10
Dbanie o kuchenkę i jej czyszczenie
Ważne
Do bezpiecznego działania kuchenki
niezbędne jest utrzymywanie jej w czystości
i wycieranie po każdym użyciu. Brak
utrzymywania kuchenki w czystości może
prowadzić do zużycia jej powierzchni, co
może skutkować skróconą żywotnością
urządzenia i doprowadzić do niebezpiecznej
sytuacji.
1. Wyłączyć kuchenkę przed przystąpieniem
do czyszczenia i wyciągnąć wtyczkę z
gniazdka, jeśli jest to możliwe.
2. Utrzymywać wnętrze kuchenki, uszczelki
drzwiczek i miejsca wokół uszczelek w
czystości. W przypadku, gdy rozpryskujące
się potrawa lub wylany płyn przylgnie do
ścianek kuchenki, uszczelek drzwi lub miejsc
wokół uszczelek, należy wyczyścić je wilgotną
szmatką. W przypadku mocnych zabrudzeń
można użyć łagodnego detergentu. Nie
zalecamy stosowania ostrych detergentów i
ściernych środków czyszczących.
3. Tył i góra komory kuchenki pokryte są
katalityczną powłoką samoczyszczącą. Nie
ma zatem konieczności czyszczenia tych miejsc.
4. Po gotowaniu w trybie GRILLA,
PIEKARNIKA, PARY i w trybie MIESZANYM
ścianki kuchenki należy wyczyścić miękką
szmatką oraz wodą z mydłem. Szczególną
uwagę należy przykładać podczas
czyszczenia okolic szyby, zwłaszcza po
gotowaniu w trybie GRILLA, PIEKARNIKA,
PARY i w trybie MIESZANYM. Uciążliwe
zabrudzenia wewnątrz kuchenki można
usunąć za pomocą niewielkiej ilości środka
do mycia piekarników umieszczonego na
miękkiej, wilgotnej szmatce. Środek należy
wetrzeć w uporczywe plamy, pozostawić
przez zalecany czas, a następnie zetrzeć.
NIE NALEŻY PRYSKAĆ ŚRODKA
BEZPOŚREDNIO DO WNĘTRZA KUCHENKI.
5. Po gotowaniu z funkcją pary sprawdzić i
wytrzeć nadmiar wody, która mogła skroplić się w
komorze. Opróżnić tacę ociekową (zob. str. 14).
6. Nie stosować silnych, ściernych środków
czyszczących ani ostrych metalowych
skrobaków do czyszczenia szyby drzwiczek,
gdyż może spowodować to jej zarysowanie, co
z kolei może doprowadzić do pęknięcia szkła.
7. Zewnętrzną powierzchnię kuchenki należy
czyścić wilgotną szmatką. Należy uważać,
aby woda nie dostała się do otworów
wentylacyjnych i aby nie uszkodzić części
podzespołów kuchenki.
8. Zabrudzony panel sterowania należy
wyczyścić miękką, suchą szmatką. NIE
NALEŻY stosować silnych detergentów
ani ściernych środków czyszczących.
Na czas czyszczenia panelu sterowania
należy otworzyć drzwiczki kuchenki, aby nie
dopuścić do przypadkowego jej włączenia.
Po zakończeniu czyszczenia nacisnąć
przycisk Stop/Anuluj (Stop/Cancel), aby
skasować zawartość okna wyświetlacza.
9. Zaparowaną wewnętrzną lub zewnętrzną
stronę drzwiczek kuchenki należy wytrzeć
miękką szmatką. Para może osiadać, gdy
kuchenka jest używana w warunkach dużej
wilgotności. Zachowanie takie nie jest oznaką
jej wadliwego działania lub nieszczelności.
10. Regularnie należy czyścić dno komory
kuchenki. Wystarczy wytrzeć dolną
powierzchnię komory łagodnym środkiem
czyszczącym z ciepłą wodą, a następnie
osuszyć czystą szmatką. Podczas ciągłego
użytkowania zbiera się para, co nie wpływa
na powierzchnię dna kuchenki.
11. Podczas używania trybu GRILLA
i przygotowując potrawy w trybie
PIEKARNIKA, PARY, lub w trybie
MIESZANYM niektóre potrawy ochlapią
ścianki kuchenki tłuszczem. Jeśli okresowo
nie będzie usuwać się tłuszczu, może
to spowodować jego nagromadzenie i
DYMIENIE urządzenia w trakcie pracy. Ślady
takie będzie później trudno usunąć. Nie ma
konieczności czyszczenia katalitycznej
powłoki z tyłu i u góry komory kuchenki.
12. Nie należy stosować myjek parowych do
czyszczenia urządzenia.
13. Wszystkie akcesoria należy utrzymywać w
czystości, zwłaszcza podczas pracy w trybie
mikrofal i w trybie mieszanym.
14. Nigdy nie należy zasłaniać otworów
wentylacyjnych. Należy regularnie
sprawdzać, czy w otworach wentylacyjnych
po bokach, u dołu i z tyłu urządzenia
nie gromadzi się kurz lub nie ma innych
materiałów. Jeśli otwory się zatkają, może
dojść do przegrzania kuchenki, co może
mieć negatywny wpływ na jej pracę, a nawet
doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji.
15. W przypadku pojawienia się
odpowiedniego symbolu na wyświetlaczu
należy uruchomić program czyszczenia.
Zob. str. 66. Przynajmniej raz w tygodniu
należy wymyć zbiornik na wodę, aby nie
osadził się kamień. Zob. str. 67.