Philips HD3037/70 Recipe Booklet

Typ
Recipe Booklet
Książka
z przepisami
Multicooker Philips
ugotuje, upiecze, usmaży, udusi,
podgrzeje... To takie proste. Satysfakcja gwarantowana!
Spis treści
Tabela programów i temperatur . . . . . . . . . . . 5
Kasza gryczana . . . . . . . . . . . . . . . 6
Grysotto . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ryż do sushi . . . . . . . . . . . . . . . 8
Nasi Lemak czyli ryż po malezyjsku . . . . . . . . . . 9
Omlet z papryką i szynką parmeńską . . . . . . . . . 10
Omlet „grzybek” z wiśniami . . . . . . . . . . . 11
Zupa pomidorowa . . . . . . . . . . . . . 12
Zupa ogórkowa. . . . . . . . . . . . . . 13
Kapuśniak . . . . . . . . . . . . . . . 14
Żurek na grzybowym wywarze . . . . . . . . . . 15
Zupa grzybowa z kluseczkami . . . . . . . . . . . 16
Zupa minestrone . . . . . . . . . . . . . 17
Meksykańska zupa chilli . . . . . . . . . . . . 18
Orientalna zupa z soczewicy . . . . . . . . . . . 19
Zupa krem z cukinii . . . . . . . . . . . . . 20
Krem z marchewki z grzankami . . . . . . . . . . 21
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami . . . . . . . 22
Wiosenna zupa z rzodkiewek i szpinaku . . . . . . . . 23
Zupa a’la Bolognese . . . . . . . . . . . . . 24
Makaron z sosem bolognese . . . . . . . . . . . 25
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami . . . . . . . . . 26
Makaron z pomidorami ioliwkami . . . . . . . . . . 27
Makaron w sosie pomidorowym zbakłażanem i serkiem kozim. . . . 28
Makaron ze szpinakiem i łososiem . . . . . . . . . . 29
Makaron ze szparagami . . . . . . . . . . . . 30
Makaron z brokułami i fetą . . . . . . . . . . . 31
Risotto z dynią . . . . . . . . . . . . . . 32
Risotto z warzywami . . . . . . . . . . . . 33
Kuskus z warzywami. . . . . . . . . . . . . 34
Pilaw zchorizo i pomidorami . . . . . . . . . . . 35
Ryż po grecku zapiekany z warzywami . . . . . . . . . 36
Kotlety schabowe . . . . . . . . . . . . . 37
Gołąbki . . . . . . . . . . . . . . . 38
Klopsiki w sosie koperkowym. . . . . . . . . . . 39
Chilli con carne. . . . . . . . . . . . . . 40
Gulasz z indyka z ziemniaczkami na parze . . . . . . . . 41
Potrawka z kurczaka i grzybów . . . . . . . . . . 42
Kieszonki faszerowane suszonymi pomidorami w sosie serowym . . . 43
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej . . . . . . . . 44
Skrzydełka miodowo-cytrynowe . . . . . . . . . . 45
Gulasz z ziemniakami i fasolką szparagową . . . . . . . . 46
Placek na parze z sosem myśliwskim . . . . . . . . . 47
Polędwiczki wieprzowe w sosie serowo-orzechowym . . . . . 48
Żeberka w sosie . . . . . . . . . . . . . 49
Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami . . . . . . 50
Karkówka po góralsku z kluskami na parze . . . . . . . . 51
Wołowina w winie . . . . . . . . . . . . . 52
Łosoś na parze . . . . . . . . . . . . . . 53
Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym . . . . . . . . 54
Łosoś na parze ze śmietanowym sosem pietruszkowym . . . . . 55
Dorsz duszony w porach. . . . . . . . . . . . 56
Cytrynowy dorsz na ryżu z marchewką i kukurydzą . . . . . . 57
Szczupak w pikantnym sosie . . . . . . . . . . . 58
Łosoś pieczony z ziemniakami . . . . . . . . . . 59
Krewetki smażone z czosnkiem na białym winie . . . . . . . 60
Proste tajskie curry z krewetkami . . . . . . . . . . 61
Sycylijski gulasz z bakłażanów (Caponata) . . . . . . . . 62
Leczo . . . . . . . . . . . . . . . . 63
Bigos . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Pilaw z kalafiora z ciecierzycą i migdałami . . . . . . . . 65
Bukiet warzyw na parze zsosemcytrynowym . . . . . . . 66
Placuszki maślane . . . . . . . . . . . . . 67
Ciasto czekoladowe z borówkami . . . . . . . . . . 68
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami . . . . . . . 69
Cynamonowe ciasto z jabłkami . . . . . . . . . . 70
Ciasto marchewkowe . . . . . . . . . . . . 71
Ciasto cytrynowe z makiem . . . . . . . . . . . 72
Piernik . . . . . . . . . . . . . . . 73
Blondies . . . . . . . . . . . . . . . 74
Zebra . . . . . . . . . . . . . . . . 75
Biszkopt z kremem piernikowym . . . . . . . . . . 76
Gruszki w winie . . . . . . . . . . . . . 77
Dżem truskawkowy . . . . . . . . . . . . . 78
Dżem brzoskwiniowy z Amaretto . . . . . . . . . . 79
Powidła z czekoladą . . . . . . . . . . . . . 80
Domowy jogurt . . . . . . . . . . . . . 81
Notatki . . . . . . . . . . . . . . . 82
Przed
pierwszym użyciem
1. Wyjmij wszystkie akcesoria z misy wewnętrznej urządzenia.
2. Usuń arkusz, który jest pomiędzy misą wewnętrzną i elementem grzejnym.
3. Przed pierwszym użyciem przetrzyj części urządzenia wilgotną szmatką.
4. Napełnij misę wewnętrzną wodą do połowy, a następnie zamknij pokrywę i włącz urządzenie do prądu.
5. Na panelu sterowania naciskaj MENU, aż wskaźnik pokaże funkcję BOIL.
6. Gotuj wodę przez 5 min, po czym naciśnij przycisk OFF/WARM.
7. Odłącz urządzenie od zasilania, poczekaj aż misa ostygnie, a następnie wylej wodę.
Uwaga:
Zanim zaczniesz korzystać z urządzenia, należy sprawdzić, czy wszystkie jego części są suche.
4
TABELA Z ZESTAWIENIEM PROGRAMÓW I TEMPERATUR
PROGRAM
REGULACJA
TEMPERATURY
TEMPERATURA
(W PRZYBLIŻENIU)
REGULACJA
CZASU
DOMYŚLNY
CZAS
SZCZEGÓŁY KOMENTARZ
RICE/PASTA
(RYŻ/MAKARON)
RISOTTO
(RISOTTO)
PILAF
(PILAW)
Nie 135°C Nie 40 min.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas programu zacznie być odliczany kiedy pozostanie
10minut do końca gotowania.
3. Program można wyłączyć w każdym momencie.
Używając tego
programu można
przygotować różne
rodzaje kasz, np.
jęczmienną, gryczaną
lubjaglaną.
JAM
(PROGRAM DO
PRZETWORÓW
DOMOWYCH)
Nie 85-90°C 1-4 godz. 2 godz.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godzinę lub co 10 minut.
2. Czas programu można regulować co 1 minutę, co 1 godzinę.
3. Czas pracy jest odliczany na wyświetlaczu.
4. Program można wyłączyć w każdym momencie.
BOIL
(GOTOWANIE)
Nie 90-100°C 5-30 min. 30 min.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas programu można regulować co 1 minutę, nie ma
możliwości regulacji co 1 godzinę.
3. Czas gotowania zaczyna być odliczany po zagotowaniu się
wody, czterokrotny sygnał dźwiękowy.
4. Program można wyłączyć w każdym momencie.
STEW
(DUSZENIE)
Nie 80-95°C
20 min. - 10
godz.
1 godz.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas programu można regulować co 1 min. lub co 1 godz.
3. Utrata wody podczas gotowania to mniej niż 30%.
4. Program można wyłączyć w każdym momencie.
Program idealny
do gotowania zup
iduszenia.
FRY
(SMAŻENIE)
Nie 145-150°C 5-59 min. 42 min.
1. Czas programu można regulować co 1 minutę.
2. Program można wyłączyć w każdym momencie.
Dla programu nie ma
funkcji opóźnionego
startu. Podczas smażenia
pokrywa urządzenia
musi być otwarta.
YOGHURT
(JOGURT)
Nie 40±3°C 6-12 godz. 8 godz.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas programu można regulować co 10 minut.
3. Program można wyłączyć w każdym momencie.
REHEAT
(PODGRZEWANIE)
Nie 85-95°C 8-25 min. 25 min.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas programu można regulować co 1 minutę,
nie ma możliwości regulacji co 1 godzinę.
3. Program można wyłączyć w każdym momencie.
BAKE
(PIECZENIE)
Tak
40-60-80-100-120-
150-160°C
20 min. - 2
godz.
45 min.
1. Nie ma funkcji opóźnionego startu.
2. Czas programu można regulować co 1 minutę, co 1 godzinę.
3. Program można wyłączyć w każdym momencie.
Dla programu nie ma
funkcji opóźnionego
startu. Dodatkowa
funkcja - grill.
STEAM
(GOTOWANIE
NAPARZE)
Nie 90-100°C
5 min. - 2
godz.
30 min.
1. Funkcja opóźnionego startu do 24 godzin (10 min. - 24 godz.),
regulacja co 1 godz. lub co 10 minut.
2. Czas można regulować co 1 min., nie ma możliwości regulacji
co 1 godz.
3. Poziom wody powinien sięgać oznaczenia ,,4” wewnątrz misy.
4. Czas gotowania zaczyna być odliczany po zagotowaniu się
wody, czterokrotny sygnał dźwiękowy.
Programu można
używać do warzyw, mięs
oraz ryb.
KEEP WARM
(FUNKCJA
TRZYMANIA CIEPŁA)
Nie 73±4°C Nie Brak
Włącza się automatycznie po zakończeniu programu
(zwyłączeniem programu Yoghurt).
5
Kasza
gryczana
20 min
RICE
3
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Odmierzyć 2 miarki kaszy, dokładnie wypłukać i umieścić w misie.
2. Dolać wody i dosypać soli.
3. Zamknąć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START.
4. Po zakończeniu gotowania dodać łyżkę masła i wymieszać.
5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
250 g kaszy gryczanej (2 miarki)
0,5 litra wody
łyżka masła
1łyżeczka soli
6
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do misy urządzenia wlać oliwę.
2. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 8minut.
Nacisnąć przycisk START.
3. Do misy włożyć cebulę i czosnek. Mieszać od czasu do czasu.
4. W połowie czasu programu dodać kaszę gryczaną i smażyć, mieszając co jakiś czas.
5. Do misy wlać bulion i wymiesz. Zamknąć pokrywę.
6. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program RISOTTO i nacisnąć przycisk START.
7. 10 minut przed końcem programu do misy dodać masło oraz pokrojone w 2cm kawałki szparagi,
wymieszać i ponownie zamknąć pokrywę.
8. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
9. Gotowe grysotto doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane tartym parmezanem.
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
150 g kaszy gryczanej
2 łyżki masła
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek zielonych szparagów
sól i pieprz
Grysotto
48 min
FRY
RISOTTO
45 min
Polecane przez
7
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Dokładnie wypłukać ryż pod bieżącą wodą.
2. Wyukany ryż wsypać do misy urządzenia.
3. Dolać wody do poziomu odpowiadającego 2 miarkom ryżu. Podziałka znajduje się wewnątrz misy.
4. Zamkć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START
5. Przygotować marynatę: do szklanki wlać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodać cukier i sól.
6. Ryż na sushi gotuje się 40 minut. 10 minut przed końcem programu, na wyświetlaczu pokaże się
odliczany czas.
7. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła
KEEP WARM.
8. Dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Pozostawić ryż w funkcji KEEP WARM jeszcze przez
20 minut.
9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
2 miarki ryżu
2 miarki wody
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Ryż
do sushi
40 min
RICE
4
8
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ryż umieścić w misie.
2. Mleczko kokosowe zmieszać z wodą. Wlać do ryżu. Jeśli trzeba należy dolać wody do poziomu
odpowiadającego 2 miarkom ryżu. Podziałka znajduje się wewnątrz misy.
3. Do ryżu dodać wszystkie przyprawy, zamieszać. Zamkć urządzenie i ustawić program RICE.
Nacisnąć START
4. Po ok. 15 minutach należy sprawdzić ryż. Jli jest już prawie miękki naly wączyć urządzenie
i trzymać w nim ryż przez kolejne 10 minut.
Nasi Lemak
czyli ryż po malezyjsku
SKŁADNIKI
2 miarki ryżu
1 miarka mleczka kokosowego
1 miarka wody
ok. 2 cm imbiru
2 listki limonki lub 1 trawka cytrynowa
1 mały kawałek cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarna kardamonu
2 goździki
1 łyżeczka soli
30 min
RICE
410 min
Polecane przez
Rekomendowane przez
9
Omlet
z papryką i szynką parmeńską
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić
czas na 5 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do misy urządzenia wlać oliwę, usmażyć na niej pokrojoną szynkę i paprykę. Zalać roztrzepanymi
jajkami, posypać natką pietruszki. Zamknąć pokrywę.
3. Nacisć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić
czas na 9 minut. Nacisnąć przycisk START.
4. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
5. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
4 jajka
3 plastry szynki dojrzewającej
0,5 czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
5 min 14 min
FRY,
BOIL
2
Polecane przez
10
z papryką i szynką parmeńską
Omlet „grzybek”
z wiśniami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wiśnie wymieszać z dwiema łyżkami cukru i odstawić.
2. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na puszystą masę.
3. Dodać mąkę i dokładnie pączyć.
4. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie ale dokładnie zżółtkami,
takbymasa była wciąż puszysta.
5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME wybr
czas 5 minut, nacisnąć START.
6. Do misy urządzenia włyć posłodzone wiśnie, smaż, często mieszając. Równomiernie rozłoż
nadnie naczynia.
7. Nacisnąć MENU i wybrać program BOIL. Ustawić czas na 10 minut.
8. Wiśnie zalać masą jajeczną, zamknąć pokrywę i nacisnąć START.
9. Gotowy omlet wyłożyć wiśniami do góry, posypany cukrem pudrem.
10. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
4 jajka, osobno żółtka i białka
szczypta soli
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru pudru
300-400 g wiśni, bez pestek
(jeśli używamy mrożonych, ważne
bydokładnie wyciekł nadmiar soku
porozmrożeniu)
15 min
FRY
BOIL
215 min
Polecane przez
11
Zupa
pomidorowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Naspnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas
na 10 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do misy wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
3. Nacisć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić
czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START.
4. Do podsmażonych warzyw dodać około 1 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie,
zamknąć pokrywę.
5. Po 10 minutach wlać do wywaru przecier pomidorowy, dodać ryż i bazylię, przyprawić obficie solą
i pieprzem, zamkć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca 30-minutowego programu.
Po tym czasie otworzyć pokrywę i dodać cukier. Wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną
i taką mieszanką doprawiamy zupę.
6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
3 łyżki oliwy
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
świeża bazylia
700 ml płynnego przecieru
pomidorowego
1 litr wody
120 ml ryżu
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
5 min 40 min
FRY,
BOIL
4
Polecane przez
zmyslowesmaki.pl
12
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wlać 2 l wody do misy i umieścić żeberka.
2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Naspnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić
czas na 25 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
3. Po tym czasie umieścić w misie wszystkie warzywa oraz dodać sól, vegetę i nastawić program STEW
na20minut.
4. Przed końcem dodać poszatkowane ogórki kiszone i nastawić jeszcze na 7 minut.
5. Na koniec dodać 1 łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
2 l wody
30 dkg żeberek
2 pokrojone marchewki
1 pokrojona pietruszka
0,5 pokrojonego selera
3 pokrojone ziemniaki
0,5 pora
1 cebula cała
4 kiszone ogórki starte na paski
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżka śmietany
Zupa
ogórkowa
10 min 30 min
BOIL,
STEW
4
13
Kapuśniak
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić żeberka w misie, dodać oliwę.
2. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY, naspnie nacisnąć COOKING TIME na 8 minut
i nacisnąć START.
3. Po tym czasie umieścić w misie wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, dodać sól, vegetę,
dolać wodę.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW. Następnie nacisnąć COOKING TIME
i ustawić czas na 30 minut. Zamkć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
5. Na koniec dodać kapustę kiszoną i nastawić program STEW na 10 minut.
6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
2 l wody
30 dkg żeberek
2 pokrojone marchewki
1 pokrojona pietruszka
0,5 pokrojonego selera
3 pokrojone ziemniaki
0,5 pora
1 cebula cała
0,3 kg kapusty kiszonej
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
10 min 40 min
FRY,
STEW
4
14
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Za pomocą przycisku MENU wybrać program FRY. Naspnie nacisnąć COOKING TIME
iustawić czas na 10 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. W misie umieścić pokrojony w kostkę boczek i podsmażać mieszając.
3. 5 minut przed końcem dodać cebulę i podsmażać razem z boczkiem
4. Do misy wlać wodę, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie.
5. Wycisnąć mięso z kiełbasy i uformować dłońmi pulpety. Umieścić pulpety na tacce do
gotowania na parze. Tackę z pulpetami umieścić w urządzeniu.
6. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEAM. Nacisnąć przycisk COOKING TIME
i wybrać czas 20 minut. Zamkć pokrywę i nacisnąć START.
7. Po tym czasie zdjąć tackę. Do wywaru dodać zakwas.
8. Nacisnąć MENU i wybrać program BOIL. Nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10minut.
Zamknąć pokrywę i nacisnąć START.
9. Gdy urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek, doprawić żurek solą, pieprzem oraz majerankiem. Odczekać 5 minut
i odłączyć urządzenie od prądu.
10. Gotową zupę podawać z pulpetami, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką żytniego
chleba za zakwasie.
SKŁADNIKI
2 litry wody
50 g suszonych podgrzybków
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
100 g wędzonego boczku
300 g białej kiełbasy surowej
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz i majeranek do smaku
Żurek
na grzybowym wywarze
45 min
FRY
STEAM
BOIL
620 min
Polecane przez
15
SKŁADNIKI
80 g suszonych prawdziwków
700 g włoszczyzny
listek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
sok z cytryny
pieprz i sól
Kluseczki:
250 g mąki pszennej razowej
100 ml wody
150 ml mleka
3 jajka
2 szczypty soli
40 min
BOIL
620 min
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.
Wszystkie sadniki na kluseczki wymieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno przypominać
gęste ciasto na naleśniki. Jli jest zbyt gęste dodać wody lub jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki.
2. Wlać 1,5 l wody do misy urządzenia i dodać 1 łyżeczkę soli.
3. Nacisć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić
czas na10minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
4. Gdy woda się zagotuje włożyć do urządzenia tackę do gotowania na parze. Wylać na nią ciasto
i rozetrzeć drewnianą łyżką. Kluseczki gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.
5. Kluseczki odcedzić na tacce do gotowania na parze. Przełożyć na osobny talerz i pozostawić
doostygnięcia.
6. Wlać 2,5 l wody do misy urządzenia i dodać do niej wyukane grzyby, obraną i pokrojoną
włoszczyznę orazprzyprawy.
7. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić
czas na 30minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
8. Zupę przecedzić, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Klarowny bulion grzybowy
podawać z kluseczkami oraz grzybami pokrojonymi w paski.
9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
Zupa grzybowa
z kluseczkami
Polecane przez
16
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić
czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać kolejno pokrojoną
paprykę, fasolkę oraz cukinię i smaż.
3. Pod koniec wymiesz, dodać przyprawy. Wlać 700 ml wody, zamknąć urządzenie.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić
czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.
5. 5 minut przed końcem dodać pomidory.
6. Gotową zupę przyprawić do smaku, skropić oliwą.
7. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
8. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy
1 papryka
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
garść fasolki szparagowej
1 liść laurowy
¼ łyżeczki kminku
700 ml wody
sól, pieprz
Polecane przez
Zupa
minestrone
5 min 35 min
FRY,
BOIL
4
17
Meksykańska
zupa chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do misy urządzenia wlać 5 łyżek oliwy, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie
nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 15 minut, odczekać minutę aż oliwa się nagrzeje i wrzuc
cebulę pokrojoną w kosteczkę, ziarna kminu rzymskiego i pokrojoną zieloną paprykę, smażyć około
4minut, aż warzywa lekko zmiękną mieszając od czasu do czasu.
2. Naspnie do podsmażonej cebuli i papryki dodać zmielone mięso, smażyć mieszając od czasu
doczasu około 10 minut, aż będzie brązowe, doprawić solą i pieprzem.
3. Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW,
naspnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 35 minut, do misy urządzenia wlać bulion lub
wodę, dodać odsączoną fasolę, czosnek, chilli, pomidory z puszki, bulion, wino, liście laurowe,
ponownie doprawić pieprzem. Całość wymiesz, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie
dozakończenia programu.
4. Na koniec spróbować zupę i jeśli jest kwaśna dodać cukier. Podawać ze startym serem cheddar
i kwną śmietaną (opcjonalnie).
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
400 g wołowiny, zmielonej
2 szklanki bulionu wołowego lub wody
2
3 szklanki czerwonego wina
2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
6 łyżek oliwy
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 puszka (240 g) czerwonej fasoli,
opłukanej
2 puszki (800 g) pomidorów krojonych
po 1 łyżeczce chilli i kminu rzymskiego
2 liście laurowe
pieprz czarny, sól
2 łyżeczki cukru
Polecane przez
zmyslowesmaki.pl
50 min
FRY
STEW
6
18
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do misy urządzenia wlać oliwę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, naspnie nacisnąć
COOKING TIME, ustawić czas 8 minut i wrzucić cebulę. Podsmażać mieszając od czasu do czasu,
po4 minutach dodać imbir, marchewkę i przyprawy: curry, kolendrę, garam masala, chilli, kmin
rzymski i kontynuować smażenie do zakończenia programu.
2. Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisć przycisk MENU i ustawić program STEW,
naspnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 20 minut, do podsmażonych warzyw dod
bulion lub wodę i soczewicę, zamknąć pokrywę urządzenia.
3. Po 10 minutach dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz koncentrat i przeciśnięty przez
praskę czosnek, obficie doprawić czarnym pieprzem.
4. Zupę podawać z kleksem jogurtu greckiego, posypaną świeżą kolendrą lub pietruszką.
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
SKŁADNIKI
2
3 szklanki suchej, czerwonej soczewicy
3,5 szklanki bulionu lub wody
1 marchewka pokrojona w półplasterki
1 puszka (400 g) pomidorów,
2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżki oliwy
2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego
(2łyżki)
po 2 łyżeczki: curry, kminu rzymskiego,
mielonej kolendry, przyprawy garam
masala
0,5 łyżeczki chilli
sól, pieprz czarny
Orientalna
zupa z soczewicy
Polecane przez
zmyslowesmaki.pl
28 min
FRY
STEW
8
19
Zupa
krem z cukinii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie warzywa w misie urządzenia.
2. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY, naspnie nacisnąć COOKING TIME na 10 minut i nacisnąć
START. Nie zamykając pokrywy, mieszać co jakiś czas.
3. Dodać bulion oraz sól i pieprz do smaku.
4. Ustawić program STEW i COOKING TIME na 15 minut. Zamknąć pokrywę.
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciea
KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
7. Dla lepszej konsystencji zupy można ją zblendować i dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.
SKŁADNIKI
640 ml bulionu warzywnego
600 g cukinii pokrojonej w kostkę
1 średniej wielkości cebula pokrojona
wplastry
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka jogurtu naturalnego
lub śmietany
sól i pieprz
10 min 25 min
FRY,
STEW
4
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Philips HD3037/70 Recipe Booklet

Typ
Recipe Booklet

Powiązane dokumenty