Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
instrukcja obsługi
Tabele, porady i przepisy
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Zastosowania, tabele i porady 2 Przepisy Gotowanie wspomagane 14
Może ulec zmianie bez powiadomienia
ZASTOSOWANIA, TABELE I PORADY
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje
powstawanie szkodliwych dla zdrowia
akrylamidów. Z tego powodu zaleca się
zawsze gotowanie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach są jedynie orientacyjne. Zależą
od przepisu, jakości i ilości używanych
składników.
Ilość cukru waniliowego lub proszku do pie-
czenia w opakowaniu różni się w zależności
od rynku.
W naszych przepisach stosujemy
następujące ilości:
1 opakowanie cukru waniliowego – około
8 g,
1 opakowanie proszku do pieczenia – oko-
ło 15 g.
Gotowanie na parze
Ważne! Jako płynu należy używać wyłącznie
wody!
Naczynia do gotowania na parze
•Należy stosować wyłącznie żaroodporne i
nierdzewne naczynia.
Bardzo dobre do tego celu są pojemniki
do gotowania ze stali chromowej (patrz
Wyposażenie specjalne)
Poziomy umieszczania potraw
Kolejne tabele przedstawiają prawidłowe
poziomu umieszczenia potraw w piekarni-
ku. Poziomy umieszczania potraw w pie-
karniku liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
W przypadku czasu pieczenie powyżej 30
minut lub pieczenia większych porcji żyw-
noś
ci, należy dodawać wody, jeśli jest to
konieczne.
•Jeśli piekarnik nie jest używany przez dłuż-
szy czas, należy dokładnie przepłukać
szufladę na wodę, złącza węży i generator
pary (patrz rozdział „Czyszczenie i konser-
wacja”).
Informacje dotyczące tabel
Tabele zawierają dane dotyczące typo-
wych potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedy-
nie dane referencyjne i są uzależnione od
składu, rozmiaru ilości żywności oraz od
naczyń.
•Jeśli nie można znaleźć ustawień dla da-
nego przepisu, należy użyć podobny prze-
pis.
•Rozpocząć pieczenie z zimnym piekarni-
kiem, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej
procedury.
Gotow. parowe + nawiew
Ostrzeżenie! W trakcie programu
Gotow. parowe + nawiew nie można w
żadnym wypadku otwierać drzwi
piekarnika.
Funkcja Gotow. parowe + nawiew może być
stosowana do wszystkich produktów żyw-
nościowych, zarówno świeżych, jak i mrożo-
nych. Tym sposobem można przyrządzać,
podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blan-
szować warzywa, mięso, ryby, makarony,
ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo moż-
na przygotować pełne menu. Aby uniknąć
niedogotowania lub rozgotowania potraw,
2 electrolux
należy wybierać potrawy o podobnym czasie
gotowania. Należy użyć największej podanej
ilości wody dla określonej potrawy z menu
(patrz tabele gotowania). Umieścić potrawy
na różnych poziomach w piekarniku w od-
powiednich naczyniach. Rozmieścić odpo-
wiednio naczynia, aby para mogła swobod-
nie dostać się do każdej potrawy.
Sterylizacja
•Możliwa jest także sterylizacja naczyń (np.
butelek dla dzieci) za pomocą funkcji Go-
tow. parowe + nawiew .
•Umieścić czyste naczynia na środku ru-
sztu na pierwszym poziomie. Otwór musi
być skierowany w dół pod małym kątem.
•Wlać do szuflady maksymalną ilość wody
(650 ml) i ustawić czas na 40 minut przy
temperaturze 96°C.
Tabela Gotow. parowe + nawiew .
Potrawa Tempera-
tura w °C
Woda do wlania
przez szufladę na
wodę w ml
Czas
1)
w mi-
nutach
Poziom
Risotto 96 400 25 - 30 2
Ryż (z wodą 1:1) 96 550 35 - 40 2
Kukurydza (polenta, z wodą
1:3)
96 650 40 - 50 2
Ziemniaki w mundurkach,
średniej wielkości
96 650 40 - 50 2
Ziemniaki gotowane 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Brukselka 96 550 30 - 35 2
Kalafior, cały 96 700 40 - 45 2
Bigos 96 700 50 - 60 2
Pomidory, całe 96 250 15 - 20 2
Buraczki, całe 96 550 60 - 70 2
Kalarepa/seler/koper włoski,
krojone
96 550 35 - 40 2
Cukinia, krojona 96 400 20 - 25 2
Marchew, krojona 96 550 30 - 35 2
Rozmrażanie warzyw 96 550 30 - 35 2
Rozmrażanie i gotowanie wa-
rzyw
96 550 30 - 35 2
Blanszowanie warzyw 96 250 12 - 15 2
Blanszowanie fasoli 96 250 20 - 22 2
Krucha szynka cielęca 1000 g 96 700 50 - 75 2
Peklowana i lekko wędzona
wieprzowina 600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Parówki/kiełbasa cielęca 96 250 15 - 20 2
Odgrzewanie pieczeni rzym-
skiej w plastrach 1 cm
96 400 20 - 25 2
Pstrąg 170-300 g 96 400 15 - 25 2
electrolux 3
Potrawa Tempera-
tura w °C
Woda do wlania
przez szufladę na
wodę w ml
Czas
1)
w mi-
nutach
Poziom
Jajka na miękko 96 200 8 - 12 2
Jajka średnio ścięte 96 200 10 - 15 2
Jajka na twardo 96 200 15-20 2
1) Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Termoobieg i Gotow. parowe +
nawiew kolejno
Można przyrządzić mięso, warzywa i dodat-
ki, danie po daniu, poprzez połączenie funkcji
Termoobieg i Gotow. parowe + nawiew oraz
razem w przypadku funkcji Gotow. parowe +
nawiew . Wszystkie dania są gotowe do pod-
ania w tym samym czasie.
•użyć funkcji Termoobieg do wstępnego
pieczenia potrawy,
•umieścić przygotowane warzywa i dodatki
w żaroodpornym naczyniu i ustawić je na
ruszcie w piekarniku,
•uruchomić funkcję Gotow. parowe + na-
wiew i piec wszystkie potrawy, aż będą
gotowe.
Schłodzić piekarnik do temperatury
około 80°C przed uruchomieniem funk-
cji Gotow. parowe + nawiew . Aby szyb-
ciej schłodzić urządzenie, należy uchylić
drzwi piekarnika do pierwszej pozycji ot-
warcia na około 15 minut.
Tabela Termoobieg i Gotow. parowe + nawiew kolejno
Rodzaj potrawy Termoobieg Gotow. parowe + nawiew
(maksymalna ilość wody 650
ml)
Temperatura
w °C
Czas dla mię-
sa w minutach
Mięso i dodat-
ki Czas w mi-
nutach
Poziom
Pieczeń wołowa 1 kg, bruk-
selka, polenta
180 60-70 40-50 1 i 3
Pieczeń wołowa 1 kg, ziem-
niaki, warzywa, sos
180 60-70 30-40 1 i 3
Pieczeń cielęca 1 kg, ryż, wa-
rzywa
180 50-60 30-40 1 i 3
Czas podany w tabeli służy jedynie do celów
orientacyjnych. Przełączyć na funkcję Go-
tow. parowe + nawiew , kiedy temperatura
wewnątrz mięsa osiągnie 60-63 °C.
Pieczenie parowe (50/50)
Funkcja Pieczenie parowe (50/50) w szcze-
gólności nadaje się do bardzo wilgotnych
potraw, jak również do rozmrażania i odgrze-
wania.
Tabela Pieczenie parowe (50/50)
Rodzaj potrawy Pieczenie parowe (50/50) (maksymalna ilość wody 250
ml)
Temperatura w
°C
Czas w minutach Poziom
Budyń/flan w miseczkach
1)
90 35-40 2
Jajka zapiekane
1)
90 30-40 2
Pasztet
1)
90 40-50 2
4 electrolux
Rodzaj potrawy Pieczenie parowe (50/50) (maksymalna ilość wody 250
ml)
Temperatura w
°C
Czas w minutach Poziom
Cienkie filety rybne 85 15-25 2
Grube filety rybne/małe ryby do 350
g
90 25-35 2
Całe ryby do 1000 g 90 35-45 2
1) kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
Pieczenie parowe (25/75)
Ten rodzaj przyrządzania – Pieczenie parowe
(25/75) – w szczególności nadaje się do pie-
czenia dużych kawałków mięsa, do rozmra-
żania i podgrzewania ugotowanej i porcjo-
wanej żywności, jak również do wypieku
chleba, bułek i zapiekanek.
Tabela Pieczenie parowe (25/75)
Rodzaj potrawy Pieczenie parowe (25/75) (ilość wody zależy od czasu
gotowania)
Temperatura w
°C
Czas w minutach Poziom
Odgrzewanie kompletnego posiłku,
6 talerzy o śr. 24 cm
110 15-20 1, 3 i 5
Pieczeń wieprzowa 1000 g 160-180 90-100 2
Pieczeń wołowa 1000 g 160-180 120-150 2
Pieczeń cielęca 1000 g 180 80-90 2
Pieczeń rzymska, surowa, 500 g 180 30-40 2
Parówki/kiełbasa cielęca 85 20-30 2
Peklowana i lekko wędzona wieprzo-
wina 600-1000 g (namaczać 2 go-
dziny)
160-180 60-70 2
Kurczak 1000 g 180-200 50-60 2
Kaczka 1500-2000 g 180 70-90 2
Gęś 3000 g 170 130-170 1
Filety rybne 85-90 20-30 2
Zapiekanka ziemniaczana, zapie-
kanka porowo-ziemniaczana
160-170 50-60 2
Zapiekanka makaronowa 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
żne rodzaje chleba 500-1000 g 180-190 50-60 2
Bułki 40-60 g 180-210 25-35 3
Bułki gotowe do pieczenia 30-40 g 200 10-20 3
Bułki gotowe do pieczenia 30-40 g,
mrożone
200 15-25 3
Bagietki gotowe do pieczenia 40-50
g
200 10-20 3
Bagietki gotowe do pieczenia 40-50
g, mrożone
200 15-25 3
electrolux 5
Ponacinać całą pieczeń przed podgrzaniem. Czas podany w tabeli służy jedynie do celów
orientacyjnych.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej
niż urządzenie używane dotychczas. Z te-
go powodu zaleca się dostosowanie us-
tawień (temperatura, czas pieczenia) i po-
ziomów pieczenia zgodnie z wartościami
podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Babka piaskowa/cias-
to z rumem i owocami
Termoobieg 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:30 - 0:40
Tort biszkoptowy Pieczenie tradycyj-
ne
1 160 0:30- 0:40
Kruchy spód placka Termoobieg + para 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg + para 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Tarta jabłkowa pod
przykryciem
Pieczenie tradycyj-
ne
1 170-190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Termoobieg 1 160 1:00 - 1:20
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie tradycyj-
ne
1 180 1:00 - 1:20
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Termoobieg 1 160 - 180 0:45- 0:55
Sernik Pieczenie tradycyj-
ne
1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
6 electrolux
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Chałka/ciasto po-
nczowe Savarin
Termoobieg + para 3 160 - 180 0:45 - 0:55
Chleb bożonarodze-
niowy
Pieczenie tradycyj-
ne
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Pieczenie tradycyj-
ne
1
- najpierw
230
1)
0:10
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek-
lerki
Pieczenie tradycyj-
ne
3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Rolada biszkoptowa Pieczenie tradycyj-
ne
3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
Strucla, sucha Termoobieg + para 3 150 - 160 0:20 - 0:30
Ciasto maślane/ciasto
drożdżowe z cukrem
Termoobieg + para 3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Chałka maślana Termoobieg 3 170-180 0:40 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:40 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie tradycyj-
ne
3 170 0:40 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatka-
mi (np. twarogiem,
kremem, płatkami
migdałowymi)
Pieczenie tradycyj-
ne
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)
Termoobieg 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
Termoobieg 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Przaśny chleb Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Pikantne tarty szwaj-
carskie
Termoobieg 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy
electrolux 7
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:25 - 0:35
Ciasteczka wyciskane Pieczenie tradycyj-
ne
3
160
1)
0:20 - 0:30
Ciasteczka ukręcane Termoobieg 3 160-170 0:15 - 0:25
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 3 80 - 100 1:30 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Ciasteczka drożdżo-
we
Termoobieg + para 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Bułki Termoobieg 3
180
1)
0:20 - 0:35
Bułki Pieczenie tradycyj-
ne
3
200
1)
0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Pieczenie tradycyj-
ne
3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach
do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
8 electrolux
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo wody w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie została równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równomiernie na bla-
sze
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Tabela Pizza
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
1 180 - 200 25 - 35
Tarty 1 180 - 200 40 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
electrolux 9
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Sernik, okrągły 1 140 - 160 80 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 230 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 230 15 - 25
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela sufletów i zapiekanek
Rodzaj potrawy Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
w °C
Czas
(godz. : min)
Suflet makaronowy Termoobieg + para 1 170-190 0:45-1:00
Lasagne Pieczenie tradycyjne 1 180-200 0:40-0:50
Zapiekanka warzywna
1)
Turbo grill 1 170 0:20-0:30
Bagietki posypane se-
rem
1)
Turbo grill 1 160-170 0:20-0:30
Słodkie suflety Pieczenie tradycyjne 1 180-200 0:50-0:60
Suflety rybne Pieczenie tradycyjne 1 180-200 0:50-1:00
Nadziewane warzywa Turbo grill 1 160-170 0:40-1:00
Zapiekanka ziemnia-
czana
Termoobieg + para 2 180-200 0:40-0:50
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Pizza mrożona Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Frytki
(300-600 g)
1)
Turbo grill 3 200-220 patrz instrukcje
producenta
10 electrolux
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Bagietki Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Tarty owoco-
we
Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
1) Uwaga: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia
żaroodporne (przeczytaj instrukcje produ-
centa).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką bla-
chą do pieczenia. (jeżeli występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie
bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i
ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości
wody do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
•Polać kilkakrotnie większe kawa
łki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas piecze-
nia. Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pie-
czenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed końcem czasu pieczenia, aby wy-
korzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Mięso duszone 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 230 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
electrolux 11
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń rzymska 750 g-1 kg Turbo grill 1 160 - 170 0:50 - 1:00
Golonka wieprzowa (ob-
gotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Comber jagnięcy 1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 0:40 - 1:00
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zajęcze
1)
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
3 230 0:30 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 0:35- 0:40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje po 200-250
g
Turbo grill 1 200 - 220 0:30 - 0:50
Połówka kurczaka po 400-500
g
Turbo grill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 0:50 - 1:10
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 1:30 - 1:40
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160 - 180 2:00 - 3:00
12 electrolux
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Tabela termosondy do mięsa
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wypieczo-
ny
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wypieczony 70 - 75
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z sarny/jelenia 70 - 75
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
electrolux 13
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
W przypadku korzystania z funkcji grilla,
zawsze należy rozgrzewać pusty piekar-
nik przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
należy umieszczać na pierwszym po-
ziomie.
•Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min.
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min.
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Bez wstępnego rozgrzewania
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do przygotowy-
wania delikatnego, chudego mięsa lub ryb.
Zawsze gotować potrawy pod przykry-
ciem w przypadku stosowania funkcji
Termoobieg (niska temp.) .
1. Zarumienić mięso na patelni na dużym
ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpo-
średnio na ruszcie piekarnika. Umieścić
blachę pod rusztem w celu zebrania
tłuszczu.
3. Ustawić funkcję piekarnika Termoobieg
(niska temp.) , zmienić temperaturę, jeśli
jest to wymagane i piec aż do skutku
(patrz tabela).
Rodzaj potrawy Waga (w g) Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas łączny (w
minutach)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 90-110
Filet wołowy 1000-1500 150 3 90-110
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 100-120
Steki 200 - 300 120 3 20-30
PRZEPISY GOTOWANIE WSPOMAGANE
Dla każdego programu automatycznego
wyświetlacz wskazuje poziom umie-
szczenia potrawy i wstępnie ustawiony
czas pieczenia lub czas zakończenia
przy określonej temperaturze wewnątrz
mięsa.
W menu Gotowanie wspomagane potrawy
podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
•Wołow./dziczyz./jagnięc.
•Drób
•Ryba
•Ciasto
14 electrolux
Desery
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
•Przystawki
Gotowanie parowe combi
Programy automatyczne
Przedstawione poniżej trzy programy auto-
matyczne oferują najlepsze ustawienia dla
wszystkich rodzajów mięs i innych przepi-
sów:
Programy mięsne z Automatyką wagową
(menu Gotowanie wspomagane )
Programy mięsne z Automatyczną termo-
sondą (menu Gotowanie wspomagane )
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie
wspomagane )
Gotowanie wspomagane z opcją
Automatyka wagowa
Ta funkcja automatycznie oblicza czas pie-
czenia. Aby użyć tej funkcji należy podać wa-
gę produktu.
Włączenie funkcji:
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać Gotowanie wspomagane . Do-
tknąć OK , aby potwierdzić.
3. Wybrać kategorię i potrawę. Dotknąć
OK , aby potwierdzić.
4. Wybrać opcję Automatyka wagowa . Do-
tknąć OK , aby potwierdzić.
5.
Dotknąć + lub - , aby ustawić
wagę pro-
duktu. Dotknąć OK , aby potwierdzić.
Rozpocznie się program automatyczny. Wa-
gę można wybrać w dowolnym momencie.
Dotknąć + lub - , aby zmienić wagę. Gdy
upłynie czas, zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Dotknąć pola czujnika, aby wy-
łączyć sygnał.
W przypadku programów drobiu potra-
wę należy obrócić po 30 minutach. Na
wyświetlaczu pojawi się przypomnienie.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Pieczeń wołowa
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Przepisy Gotowanie wspomagane z
funkcją Automatyczna termosonda
1. Włączyć urządzenie.
2.
Dotknąć lub , aby ustawić funkcję
Gotowanie wspomagane , potrzebną ka-
tegorię oraz potrawę.
3.
Dotknąć
lub , aby ustawić funkcję
Automatyczna termosonda .
4.
Dotknąć OK , aby potwierdzić.
Na wyświetlaczu pokaże się komunikat
„ Termosonda ”.
5. Włożyć termosondę.
Gdy program zakończy się, zostanie wy-
emitowany sygnał dźwiękowy.
Dotknąć pola czujnika, aby wyłączyć syg-
nał dźwiękowy.
6. Wyjąć termosondę.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Występuje ryzyko poparzenia!
Zachować ostrożność podczas
wyjmowania końcówki i wtyczki
termosondy.
Potrawy z funkcją Automatyczna termo-
sonda
Karczek wołowy
Wołowina po skandynaw.
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Gotowanie wspomagane z opcją
Automatyczne przepisy
Urządzenie umożliwia wybranie zaprogra-
mowanych przepisów. Przepisy są ustalone
i nie można ich zmieniać.
Włączenie funkcji:
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać menu Gotowanie wspomagane .
Dotknąć OK , aby potwierdzić.
3. Wybrać kategorię i potrawę. Dotknąć
OK , aby potwierdzić.
electrolux 15
Karczek wieprzowy
Karczek z dziczyzny
4. Wybrać opcję Automatyczne przepisy .
Dotknąć OK , aby potwierdzić.
W przypadku ustawienia funkcji Wybór
ręczny na wyświetlaczu pojawią się us-
tawienia automatyczne, ale można je
zmienić.
Na wyświetlaczu przedstawione są po-
ziomy umieszczenia potrawy oraz
wstępnie ustawione czasy pieczenia dla
każdego automatycznego przepisu.
Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1000 do 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 20-40 mm.
Woda do wlania przez szufladę na wodę:
500 ml
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wewnątrz mięsa - 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na-
czyniu.
Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8-1,2 kg
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
•1/2 łyżeczki bazylii
•1 mała puszka krojonych pieczarek
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
•woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce. Wymie-
szać razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i
rozprowadzić tę mieszankę na golonce.
Umieścić golonkę w brytfannie i ułożyć na
niej pieczarki. Dodać włoszczyznę i wodę;
dno naczynia powinno być przykryte war-
stwą o głębokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Łopatka wieprzowa
Składniki:
•1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z mło-
dej świni
•sól
•pieprz
•2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera nacio-
wego
1 por, pokrojony w plastry
•1 mała puszka drobno posiekanych pomi-
dorów
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w romby.
Przyprawić solą oraz pieprzem i przyrumienić
ze wszystkich stron na oliwie z oliwek w us-
tawionej na ogniu brytfannie, następnie wy-
jąć. Podsmażyć w brytfannie seler naciowy i
por w odrobinie oliwy z oliwek, następnie do-
dać pomidory, śmietanę, ząbki czosnku, roz-
maryn oraz tymianek i zamieszać. Na
wierzch położyć łopatkę wieprzową. Wsta-
wić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1000 do 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5-2 kg
4 plastry gotowanej szynki
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
•1/2 łyżeczki bazylii
•1 mała puszka krojonych pieczarek
16 electrolux
Karczek wieprzowy
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
•woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki na
ł i umieścić po jednym kawałku w każdym
nacięciu. Wymieszać razem olej, sól, papry-
kę oraz bazylię i rozprowadzić tę mieszankę
na giczy. Umieścić gicz w brytfannie i ułożyć
na niej pieczarki. Dodać włoszczyznę i wodę;
dno naczynia powinno być przykryte war-
stwą o głębokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
•4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3–4
cm (ciętych w poprzek kości)
•4 średnie marchewki pokrojone w drobną
kostkę
•4 łodygi selera naciowego pokrojone w
drobną kostkę
•1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze
skórki, przepołowionych, z usuniętym
rdzeniem i pokrojonych w kostkę
•1 pęczek pietruszki, umytej i grubo posie-
kanej
•4 łyżki masła
•2 łyżki mąki na panierkę
•6 łyżek oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
•3 średniej wielkości cebule, obrane i drob-
no posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki czosn-
ku
•1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki orega-
no
•2 liście laurowe
•2 goź
dziki
•sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i pod-
smażyć na nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć, przy-
prawić, a następnie obtoczyć w mące.
Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać oliwę z
oliwek i przyrumienić plastry giczy na śred-
nim ogniu na złoto-brązowy kolor. Wyjąć
mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek z bryt-
fanny.
Wymieszać pozostałe w brytfannie soki
mięsne z 250 ml wina, przelać do rondla i
gotować przez jakiś czas na wolnym ogniu.
Dodać 250 ml bulionu mięsnego oraz pie-
truszkę, tymianek, oregano i pokrojone w
kostkę pomidory. Przyprawić solą i pie-
przem. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
W
łożyć warzywa do brytfanny, na wierzch
położyć mięso i polać sosem. Przykryć bryt-
fannę pokrywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany mostek cielęcy
Składniki:
•1 bułka
•1 jajko
200 g mielonego mięsa
•sól i pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą kiesze-
nią)
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie wy-
cisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem mielo-
nym, solą, pieprzem, posiekaną cebulą i pie-
truszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią) i
włożyć mięsne nadzienie do kieszeni. Na-
stępnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie, dodać wło-
szczyznę, boczek i wodę.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Klops
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
•3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego (wo-
łowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
•plastry boczku
electrolux 17
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a następ-
nie wycisnąć. Obrać cebulę i drobno posie-
kać, następnie podsmażyć ją i dodać posie-
kaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka, wy-
ciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić solą, pie-
przem i papryką, umieścić w brytfannie i
przykryć plastrami boczku. Dodać odrobinę
wody i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wołow./dziczyz./jagnięc.
Karczek wołowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa:
•Mięso krwiste - 50°C
•Mięso średnio wypieczone - 65°C
•Mięso dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na-
czyniu.
Wołowina po skandynaw.
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa:
•Mięso krwiste - 50°C
•Mięso średnio wypieczone - 65°C
•Mięso dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na-
czyniu.
Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1000 do 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Wołowina marynowana
Marynata:
•1 l wody
500 ml octu winnego
•2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
•5 liści laurowych
•2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i po-
zostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie w
pełni przykryta i pozostawić na 5 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
•pieprz
•włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć. Przy-
prawić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron w ustawionej na ogniu bryt-
fannie, dodać włoszczyznę z marynaty.
Wlać część marynaty do brytfanny; dno po-
winno być przykryte warstwą o głębokości
10-15 mm. Przykryć brytfannę
pokrywką i
wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Woda do wlania przez szufladę na wodę:
500 ml
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa - 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na-
czyniu.
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1000 do 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Królik
Składniki:
•2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
18 electrolux
Karczek z dziczyzny
•sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i po-
smarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać kwaś-
ną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
•sól i pieprz
•2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
•2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
•1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
•2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą oraz pieprzem i przy-
rumienić ze wszystkich stron w ustawionej na
ogniu brytfannie.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć cebulę
oraz boczek na złoto-brązowy kolor. Posy-
pać mąką i zamieszać. Mieszając, wlać bu-
lion z kurczaka z białym winem i tymiankiem.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać śmietan
ę i musztardę Dijon, włożyć z
powrotem mięso do brytfanny, przykryć po-
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera
150 g marchwi
2 cebule
•5 liści laurowych
•5 goździków
•2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i po-
zostawić do ostygnięcia.
•1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Polać mięso marynatą, aż zostanie w pełni
przykryte i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
•pieprz
•włoszczyzna z marynaty
•1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Przypra-
wić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron w ustawionej na ogniu bryt-
fannie. Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny; dno powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10-15
mm. Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1000 do 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-30 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Pieczeń jagnięca średnia
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa - 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić mięso w żaroodpornym na-
czyniu.
Woda do wlania przez szufladę na wodę:
500 ml
Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udźca jagnięcego
30 ml oliwy z oliwek
•sól
electrolux 19
•pieprz
•3 ząbki czosnku
•1 pęczek świeżego rozmarynu (ewentual-
nie 1 łyżeczka suszonego)
•woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z oli-
wek i ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem.
Obrać i pokroić ząbki czosnku, włożyć razem
z gałązkami rozmarynu w nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać wody;
dno powinno być przykryte warstwą o głę-
bokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Drób
Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 900 do 2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczy-
niu i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę.
Wyświetli się przypomnienie.
Indyk cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1700 do 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić indyka w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Kaczka cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 1500 do 3300 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kaczkę w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Gęś cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Zakres ustawień wagi
od 2300 do 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić gęś w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Woda do wlania przez szufladę na wodę:
500 ml
Filet drobiowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wewnątrz mięsa - 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić pierś z indyka (filet) do smaku,
włożyć termosondę i umieścić mięso w ża-
roodpornym naczyniu.
Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze 250 g
250 g Crème fraîche
125 ml śmietany
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka papryki
•1 łyżeczka przyprawy curry
•1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konserwo-
wych
20 g mąki
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w bryt-
fannie. Wymieszać razem resztę składników
i polać mieszaniną udka kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Coq au Vin
Składniki:
•1 kurczak
•sól
•pieprz
•1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
•4 łyżki sosu sojowego
•1/2 pęczka pietruszki
•1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na
ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book