Tefal QB307538 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
Termostat 4-5 140 °C
284 °F 1
Termostat 5 150 °C
302 °F 2
Termostat 5-6 170 °C
338 °F 3
Termostat 6 180 °C
356 °F 4
Termostat 6-7 190 °C
374 °F 5
Termostat 7 200 °C
392 °F 6
Termostat 7-8 220 °C
428 °F 7
Termostat 7-8 230 °C
446 °F 8
Termostat 8 240 °C
464 °F
Termostat 1 30° C
86° F
Termostat 2 60° C
140° F
Termostat 3 90° C
194° F
Termostat 4 120° C
248° F
Termostat 5 150° C
302° F
Termostat 6 180° C
356° F
Termostat 7 200° C
392° F
Termostat 8 240° C
464° F
Termostat 9 270° C
518° F
Tabela wartości ustawień temperatury/termostatu
Porada: aby poznać wartość temperatury dla danego ustawienia termostatu w °C, należy
pomnożyć jego numer przez 30
ŁH Łyżeczka do herbaty
ŁS Łyżka stołowa
Wykaz skrótów
Tabela wartości ustawień prędkości
4 prędkości 700W 7 prędkości 1000W
prędkością 1 prędkością 1
prędkością 2 prędkością 2-3
prędkością 3 prędkością 4
prędkością 4 prędkością 5-6-7
Pulse Pulse
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
Przepisy podstawowe
•Ciasto na naleśniki
Ciasto ptysiowe
Ciastka scones
Ciasto kruche
•Kruche ciasto na słodko
Chleb francuski
Chleb z ziarnami
Wyjątkowe chwile
Ciasto czekoladowe
Ciasto cytrynowe
Marmurek
•Tarta cytrynowa z bezą
Bezy
Clafoutis z owocami
Przekąski
Wytrawne ptysie
Prowansalski chleb fougasse
Majonez
•Chłodnik pomidorowy z bazylią
Warzywne muffiny
Keks wytrawny
Słone przekąski
•Placek lotaryński
Coleslaw
Farsz
Placek wiosenny
Zapiekanka z kurczakiem
•Ciasto na pizzę
Pizza po królewsku
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do pojemnika blendera włożyć jajka, cukier, masło, wlać mleko i dodać ziarenka
wyskrobane ze strączka wanilii*. Miksować z prędkością 2 przez 30 sekund.
2- Nie zatrzymując blendera, dodawać stopniowo mąkę przez otwór w pokrywie,
do otrzymania jednolitego ciasta.
3- Pozostawić przygotowane ciasto w chłodnym miejscu na co najmniej 1
godzinę.
4- Posmarować patelnię do naleśników masłem i smażyć naleśniki po jednym,
uważając, by się nie przypaliły.
5- I gotowe! Smacznego.
*Do wyskrobania ziarenek wanilii należy użyć ostrego noża i przeciąć strączek
wzdłuż na połowę. Rozdziel połówki strączka i wyskrobać ziarenka z wnętrza za
pomocą ostrza noża.
4 jajka
500 ml mleka
60 g cukru
40 g masła
½ strączka wanilii
180 g mąki
Ciasto na naleśniki
Oto pomysł na
ś
wietny sposób sp
ę
dzenia
wieczoru z rodzin
ą
lub przyjaciółmi:
nale
ś
nikowe przyj
ę
cie! Do wyboru: na słodko,
na słono albo na oba sposoby!
5 minut
5 minut
4-6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Doprowadzić do wrzenia. Następnie
wsypać mąkę i mieszać energicznie drewnia łyżką. Odparować* ciasto przez 2
minuty na małym ogniu, następnie przełożyć je do misy ze stali nierdzewnej
miksera Wizzo.
2- Założyć mieszadło i wyrabiać masę z prędkością 1 przez 5 minut. Dodawać po
jednym jajku, mieszając z prędkością 3. Przełożyć masę do naczynia i odstawić.
3- Za pomocą dwóch łyżek lub rękawa cukierniczego formować ptysie o wielkości
orzecha włoskiego i udekorować je cukrowymi perełkami.
4- Rozgrzać piekarnik do 180° C. Ułożyć ptysie na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, piec przez 25 minut.
*Odparowywanie ciasta polega na podgrzewaniu go na małym ogniu w celu
usunięcia nadmiaru wody lub wilgoci. W tym celu należy energicznie mieszać ciasto
szpatułką na ogniu. Gdy mieszane na wszystkie strony ciasto nie klei się j do
garnka, oznacza to, że jest dobrze odparowane.
170 ml wody
130 g masła
1 szczypta soli
200 g mąki
170 ml mleka
Ciasto ptysiowe
Najtrudniejsze jest nie ich przygotowanie, ale
powstrzymanie si
ę
od jedzenia! Domow e ptysie
ozdobione cukrowymi perełkami to
ś
wietna
propozycja na podwieczorek!
25 minut
30 minut
40 małych ptysiów
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Namoczyć rodzynki w miseczce z łyżką rumu lub wody przez około piętnaście
minut, by napęczniały.
2- Do misy ze stali nierdzewnej Wizzo z założonym mieszadłem włożyć mąkę,
proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Mieszać z prędkośc 2 przez 3 minuty,
następnie przestawić na prędkość 1 i dodać jajko, mleko i odsączone rodzynki.
Wyrabiać, ciasto będzie jednolite.
3- Posypać blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Następnie za pomocą
pierścienia cukierniczego lub szklanki wycinać kółka o średnicy 5 cm. Układać je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4- Posmarować ciastka scones żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
5- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec przez około 12 minut,
będą złociste i ładnie wyrośnięte.
50 g rodzynek
1 łyżka stołowa rumu
225 g mąki
1 g proszku do pieczenia
Sól
25 g cukru
75 g masła
1 jajko
50 ml mleka
Do posmarowania:
1 żółtko jajka
Mleko
Ciastka scones
Z dodatkiem d
ż
emu lub bitej
ś
mietany mo
ż
na
podawa
ć
je do herbaty lub na
ś
niadanie w
czysto brytyjskim stylu.
12 minut
15 minut
6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do misy ze stali nierdzewnej Wizzo wsypać mąkę, dodać masło, sól i pieprz.
2- Założyć mieszadło i pokrywę, następnie uruchomić z prędkością 1 na 3 minuty,
by wyrobić kruche ciasto metodą sablage*.
3- Dodać wodę lub jajko, nie zatrzymując urządzenia, ciasto uformuje się w
kształt kuli.
4- Przykryć ciasto i odstawić go na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
5- Rozwałkować ciasto. Kruche ciasto jest gotowe do przybrania i upieczenia!
*Wyrabianie kruchego ciasta metodą sablage polega na nadaniu mu konsystencji
przypominającej piasek.
200 g mąki
100 g masła
Sól
Pieprz
50 ml wody lub 1 jajko
Ciasto kruche
Niemo
ż
liwy do zdetronizowania klasyk i jeden z
podstawowych przepisów kulinarnych: kruche
ciasto. Dzi
ę
ki temu przepisowi przygotowanie
placków i wytrawnych tart nie b
ę
dzie ju
ż
ż
adn
ą
tajemnic
ą
!
10 minut
10 minut
6-8 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do misy ze stali nierdzewnej wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder i sól.
Założyć mieszadło i pokrywę na mikser Wizzo i uruchomić urządzenie z prędkośc
1 na 2 minuty.
2- Dodać jajko, nie zatrzymując urządzenia, ciasto uformuje się w kształt kuli.
4- Przykryć ciasto i odstawić go na co najmniej 1 godzinę.
4- Rozwałkować ciasto i wycinać za pomocą pierścienia cukierniczego. Wstawić
kruche herbatniki do piekarnika rozgrzanego do 180° C na co najmniej 10 minut.
5- Jeśli herbatniki nieco miękkie po wyjęciu z pieca, i tak należy je wyjąć,
bo stwardnieją po ostygnięciu... I już można próbować!
Z ciasta tego można przygotować nie tylko herbatniki, ale również tarty owocowe
lub czekoladowe.
300 g mąki
180 g masła
110 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 jajko
Kruche ciasto na słodko
Wielki klasyk sztuki cukierniczej: kruche ciasto
na słodko! Doskonałe do przygotowania tart z
owocami jagodowymi, z czekolad
ą
lub
cytrusami.
10 minut
10 minut
8-10 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do misy ze stali nierdzewnej włożyć mąkę, l i drożdże, następnie założyć
mieszadło hakowe i pokrywę na Wizzo. Włączyć urządzenie na kilka sekund z
prędkością 1, aby dobrze wymieszać składniki.
2- Przez otwór w pokrywie wlać letnią wodę i wyrabiać przez 8 minut, nadal z
prędkością 1.
3- Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut, by zaczęło wyrastać w
temperaturze pokojowej.
4- Ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować go w kulę, ułożyć na
posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Ponownie odstawić
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
5- Ponacinać wierzch bochenka za pomocą noża i pędzlem posmarować go letn
wodą.
6- Wstawić chleb do piekarnika wraz z niewielkim naczyniem z wodą, co ułatwi
powstanie złocistej skórki.
7- Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 240° C.
Drożdże piekarskie nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z cukrem lub solą, które
uniemożliwią ich działanie.
500 g mąki
320 ml letniej wody
10 g drożdży w proszku
lub 20 g świeżych
1 płaska łyżka soli
Chleb francuski
Podstawowy produkt we francuskich
kuchniach. Zobacz, jak samodzielnie
przygotowa
ć
domowy chleb! Wybierz, jaki ma
by
ć
po upieczeniu , mi
ę
kki czy z chrupi
ą
c
ą
skórk
ą
.
40 minut
15 minut + 1 godz. 30 minut wyrastania
bochenek chleba o wadze 800 g
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do misy ze stali nierdzewnej włożyć mąkę, l i drożdże, następnie założyć
mieszadło hakowe i pokrywę na Wizzo. Włączyć urządzenie na kilka sekund z
prędkością 1, aby dobrze wymieszać składniki.
2- Przez otwór w pokrywie wlać wodę i wyrabiać przez 8 minut z prędkością 1.
3- Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, by
zaczęło wyrastać.
4- Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Rozpłaszczyć ręką i uformować
kwadrat. Założyć rogi kwadratu do wewnątrz i ponownie rozpłaszczyć, jeszcze raz
powtórzyć te czynności.
5- Uformować podłużny bochenek. Włożyć chlebek do formy o długości 25 cm.
Lekko zwilżyć jego powierzchnię i posypać atkami owsianymi. Przykryć naczynie
wilgotną ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
6- Zrobić nacięcie o głębokości 1 cm na całej długości chleba.
7- Wstawić bochenek do piekarnika rozgrzanego do temp. 240° C wraz z
niewielkim naczyniem wypełnionym wodą, dzięki której na chlebie powstanie
złocista skórka.
8- Piec przez 30 minut, wystudzić i... degustować!
500 g specjalnej
mieszanki mąki do chleba
wieloziarnistego
1 płaska łyżka soli
10 g drożdży w proszku
300 ml letniej wody
Płatki owsiane do
posypania
Chleb z ziarnami
Domowy c hleb, który mo
ż
na przygotowa
ć
w
małych bochenkach na jedn
ą
osob
ę
lub w
du
ż
ych dla całej rodziny. Nowoczesnym
akcentem b
ę
dzie posypanie go przed
piec zeniem ziarenkami maku lub sezamu!
30 minut
15 minut + 1 godz. 30 minut wyrastania
bochenek chleba o wadze 800 g
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wymieszać i odstawić.
2- Oddzielić żółtka od białek i również odstawić.
3- Do misy ze stali nierdzewnej Wizzo z założonym mieszadłem i pokrywą włożyć
żółtka, cukier, sól, śmietanę, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną czekola z
masłem. Uruchomić na 1 minutę, stopniowo zwiększając prędkość od 1 do 2, aby
wyrobić jednolite ciasto.
4- Włączyć urządzenie z prędkośc 2 i dodać proszek do pieczenia, mielone
migdały oraz mąkę. Ponownie wymieszać z prędkością 3. Przełożyć do dużej miski i
odstawić.
5- Umyć misę Wizzo i założyć trzepaczkę. Ub białka na pianę z prędkością 4
przez 1 minutę 20 sekund. Za pomocą łopatki z tworzywa sztucznego delikatnie
połączyć ubite białka z masą czekoladową.
6- Przełożyć mieszani do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 35 minut.
Sprawdzić stopień upieczenia końcówką noża. Jeśli ostrze pozostaje czyste, ciasto
jest upieczone. Uwaga: ta technika nie ma zastosowania w przypadku ciast typu
fondant (z płynnym środkiem).
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
4 jajka
150 g cukru
1 szczypta soli
200 ml płynnej śmietanki
1 torebka cukru
waniliowego
1 opakowanie proszku do
pieczenia
50 g mielonych migdałów
125 g mąki
Ciasto czekoladowe
Doskonały przepis dla amatorów czekolady!
Do tego mi
ę
kkiego i syc
ą
cego ciasta mo
ż
na
poda
ć
bit
ą ś
mietan
ę
lub krem angielski, by
było jes zcze pyszniejsze.
35 minut
25 minut
8 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Umyć cytrynę i za pomocą obieraczki do warzyw lub cytrusów drobno zetrzeć z
niej skórkę. Wycisnąć z niej sok.
2- Do misy ze stali nierdzewnej z założoną trzepaczką i pokrywą ożyć jajka,
cukier, startą skórkę cytrynową i sól. Uruchomić z prędkością 1 i zwiększyć
prędkość do 3, przez 1 minutę.
3- Dodać mleko i sok z cytryny. Ponownie wymieszać, do uzyskania gładkiej
masy.
4- Wymienić trzepaczkę na mieszadło i uruchomić Wizzo z prędkością 3. Dodać
mąkę, proszek do pieczenia i masło. Wyrabiać przez 1 minutę.
5- Przełożyć ciasto do formy keksowej i piec przez około 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180° C.
Sprawdzić stopień upieczenia końcówką noża. Jeśli ostrze pozostaje czyste, ciasto
jest upieczone.
1 cytryna ekologiczna
3 jajka
175 g cukru
Sól
100 ml mleka
200 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g roztopionego masła
Keks cytrynowy
Ś
wie
ż
o
ść
cytryny w delikatnym i puszystym
keksie! Odwa
ż
si
ę
spróbowa
ć
, jak smakuje
poł
ą
czenie cytryny z mi
ę
t
ą
, dekoruj
ą
c
kawałki ciasta kilkoma listkami
ś
wie
ż
ej mi
ę
ty.
45 minut
15 minut
6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do misy ze stali nierdzewnej Wizzo z założonym mieszadłem włożyć mąkę,
proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i masło. Miksować z prędkością 2
przez 3 minuty.
2- Dodać jajka, przejść na prędkość 3 i mieszać przez około 1 minutę, do
otrzymania gładkiego ciasta.
3- Wyłożyć formę keksową papierem do pieczenia i wlać do niej 2/3 ciasta.
4- Dodać kakao do pozostałej części ciasta i mieszać przez 30 sekund z prędkością
3.
5- Wlać resztę ciasta do formy i szybko wymieszać oba rodzaje ciasta.
6- Piec przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C.
Sprawdzić stopień upieczenia końcówką noża. Jeśli ostrze pozostaje czyste, ciasto
jest upieczone.
175 g mąki
1 opakowanie proszku do
pieczenia
200 g cukru pudru
1 torebka cukru
waniliowego
175 g masła
3 jajka
15 g niesłodzonego kakao
Marmurek
Ciasto, które robi wra
ż
enie zarówno po
przekrojeniu, ja k i po spróbowaniu! Poł
ą
czenie
smaku kakao i wanilii zachwyci małych i
du
ż
ych smakoszy!
55 minut
15 minut
6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Przygotowanie ciasta: do misy z założonym mieszadłem włożyć mąkę, masło
pokrojone w kostkę, mielone migdały, cukier puder i sól. Założyć pokry na misę.
Mieszać przez 3 minuty z prędkością 3. Gdy mieszanina zacznie się kruszyć, dodać
do niej jajko i dalej wyrabiać, ciasto uformuje się w kulę. Odstawić ciasto do
lodówki na 1 godzinę.
2- Przygotowanie kremu: umyć i osuszyć cytryny. Zetrzeć skórkę i wycisnąć z
cytryn sok. Do misy z założoną trzepaczką i pokrywą włożyć jaja, cukier, dodać sok i
skórkę z cytryn oraz roztopione masło. Ubijać z prędkością od 1 do 3, masa
będzie gładka.
3- Wysmarować masłem formę do tarty o średnicy 28 cm. Wyłożyć formę ciastem
na grubość 4 mm i ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
i obciążyć go suchą fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec ciasto na ślepo” w
piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C przez 10 minut. Zdjąć papier i obciążającą
go fasolę. Wyłożyć krem na podpieczone ciasto i kontynuować pieczenie przez
kolejne 25 minut, nadal w temp. 180° C.
4- Przygotowanie bezy: w misie z założoną trzepaczką-ubijakiem i pokry ubijać
białka jajek z prędkością 3. Po 45 sekundach dodać cukier i nadal ubijać. Miksować
z prędkością 4 przez 2 minuty. Po upieczeniu tarty pokryć masą bezową za
pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Ponownie wstaw do piekarnika na kilka
minut, by beza zbielała.
Na ciasto:
250 g mąki
125 g masła
30 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 jajko
Na krem:
6 jajek
300 g cukru
3 ekologiczne cytryny
50 g roztopionego masła
Na bezę:
Białka z 3 jaj
120 g cukru pudru
1 szczypta soli
Tarta cytrynowa z bezą
Poznaj idealne poł
ą
czenie kwaskowego smaku
cytryny i słodyczy włoskiej bezy. Prawdziwy
przysmak, który mo
ż
na równie
ż
przygotowa
ć
z innych owoców cytrusowych!
40 minut
30 minut
6-8 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- W misie ze stali nierdzewnej Wizzo z założoną trzepaczką-ubijakiem i pokry
ubijać białka z prędkością 3.
2- Po 45 sekundach dodać cukier, nie przerywając ubijania. Miksować z
prędkością 4 przez 2 minuty.
3- Formować bezy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, tak, by miały
średnicę około 3 cm, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4- Piec w piekarniku rozgrzanym do 90° C przez 2 godziny.
Jeśli chce się uzysk bezy miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, należy skrócić
czas pieczenia o około godzinę.
Białka z 3 jaj
Sok cytrynowy
125 g cukru
1 szczypta soli
Bezy
Te pyszne francuskie bezy s
ą
idealne do kawy
lub do pogryzania, gdy przyjdzie na to ochota, i
zachwyc
ą
kubki smakowe!
10 minut
4-6 osób
2 godziny
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Umyć owoce, usunąć z nich szypułki, pokroić na kawałki. Posmarować
tortownicę* masłem i wysypać mąką, włożyć do niej pokrojone owoce.
2- Założyć do Wizzo końców blendera, następnie ożyć jajka, mleko i cukier.
Miksować przez 30 sekund z prędkośc 2, następnie stopniowo dodawać mąkę.
Miksować jeszcze przez kilka sekund.
3- Wylać ciasto na owoce i piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do
180° C.
*Tortownica to zazwyczaj okrągła lub owalna forma o wysokich brzegach, używana
do przygotowania biszkoptów, tortów lub clafoutis.
300 g wybranych owoców
(jabłka, gruszki, wiśnie,
śliwki itp.)
2 jajka
150 ml mleka
50 g cukru
200 g śmietany
75 g mąki
Clafoutis z owocami
Zaskakuj
ą
cy i pyszny s posób na
wykorzystanie owoców sezonowych.
Smakosze doce ni
ą
go jeszcze bardziej
podane z gałk
ą
lodów!
40 minut
15 minut
6-8 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i
mieszać energicznie szpatułką. Odparować* ciasto przez 2 minuty na małym ogniu,
następnie przełożyć je do misy ze stali nierdzewnej miksera Wizzo.
2-Założyć mieszadło do Wizzo i wyrabiać masę z prędkością 1 przez 5 minut. Dodać
jajka, wciąz wyrabiając z prędkością 3. Następnie, gdy ciasto dzie adkie, dodać
2/3 sera Comté i gałkę muszkatołową, miksować przez 20 sekund.
3- Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego formować ptysie na blasze, posypać je
resztą sera Comté.
4- Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C.
*Odparowywanie ciasta polega na podgrzewaniu go na małym ogniu w celu
usunięcia nadmiaru wody lub wilgoci. W tym celu należy energicznie mieszać ciasto
szpatułką na ogniu. Gdy mieszane na wszystkie strony ciasto nie klei się już do garnka,
oznacza to, że jest dobrze odparowane.
250 ml wody
80 g masła
Sól
150 g mąki
150 g tartego sera Comté
1 szczypta gałki
muszkatołowej
Poznaj nasz tradycyjny przepis na wytrawne
ptysie z serem Comté! Lepiej je polic zy
ć
przed
postawieniem na stole, bo raczej długo nie
zabawi
ą
na półmisku!
Wytrawne ptysie
20 minut
15 minut
4 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- W misie ze stali nierdzewnej z założonym mieszadłem hakowym umieścić mąkę,
oliwę, drożdże, sól i pieprz. Założyć pokryna Wizzo i uruchomić z prędkością 1.
2- Wlać letnią wodę i wyrabiać przez 5 minut, nadal z prędkością 1. Dodać drobno
pokrojone oliwki i tymianek, jeszcze raz wyrobić (prędkość 1) przez kilka sekund, by
całość nabrała jednolitej konsystencji.
3- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
4- Rozwałkować ciasto i ponacinać je za pomocą noża. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia na 40 minut.
5- Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200° C.
400 g mąki
50 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży w proszku lub
20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
10 sztuk oliwek bez pestek
1 łyżka tymianku
240 ml letniej wody
Prowansalski chleb fougasse z oliwkami ma
smak sło
ń
ca. Mo
ż
na dostosowa
ć
ten przepis
do swoich upodoba
ń
, dodaj
ą
c s uszone
pomidory lub kozi ser...
Prowansalski chleb fougasse
20 minut
10 minut
4-6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- W misie ze stali nierdzewnej z założo trzepaczką-ubijakiem i pokrywą
umieścić żółtko jaja, musztardę, ocet, sól i pieprz.
2- Miksować z prędkością 4, wlewając olej cienkim strumyczkiem. Po wlaniu
całości oleju do masy miksować przez kilka sekund, majonez będzie dobrze
ubity.
3- Majonez gotowy! Przełożyć go do naczynia i przed podaniem przechowywać w
lodówce.
1 żółtko jajka
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
Sól
Pieprz
200 ml oleju
Majonez
Idealny domowej roboty dodatek do surowych
warzyw i mi
ę
s na zimno! Dodaj troch
ę
szczypiorku lub skórki z limonki, by otrzyma
ć
pyszny sos do ryby z rus ztu!
-
5 minut
4-6 osób
Składniki
Przygotowanie
Pour:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Stopień trudności:
Akcesoria:
Smacznego!
1- Założyć blender na Wizzo. Włożyć do blendera pomidory pozbawione skórki* i
nasion, upieczoną paprykę pokrojoną na spore kawałki, dodać oliwę i połowę liści
bazylii. Miksować przez 1 minutę, stopniowo zwiększając prędkość od 1 do 4.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
2- Do misy ze stali nierdzewnej z założoną trzepaczką i pokrywą wlać ocet z
Sherry, śmietankę, dod sól i pieprz. Ustawić na prędkość 4 i ubijać śmietankę na
sztywno (około 1 minutę i 30 sekund). Dodać pozostałe liście bazylii, drobno
posiekane, do ubitej masy. W razie potrzeby doprawić.
3- Wlać sok pomidorowy do szklanek, przed podaniem udekorować łyżką bitej
śmietany. Goście będą pod wrażeniem!
*W celu obrania pomidorów ze skórki należy usunąć szypułkę, a następnie naciąć
owoc na krzyż po przeciwnej stronie. Zanurzać na 10 sekund we wrzącej osolonej
wodzie. Odsączyć i natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie, by przerw proces
gotowania. Skórka będzie z nich schodzić z łatwością.
400 g pomidorów
obranych ze skórki i
pozbawionych nasion
2 czerwone papryki
14 listków bazylii
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu z Sherry
200 ml płynnej śmietanki
30% tłuszczu, mocno
schłodzonej
Sól
Pieprz
Chłodnik pomidorowy z
bazylią
Zaimponuj go
ś
ciom tym wiosennym,
ś
wie
ż
ym i
lekkim chłodnikiem! Mo
ż
na podawa
ć
go z
paluszkami chlebowymi z oliw
ą
, by był jes zcze
bardziej smakowity...
-
20 minut
6-8 osób
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Tefal QB307538 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi