Panasonic NE3240 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Pro ΙΙ
Pro ΙΙ
A B
1 2 3 4 5 6 7 8
A
P
R
O
G
Operating Instructions.......Microwave Oven.....................For Commercial Use
Bedienungsanleitung.........Mikrowellengerät .............Für Gewerbliche Nutzung
Mode d’emploi ..................Four à Micro-ondes ..........Pour Usage Professionnel
Gebruiksaanwijzing.............Magnetronoven............Voor Professioneel Gebruik
Manual de Instrucciones..Horno Microondas .................Para Uso Commercial
Istruzioni............................Forno a Microonde ................Per Uso Professionale
Bruksanvisning.....................Mikrovågsugn ..........För Yrkesmässig Användning
Brugsanvisning...................Mikrobølgeovne ...................Til Professionelt Brug
Bruksanvisning ...................Mikrobølge Ovn..For Profesjonell Bruk/Storkjøkken
Käyttöohjeet .........................Mikroaaltouuni...........................Ammattikäyttöön
NE-1880/NE-3240/NE-2140/NE-1840
English Nederlands
Español
ItalianoDeutsch
Svenska Dansk
Norsk Suomi
Français
Instrukcje obsługi............Kuchenki mikrofalowe...Do zastosowań profesjonalnych
Please read these instructions completely before operating this oven and keep for future reference.
Bitte lesen Sie diese Anweisungen sorgfältig durch, bevor Sie diesen Herd bedienen und bewahren Sie sie zum Nachschlagen auf.
Veuillez lire ces instructions dans leur intégralité avant d’utiliser le four et conservez-les pour future référence.
Lees deze handleiding eerst volledig door voordat u de oven in gebruik neemt en bewaar deze goed.
Lea las instrucciones detenidamente antes de empezar a usar el horno y conserve este manual para futuras consultas.
Leggere a fondo queste istruzioni prima di utilizzare il forno e conservarle per riferimento futuro.
Läs noggrant igenom denna bruksanvisning i sin helhet innan du använder denna ugn och behåll den som en framtida referens.
Læs disse instruktioner omhyggeligt, før du betjener denne ovn, og gem instruktionerne til fremtidig brug.
Les nøye igjennom disse bruksanvisningen før du tar i bruk ovnen, og ta vare på den for fremtidig referanse.
Przed rozpoczęciem korzystania z tej kuchenki prosimy dokładnie zapoznać się z niniejszą instrukcją i zachować ją na przyszłość.
This product is an equipment that fulfills the European standard for EMC disturbances
(EMC = Electromagnetic Compatibility) EN 55011. According to this standard this product is an
equipment of group 2, class B and is within required limits. Group 2 means that radio-frequency energy
is intentionally generated in the form of electromagnetic radiation for warming and cooking of food. Class
B means that this product may be used in normal household areas.
Ten produkt jest urządzeniem spełniającym europejskie standardy dotyczące kompatybilności
elektromagnetycznej zgodnie z normą EN 55011. Zgodne z tymi standardami ten produkt jest wyposażeniem
z grupy 2, klasy B oraz spełnia wymagane ograniczenia. Grupa 2 oznacza, że energia o częstotliwości
radiowej jest generowana celowo w formie promieniowania elektromagnetycznego w celu podgrzewania
i gotowania żywności. Klasa B oznacza, że ten produkt może być używany w normalnych pomieszczeniach
mieszkalnych.
Bei diesem Produkt handelt es sich um ein Gerät, das die europäische Norm für EMV-Funkstörungen
(EMV = Elektromagnetische Verträglichkeit), EN 55011, erfüllt. Gemäß dieser Norm ist dieses Produkt
ein Gerät der Gruppe 2, Klasse B und hält alle Grenzwerte ein. Gruppe 2 bedeutet, dass in diesem
Gerät Hochfrequenz-Energie für das Erwärmen oder Garen von Lebensmitteln absichtlich als
elektromagnetische Strahlung erzeugt wird. Klasse B sagt aus, dass dieses Produkt in einem normalen
Wohnbereich betrieben werden darf.
Ce produit est un matériel qui répond aux normes européennes sur les perturbations
électromagnétiques EMC (EMC = compatibilité électromagnétique) EN 55011. Selon cette norme, ce
produit est classé Groupe 2, classe B et reste dans les limites requises. La classification groupe 2
signifie que l’énergie à fréquence radio est intentionnellement émise sous forme d’une radiation
éléctromagnétique afin de réchauffer ou de cuire des aliments. Classe B signifie que ce produit peut
être utilisé dans un environnement domestique usuel.
Dit produkt voldoet aan de Europese standaard (EN 55011) voor EMC interferentie’s
(EMC = Elektromagnetische Compabiliteit) Overeenkomstig deze standaard behoord dit produkt tot de
groep 2 apparatuur, klasse B en voldoet deze aan alle normeringseisen. Groep 2 houdt in dat de
Frequentie energie wordt opgewekt in de vorm van elektromagnetische straling bedoeld voor het
verwarmen en koken van voedsel. Groep B informeerd dat dit produkt toegepast kan worden voor
normaal huishoudelijk gebruik.
Este producto es un equipo que cumple con el standard EMC (EMC = Compatibilidad
Electromagnética) EN 55011. De acuerdo con este standard este producto es un equipo del grupo 2
clase B y se encuentra dentro de los límites exigidos. Grupo 2 significa que la energía de radio
frecuencia es generada en forma de radiación electromagnética para calentar o cocinar alimentos.
Clase B significa que este producto debe de ser usado en áreas domésticas.
Questo prodotto è conforme agli attuali standard Europei per la Compatibilità Elettromagnetica, in
ottemperanza alle norme EN 55011. Secondo gli standard menzionati questo prodotto rientra nel
gruppo 2, classe B, all’interno dei limiti richiesti. Gruppo 2; significa che la radio frequenza è generata
sotto forma di emissione elettromagnetica adatta allo scopo di riscaldare o cuocere i cibi. Classe B:
significa che questo prodotto può essere utilizzato nel normale ambito casalingo.
Denna produkt uppfyller de europeiska standard EN 55011 för EMC bestämmelser
(EMC = Elektromagnetisk kompabilitet). Enligt denna standard är denna produkt en apparat i grupp 2,
klass B och uppfyller kraven för detta. Grupp 2 betyder att radio-frekvent energi produceras i form av
elektromagnetiska vågor, för uppvärmning av mat. Klass B betyder att denna produkt kan användas i
det normala hushållet.
Dette produkt opfylder den europæiske standard EN 55011 for EMC forstyrelser
(EMC = Elektromagnetisk Compatibilitet). I henhold til denne standard er dette produkt et apparat i
gruppe 2, klasse B og opfylder kravene for dette. Gruppe 2 betyder, at radio-frekevent energi danes i
form af elektromagnestiske bølger, med henblik på opvarmning af føde. Klasse B betyder, at dette
produkt, må anvendes i almindelige husholdninger.
Dette produktet opfyller den europeiske standard EN 55011 for EMC forstyrrelser
(EMC = Elektromagnetisk kompatibilitet). I henhold til denne standard er dette produkt et apparat i
gruppe 2, klasse B og opfyller kravene for dette. Gruppe 2 betyr at radio-frekvent energi dannes i form
av elektromagnetiske bølger, med henblikk på oppvarming av mat. Klasse B betyr at dette produkt kan
benyttes i almindelige husholdninger.
Tämä on laite, joka täyttää Eurooppalaisen EMC-standardin (EMC = Elektromagneettinen
yhteensopivuus) EN 55011. Tämän standardin mukaan laite kuuluu ryhmään 2, luokkaan B ja täyttää
vaadittavat ehdot. Ryhmä 2 tarkoittaa, että radioaaltoenergia syntyy elektromagneettisen säteilyn
muodossa ruoan lämmittämiseksi tai kypsentämiseksii. Luokka B tarkoittaa, että tätä laitetta voidaan
käyttää kotitalouksissa.
- 1 -
Polski
Spis treści
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Rozmieszczenie elementów modeli NE-3240/NE-2140/NE-1840 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Obsługa modeli NE-3240/NE-2140/NE-1840
A. Manualne podgrzewanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
B. Licznik cykli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
C. Sygnał powiadomienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Rozmieszczenie elementów modelu NE-1880 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Obsługa modelu NE-1880
A. Manualne podgrzewanie . . podgrzewanie jednoetapowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . podgrzewanie 2- lub 3-etapowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
C. Programowanie przycisków pamięci . . . . podgrzewanie jednoetapowe . . . . . . . . . . . . 9
Rozmrażanie zamrożonej żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Inne przydatne instrukcje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Naczynia do gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Gotowanie dwupoziomowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Podstawy korzystania z kuchenki mikrofalowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Ogólne zalecenia dotyczące podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych Panasonic . . . . 15
B. Podgrzewanie programowane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . podgrzewanie 2- lub 3-etapowe . . . . . . . . . 10
D. Blokada programowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10-11
E. Sygnał powiadomienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11-12
F. Lista programów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
G. Licznik cykli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Objaśnienie znaczenia kodów błędów systemu autodiagnostyki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Instrukcje gotowania – Tabela czasów podgrzewania i rozmrażania – . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Instrukcje gotowania
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
- 2 -
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
UZIEMIENIE
WAŻNE: DLA ZAPEWNIENIA WŁASNEGO
BEZPIECZEŃSTWA TO URZĄDZENIE MUSI BYĆ
PRAWIDŁOWO UZIEMIONE. Jeżeli gniazdko sieciowe
nie jest uziemione na użytkowniku spoczywa osobista
odpowiedzialność i obowiązek wymiany go na gniazdko
zapewniające odpowiednie uziemienie.
OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE NAPIĘCIA
ZASILAJĄCEGO
Napięcie sieciowe musi być takie samo, jak podane na
tabliczce znamionowej kuchenki mikrofalowej. Korzystanie
z napięcia wyższego od podanego jest niebezpieczne
i może stać się przyczyną pożaru lub innego wypadku
powodującego uszkodzenie.
LOKALIZACJA KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Kuchenkę należy ustawić na płaskiej i stabilnej powierzchni.
Nie należy umieszczać jej w miejscach gorących lub
wilgotnych; np. w pobliżu kuchenki gazowej lub piekarnika
elektrycznego. Nie należy korzystać z kuchenki, jeżeli
temperatura w otoczeniu jest wyższa niż 40°C albo
wilgotność przekracza 85%. Ważna jest swobodna
cyrkulacja powietrza wokół kuchenki.
Istnieje możliwość występowania niewielkich interferencji
ze słabymi sygnałami radiowymi, jeżeli kuchenka
znajduje się zbyt blisko radia lub telewizora.
W celu zapewnienia bezpiecznej i efektywnej obsługi
kuchenka musi mieć zapewniony swobodny dostęp
powietrza do otworów wentylacyjnych np. po 5 cm
z boków i z tyłu oraz 20 cm od góry.
Kuchenka musi być umieszczona w sposób
zapewniający łatwy dostęp do wtyczki sieciowej.
UWAGA
OSTRZEŻENIA
ZDEJMOWANIE FOLII ZABEZPIECZAJĄCEJ
Kuchenka jest dostarczana z naklejoną folią
zabezpieczającą ją przed uszkodzeniem podczas
transportu. Folię tę należy zdjąć przed instalacją lub
rozpoczęciem użytkowania.
NIE WŁĄCZAJ PUSTEJ KUCHENKI
W celu zachowania wysokiej jakości działania rurek
magnetronu i innych komponentów zalecamy nie włączanie
kuchenki, w której nie ma żywności do podgrzania.
NIE ZDEJMUJ OBUDOWY KUCHENKI
Wewnątrz obudowy kuchenki znajdują się elementy
pracujące pod wysokim napięciem. Naprawy i regulacje
powinny być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu.
NIE BLOKUJ OTWORÓW WENTYLACYJNYCH
W celu zapewnienia maksymalnej skuteczności chłodzenia
ta kuchenka mikrofalowa wymaga swobodnego przepływu
powietrza z tyłu obudowy. Należy dbać, aby otwory
wentylacyjne nie były niczym zablokowane.
NIE SUSZ ODZIEŻY W KUCHENCE
Nie próbuj suszyć odzieży w kuchence mikrofalowej,
ponieważ istnieje możliwość ich zapalenia się, jeżeli
zostaną w niej pozostawione zbyt długo.
NAKLEJ NALEPKĘ OSTRZEGAWCZĄ
Przed rozpoczęciem korzystania z tego urządzenia należy
nakleić na nim odpowiednią nalepkę ostrzegawczą.
Prosimy wybrać odpowiednią nalepkę z dołączonych
i umieścić ją na górnej ściance obudowy urządzenia.
1. Zamki drzwiczek oraz ich otoczenie powinny być
czyszczone wilgotną ściereczką.
2. To urządzenie powinno zostać skontrolowane pod
kątem uszkodzeń zamków drzwiczek i ich otoczenia.
Jeżeli elementy te są uszkodzone, urządzenie nie
powinno być użytkowane do chwili, aż zostanie
naprawione przez serwisanta przeszkolonego przez
producenta.
3. Wykonywanie napraw urządzenia przez kogokolwiek
poza pracownikami serwisu przeszkolonymi przez
producenta jest niebezpieczne.
4. W przypadku zaobserwowania dymu należy nacisnąć
przycisk Stop/Reset i nie otwierać drzwiczek. Następnie
należy odłączyć wtyczkę od gniazdka sieciowego lub
wyłączyć zasilanie za pomocą automatycznego
bezpiecznika lub wyłącznika na tablicy elektrycznej.
5. W celu uniknięcia ryzyka uszkodzony przewód
zasilający jest uszkodzony musi zostać wymieniony
przez serwis producenta lub osobę o podobnych
kwalifikacjach.
6. Przed użyciem należy sprawdzić, czy wybrane naczynie
nadaje się do użytku w kuchenkach mikrofalowych.
8. Jeżeli podgrzewana jest żywność znajduje się
w papierowym lub plastikowym pojemnikau należy
zwracać uwagę na kuchenkę, ponieważ istnieje
ryzyko jego zapłonu.
9. Zawartość butelek do karmienia niemowląt oraz
słoiczków z jedzeniem dla dzieci należy zamieszać
lub wstrząsnąć po podgrzaniu.
Aby uniknąć poparzeń przed podaniem dziecku
należy sprawdzić temperaturę potrawy.
10.
Płyny lub inne potrawy nie mogą być podgrzewane
w zamkniętych pojemnikach, ponieważ może to
spowodować ich eksplozję.
11.
Nie wolno podgrzewać w kuchence mikrofalowej jajek
w skorupkach, ani całych jajek gotowanych na twardo,
ponieważ mogą one eksplodować.
12.
Podczas wyjmowania pojemników zawierających napoje
należy zachować ostrożność poniew ich podgrzewanie
w kuchence mikrofalowej może spowodować opóźnione
erupcyjne wrzenie.
13.
Dziecko może obsługiwać kuchenkę mikrofalową
bez nadzoru tylko po odpowiednim przeszkoleniu,
które zagwarantuje, że będzie w stanie używać jej
w bezpieczny sposób, oraz że zrozumiało ryzyko
wynikające z niewłaściwego użycia.
14.
Wyjmowana półka Nie należy wsuwać lub wysuwać
środkowej półki podczas wkładania lub wyjmowania
potrawy. Może to spowodować jej uszkodzenie lub
wypadnięcie gorącej potrawy na użytkownika.
15.
Tylna ścianka może być bardzo gorąca – należy
zachować ostrożność podczas obsługi kuchenki.
7. W przypadku podgrzewania płynów, np. zup, sosów
i napojów w kuchence mikrofalowej może wystąpić
zjawisko przegrzania cieczy poza punkt wrzenia bez
widocznego bulgotania. Może to skutkować gwałtownym
wykipieniem gorącej cieczy. Aby zapobiec tej możliwci
należy podjąć następujące środki:
a) Unikać naczyń o prostych ściankach i wąskich
szyjkach.
b) Nie należy podgrzewać płynu zbyt długo.
c) Płyn należy zamieszać przed umieszczeniem
w kuchence, a następnie w połowie czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu należy pozwolić pozostawić płyn
w kuchence na chwilę do odstania, po czym znowu
zamieszać przed ostrożnym wyjęciem z kuchenki.
- 3 -
Polski
Rozmieszczenie elementów modeli NE-3240/NE-2140/NE-1840
Pro ΙΙ
A
B
C
D
PROG
PROG
BUZZ
Cyfrowy wyświetlacz
Wskaźnik poziomu mocy
Pokrętło wyboru poziomu mocy
Pokrętło timera
Przycisk Start
Uchwyt drzwiczek
Pokrywa oświetlenia kuchenki
Filtry powietrza
Przycisk programowania
(za filtrem powietrza)
Przycisk sygnału powiadomienia
(za filtrem powietrza)
Środkowa półka
A - Wskaźnik trybu programowania
B - Wskaźnik trybu sygnału
powiadomienia
C - Wyświetlanie czau podgrzewania
(minuty sekundy)
D - Wskaźnik poziomu mocy
HIGH (wysoka)
MEDIUM (średnia)
LOW (niska)
DEFROST (rozmrażanie)
Przykład: Gotowanie potrawy przez 2 minuty z mocą kuchenki ustawioną na HIGH
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
2
Wybierz poziom mocy obracając pokrętło wyboru mocy.
3
Ustaw żądany czas podgrzewania.
Podczas obracania pokrętła timera aktualnie ustawiony czas
podgrzewania jest widoczny na wyświetlaczu.
Uwaga: Można ustawić maksymalnie 60 minut.
4
Naciśnij przycisk Start.
Włączy się oświetlenie komory kuchenki i zaczenie się podgrzewanie.
Wskaźnik poziomu mocy zaczenie migać, a czas podgrzewania będzie
odliczany wstecz.
Po upływie czasu podgrzewania zostanie wygenerowany sygnał powiadomienia
i podgrzewanie zostanie przerwane. Oświetlenie kuchenki zgaśnie. Minutę później
wyłączy się wentylator chłodzący. Do chwili otwarcia drzwiczek na wyświetlaczu będzie
migać „0”.
Otwórz drzwiczki i wyjmij potrawę. Na wyświetlaczu pojawi się „0” i zostanie wyświetlony
wskaźnik poziomu mocy. Włączy się oświetlenie kuchenki.
Zamknij drzwiczki. Oświetlenie zgaśnie, a po minucie zgaśnie również wyświetlacz.
Po naciśnięciu przycisku Start przy otwartych drzwiczkach na wyświetlaczu zawsze pojawi
się „0”.
Nawet po ustawieniu czasu podgrzewania można nadal zmienić poziom mocy.
Jeżeli chcesz zmienić czas podgrzewania w jego trakcie po prostu dostosuj ustawienie
timera do żądanej wartości w minutach i sekundach. Kuchenkę mirofalową można
również wyłączyć obracając pokrętło timera w lewo, aż na wyświetlaczu pojawi się „0”
i zostanie wygenerowany sygnał powiadomienia.
1
Otwórz drzwiczki i włóż potrawę do kuchenki.
Włączy się oświetlenie kuchenki. Na wyświetlaczu pojawi się „0”
i wskaźnik „ ”.
A. PODGRZEWANIE MANUALNE
- 4 -
Obsługa modeli NE-3240/NE-2140/NE-1840
B. LICZNIK CYKLI
Odczyt łącznej liczby użyć kuchenki mikrofalowej
INSTRUKCJE
STEROWANIE
2
Zamknij drzwiczki.
UWAGA: Wyświetlacz kuchenki zgaśnie, jeżeli krok 3 nie zostanie
wykonany w ciągu 60 sekund od zamknięcia drzwiczek.
1
Otwórz drzwiczki. Zaświeci się oświetlenie kuchenki.
Na wyświetlaczu pojawi się „0”.
3
Stale naciskając przycisk sygnału brzęczyka, naciśnij przycisk
programowania.
Przykład: Kuchenka została użyta 99999 razy.
PROG
C. SYGN POWIADOMIENIA
Wączanie sygnału powiadomienia
INSTRUKCJE
STEROWANIE
PROG
2
Naciśnij przycisk sygnału dźwiękowego.
Na wyświetlaczu pojawi się „bEEP” i wskaźnik pierwszego etapu
podgrzewania „1”.
BUZZ
3
Ponownie naciśnij przycisk sygnału dźwiękowego.
Na wyświetlaczu pojawi się „0 bEEP”.
BUZZ
1
Naciśnij przycisk programowania.
(Na tym etapie drzwiczki mogą być zamknięte lub otwarte).
4
Ponownie naciśnij przycisk programowania.
Wskaźnik „PROG” przestanie migać. Sygnał powiadomienia został
wyłączony.
PROG
WYŚWIETLACZ CYFROWY
WYŚWIETLACZ CYFROWY
PROG
PROG
PROG
PROG
BUZZ
+
- 5 -
Polski
Rozmieszczenie elementów modelu NE-1880
Ta kuchenka jest fabrycznie zaprogramowana w następujący sposób:
Obsługa manualna
Przyciski numeryczne są zaprogramowane na wysoką moc (HIGH) i podane poniżej czasy podgrzewania
jednoetapowego.
1 = 10 s 2 = 20 s 3 = 30 s 4 = 45 s 5 = 1 min
6 = 1 min 15 s 7 = 1 min 30 s 8 = 2 min
Programowanie odblokowane
Licznik cykli ustawiony na „0” dla wszystkich pamięci
Jeżeli chcesz zmienić te ustawienia skorzystaj z instrukcji obsługi, gdzie jest opisany sposób ich programowania.
Pro ΙΙ
A B
1 2 3 4 5 6 7 8
A
PROG
PROG BUZZ
PROG LOCK
15
16
1
A
B
C
D
E
F
A
B
2 3
PROG
Wyświetlacz
Wskaźnik poziomu mocy
Przycisk wyboru poziomu mocy ( )
Przycisk przełączania zestawu pamięci (
A
B)
Przyciski pamięci
Przycisk Stop/Reset ( )
Przycisk Start ( )
Pokrętło timera
Pokrywa oświetlenia kuchenki
Uchwyt drzwiczek
Panel sterowania
Filtry powietrza
Przycisk programowania (za filtrami powietrza)
Przycisk sygnału powiadomienia
(za filtrami powietrza)
Przycisk blokady programowania
(za filtrami powietrza)
Środkowa półka
16
15
A - Wskaźnik trybu programowania
B - Wskaźnik zestawu pamięci
C - Wyświetlanie numeru programu
D - Wskaźnik etapu podgrzewania
E - Wyświetlanie czasu podgrzewania
(minuty sekundt)
F - Wskaźnik poziomu mocy
HIGH (wysoka)
MEDIUM (średnia)
LOW (niska)
DEFROST (rozmrażanie)
STAND (oczekiwanie)
- 6 -
Obsługa modelu NE-1880
A. PODGRZEWANIE MANUALNE
Przykład: Gotowanie potrawy przez 2 minuty z mocą kuchenki ustawioną na HIGH
2
Jeden raz dotknij przycisku wyboru poziomu mocy.
Wybrany poziom mocy będzie widoczny na wyświetlaczu i zacznie
migać wskaźnik podgrzewania jednostopniowego „1”.
Uwaga: Naciśnij przycisk raz, aby wybrać poziom mocy HIGH,
dwa razy, aby wybrać MEDIUM, trzy, aby wybrać LOW, cztery,
by ustawić DEFROST i pięć razy, aby wybrać tryb STAND.
1
3
Za pomocą pokrętła timera ustaw żądany czas podgrzewania.
Ustawiony czas podgrzewania pojawi się na wyświetlaczu.
Uwaga: Do 15 min w trybie lub oraz do 40 min w trybie , lub .
1
4
Naciśnij przycisk Start.
Włączy się oświetlenie komory kuchenki i rozpocznie się podgrzewanie.
Wskaźnik poziomu mocy będzie migać, a czas podgrzewania będzie
odliczany wstecz.
11
Po upływie czasu podgrzewania zostanie wygenerowany sygnał powiadomienia
i podgrzewanie zostanie przerwane. Oświetlenie kuchenki zgaśnie. Do chwili otwarcia
drzwiczek na wyświetlaczu będzie migać „0”. Minutę później wyłączy się wentylator
chłodzący.
Otwórz drzwiczki i wyjmij potrawę. Włączy się oświetlenie kuchenki. Na wyświetlaczu
wyświetlany będzie poprzednio wybrany czas i poziom mocy.
Zamknij drzwiczki. Oświetlenie kuchenki zgaśnie, a po minucie zgaśnie również
wyświetlacz.
1
Otwórz drzwiczki i włóż potrawę do kuchenki.
Włączy się oświetlenie kuchenki, a na wyświetlaczu pojawi się „0”.
Uwaga: Kuchenkę można programować, kiedy na wyświetlaczu widoczne
jest „0”. Wyświetlacz zgaśnie po minucie od zamknięcia drzwiczek.
Podgrzewanie jednoetapowe
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 7 -
Polski
Obsługa modelu NE-1880
Wykonaj kroki od 1 do 3 opisane na str. 6.
1
4
4-krotnie naciśnij przycisk wyboru poziomu mocy.
Wybrany poziom mocy będzie widoczny na wyświetlaczu i zacznie
migać wskaźnik podgrzewania drugiego etapu „2”.
1 2
5
Za pomocą pokrętła timera ustaw żądany czas podgrzewania
dla drugiego etapu.
Na wyświetlaczu pojawi się ustawiony czas podgrzewania.
Uwaga: Do 15 min w trybie lub oraz do 40 min w trybie , lub .
1 2
6
Naciśnij przycisk Start.
Włączy się oświetlenie komory kuchenki. Całkowity czas dla obu
etapów pojawi się na wyświetlaczu i będzie odliczany wstecz.
Migać będzie wskaźnik podgrzewania dla pierwszego etapu „1” oraz
wskaźnik poziomu mocy dla pierwszego etapu.
1 2
Po zakończeniu podgrzewania pierwszego etapu zostanie wygenerowany pojedynczy
sygnał. Migać zacznie wskaźnik podgrzewania dla drugiego etapu „2” oraz wskaźnik
poziomu mocy dla drugiego etapu, a pozostały czas podgrzewania będzie odliczany
wstecz.
Po upływie całego czasu zostanie wygenerowany sygnał powiadomienia, a podgrzewanie
zostanie wyłączone. Oświetlenie kuchenki zostanie wyłączone. Do chwili otwarcia
drzwiczej na wyświetlaczu będzie migać „0”. Minutę później wyłączy się wentylator
chłodzący.
Otwórz drzwiczki i wyjmij potrawę. Włączy się oświetlenie kuchenki. Na wyświetlaczu
wyświetlany będzie poprzednio wybrany czas i poziom mocy.
Zamknij drzwiczki. Oświetlenie kuchenki zgaśnie, a po minucie zgaśnie również
wyświetlacz.
2
Uwaga: Dla 3 etapu podgrzewania przed naciśnięciem przycisku Start należy powtórzyć kroki 4 i 5 opisane
powyżej.
SPECJALNA UWAGA: Dla podgrzewania jedno- oraz 2- i 3-etapowego
1. Dotknięcie przycisku Stop/Reset podczas podgrzewania wyłącza kuchenkę. Operację można wznowić dotykając
przycisku Start, natomiast ponowne dotknięcie przycisku Stop/Reset powoduje anulowanie wybranego programu.
2. Jeżeli kuchenka nie znajduje się w trakcie wykonywania cyklu podgrzewania, wówczas dotknięcie przycisku
Stop/Reset anuluje wybrany program.
Funkcja powtarzania
Można powtórzyć dokładnie taki sam manualnie zaprogramowany cykl podgrzewania dotykając tylko przycisku
Start , o ile kuchenka zostanie ponownie użyta w ciągu minuty od zakończenia poprzedniego cyklu.
Funkcja powtarzania zostanie anulowana jeżeli w ciągu minuty nie zostanie wykonana żadna operacja.
W tej sytuacji wyświetlacz zgaśnie.
Przykład: Gotowanie z mocą ustawioną na HIGH przez 2 minuty i potem na DEFROST przez 1 minutę
Podgrzewanie 2- lub 3-etapowe
1 2
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 8 -
Obsługa modelu NE-1880
B. PODGRZEWANIE PROGRAMOWANE
Przy odblokowanym trybie programowania:
2
Naciśnij żądanym przycisk pamięci „5”.
Zostaną wyświetlone aktualnie zaprogramowane parametry.
5
1
A
PROG
3
Naciśnij przycisk Start.
Włączy się oświetlenie komory kuchenki i rozpocznie się podgrzewanie.
Czas podgrzewania będzie odliczany wstecz.
1
A
PROG
UPEWNIJ SIĘ, ŻE URZĄDZENIE JEST WŁAŚCIWIE ZAPROGRAMOWANE (patrz str. 14 - 15).
Po upływie całego czasu podgrzewania zostanie wygenerowany sygnał powiadomienia
i podgrzewanie zostanie przerwane. Oświetlenie kuchenki zgaśnie. Do chwili otwarcia
drzwiczek na wyświetlaczu będzie migać „0”. Minutę później wyłączy się wentylator
chłodzący.
Otwórz drzwiczki i wyjmij potrawę. Włączy się oświetlenie kuchenki.
Zamknij drzwiczki. Oświetlenie kuchenki zgaśnie, a po minucie zgaśnie również
wyświetlacz.
W trybie zablokowanego programowania:
Po prostu naciśnij wybrany przycisk pamięci. Pogrzewanie rozpocznie się automatycznie, bez potrzeby naciskania
przycisku Start.
Przykład: Wybór pamięci „5” z zestawu A, w której zapisany jest żądany program [podgrzewanie
jednoetapowe przez 3 minuty przy wysokiej mocy (HIGH)]
1
Otwórz drzwiczki i włóż potrawę do kuchenki.
Włączy się oświetlenie kuchenki, a na wyświetlaczu pojawi się „0”.
Uwaga: Kuchenkę można programować, kiedy na wyświetlaczu widoczne
jest „0”. Wyświetlacz zgaśnie po minucie od zamknięcia drzwiczek.
Uwaga:
Jeżeli chcesz wybrać program z zestawu B, przed naciśnięciem przycisku pamięci naciśnij przycisk przełączania
zestawu pamięci .
A B
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 9 -
Polski
Obsługa modelu NE-1880
4
Czterokrotnie naciśnij przycisk wyboru poziomu mocy.
Zostanie wyświetlony wybrany poziom mocy, a wskaźniki programowania
„PROG” i pierwszego etapu podgrzewania „1” zaczną migać.
1
A
PROG
5
Za pomocą pokrętła timera wybierz żądany czas podgrzewania.
Wybrany czas podgrzewania jest widoczny na wyświetlaczu.
Uwaga: Do 15 min w trybie lub oraz do 40 min w trybie , lub .
1
A
PROG
6
Ponownie naciśnij przycisk programowania.
Wskaźniki „PROG” i pierwszego etapu programowania „1” przestaną
migać. Oznacza to, że programowanie zostało zakończone.
PROG
1
A
PROG
Trzy sekundy później wyświetlacz zgaśnie.
Uwaga:
Zgodnie z potrzebami zaprogramuj pozostałe przyciski pamięci powtarzając kroki 2-6 opisane powyżej.
Jeżeli chcesz zaprogramować przycisk pamięci z zestawu B, przez naciśnięciem wybranego przycisku
pamięci naciśnij przycisk przełączania zestawu pamięci .
A B
3
Naciśnij przycisk pamięci, który chcesz zaprogramować.
Numer wybranego przycisku pamięci pojawi się na wyświetlaczu
i wyświetlone zostaną aktualnie zaprogramowane dane.
5
1
A
PROG
C. PROGRAMOWANIE PRZYCISKÓW PAMIĘCI
Podgrzewanie jednoetapowe
2
Naciśnij przycisk programowania.
Wskaźnik „PROG” zacznie migać.
PROG
PROG
KUCHENKA NIE MOŻE BYĆ PROGRAMOWANA, JEŻELI WŁĄCZONA JEST BLOKADA PROGRAMOWANIA
NIE OTWIERAJ DRZWICZEK PODCZAS PROGRAMOWANIA! (patrz str. 14 - 15)
Przykład: Programowanie pod przyciskiem pamięci gotowania z ustawieniem mocy DEFROST
przez 1 minutę
1
Pozostaw drzwiczki zamknięte.
Ekran wyświetlacza musi być pusty lub wyświetlać „0”.
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
Uwaga: Do 15 min w trybie lub oraz do 40 min w trybie , lub .
- 10 -
Obsługa modelu NE-1880
D. BLOKADA PROGRAMOWANIA
1
Pozostaw drzwiczki zamknięte.
Wyświetlacz musi być pusty.
2
Naciśnij i przytrzymaj przycisk blokady pogramowania do chwili,
aż na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik „PROG” oraz „P” i „L”
(przez 5 sekund).
Pojawi się wskaźnik „PROG” oraz „P” i „L”.
PROG LOCK
PROG
W trybie blokady programowania:
Kuchenka jest włączana naciśnięciem odpowiedniego przycisku pamięci. Nie ma potrzeby naciskania przycisku
Start.
Otwarcie drzwiczek anuluje pozostały czas programu.
Do chwili wyłączenia blokady programowania kuchenki nie można programować.
Włączanie blokady programowania:
6
Jednokrotnie naciśnij przycisk wyboru poziomu mocy.
Zostanie wyświetlony poziom mocy wybrany dla drugiego etapu,
a wskaźnik drugiego etapu „2” zacznie migać.
1
A
2
PROG
7
Za pomocą pokrętła timera wybierz żądany czas podgrzewania.
Wybrany czas podgrzewania jest widoczny na wyświetlaczu.
1
A
2
PROG
8
Ponownie naciśnij przycisk programowania.
Wskaźniki „PROG” i drugiego etapu programowania „2” przestaną
migać. Zostanie wyświetlony łączny czas dla obu etapów. Oznacza to,
że programowanie zostało zakończone.
PROG
1
A
2
PROG
Trzy sekundy później wyświetlacz zgaśnie.
Podgrzewanie 2- lub 3-etapowe
Wykonaj kroki od 1 do 5 opisane na stronie 9.
1
A
PROG
Przykład: Programowanie pod przyciskiem pamięci gotowania z ustawieniem mocy DEFROST przez
1 minutę oraz przez 2 minuty z ustawieniem mocy HIGH
KUCHENKA NIE MOŻE BYĆ PROGRAMOWANA, JEŻELI WŁĄCZONA JEST BLOKADA PROGRAMOWANIA
NIE OTWIERAJ DRZWICZEK PODCZAS PROGRAMOWANIA! (patrz str. 14 - 15)
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 11 -
Polski
Obsługa modelu NE-1880
E. SYGN POWIADOMIENIA
Istnieje możliwość zaprogramowania poziomu głośności oraz długości sygnału powiadomienia generowanego
na koniec cyklu podgrzewania.
Dostępne są cztery poziomy głośności.
Dostępne są dwie długości sygnału powiadomienia generowanego na koniec cyklu podgrzewania.
Fabrycznie ustawiony jest nawyższy poziom głośności oraz potrójny sygnał.
Wybór najwyższego poziomu głośności oraz trybu „3 sygnały”:
1
Naciśnij przycisk programowania.
Na wyświetlaczu zacznie migać wskaźnik „PROG” (na tym etapie
drzwiczki mogą być otwarte lub zamknięte).
PROG
PROG
2
Naciśnij przycisk sygnału.
Sygnał zostanie odtworzony z najwyższym poziomem głośności
i najwyższy poziom głośności „3” oraz słowo „bEEP” pojawią się na
wyświetlaczu. Wskaźnik „PROG” zacznie migać i pojawi się wskaźnik
pierwszego etapu podgrzewania „1” (tryb sygnału „3 sygnały”).
Uwaga: Kolejne naciśnięcia przycisku sygnału powodują zmniejszanie
poziomu głośności, aż do całkowitego wyciszenia. (3bEEP –
najgłośniejszy, 2bEEP – średni, 1bEEP – najcichszy oraz
0bEEP – wyciszony).
BUZZ
1
PROG
3
Ponownie naciśnij przycisk programowania.
Wskaźnik „PROG” przestanie migać. Oznacza to, że programowanie
zostało zakończone.
Jeżeli drzwiczki są zamknięte trzy sekundy później wyświetlacz zgaśnie.
1
PROG
PROG
Przy odblokowanym programowaniu:
Kuchenka powraca do dwuprzyciskowego trybu obsługi (przycisk pamięci + przycisk Start).
Dostępne są funkcje powtarzania i przerwy w programie.
Można programować przyciski pamięci.
Można ustawiać poziom głośności i długość sygnału powiadomienia.
Wyłączanie blokady programowania:
1
Pozostaw drzwiczki zamknięte.
Wyświetlacz musi być pusty.
2
Naciśnij i przytrzymaj przycisk blokady pogramowania do chwili,
aż na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik „PROG” oraz „P”
(przez 5 sekund).
Pojawi się wskaźnik „PROG” oraz „P”.
PROG LOCK
PROG
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 12 -
Obsługa modelu NE-1880
G. LICZNIK CYKLI
1
Otwórz drzwiczki i pozostaw je otwarte.
Włączy się oświetlenie kuchenki, a na wyświetlaczu pojawi się „0”.
2
Zamknij drzwiczki.
Wykonaj krok 3 w ciągu 60 sekund od zamknięcia drzwiczek albo
wyświetlacz zgaśnie.
F. LISTA PROGRAMÓW
1
Otwórz drzwiczki i pozostaw je otwarte.
Włączy się oświetlenie kuchenki, a na wyświetlaczu pojawi się „0”.
2
Przytrzymując naciśnięty przycisk Stop/Reset naciśnij przycisk Start.
Kolejno zostaną wyświetlone wszystkie aktualnie zaprogramowane
informacje (programy przypisane do każdego z przycisków pamięci
(z grupy A i B), ustawienia sygnału powiadomienia oraz blokady
programowania).
1
A
PROG
3
Przytrzymując naciśnięty przycisk sygnału naciśnij przycisk
programowania.
Na wyświetlaczu pojawi się łączna liczba użyć kuchenki mikrofalowej.
PROG
Odczyt łącznej liczby użyć kuchenki:
BUZZ
+
1
B
PROG
2
4
Wykonaj kroki od 1 do 3 opisane na str. 11.
1
PROG
5
Naciśnij przycisk sygnału w ciągu 3 sekund po naciśnięciu przycisku
programowania w kroku 3.
Wskaźnik „PROG” zacznie migać i pojawi się wskaźnik drugiego
etapu podgrzewania „2” (tryb sygnału „krótkie sygnały przez 60 sekund”).
PROG
2
6
Ponownie naciśnij przycisk programowania.
Wskaźnik „PROG” przestanie migać. Oznacza to, że programowanie
zostało zakończone.
Jeżeli drzwiczki są zamknięte trzy sekundy później wyświetlacz zgaśnie.
PROG
2
Wybór długości sygnału “krótkie sygnały przez 60 sekund”:
BUZZ
PROG
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
INSTRUKCJE
WYŚWIETLACZ CYFROWY
STEROWANIE
- 13 -
Polski
Objaśnienie znaczenia kodów błędów systemu autodiagnostyki
Konserwacja kuchenki mikrofalowej
Ta kuchenka monitoruje swoją pracę i w przypadku wystąpienia problemu w oknie wyświetlacza pojawia się
kod błędu.
Co należy zrobić po pojawieniu się kodu błędu:
UWAGA: Powyższe kody wyświetlone na wyświetlaczu nie obejmują wszystkich możliwych usterek urządzenia.
KOD
F01
F05
F33-34
F44
F81-F84
F86-F89
PRZYCZYNA
• Żywność wykipiała.
• Temperatura powietrza na wylocie
jest za wysoka.
• Błąd układu pamięci.
• Błąd w obwodzie czujnika temperatury.
• Błąd w obwodzie panelu sterowania.
• Błąd w obwodzie przekaźnika.
CO NALEŻY ZROBIĆ
• Aby wyłączyć sygnał ostrzegawczy, odłącz
urządzenie od sieci zasilającej.
• Przed ponownym włączeniem poczekaj,
aż urządzenie ostygnie.
• Nie otwieraj drzwiczek, jeżeli potrawa się zapali.
• Jeśli normalne działanie nie zostanie przywrócone
należy skontaktować się z serwisem producenta
podając wyświetlany kod błędu.
• Odłącz kuchenkę od sieci i poczekaj co najmniej
minutę przed ponownym podłączeniem.
• Jeśli normalne działanie nie zostanie przywrócone
należy skontaktować się z serwisem producenta
podając wyświetlany kod błędu.
1. Przed czyszczeniem odłącz kuchenkę od sieci
elektrycznej.
2. Wnętrze kuchenki należy utrzymywać w czystości.
Jeżeli resztki żywności lub rozlane płyny przylgną
do ścianek kuchenki lub między drzwiczkami, a ich
uszczelką będą one absorbować mikrofale i mogą
spowodować iskrzenie. Wszelkie pozostałości
należy wytrzeć za pomocą wilgotnego ręcznika.
Jeżeli kuchenka ulegnie silnemu zabrudzeniu
można zastosować kuchenny detergent.
Nie należy używać agresywnych detergentów
lub środków do szorowania.
3. Zewnętrzne powierzchnie kuchenki mikrofalowej
powinny być czyszczone wodą z mydłem, a następnie
wysuszone miękścierecz. Należy uważać, aby
woda nie dostała się do otworów wentylacyjnych
urządzenia ponieważ może doprowadzić do jego
uszkodzenia.
4. Szyba drzwiczek powinna być myta wodą i bardzo
łagodnym mydłem. Koniecznie należy korzystać
z miękkiej szmatki. Nie wolno używać środka do
mycia szyb. Front drzwiczek może ulec porysowaniu
w przypadku zastosowania agresywnego mydła
lub detergentu.
Czyszczenie filtrów powietrza
Filtr powietrza należy czyścić regularnie zgodnie
z poniższą instrukcją. Mogą występować problemy
z pracą kuchenki, jeżeli filtr ulegnie zatkaniu przez kurz*.
1. Wyjmij prawy filtr powietrza z dolnej przedniej
kieszeni pociągając prosto do siebie prawy sworzeń.
Następnie przesuń filtr w prawo ściągnij go ze słupka
znajdującego się pośrodku obudowy kuchenki.
W analogiczny sposób wyjmij lewy filtr.
2. Umyj filtr w ciepłej wodzie z mydłem.
3. Aby ponownie zainstalować filtr, dopasuj go do
słupka na środku obudowy. Przytrzymując sworzeń
wyciągnięty do przodu dopasuj go do odpowiedniego
otworu. Popchnij przód sworznia, a zablokuje się
on na swoim miejscu.
* Jeżeli filtr powietrza zostanie zapchany przez
zanieczyszczenia spowoduje to problemy
z przegrzewaniem się kuchenki.
Słupek
Sworzeń
Pro ΙΙ
A B
1 2 3 4 5 6 7 8
A
PROG
Sworzeń
- 14 -
Instrukcje gotowania
NACZYNIA DO GOTOWANIA
1. Przed użyciem kuchenki zawsze sprawdzaj, czy
pojemniki są odpowiednie. NIE MIKROFALUJ
zamkniętych pojemników, ponieważ mogą
eksplodować. Zawsze sprawdzaj instrukcje
producentów, ponieważ niektórzy sprzedają żywność
w pojemnikach nie wymagających nakłuwania.
2. NIE pozostawiaj urządzenia bez nadzoru, jeżeli
wykorzystywany jest pojemnik wykonany z papieru,
plastiku lub innej łatwopalnej substancji. Nie używaj
produktów w opakowaniach z makulatury, ponieważ
mogą powodować iskrzenie i/lub samozapłon, o ile
nie zostało wyraźnie zaznaczone, że nadają się do
użytku w kuchenkach MIKROFALOWYCH.
3. Do użytku w kuchence mikrofalowej najlepiej nadaje
się szkło żaroodporne, takie jak Pyroceram i Pyrex.
4. Nie używaj metalowych naczyń, ceramiki
platerowanej złotem lub srebrem, ani żadnych
pojemników zawierających metal.
5. Jeżeli wystąpi iskrzenie ponownie sprawdź uważnie
naczynie pod kątem zawartości metalu.
6. W przypadku podgrzewania potraw wymagających
niskich temperatur możesz korzystać z pojemników
ze zwykłego szkła, porcelany, tworzywa sztucznego
lub papieru. Zastosowanie tego typu pojemnika do
gotowania w wysokiej temperaturze może
spowodować jego pęknięcie lub deformację.
UWAGA
Nie używaj METALOWYCH NACZYŃ w tej kuchence.
INNE PRZYDATNE
INSTRUKCJE
Dla uzyskania najlepszych rezultatów
1. Podczas określania czasu podgrzewania dla
określonej potrawy zawsze wybieraj minimalny
czas i okresowo sprawdzaj postępy gotowania.
Kuchenka mikrofalowa gotuje bardzo szybko,
łatwo więc rozgotować swoją żywność.
2. Ostrożnie dobieraj czas gotowania w przypadku
małych porcji lub potraw o małej zawartości wody.
Mogą one ulec przypaleniu, jeżeli będą gotowane
za długo.
3. Nie używaj kuchenki do suszenia kuchennych
ścierek lub chusteczek. Jeżeli będą za długo
podgrzewane mogą ulec zapaleniu.
4. Nie próbuj gotować całych jajek w kuchence
mikrofalowej.
5. Jeżeli gotujesz w kuchence jajko w celu uniknięcia
jego rozerwania niezbędne jest przekłucie
membrany, którą otoczone jest żółtko.
6. Aby uzyskać bardziej równomierne rezultaty
gotowania, w jego trakcje obróć naczynie o pół
obrotu, lub obróć gotowaną potrawę na drugą stronę.
ROZMRAŻANIE
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI
1. Jeżeli próbujesz całkowicie rozmrozić żywność
w kuchence mikrofalowej może się to odbyć
nierównomiernie ze względu na różnice kształtu
i grubości. Mogą również wystąpić wycieki, a czasem
żywność może się częściowo ugotować, mimo że
inne fragmenty nadal będą zamrożone. W typowym
użytkowaniu mrożonych produktów nie należy
rozmrażać ich w 100%. Rozmrażanie w 70%
w kuchence jest najlepszym rozwiązaniem
pomocnym również w następnych etapach
przygotowywania potrawy.
2. Aby uzyskać równomierne rezultaty żywność należy
obracać lub przekładać podczas rozmrażania.
3. Aby rozmrozić tłuste mięso, należy podgrzewać je
przez chwilę w kuchence mikrofalowej, a następnie
pozostawić w temperaturze pokojowej lub podrzewać
je z przerwami, aż do całkowitego rozmrożenia.
4. W przypadku rozmrażania całego kurczaka lub innej
mrożonki o nieregularnym kształcie, nóżki i inne
drobne elementy należy owinąć aluminiową folią.
W innym przypadku drobne elementy rozmrożą się
szybciej i czasami ugotują zanim inne części
rozmrożą się prawidłowo.
5. Lód należy co pewien czas usuwać podczas
rozmrażania.
GOTOWANIE
DWUPOZIOMOWE
Podczas podgrzewania jednego produktu zawsze
umieszczaj pojemnik na środku dolnej półki.
W przypadku używania kuchenki mikrofalowej
głównie do odgrzewania jednego produktu na raz,
wyjmij środkową półkę i korzystaj z dolnej.
W przypadku odgrzewania dwóch produktów
jednocześnie, umieść obie potrawy na dolnej półce
obok siebie. Jeżeli pojemniki są za duże, wówczas
jeden z nich umieść na środkowej półce.
W przypadku podgrzewania więcej niż dwóch porcji
rozmieść potrawy równomiernie na obu półkach.
Zostaw nieco wolnej przestrzeni wokół każdego
z talerzy, nie wkładaj do kuchenki zbyt wielu porcji
na raz.
- 15 -
Polski
Instrukcje gotowania
PODSTAWY KORZYSTANIA
Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Stosowanie się do podstawowych zasad determinuje
sukces podczas przygotowywania potraw w kuchence
mikrofalowej:
Odnoszą się one do:
1. TEMPERATURY ŻYWNOŚCI – zamrożone lub
schłodzone w lodówce potrawy wymagają dłuższego
podgrzewania dla osiągnięcia temperatury
odpowiedniej do podania niż potrawy o temperaturze
pokojowej.
2. SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI – potrawy bogate
w cukier, sól, tłuszcz i wilgoć podgrzewają się
szybciej ponieważ te składniki absorbują
promieniowanie mikrofalowe. Gęstrze składniki
bogate w proteiny i błonnik absorbują mikrofale
gorzej i wymagają dłuższego podgrzewania.
3. ILOŚCI/OBJĘTOŚCI – Im większa masa
podgrzewanych składników tym więcej czasu zajmuje
ich przygotowanie.
4. POJEMNIKÓW – Pojemniki wykonane z ceramiki,
papier, porcelana, styropian, szkło, plastik są
odpowiednie do stosowania w kuchence mikrofalowej
z uwzględnieniem poniższego ostrzeżenia.
Podgrzewanie żywności bogatej w cukier lub
tłuszcz powinno być prowadzone WYŁĄCZNIE
w pojemnikach odpornych na wysoką temperaturę,
ponieważ te rodzaje potraw stają się bardzo
gorące. Korzystanie z pojemników styropianowych
w przypadku takich potraw może spowodować
ich zdeformowanie. W podobnej sytuacji inne
pojemniki z restauracyjnego szkła
niskotemperaturowego lub plastiku mogą pękać
lub się odkształcać.
NIE WOLNO PODGRZEWAĆ potraw
W ZAMKNIĘTYM pojemniku lub torebce. Żywność
zwiększa swoją objętość podczas podgrzewania
i może rozerwać pojemnik lub torebkę.
5. UNIKAJ METALU ponieważ „odbija” on mikrofale,
powodując nierówne ogrzewanie, a czasem nawet
iskrzenie, które może spowodować powstanie
odprysków lub śladów we wnętrzu kuchenki
na metalowym pojemniku lub powłoce patelni.
6. Podgrzane ciecze mogą wybuchać jeżeli nie
zostaną wymieszane z powietrzem. Nie podgrzewaj
cieczy w kuchence mikrofalowej bez ich uprzedniego
wymieszania.
OGÓLNE ZALECENIA
DOTYCZĄCE PODGRZEWANIA
W KUCHENKACH
MIKROFALOWYCH PANASONIC
Jeśli chodzi o właściwy czas podgrzewania zapoznaj
się z odpowiednimi kategoriami żywności dla każdej
techniki podgrzewania oraz niezbędnym sposobem
przygotowania żywności.
PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI SCHŁODZONEJ
W LODÓWCE
Żywność przechowywana w lodówce (5°C) powinna
przed podgrzaniem zostać umieszczona w pojemniku
z wyjątkiem chleba, ciast i innych wypieków, które
powinny być podgrzewane nieosłonięte, aby uniknąć
zawilgotnienia.
Bardziej konwencjonalnie przygotowywane potrawy
powinny być lekko niedogotowane i przechowywane
w lodówce, tak aby podgrzewanie mikrofalowe nie
spowodowało ich rozgotowania.
Gotowane składniki, takie jak warzywa mogą być
częściowo podsmażane i osłaniane, aby
podgrzewanie nie powodowało utraty przez nie koloru,
struktury lub wartości odżywczych.
PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI O TEMPERATURZE
POKOJOWEJ
Produkty spożywcze, takie jak zawartość konserw
mięsnych, warzywnych itp. wymagają znacznie
krótszego podgrzewania niż żywność przechowywana
w lodówce.
WAŻNE ZALECENIA
1. Dla uzyskania jak najlepszych rezultatów zalecane
jest, aby żywność przygotowywana konwencjonalnie
była lekko niedogotowana, jeżeli ma być potem
odgrzewana w tej kuchence.
2. NALEŻY PAMIĘTAĆ, że po zakończeniu cyklu
podgrzewania wewnętrzna temperatura żywności
przygotowywanej w tej kuchence nadal nieco
wzrasta.
3. Głównym problemem podczas korzystania
z kuchenki mikrofalowej jest podgrzewanie
pieczywa, pasztecików i ciast. Ich zewnętrzne
warstwy są bardziej suche niż wnętrze lub
nadzienie i nagrzewają się wolniej. W związku
z tym wypieki powinny być podgrzewane
WYŁĄCZNIE do chwili, kiedy ich skórka stanie
się ciepła w dotyku (50°C-55°C).
4. NIE ROZGOTOWUJ SWOJEJ ŻYWNOŚCI:
99% reklamacji dotyczących żywności
podgrzewanej w kuchence mikrofalowej
sprowadza się do jej rozgotowania.
- 16 -
Instrukcje gotowania
– Tabela czasów podgrzewania i rozmrażania –
Podane w poniższej tabeli czasy są wyłącznie orientacyjne. Wiele czynników (np. temperatura początkowa)
może wpływać na ostateczny wymagany czas podgrzewania żywności. Czasy gotowania i rozmrażania należy
dostosowywać w miarę potrzeb. Wszystkie czasy zostały przetestowane z wykorzystaniem żywności
o temperaturze początkowej jak poniżej:
Żywność schłodzona ............. Około +5°C
Żywność mrożona ................. Około –18°C
Zawsze sprawdzaj właściwą temperaturę wnętrza potrawy za pomocą termometru kuchennego, aby zachować
zgodność z przepisami dotyczącymi higieny żywności.
PORADY: Nie gotuj/podgrzewaj/rozmrażaj bezpośrednio na płycie kuchenki – użyj odpowiedniego pojemnika.
W przypadku rozmrażania wielu porcji żywności, obróć ją i przełam na pół podczas rozmrażania,
aby umożliwić lepszą penetrację energii mikrofalowej.
Lite/gęste produkty nie powinny być gotowane od stanu zamrożonego, ponieważ rozgotują się na
wierzchu zanim wnętrze osiągnie wymaganą temperaturę.
Przykrywaj dania, dla których jest to odpowiednie podczas gotowania/odgrzewania. Pozwoli to
zachować ich wilgotność i uniknąć pryskania/wycieków.
Przed gotowaniem/odgrzewaniem żywności odkręć pokrywkę/nakłuj folię opakowania.
Zamieszaj lub wstrząśnij danie w połowie czasu gotowania/rozmrażania, aby równomiernie
rozprowadzić ciepło.
Odstaw danie na pewnien czas przed sprawdzeniem temperatury i/lub podaniem do spożycia.
NE-3240 NE-2140 NE-1880/1840
Optøning
Filety rybne
Mielona wołowina
Cały kurczak
Danie gotowe
Wiele porcji
Pojedyncza porcja
Szarlotka
Tort
Bułki
500 g
500 g
1,36 kg
1,36 kg
275 g
1 porcja
1 porcja
1 porcja 50 g
6 min 40 s 6 min 40 s 8 min
4 min 15 s 4 min 15 s 5 min
21 min 15 s 21 min 15 s 25 min
17 min 17 min 20 min
6 min 40 s 6 min 40 s 8 min
1 min 05 s 1 min 05 s 1 min 15 s
1 min 40 s 1 min 40 s 2 min
25 s 25 s 30 s
Gotowanie
schłodzonej
surowej
żywności
Jajecznica
Brokuły
Filety rybne
Bekon
Kawałki kurczaka
2 jajka + 2 łyżki mleka
500 g
500 g
2 plastry
500 g
1317 s 2225 s 2630 s
1 min 40 s 3 min 3 min 30 s
2 min 20 s 4 min 4 min 45 s
25 s 40 s 50 s
2 min 30 s 6 min 78 min
– 3 min 25 s – 6 min 50 s
Gotowanie
i/lub
odgrzewanie
zamrożonej
żywności
Groszek
Gotowany ryż
Parówki
Gotowy
cheeseburger
Tort czekoladowy
500 g
167 g
x 3 (50 g każda)
75 g
1 porcja
2 min 10 s 3 min 25 s 4 min
1 min 1 min 25 s 1 min 40 s
1 min 1 min 25 s 1 min 40 s
40 s 50 s 1 min
40 s 50 s 1 min
Gotowe pikantne
skrzydełka
x 7 kawałków
25 s 25 s 30 s
Podgrzewanie
gotowanej
schłodzonej
żywności
Lasagne
Chili
Szarlotka
Sos pieprzowy
Gotowana fasola
Zupa
325 g
325 g
1 porcja
100 ml
100 ml
125 ml
1 min 40 s 2 min 30 s 3 min
1 min 40 s 2 min 30 s 3 min
8 s 14 s 16 s
35 s 40 s 50 s
35 s 40 s 50 s
26 s 40 s 50 s
Funkcja
Rodzaj
żywności
Masa
Poziom
mocy
Przybliżony czas
- 17 -
Polski
Dane techniczne
Zasilanie
Wymagania elektryczne
Moc wyjściowa
Częstotliwość
Wymiary zewnętrzne
(szer. x głęb. x wys.)
Wymiary komory
(szer. x głęb. x wys.)
Masa netto
NE-1880/NE-1840
50 Hz 230 V
15,0 A 3200 W
HIGH 1800 W*
MEDIUM 900 W
LOW 340 W
DEFROST 170 W
2450 MHz
650 x 526 x 471 mm
535 x 330 x 250 mm
54 kg
NE-2140
50 Hz 2N 400 V
9,5 A 3650 W
HIGH 2100 W*
MEDIUM 1050 W
LOW 340 W
DEFROST 170 W
2450 MHz
650 x 526 x 471 mm
535 x 330 x 250 mm
54 kg
NE-3240
50 Hz 2N 400 V
12,9 A 4960 W
HIGH 3200 W*
MEDIUM 1600 W
LOW 340 W
DEFROST 170 W
2450 MHz
650 x 526 x 471 mm
535 x 330 x 250 mm
65 kg
*Zgodnie z procedurą testową IEC.
Dane techniczne mogą ulec zmianie bez powiadomienia.
Informacje na temat miesiąca produkcji, kraju wytwarzania i numeru seryjnego znajdują się na tabliczce
znamionowej kuchenki mikrofalowej.
650 mm
471 mm
630 mm
10 mm
10 mm
55 mm
526 mm
501 mm
455 mm
25 mm 850 mm
480 mm
Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.
Cooking Systems Division
800 Tsutsui-cho, Yamatokoriyama City,
Nara 639-1188, Japonia
Strona www: http://www.panasonic.pl
A00033A52EU
F0701-2114
Wydrukowane w Japonii
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Panasonic NE3240 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi