew może być
stosowana do wszystkich produktów żyw-
nościowych, zarówno świeżych, jak i mrożo-
nych. Tym sposobem można przyrządzać,
podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blan-
szować warzywa, mięso, ryby, makarony,
ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo moż-
na przygotować pełne menu. Aby uniknąć
niedogotowania lub rozgotowania potraw,
2 electrolux