Panasonic NNCS894SEPG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi i książka kucharska
Kuchenka z funkcją gotowania na parze
Numer modelu: NN-CS894S
Wyłącznie do użytku domowego
WAŻNE INFORMACJE DOT. BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
E
1000 W
Ważna uwaga
Symbol mikrofal
Moc wyjściowa (W) wg
IEC (60705)
Kategoria grzewcza dla małych
opakowań z żywnością
Dziękujemy za zakup kuchenki mikrofalowej Panasonic.
Moc znamionowa kuchenki wynosi 1000 W (wg IEC). Przy korzystaniu z innych książek kucharskich
należy odpowiednio skorygować czas przyrządzania potraw. Symbol określa kategorię grzewczą
kuchenki istotną przy gotowaniu lub odgrzewaniu potraw gotowych do spożycia.
Kuchenka ma oznaczenie znamionowe „E”, co wskazuje na jej wysoką efektywność. W związku z
tym należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu potrawy gotowej do spożycia.
Niektóre instrukcje podają informacje wyłącznie dla kuchenek o oznaczeniu znamionowym „B”
lub „D”. Dlatego też na str. 76-91 instrukcji znajdują się dodatkowe zalecenia dot. odgrzewania i
gotowania.
Należy ZAWSZE kontrolować stan potraw w trakcie ich gotowania lub odgrzewania przez otwarcie
drzwiczek.
Po sprawdzeniu stanu potraw należy nacisnąć Start, aby kontynuować gotowanie.
Postępowanie niezgodne z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi i książce kucharskiej może
wpłynąć na to, jak potrawa będzie przyrządzona, a nawet może zagrażać bezpieczeństwu.
1
■ Ważne informacje dot. bezpieczeństwa. Przed rozpoczęciem
użytkowania kuchenki prosimy dokładnie przeczytać instrukcję
obsługi i zachować ją na przyszłość.
■ Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci,
które ukończyły 8 lat oraz przez osoby o ograniczonych
zdolnościach psychozycznych i sensorycznych oraz przez
osoby nieposiadające wystarczającego doświadczenia lub
wiedzy, o ile będą nadzorowane lub przeszkolone przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo w zakresie
bezpiecznego użytkowania urządzenia, i będą rozumieć
ewentualne zagrożenia. Zabrania się dzieciom bawienia się
kuchenką. Bez właściwego nadzoru, zabrania się dzieciom
czyszczenia i konserwacji urządzenia. Urządzenie i przewód
zasilający należy umieścić w miejscu niedostępnym dla dzieci
poniżej 8-go roku życia.
■ Kuchenkę należy zainstalować w taki sposób, aby można
ją było łatwo odłączyć od sieci zasilającej przez wyciągnięcie
wtyczki lub uruchomienie wyłącznika automatycznego.
■ Gdy przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, musi zostać
wymieniony przez producenta, serwisanta producenta lub
osobę o odpowiednich kwalikacjach w celu uniknięcia
ewentualnego zagrożenia.
■ Uwaga! Urządzenie należy sprawdzić pod kątem
uszkodzenia uszczelek drzwiczek oraz miejsc wokół nich, a w
przypadku ich uszkodzenia, nie należy korzystać z urządzenia
do czasu jego naprawy przez serwisanta przeszkolonego
przez producenta.
■ Uwaga! Nie należy próbować samodzielnie regulować ani
naprawiać drzwiczek, panelu sterowania, obudowy, blokady
bezpieczeństwa ani innych części kuchenki, ani manipulować
przy nich. Nie należy usuwać zewnętrznego panelu kuchenki,
który chroni przed działaniem promieniowania mikrofalowego.
Wszelkie naprawy muszą być wykonywane przez odpowiednio
wykwalikowanych pracowników serwisu.
2
■ Uwaga! Nie należy podgrzewać płynów ani innych
produktów spożywczych w szczelnie zamkniętych pojemnikach
ze względu na ryzyko wybuchu.
■ Uwaga! Urządzenia nie należy umieszczać w pobliżu
kuchenki gazowej lub elektrycznej.
Uwaga! Dzieciom można pozwolić na używanie kuchenki
bez nadzoru wyłącznie po ich wcześniejszym przeszkoleniu,
upewniwszy się, że umieją używać jej w sposób bezpieczny i
rozumieją niebezpieczeństwo związane z niewłaściwym użyciem.
■ Kuchenka może być używana na blacie lub w zabudowie.
Nie jest przeznaczona do używania wewnątrz szafki.
Kuchenkę można zabudować w szafce ściennej, korzystając
z odpowiedniego zestawu montażowego (NN-TK816CSCP
z nierdzewnej stali), który można nabyć od lokalnego
sprzedawcy produktów Panasonic.
Przy użytkowaniu na blacie roboczym:
■ Kuchenkę należy umieścić na płaskiej i stabilnej
powierzchni, 85 cm nad podłogą, tyłem do ściany. Prawidłowa
praca kuchenki wymaga odpowiedniego przepływu powietrza,
tzn. należy zapewnić odstęp 5 cm z jednej strony, druga strona
musi być wolna. Należy również zapewnić odstęp 15 cm nad
kuchenką i 10 cm z tyłu.
■ Podczas podgrzewania żywności w plastikowych lub
papierowych pojemnikach należy często sprawdzać
urządzenie, gdyż przy nadmiernym podgrzaniu mogą się one
zapalić.
■ W przypadku pojawienia się dymu lub płomienia w kuchence
należy nacisnąć przycisk Stop/Anuluj (Stop/Cancel) i nie
otwierać drzwiczek, aby zdławić płomienie. Następnie należy
odłączyć przewód zasilający lub odciąć dopływ prądu na
tablicy rozdzielczej.
■ Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku
domowego.
3
■ Podczas podgrzewania w kuchence potraw płynnych - np.
zup, sosów czy napojów - może dojść do przegrzania płynu
powyżej temperatury wrzenia bez widocznego uwalniania
bąbelków gazu. Może to doprowadzić do gwałtownego
wykipienia gorącego płynu.
■ Zawartość butelek do karmienia niemowląt i słoiczków
z żywnością dla dzieci należy zamieszać lub wstrząsnąć.
Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę, aby uniknąć
poparzeń.
■ Nie gotować jajek w skorupkach ani nie podgrzewać jajek
ugotowanych na twardo za pomocą MIKROFAL, gdyż może to
spowodować wzrost ciśnienia w środku i wybuch jajka, nawet
po zakończeniu podgrzewania mikrofalowego.
■ Należy regularnie czyścić wnętrze kuchenki, uszczelki
drzwiczek i miejsca wokół uszczelek. W przypadku, gdy
rozpryskująca się potrawa lub wylany płyn przylgnie do
ścianek kuchenki, jej spodu, uszczelek drzwi lub miejsc
wokół uszczelek, należy wyczyścić je wilgotną szmatką.
W przypadku mocnych zabrudzeń można użyć łagodnego
detergentu. Odradzamy stosowanie ostrych detergentów i
ściernych środków czyszczących.
■ NIE STOSOWAĆ ŚRODKÓW DO CZYSZCZENIA
PIEKARNIKÓW I KUCHENEK DO GASTRONOMII.
■ Podczas używania trybu GRILLA, PIEKARNIKA, PARY,
lub trybu MIESZANEGO, niektóre potrawy ochlapią ścianki
kuchenki tłuszczem. Brak okresowego czyszczenia kuchenki
może spowodować dymienie urządzenia w trakcie pracy.
■ Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może prowadzić
do zużycia jej powierzchni, co może skutkować skróconą
żywotnością urządzenia i doprowadzić do niebezpiecznej
sytuacji.
■ Uwaga! Niektóre części urządzenia mogą być gorące
podczas używania trybów GRILL, PIEKARNIK, PARA i trybu
4
MIESZANEGO. Dzieci poniżej 8 roku życia nie powinny zbliżać
się do urządzenia. Ze względu na wysoką temperaturę dzieci
mogą używać kuchenki jedynie pod nadzorem osoby dorosłej.
Nie stosować myjek parowych do czyszczenia urządzenia.
■ Nie stosować silnych, ściernych środków czyszczących
ani ostrych metalowych skrobaków do czyszczenia szyby
drzwiczek, gdyż może spowodować to jej zarysowanie, co z
kolei może doprowadzić do pęknięcia szkła.
■ Zewnętrzne powierzchnie kuchenki, łącznie z otworami
wentylacyjnymi w obudowie oraz drzwiczkami, nagrzewają
się podczas używania trybu GRILLA, PIEKARNIKA, PARY lub
trybu MIESZANEGO. Stąd należy zachować ostrożność przy
otwieraniu i zamykaniu drzwiczek oraz podczas wkładania i
wyjmowania potraw oraz akcesoriów.
■ Urządzenie nie jest przeznaczone do sterowania za pomocą
zewnętrznego minutnika lub oddzielnego systemu zdalnego
sterowania.
■ Należy używać jedynie przyborów kuchennych
przeznaczonych do użycia w kuchenkach mikrofalowych.
■ Uwaga! Urządzenie wytwarza parę o temperaturze wrzenia.
■ W trakcie gotowania w trybie pary i zaraz po nim nie należy
trzymać twarzy blisko otwieranych drzwiczek. Podczas
otwierania drzwiczek należy zachować szczególną ostrożność,
gdyż para może spowodować poważne oparzenia.
■ Uwaga! W momencie otwarcia drzwiczek może nastąpić
wyrzut kłębów pary. Nie należy wkładać nieosłoniętych rąk do
kuchenki, dopóki jest w niej para. Ryzyko poparzenia! Należy
korzystać z rękawic kuchennych.
■ Instrukcja instalacji akcesoriów – półek – znajduje się na
str. 12.
■ Kuchenka jest wyposażona w dwie grzałki grilla znajdujące
się u jej góry oraz grzałkę piekarnika znajdującą się z tyłu
urządzenia. Po użyciu trybów GRILL, PIEKARNIK, PARA
5
i trybu MIESZANEGO, nie należy dotykać wewnętrznych
powierzchni kuchenki ze względu na ich bardzo wysoką
temperaturę. Należy zachować szczególną ostrożność, aby
nie dotknąć elementów grzejnych wewnątrz kuchenki. Aby
zapobiec poparzeniom, należy zachować ostrożność i nie
dotykać wewnętrznych powierzchni kuchenki.
■ Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wyłącznie do
podgrzewania potraw i napojów. Suszenie żywności, gazet lub
odzieży oraz podgrzewanie kompresów ogrzewających, kapci,
gąbek, wilgotnych szmatek, woreczków rozgrzewających z
pszenicą, termoforów itp. grozi poparzeniem, zapaleniem się
artykułu lub pożarem.
■ Należy zachować ostrożność podczas podgrzewania potraw
o niskiej wilgotności, np. chleba, czekolady, herbatników i
produktów w cieście. Można je łatwo przypalić, wysuszyć, lub
mogą zająć się ogniem przy zbyt długim podgrzewaniu. Nie
zalecamy podgrzewania potraw o niskiej zawartości wilgoci,
takich jak popcorn czy poppadom.
■ Wymianę żarówki kuchenki należy zlecić serwisantowi
przeszkolonemu przez producenta. NIE NALEŻY próbować
zdejmować zewnętrznej obudowy kuchenki.
■ Przed użyciem kuchenki należy umieścić tackę ociekową na
swoim miejscu.
■ Instrukcja odpowiedniej instalacji znajduje się na str. 14.
■ Tacka ociekowa służy do zbierania nadmiaru wody podczas
pracy w trybie PARY i MIKROFAL. Każdorazowo po pracy w
trybie PARY i MIKROFAL należy ją opróżnić.
■ Nie należy używać zbiornika na wodę, gdy jest pęknięty
lub uszkodzony, gdyż wyciekająca woda może spowodować
awarię elektryczną i grozi porażeniem prądem. W przypadku
uszkodzenia zbiornika na wodę prosimy skontaktować się ze
sprzedawcą.
6
Spis treści
Ważne informacje dot. bezpieczeństwa ........ 7-8
Przed użyciem kuchenki ................................... 9
Ustawienie kuchenki ......................................... 9
Zabudowa kuchenki.......................................... 9
Dbanie o kuchenkę i jej czyszczenie .............. 10
Konserwacja kuchenki .....................................11
Akcesoria do kuchenki............................... 11-13
Części kuchenki......................................... 13-14
Rysunek poglądowy ....................................... 14
Ważne informacje ...................................... 15-17
Zasady podgrzewania w trybie mikrofal ......... 18
Panel sterowania ............................................ 19
Zalecenia ogólne ....................................... 20-21
Stosowanie pojemników ............................ 22-23
Tryby gotowania ............................................. 24
Tryby gotowania mieszanego ......................... 25
Zaczynamy korzystać z kuchenki ................... 26
Ustawienie zegara .......................................... 27
Blokada rodzicielska ....................................... 27
Ustawianie instrukcji użytkowania .................. 28
Korzystanie z suwaka ..................................... 28
Gotowanie i rozmrażanie
w trybie mikrofal.............................................. 29
Zalecenia dot. rozmrażania ............................ 30
Wykres rozmrażania .................................. 31-32
Grillowanie ................................................. 33-34
Tryb piekarnika .......................................... 35-38
Pieczenie i grillowanie ............................... 39-40
Gotowanie na parze .................................. 41-42
Wyrzut party ................................................... 43
Tryb mieszany gotowania z parą ............... 44-45
Gotowanie turbo ........................................ 46-47
Tryb mieszanie gotowania z
mikrofalami ................................................ 48-56
Gotowanie wieloetapowe........................... 57-58
Używanie minutnika................................... 59-60
Rozmrażanie chaotyczne .......................... 61-62
Automatyczne programy gotowania
na parze..................................................... 63-65
Programy do czyszczenia systemu ................ 66
Czyszczenie zbiornika na wodę ..................... 67
Automatyczne programy gotowania
na parze z trybem turbo............................. 68-70
Programy dobierane automatycznie .......... 71-75
Zalecenia dot. gotowania i odgrzewania ........ 76
Wykresy odgrzewania potraw .................... 77-82
Wykresy gotowania ................................... 83-91
Zwiększanie i zmniejszanie porcji................... 92
Korzystanie z przepisów z innych
książek kucharskich........................................ 92
Gotowanie dla jednej osoby ........................... 92
Pytania i odpowiedzi .................................. 93-94
Specykacje techniczne ................................. 95
Dziękujemy za zakup kuchenki mikrofalowej Panasonic.
7
Ważne informacje dot.
bezpieczeństwa
Dla bezpieczeństwa i wygody użytkownika
urządzenie zostało wyposażone w z
trójwtykową, odlewaną wtyczkę zasilającą.
Wtyczka wyposażona jest w bezpiecznik
topikowy 13 A. W przypadku konieczności
wymiany bezpiecznika należy się upewnić, że
nowy bezpiecznik ma moc 13 A, i że spełnia
wymogi ASTA lub BSI BS1362.
Należy sprawdzić, czy na korpusie
bezpiecznika jest znak ASTA lub BSI .
Jeśli osłonka bezpiecznika jest
zdejmowana, nie należy używać wtyczki
bez osłonki.
Osłonkę bezpiecznika można nabyć u
lokalnego sprzedawcy Panasonic.
 
WYMIANA BEZPIECZNIKA
Wkrętakiem zdjąć
osłonkę i wymienić
bezpiecznik topikowy.
JEŻELI WTYCZKA ZNAJDUJĄCA SIĘ NA
WYPOSAŻENIU NIE PASUJE DO GNIAZDKA
SIECIOWEGO W DOMU, NALEŻY WYJĄĆ
Z WTYCZKI BEZPIECZNIK, A WTYCZKĘ
ODCIĄĆ I BEZPIECZNIE ZUTYLIZOWAĆ.
NASTĘPNIE NALEŻY ZAMONTOW
WŁAŚCIWĄ WTYCZKĘ. WŁĄCZENIE
ODCIĘTEJ WTYCZKI DO GNIAZDKA
SIECIOWEGO O MOCY 13 A GROZI
POWAŻNYM PORAŻENIEM PRĄDEM.
W przypadku konieczności zamontowania
nowej wtyczki należy zachować zgodność
przewodów, jak to pokazano obok. W
przypadku wątpliwości należy zasięgnąć rady
wykwalikowanego elektryka (dot. tylko modeli
na rynek Wielkiej Brytanii).
 
Uwaga!
Urządzenie musi być uziemione.
Prosimy uważnie przeczytać i zachować na
przyszłość
 
Ważne
Izolacja pojedynczych żył w przewodzie
zasilającym ma następujące kolory:
żółta-zielona: uziemienie, niebieska: zero,
brązowa: faza.
Ponieważ kolory żył w przewodzie zasilającym
urządzenia mogą nie być zgodne z
oznaczeniami kolorystycznymi określającymi
końcówki wtyczki użytkownika, należy
postępować zgodnie z niniejszymi zasadami:
Żyłę oznaczoną kolorem ŻÓŁTO-ZIELONYM
należy przyłączyć do końcówki wtyczki
oznaczonej literą E lub symbolem uziemienia
lub kolorem ZIELONYM lub ŻÓŁTO-
ZIELONYM.
Żyłę oznaczoną kolorem NIEBIESKIM należy
przyłączyć do końcówki wtyczki oznaczonej
literą N lub kolorem CZARNYM.
Żyłę oznaczoną kolorem BRĄZOWYM należy
przyłączyć do końcówki wtyczki oznaczonej
literą L lub kolorem CZERWONYM.
Kuchenkę należy zainstalować w taki sposób,
aby można ją było łatwo odłączyć od sieci
zasilającej przez wyciągnięcie wtyczki lub
uruchomienie wyłącznika automatycznego.
 
Napięcie zasilania
Napięcie musi być zgodne z podanym
na kuchence mikrofalowej. Eksploatacja
kuchenki przy wyższym napięciu niż podane
wiąże się z niebezpieczeństwem pożaru lub
innego uszkodzenia.
Nie należy zanurzać przewodu zasilającego,
wtyczki ani kuchenki w wodzie. Przewód należy
trzymać z dala od gorących powierzchni. Nie
należy pozostawić przewodu zwisającego
z krawędzi stołu lub blatu roboczego.
Nie należy podłączać kuchenki do sieci
zasilającej przez przedłużacz, gdyż wiąże
się to z niebezpieczeństwem. Kuchenkę
należy podłączyć bezpośrednio do gniazdka
sieciowego.
Tył urządzenia nagrzewa się w trakcie
pracy. Nie należy dopuścić do kontaktu
przewodu zasilającego z tyłem urządzenia lub
powierzchnią szafki.
8
Ważne informacje dot. bezpieczeństwa
1. W przypadku awarii elektroniki, kuchenkę
można wyłączyć jedynie przy gniazdku
sieciowym.
 
Uwaga!
Dzieciom można pozwolić na używanie
kuchenki bez nadzoru wyłącznie po ich
wcześniejszym przeszkoleniu, upewniwszy
się, że umieją używać jej w sposób
bezpieczny i rozumieją niebezpieczeństwo
związane z niewłaściwym użyciem. Nie
należy pozwalać, by dzieci dotykały gorącej
obudowy kuchenki po jej pracy.
2. Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci, które ukończyły 8 lat oraz przez
osoby o ograniczonych zdolnościach
psychozycznych i sensorycznych oraz
przez osoby nieposiadające wystarczającego
doświadczenia lub wiedzy, o ile będą
nadzorowane lub przeszkolone przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo
w zakresie bezpiecznego użytkowania
urządzenia, i będą rozumieć ewentualne
zagrożenia.
3. Zabrania się dzieciom bawienia się
kuchenką. Bez właściwego nadzoru, zabrania
się dzieciom czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
4. W trakcie gotowania w trybie pary i zaraz
po nim nie należy trzymać twarzy blisko
otwieranych drzwiczek. Podczas otwierania
drzwiczek należy zachować szczególną
ostrożność, gdyż para może spowodować
poważne oparzenia.
5. Należy uważać na gorące powierzchnie,
które mogą się nagrzać w trakcie
przyrządzania potraw, aby uniknąć poparzeń.
 
Uwaga!
W momencie otwarcia drzwiczek może
nastąpić wyrzut kłębów pary. Nie należy
wkładać nieosłoniętych rąk do kuchenki,
dopóki jest w niej para. Ryzyko poparzenia!
Należy korzystać z rękawic kuchennych.
Przechowywanie akcesoriów
6. Poza akcesoriami kuchenki, nie należy w
niej przechowywać żadnych przedmiotów
na wypadek, gdyby kuchenka została
przypadkowo włączona.
Zewnętrzne powierzchnie
kuchenki
7. Zewnętrzne powierzchnie kuchenki, łącznie
z otworami wentylacyjnymi z tyłu i u dołu
kuchenki oraz drzwiczki, nagrzewają
się podczas używania trybu GRILLA,
PIEKARNIKA, PARY lub trybu MIESZANEGO.
Dlatego też należy zachować ostrożność
przy otwieraniu i zamykaniu drzwiczek oraz
podczas wkładania i wyjmowania potraw oraz
akcesoriów.
Grzałka
8. Kuchenka jest wyposażona w dwie grzałki
grilla znajdujące się u jej góry oraz grzałkę
piekarnika znajdującą się z tyłu urządzenia.
Po użyciu trybów GRILL, PIEKARNIK,
PARA i trybu MIESZANEGO, wewnętrzne
powierzchnie kuchenki będą miały bardzo
wysoką temperaturę. Należy zachować
szczególną ostrożność i nie dotykać
elementów grzejnych wewnątrz kuchenki.
 
Uwaga! Gorące
powierzchnie
Po gotowaniu w tych trybach akcesoria
kuchenki będą bardzo gorące.
9. Przed pierwszym użyciem kuchenki w
trybie GRILL, PIEKARNIK, PARA lub
w trybie MIESZANYM należy włączyć
kuchenkę bez potraw ani akcesoriów na 5
min w trybie PIEKARNIK w temp. 230°C.
Umożliwi to wypalenie oleju używanego jako
zabezpieczenie antykorozyjne. Jest to jedyna
sytuacja, kiedy kuchenka jest używana pusta.
 
Uwaga!
Elementy grilla oraz piekarnik nagrzewają się
do wysokiej temperatury. URZĄDZENIA NIE
NALEŻY WŁĄCZAĆ, GDY JEST PUSTE,
z wyjątkiem przypadku opisanego w pkt. 9
powyżej. Urządzenia nie należy włączać w
trybie MIKROFAL ani w trybie mieszanym z
wykorzystaniem mikrofal BEZ POŻYWIENIA
W ŚRODKU. Praca pustej kuchenki
spowoduje jej uszkodzenie.
Niektóre części urządzenia mogą być gorące
podczas pracy w trybie mieszanym. Dzieci
poniżej 8 roku życia nie powinny zbliżać
się do urządzenia. Ze względu na wysoką
temperaturę dzieci mogą używać kuchenki
jedynie pod nadzorem osoby dorosłej.
Zabudowanie kuchenki
9
Przed użyciem kuchenki
Sprawdzenie kuchenki
1. Rozpakować kuchenkę, usunąć wszystkie
materiały opakowaniowe i sprawdzić, czy
kuchenka nie jest uszkodzona, nie ma
wgnieceń, złamanych zaczepów drzwiczek
ani pękniętych drzwiczek. Wykryte
uszkodzenia należy natychmiast zgłosić
sprzedawcy. Jeśli kuchenka jest uszkodzona,
NIE NALEŻY JEJ INSTALOWAĆ.
Gwarancja
2. Rachunek stanowi gwarancję, więc należy go
przechowywać w bezpiecznym miejscu.
Przewód zasilający
3. W przypadku, gdy przewód zasilający
urządzenia ulegnie uszkodzeniu, musi zostać
wymieniony przez producenta, serwisanta
producenta lub osobę o odpowiednich
kwalikacjach w celu uniknięcia
ewentualnego zagrożenia.
 
Uwaga
Urządzenie należy sprawdzić pod
kątem uszkodzenia uszczelek drzwiczek
oraz miejsc wokół nich. W przypadku
ich uszkodzenia nie należy korzystać
z urządzenia do czasu jego naprawy
przez serwisanta przeszkolonego przez
producenta.
5cm
15cm
10cm
Ustawienie kuchenki
Kuchenka może być używana na blacie lub w
zabudowie. Nie jest przeznaczona do używania
wewnątrz szafki. Kuchenkę można zabudować
w szafce ściennej, korzystając z odpowiedniego
zestawu montażowego (NN-TK816CSCP
z nierdzewnej stali), który można nabyć od
lokalnego sprzedawcy Panasonic.
5cm
15cm
10cm
Blat
Odstęp
1. Kuchenkę należy umieścić na płaskiej
i stabilnej powierzchni, 850 mm nad
podłogą, tyłem do ściany. Prawidłowa praca
kuchenki wymaga odpowiedniego przepływu
powietrza, tzn. należy zapewnić odstęp 5 cm
z jednej strony, druga strona musi być wolna.
Należy również zapewnić odstęp 15 cm nad
kuchenką i 10 cm z tyłu.
2. Nie umieszczać urządzenia na półce
bezpośrednio nad kuchenką gazową lub
elektryczną. Umieszczenie takie stanowi
niebezpieczeństwo, a kuchenka może ulec
uszkodzeniu.
3. Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych z
tyłu, u dołu i u góry kuchenki. W przypadku
ich zasłonięcia w trakcie pracy może
nastąpić przegrzanie kuchenki. W przypadku
jej przegrzania termiczne urządzenie
zabezpieczające wyłączy kuchenkę.
Wyświetlacz będzie ciemny, a kuchenki nie
będzie można używać, dopóki nie ostygnie.
4. Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do
użytku domowego.
Zabudowanie kuchenki
1. W przypadku zabudowy urządzenia w szafce
do kuchenek należy skorzystać z zestawu
montażowego NN-TK816CSCP ze stali
nierdzewnej rmy Panasonic.
2. Kuchenek mikrofalowych nie należy
umieszczać w modułach kuchennych
bezpośrednio nad tradycyjną kuchenką,
w przestrzeni stanowiącej jej kanał
wentylacyjny. Nieprzestrzeganie
powyższego zalecenia może stanowić
niebezpieczeństwo, a kuchenka może
ulec uszkodzeniu. Spowoduje to utratę 12
miesięcznej gwarancji.
3. Zabudowana kuchenka mikrofalowa musi
znajdować się więcej niż 850 mm nad
poziomem podłogi. Przed instalacją należy
szczegółowo zapoznać się z instrukcją
zestawu montażowego. Zaleca się, aby
umieścić kuchenkę mikrofalową poniżej
tradycyjnej kuchenki w celu uniknięcia
uszkodzeń frontu kuchenki mikrofalowej
spowodowanych wysoką temperaturą.
10
Dbanie o kuchenkę i jej czyszczenie
 
Ważne
Do bezpiecznego działania kuchenki
niezbędne jest utrzymywanie jej w czystości
i wycieranie po każdym użyciu. Brak
utrzymywania kuchenki w czystości może
prowadzić do zużycia jej powierzchni, co
może skutkować skróconą żywotnością
urządzenia i doprowadzić do niebezpiecznej
sytuacji.
1. Wyłączyć kuchenkę przed przystąpieniem
do czyszczenia i wyciągnąć wtyczkę z
gniazdka, jeśli jest to możliwe.
2. Utrzymywać wnętrze kuchenki, uszczelki
drzwiczek i miejsca wokół uszczelek w
czystości. W przypadku, gdy rozpryskujące
się potrawa lub wylany płyn przylgnie do
ścianek kuchenki, uszczelek drzwi lub miejsc
wokół uszczelek, należy wyczyścić je wilgotną
szmatką. W przypadku mocnych zabrudzeń
można użyć łagodnego detergentu. Nie
zalecamy stosowania ostrych detergentów i
ściernych środków czyszczących.
3. Tył i góra komory kuchenki pokryte są
katalityczną powłoką samoczyszczącą. Nie
ma zatem konieczności czyszczenia tych miejsc.
4. Po gotowaniu w trybie GRILLA,
PIEKARNIKA, PARY i w trybie MIESZANYM
ścianki kuchenki należy wyczyścić miękką
szmatką oraz wodą z mydłem. Szczególną
uwagę należy przykładać podczas
czyszczenia okolic szyby, zwłaszcza po
gotowaniu w trybie GRILLA, PIEKARNIKA,
PARY i w trybie MIESZANYM. Uciążliwe
zabrudzenia wewnątrz kuchenki można
usunąć za pomocą niewielkiej ilości środka
do mycia piekarników umieszczonego na
miękkiej, wilgotnej szmatce. Środek należy
wetrzeć w uporczywe plamy, pozostawić
przez zalecany czas, a następnie zetrzeć.
NIE NALEŻY PRYSKAĆ ŚRODKA
BEZPOŚREDNIO DO WNĘTRZA KUCHENKI.
5. Po gotowaniu z funkcją pary sprawdzić i
wytrzeć nadmiar wody, która mogła skroplić się w
komorze. Opróżnić tacę ociekową (zob. str. 14).
6. Nie stosować silnych, ściernych środków
czyszczących ani ostrych metalowych
skrobaków do czyszczenia szyby drzwiczek,
gdyż może spowodować to jej zarysowanie, co
z kolei może doprowadzić do pęknięcia szkła.
7. Zewnętrzną powierzchnię kuchenki należy
czyścić wilgotną szmatką. Należy uważać,
aby woda nie dostała się do otworów
wentylacyjnych i aby nie uszkodzić części
podzespołów kuchenki.
8. Zabrudzony panel sterowania należy
wyczyścić miękką, suchą szmatką. NIE
NALEŻY stosować silnych detergentów
ani ściernych środków czyszczących.
Na czas czyszczenia panelu sterowania
należy otworzyć drzwiczki kuchenki, aby nie
dopuścić do przypadkowego jej włączenia.
Po zakończeniu czyszczenia nacisnąć
przycisk Stop/Anuluj (Stop/Cancel), aby
skasować zawartość okna wyświetlacza.
9. Zaparowaną wewnętrzną lub zewnętrzną
stronę drzwiczek kuchenki należy wytrzeć
miękką szmatką. Para może osiadać, gdy
kuchenka jest używana w warunkach dużej
wilgotności. Zachowanie takie nie jest oznaką
jej wadliwego działania lub nieszczelności.
10. Regularnie należy czyścić dno komory
kuchenki. Wystarczy wytrzeć dolną
powierzchnię komory łagodnym środkiem
czyszczącym z ciepłą wodą, a następnie
osuszyć czystą szmatką. Podczas ciągłego
użytkowania zbiera się para, co nie wpływa
na powierzchnię dna kuchenki.
11. Podczas używania trybu GRILLA
i przygotowując potrawy w trybie
PIEKARNIKA, PARY, lub w trybie
MIESZANYM niektóre potrawy ochlapią
ścianki kuchenki tłuszczem. Jeśli okresowo
nie będzie usuwać się tłuszczu, może
to spowodować jego nagromadzenie i
DYMIENIE urządzenia w trakcie pracy. Ślady
takie będzie później trudno usunąć. Nie ma
konieczności czyszczenia katalitycznej
powłoki z tyłu i u góry komory kuchenki.
12. Nie należy stosować myjek parowych do
czyszczenia urządzenia.
13. Wszystkie akcesoria należy utrzymywać w
czystości, zwłaszcza podczas pracy w trybie
mikrofal i w trybie mieszanym.
14. Nigdy nie należy zasłaniać otworów
wentylacyjnych. Należy regularnie
sprawdzać, czy w otworach wentylacyjnych
po bokach, u dołu i z tyłu urządzenia
nie gromadzi się kurz lub nie ma innych
materiałów. Jeśli otwory się zatkają, może
dojść do przegrzania kuchenki, co może
mieć negatywny wpływ na jej pracę, a nawet
doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji.
15. W przypadku pojawienia się
odpowiedniego symbolu na wyświetlaczu
należy uruchomić program czyszczenia.
Zob. str. 66. Przynajmniej raz w tygodniu
należy wymyć zbiornik na wodę, aby nie
osadził się kamień. Zob. str. 67.
11
Konserwacja kuchenki
Serwis
1. W PRZYPADKU KONIECZNOŚCI
WYKONANIA CZYNNOŚCI SERWISOWYCH
należy skontaktować się z lokalnym serwisem
Panasonic (Centrum Obsługi Klienta pod
numerem 0344 844 3899 może polecić
serwisanta).
 
Uwaga!
Wykonywanie przez osoby nieprzeszkolone
jakichkolwiek czynności serwisowych i
napraw wymagających usunięcia osłony
chroniącej przed promieniowaniem
mikrofalowym jest niebezpieczne.
Uszczelki drzwiczek
2. Nie należy próbować samodzielnie regulować
ani naprawiać drzwiczek, panelu sterowania,
obudowy, blokady bezpieczeństwa ani innych
części kuchenki, ani manipulować przy nich.
Nie należy zdejmować zewnętrznego panelu
kuchenki. Uszczelki drzwiczek i miejsca
wokół nich należy utrzymywać w czystości –
czyścić wilgotną szmatką.
 
Uwaga!
Urządzenie należy sprawdzić pod kątem
uszkodzenia uszczelek drzwiczek oraz miejsc
wokół nich. W przypadku ich uszkodzenia nie
należy korzystać z urządzenia do czasu jego
naprawy przez serwisanta przeszkolonego
przez producenta.
Zbiornik na wodę
3. Nie należy używać zbiornika na wodę,
gdy jest pęknięty lub uszkodzony, gdyż
wyciekająca woda może spowodować awarię
elektryczną i grozi porażeniem prądem. W
przypadku uszkodzenia zbiornika na wodę
prosimy skontaktować się ze sprzedawcą.
Oświetlenie kuchenki
4. Wymianę żarówki kuchenki należy zlecić
serwisantowi przeszkolonemu przez
producenta. NIE NALEŻY próbować
zdejmować zewnętrznej obudowy kuchenki.
Wybrane części
zamienne i akcesoria
5. Części zamienne i akcesoria można
zamówić przez stronę internetową www.
panasonic.co.uk lub telefonicznie, dzwoniąc
do Centrum Obsługi Klienta pod numer
0344 844 3899. Płatność można zrealizować
większością kart kredytowych i debetowych.
Należy pamiętać, by podać właściwy numer
modelu urządzenia.
Akcesoria kuchenki
1. Nie należy przyrządzać potraw bezpośrednio
na spodzie kuchenki. Potrawy należy
umieszczać zawsze w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych.
2. Dołączone akcesoria metalowe można
stosować WYŁĄCZNIE zgodnie z opisem
w trybie GRILLA, PIEKARNIKA, PARY lub
w trybie MIESZANYM. Nigdy nie należy
używać metalowych akcesoriów w trybie
MIKROFAL. Nie należy stosować akcesoriów
w kuchence, jeśli jest w niej mniej niż 200 g
(7 uncji) potraw w ręcznym trybie Mieszanym.
Nie korzystać z półki emaliowanej w
trybie MIESZANYM z funkcją MIKROFAL.
Maksymalna waga produktów, które można
umieścić na półce emaliowanej wynosi 4
kg (8 funtów i 14 uncji). NIEWŁAŚCIWE
UŻYWANIE AKCESORIÓW MOŻE
USZKODZIĆ KUCHENKĘ.
3. W trybie MIKROFAL może wystąpić zjawisko
łuku elektrycznego, jeśli wprowadzi się
nieprawidłową wagę potrawy, metalowy
pojemnik jest używany nieprawidłowo lub jeśli
akcesoria kuchenki są uszkodzone. Gdy coś
takiego wystąpi, należy natychmiast wyłączyć
urządzenie. Gotowanie można kontynuować
wyłącznie w trybie GRILLA, PARY lub
PIEKARNIKA.
4. We wszystkich programach
automatycznych należy wybrać
odpowiednie akcesoria zgodnie z
instrukcją obsługi.
12
Akcesoria kuchenki
Półka druciana
1. Półkę drucianą można stosować w położeniu
górnym i środkowym do GRILLOWANIA
potraw. Można ją stosować w położeniu
górnym, środowym i dolnym w trybie
PIEKARNIKA i MIESZANYM.
2. Nie stosować żadnych metalowych
pojemników bezpośrednio na półce drucianej
w trybie MIESZANYM z funkcją MIKROFAL.
3. Nie stosować półki drucianej tylko w trybie
MIKROFAL.
4. Maksymalna waga produktów, które można
umieścić na półce drucianej wynosi 4 kg (8
funtów i 14 uncji) (obejmuje to łączną wagę
potrawy i naczynia).
Osłony z
tworzywa
sztucznego
Półka druciana
Ważna informacja dla użytkownika – nie
należy zdejmować specjalnie zaprojektowanych
osłon z tworzywa sztucznego znajdujących się
na półce drucianej. Nie stanowią one elementu
opakowania i nie należy ich wyrzucać.
Półka emaliowana
1. Półka emaliowana przeznaczona jest do
przyrządzania potraw w trybie GRILLA,
PIEKARNIKA lub PARY łącznie z trybem
GRILLA lub PIEKARNIKA. Nie należy jej
stosować w trybie MIKROFALI ani a trybie
MIESZANYM z trybami MIKROFAL.
2. W trybie pracy PIEKARNIKA na poziomie
2, półkę drucianą można użyć na górnym
poziomie, natomiast półkę emaliowaną na
niskim poziomie.
3. Maksymalna waga produktów, które można
umieścić na półce emaliowanej wynosi 4
kg (8 funtów i 14 uncji) (jest to łączna waga
potrawy i naczynia).
Półka emaliowana
Półka szklana
1. Półkę szklaną można stosować w każdym
położeniu w każdym trybie pracy kuchenki.
2. W trybie PARA lub PARA i MIKROFALE,
półka szklana stosowana jest razem z
plastikową podstawką.
3. W przypadku, gdy półka szklana jest gorąca,
przed jej wyczyszczeniem lub włożeniem do
zimnej wody należy pozwolić jej ostygnąć. W
przeciwnym razie może pęknąć.
4. Maksymalna waga produktów, które można
umieścić na półce szklanej wynosi 4 kg
(8 funtów i 14 uncji) (jest to łączna waga
potrawy i naczynia).
Półka szklana
Podkładka plastikowa
1. Podkładka plastikowa stosowana jest do
przyrządzania potraw na półce szklanej
w trybie PARA lub PARA i MIKROFALE.
Potrawy można umieszczać bezpośrednio na
podkładce plastikowej.
2. Nie należy stosować podkładki plastikowej
w trybie GRILLA, PIEKARNIKA lub
trybach MIESZANYCH.
3. Plastikowa podkładka nadaje się do mycia
w zmywarkach.
Podkładka plastikowa
13




*

*

*




*

*

*

Akcesoria kuchenki
Poniższa tabela pokazuje dozwolone użycie akcesoriów w kuchence.
Półka druciana Półka szklana
Półka emaliowana
Podkładka
plastikowa
Mikrofale
Grill
Piekarnik
Para
Gotowanie turbo
Piekarnik +
Mikrofale
Grill + Mikrofale
Para + Mikrofale
Para + Grill
Para + Piekarnik
Piekarnik + Mikrofale
+ Grill
Grill lub Piekarnik +
Mikrofale + Para
Grill + piekarnik +
mikrofale + para
*: Nie należy umieszczać metalowych pojemników bezpośrednio na półce drucianej.
Potrawy należy umieścić bezpośrednio na półce drucianej lub należy je umieścić w szklanym naczyniu na
półce drucianej.
Części kuchenki
Panel sterowania
Etykieta ostrzegawcza
Tabliczka
identykacyjna
Widok z tyłuWidok z przodu
Tacka ociekowa
Zbiornik na wodę
Kratka wentylacyjna
(nie zdejmować)
14
Części kuchenki
Tacka ociekowa
1. Przed użyciem kuchenki należy w
niej umieścić tackę ociekową, która
zbiera nadmiar wody powstały podczas
przyrządzania potraw. Tacka ociekowa
powinna być regularnie wyjmowana i myta.
2. Wsunąć tackę ociekową, trzymając ją
oburącz, i zaczepić o przednie nóżki
kuchenki.
3. Aby wyjąć tackę ociekową, należy ją chwycić
oburącz i delikatnie wysunąć do siebie. Myć w
ciepłej wodzie z mydłem. Z powrotem wstawić
tackę, zaczepiając o nóżki kuchenki.
4. NIE NALEŻY MYĆ TACKI OCIEKOWEJ W
ZMYWARCE.
Tacka ociekowa Zbiornik na wodę
Wylot pary
Położenia półek
Kabel zasilający
Wtyczka kabla
zasilającego
Szyba kuchenki
Zawiasy
drzwiczek
Przy otwieraniu
i zamykaniu
drzwiczek nie
należy zbliżać
palców do
zawiasów,
gdyż grozi to
skaleczeniem.
Emisja mikrofal
od dołu
(zob. str. 29)
Blokada drzwiczek.
Nie wkładać palców,
noży, łyżek ani
innych przedmiotów
do otworu zapadki,
gdyż grozi to
skaleczeniem.
Uchwyt drzwiczek
Aby otworzyć kuchenkę, należy pociągnąć w dół uchwyt
drzwiczek. W przypadku otwarcia drzwiczek podczas
gotowania zostaje ono chwilowo przerwane bez kasowania
zaprogramowanych ustawień. Gotowanie zostaje
wznowione zaraz po zamknięciu drzwiczek i naciśnięciu
przycisku Start. Światło w kuchence zapala się natychmiast
po otwarciu drzwiczek.
Elementy grilla Grzałka piekarnika
Lampki LED
Etykieta
ostrzegawcza
Etykieta
ostrzegawcza
Z powrotem wstawić tackę, zaczepiając o nóżki
kuchenki.
Zbiornik na wodę
Zalecenia dot. zbiornika na wodę znajdują się
na str. 42.
Rysunek poglądowy
15
Ważne informacje – przeczytać dokładnie
Bezpieczeństwo
W przypadku pojawienia się dymu lub płomienia
w kuchence należy nacisnąć przycisk Stop/
Anuluj (Stop/Cancel) i nie otwierać drzwiczek, aby
zdławić płomienie. Następnie należy odłączyć
przewód zasilający lub odciąć dopływ prądu na
tablicy rozdzielczej.
Krótki czas gotowania
Ponieważ czas gotowania z wykorzystaniem
mikrofal jest dużo krótszy niż inne metody
przyrządzania potraw, należy pamiętać, by nie
przekraczać zalecanych czasów gotowania bez
wcześniejszego sprawdzenia potrawy.
Czasy gotowania podane w książce kucharskiej
są przybliżone. Do czynników wpływających na
czas gotowania zaliczamy preferowany stopień
ugotowania potrawy, temperaturę początkową,
wysokość bezwzględną, objętość, wielkość i
kształt potrawy oraz użyte naczynia. Wraz z
użytkowaniem kuchenki użytkownik nauczy się
korygować powyższe czynniki.
Lepiej na początku nie dogotować potrawy,
niż gotować ją za długo. W przypadku
niedogotowania potrawy można ją zawsze
włożyć ponownie i dogotować. W przypadku
rozgotowania potrawy już nic nie można zrobić.
Należy zawsze zaczynać od najkrótszych
czasów gotowania.
 
Ważne
W przypadku przekroczenia zalecanych
czasów gotowania potrawa ulegnie
zniszczeniu, a w sytuacji ekstremalnej
może nawet się zapalić i zniszczyć wnętrze
kuchenki.
Niewielkie ilości potraw
Należy zachować ostrożność podczas
podgrzewania niewielkich ilości potraw, gdyż
można je łatwo przypalić, wysuszyć, lub
mogą zająć się one ogniem przy zbyt długim
podgrzewaniu. Należy zawsze nastawić krótki
czas gotowania i często sprawdzać potrawę.
NIGDY NIE NALEŻY WŁĄCZAĆ
KUCHENKI BEZ POTRAW W
ŚRODKU W TRYBIE MIKROFAL
LUB W TRYBIE MIESZANYM Z
WYKORZYSTANIEM MIKROFAL.
Potrawy o niskiej
zawartości wilgoci
Należy zachować ostrożność podczas
podgrzewania potraw o niskiej wilgotności, np.
chleba, czekolady, herbatników i produktów w
cieście. Można je łatwo przypalić, wysuszyć lub
mogą zająć się one ogniem przy zbyt długim
podgrzewaniu. Nie zalecamy podgrzewania
potraw o niskiej zawartości wilgoci, takich jak
popcorn czy poppadom. Kuchenka mikrofalowa
jest przeznaczona wyłącznie do podgrzewania
potraw i napojów. Suszenie żywności, gazet
lub odzieży oraz podgrzewanie kompresów
ogrzewających, kapci, gąbek, wilgotnych
szmatek, woreczków rozgrzewających z
pszenicą, termoforów itp. grozi poparzeniem,
zapaleniem się artykułu lub pożarem.
Pudding bożonarodzeniowy
(Christmas pudding)
Nie można dopuścić do przegrzania potraw
takich jak pudding bożonarodzeniowy
(Christmas pudding) i innych produktów o dużej
zawartości tłuszczu lub cukru, np. dżemów,
babeczek z nadzieniem bakaliowym. Potrawy
takie należy odgrzewać zawsze pod nadzorem,
ponieważ w przypadku przegrzania mogą się
zapalić.
Jaja gotowane
Nie należy gotować jajek w skorupkach ani
nie należy podgrzewać jajek ugotowanych na
twardo w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ
może to spowodować wybuch jajka, nawet po
zakończeniu podgrzewania mikrofalowego.
Produkty żywnościowe ze skórą
Przykładami produktów spożywczych o
nieporowatej skórce są ziemniaki, jabłka, żółtka
jaj, warzywa w całości oraz kiełbasy. Przed ich
przyrządzeniem produkty takie należy przebić
widelcem, aby nie wybuchły.
 
Uwaga
Nie należy podgrzewać płynów ani innych
produktów spożywczych w szczelnie
zamkniętych pojemnikach ze względu na
ryzyko wybuchu.
16
Ważne informacje – przeczytać dokładnie
Płyny
Przy podgrzewaniu w kuchence płynów, np.
zup, sosów lub napojów, może nastąpić ich
podgrzanie powyżej temperatury wrzenia bez
pojawienia się pęcherzyków.
Może to doprowadzić do gwałtownego
wykipienia gorącego płynu. Aby zapobiec
powyższemu, należy postępować w
następujący sposób:
a. Unikać pojemników o prostych ściankach z
wąskimi szyjkami.
b. Nie przegrzewać płynów.
c. Zamieszać płyn przed umieszczeniem
pojemnika w kuchence oraz ponownie w
połowie czasu podgrzewania.
d. Po podgrzaniu pozostawić w kuchence
przez chwilę, ponownie zamieszać i wylać
ostrożnie z pojemnika.
e. Podgrzewanie mikrofalowe napoju może
spowodować opóźnione gwałtowne
jego zagotowanie, w związku z czym z
pojemnikiem należy postępować ostrożnie.
Wieczka
Przed podgrzaniem mikrofalowym należy
zawsze zdjąć wieczka i zakrętki ze słoików
i pojemników, również tych z gotową
żywnością. W przeciwnym wypadku w środku
może powstać para i wysokie ciśnienie, co
może doprowadzić do wybuchu, nawet po
zakończeniu podgrzewania mikrofalowego.
Smażenie w głębokim tłuszczu
Nie należy próbować smażyć w głębokim
tłuszczu w kuchence.
Termometr do mięsa
Termometr do mięsa można stosować do
sprawdzenia stopnia ugotowania pieczeni lub
drobiu wyłącznie po wyjęciu mięsa z kuchenki.
W przypadku niedogotowania potrawy należy
ją ponownie włożyć na kilka minut do kuchenki
i podgrzewać zgodnie z zalecaną mocą. Nie
należy zostawiać tradycyjnego termometru do
mięsa w kuchence w trybie mikrofal.
Papier, tworzywa sztuczne
Podgrzewając pożywienie w plastikowych
lub papierowych pojemnikach, należy
często sprawdzać urządzenie ze względu
na możliwość zapalenia się pojemnika.
Przed umieszczeniem rękawów do pieczenia
należy z nich zdjąć druciane zapinki, jeśli
gotowanie wymaga użycia mikrofal, ze
względu na niebezpieczeństwo powstania
łuku elektrycznego. Nie używać wyrobów
z papieru makulaturowego, np. ręczników
kuchennych, chyba że produkt taki posiada
oznaczenie jako bezpieczny do użytku
w kuchenkach mikrofalowych. Wyroby z
papieru makulaturowego mogą zawierać
zanieczyszczenia, które mogą spowodować
iskrzenie lub pojawienie się płomieni.
Odgrzewanie
Ważne jest, by odgrzane potrawy przy podaniu
były gorące. W tym celu należy wyjąć potrawę
z kuchenki i sprawdzić, czy paruje, tzn. czy
ze wszystkich części potrawy wydobywa się
para, oraz czy sos gotuje się. (Można również
sprawdzić, czy potrawa osiągnęła 72°C
termometrem do żywności – ale nie należy
zostawiać go w kuchence mikrofalowej.)
Jeśli potrawy nie można mieszać, np. w
przypadku zapiekanek lub lasagne, środek należy
naciąć nożem, żeby sprawdzić czy potrawa jest
cała gorąca. Nawet przy postępowaniu zgodnie
z instrukcją na opakowaniu przed podaniem
potrawy należy zawsze sprawdzić, czy jest ona
odpowiednio gorąca, a w razie wątpliwości należy
ją dogrzać w kuchence.
Czas dochodzenia potrawy
Czas dochodzenia potrawy to okres pod koniec
gotowania lub odgrzewania, na który odkłada
się potrawę przed jej zjedzeniem, tzn. jest
to czas, w którym ciepło przenika do środka
potrawy, eliminując zimne obszary w środku.
Utrzymanie kuchenki
w czystości
Do bezpiecznego działania kuchenki niezbędne
jest jej regularne wycieranie. W tym celu należy
użyć ciepłej wody z mydłem, odcisnąć dobrze
szmatkę i usunąć tłuszcz lub resztki potraw ze
środka. Należy zwrócić szczególną uwagę na
miejsca wokół uszczelek drzwiczek. Na czas
czyszczenia należy odłączyć kuchenkę z sieci.
Tył i góra komory kuchenki pokryte są
katalityczną powłoką samoczyszczącą. Nie
ma zatem konieczności czyszczenia tych
miejsc.
17
Ważne informacje – przeczytać dokładnie
Grillowanie
Kuchenka będzie działać w trybie GRILL
wyłącznie przy zamkniętych drzwiczkach.
Działanie silnika wentylatora
Po zakończeniu pracy kuchenki wentylator
chłodzący może obracać się w celu
schłodzenia elementów elektrycznych. Jest
to rzecz całkowicie normalna i można wyjąć
potrawę, gdy wentylator jest jeszcze w ruchu.
W tym czasie można nadal korzystać z
kuchenki.
Przybory / pojemniki
Przed użyciem należy sprawdzić, czy przybory
kuchenne / pojemniki przeznaczone są do
użycia w kuchenkach mikrofalowych. Zob. str.
22-23.
Butelki dla niemowląt / słoiczki
z jedzeniem dla niemowląt
Przy podgrzewaniu butelek dla niemowląt
należy zawsze zdjąć zakrętkę i smoczek.
Potrawy płynne u góry butelki będą bardziej
gorące niż u dołu, więc należy je dokładnie
wstrząsnąć przed sprawdzeniem temperatury.
Należy również zdjąć zakrętkę ze słoiczków z
jedzeniem dla niemowląt, a zawartość należy
zamieszać lub wstrząsnąć przed sprawdzeniem
temperatury. Czynności te należy wykonać
przed podaniem jedzenia w celu uniknięcia
poparzeń. Zob. str. 76.
Łuk elektryczny
W kuchence może pojawić się zjawisko łuku
elektrycznego, jeśli w sposób nieprawidłowy
użyje się metalowego pojemnika, poda się
nieprawidłową wagę potrawy lub jeśli akcesoria
kuchenki są uszkodzone. Łuk elektryczny ma
postać pojawiających się w środku kuchenki
niebieskich błysków światła. Gdy coś takiego
wystąpi, należy natychmiast wyłączyć
urządzenie. Pozostawienie kuchenki bez
nadzoru i pojawienie się łuku elektrycznego
może spowodować uszkodzenie urządzenia.
Gotowanie można kontynuować wyłącznie w
trybie GRILLA, PARY lub PIEKARNIKA.
18
Zasady podgrzewania w trybie mikrofal
Energia mikrofalowa jest używana w tym
kraju do gotowania i podgrzewania potraw od
wczesnych eksperymentów z radarem w czasie
II Wojny Światowej.
Mikrofale, zarówno ze źródeł naturalnych, jak
i tych stworzonych przez człowieka, znajdują
się cały czas w powietrzu. Mikrofalami
wytwarzanymi przez człowieka są fale radarowe,
radiowe, telewizyjne, oraz fale połączeń
telekomunikacyjnych i telefonów komórkowych.
Komora
kuchenki
Spód
kuchenki
Magnetron
Silnik mieszadła Falowód
Mieszadło
mikrofalowe
W kuchence mikrofalowej elektryczność
zmieniana jest w mikrofale przez MAGNETRON.
Emisję mikrofal od dołu opisano na str. 29.
ODBIJANIE
Mikrofale odbijają się od metalu ścianek i
ekranowanych drzwiczek kuchenki.
PRZENIKANIE
Następnie przenikają przez pojemniki
z potrawami i są absorbowane przez
cząsteczki wody znajdujące się w produktach
spożywczych (wszystkie produkty spożywcze
zawierają pewną ilość wody).
 
Ważne uwagi
Naczynie do gotowania i odgrzewania potraw
nagrzeje się w czasie przyrządzania potraw,
ponieważ przewodzi ciepło z potrawy. Nawet
przy podgrzewaniu w trybie mikrofal należy
korzystać z rękawic! MIKROFALE NIE
PRZECHODZĄ PRZEZ METAL, STĄD W
KUCHENCE MIKROFALOWEJ NIE WOLNO
STOSOWAĆ NACZYŃ METALOWYCH, GDY
ODGRZEWA SIĘ W TRYBIE MIKROFAL.
Zasada działania kuchenek
mikrofalowych
Mikrofale wprowadzają cząsteczki wody w
wibracje, co powoduje TARCIE, a to z kolei
generuje CIEPŁO. Ciepło to ogrzewa potrawy.
Mikrofale są również pochłaniane przez
cząsteczki tłuszczu i cukru, więc potrawy o dużej
zawartości cukru i tłuszczu będą nagrzewać
się szybciej. Mikrofale przenikają produkty
jedynie do głębokości 4-5 cm (1½-2 cale), więc
wraz z rozchodzeniem się ciepła wewnątrz
produktu spożywczego na skutek przewodzenia,
podobnie jak ma to miejsce w tradycyjnych
kuchenkach, gotowanie produktu spożywczego
odbywa się z zewnątrz do wewnątrz.
Produkty spożywcze nienadające
się do gotowania mikrofalowego
Yorkshire pudding i suety. Wynika to z faktu,
że potrawy te wymagają działania wysokiej
temperatury od zewnątrz, więc nie należy
próbować ich przyrządzać z użyciem mikrofal.
Podobnie, nie uda się przyrządzić potraw
wymagających smażenia w głębokim tłuszczu.
Czas dochodzenia potrawy
Po wyłączeniu kuchenki mikrofalowej potrawa
będzie nadal się podgrzewać w wyniku
przewodnictwa cieplnego – NIE NA SKUTEK
DZIAŁANIA ENERGII MIKROFALOWEJ.
Dlatego też w przypadku gotowania
mikrofalowego bardzo ważny jest czas
dochodzenia, w szczególności w przypadku
potraw o dużej gęstości - takich jak mięsa,
ciasta i potrawy odgrzewane (zob. str. 20).
 
Jaja gotowane
Nie należy gotować jaj w kuchence
mikrofalowej. Surowe jaja gotowane w
skorupkach mogą wybuchnąć i spowodować
poważne obrażenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98

Panasonic NNCS894SEPG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi