Pl-11
Polski
a) Unikaj stosowania naczyń o płaskich
ściankach z wąską szyjką.
b) Nie przegrzewaj płynów.
c) Wymieszaj ciecz przed włożeniem
naczynia do kuchenki i ponownie po
upływie połowy czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu, pozostaw naczynie z
płynem w kuchence na krótki czas, a
następnie wymieszaj jeszcze raz, zanim
ostrożnie wyjmiesz naczynie.
7)
Papier/plastik
• Gotując żywność w plastikowych lub
papierowych pojemnikach, sprawdzaj
często kuchenkę, gdyż tego typu
pojemniki mogą zapalić się, o ile zostaną
nadmiernie rozgrzane.
• Nie używaj wyrobów papierniczych
z wtórnego przerobu (np. ręczników
kuchennych), chyba że na takim wyrobie
jest naklejka informująca, że produkt
można bezpiecznie używać w kuchence
mikrofalowej. Wyroby papiernicze z
wtórnego przerobu mogą zawierać
zanieczyszczenia, które mogą być
przyczyną zaiskrzenia lub ognia podczas
korzystania z kuchenki.
• Przed włożeniem do kuchenki torebek do
prażenia, usuń z nich wykonane z drutu
zapinki.
8)
Naczynia/folie
• Stosować tylko przybory kuchenne
nadające się do użytku w kuchence
mikrofalowej.
• Nie ogrzewaj w kuchence żadnych
zamkniętych puszek, ani butelek,
ponieważ mogłyby eksplodować.
• Metalowe pojemniki oraz naczynia z
metalowymi ozdobami nie powinny być
używane podczas gotowania w trybie
MIKROFAL. Mogłoby to spowodować
iskrzenie.
• Jeśli użyjesz folii aluminiowej, szpilek
do mięsa lub innych metalowych
elementów, odległość między nimi,
a ściankami i drzwiczkami kuchenki
powinna wynosić przynajmniej 2 cm, aby
nie doszło do iskrzenia.
9)
Butelki do karmienia/słoiczki z
żywnością dla niemowląt
• Nakrętka lub smoczek muszą być zdjęte
z butelek do karmienia lub słoiczków
z żywnością dla niemowląt przed
włożeniem ich do kuchenki.
• Zawartość butelek i słoiczków z
żywnością dla niemowląt po ogrzaniu
musi być wymieszana lub wstrząśnięta.
• Przed podaniem żywności należy
sprawdzić jej temperaturę, aby uniknąć
poparzenia.
1)
Czasy gotowania
Informacje ważne
• Czasy gotowania podane w książce
kucharskiej są wartościami przybliżonymi.
Czas gotowania zależy od rodzaju
żywności, temperatury i ilości żywności oraz
rodzaju naczynia.
• Rozpocznij od minimalnego czasu
gotowania, aby uniknąć rozgotowania
potrawy. Jeśli potrawa będzie
niedogotowana, zawsze możesz ją
dogotować, ponownie ustawiając parametry.
UWAGA: Jeżeli przekroczysz
zalecany czas gotowania, żywność
zostanie zniszczona (spieczona), a w
ekstremalnym przypadku może się
zapalić i spowodować uszkodzenie
wnętrza kuchenki.
2)
Małe ilości żywności
• Małe porcje żywności lub potraw
zawierające mało wody mogą się przypalić,
wyschnąć lub nawet zapalić się, jeśli będą
gotowane zbyt długo. Jeśli żywność w
kuchence zapali się, pozostaw drzwiczki
kuchenki zamknięte, wyłącz kuchenkę i
wyjmij wtyczkę z gniazdka sieciowego.
3)
Jajka
• Nie gotuj jajek w skorupkach w trybie
MIKROFAL. Nawet jeżeli podgrzewanie
przy pomocy mikrofal jest zakończone,
wytwarzane ciśnienie może powodować, że
jajka eksplodują.
4)
Przebijanie skórki
• Produkty z pozbawioną porów skórką, takie
jak ziemniaki, żółtka jajek i kiełbaski muszą
być przekłute przed gotowaniem w trybie
MIKROFAL, aby nie uległy rozerwaniu.
5)
Termometr do mięsa
• Używaj termometru do mięsa, aby
sprawdzić stopień ugotowania pieczeni lub
drobiu dopiero po wyjęciu mięsa z kuchenki.
Nie używaj do mięsa zwykłego termometru,
w trybie MIKROFAL lub KOMBINACYJNYM,
gdyż mogłoby to spowodować iskrzenie.
6)
Płyny
Podczas podgrzewania płynów, np. zup,
sosów i napojów, w kuchence mikrofalowej
może dojść do przegrzania cieczy, to znaczy
do przekroczenia temperatury wrzenia bez
powstawania pęcherzyków pary. Może
to doprowadzić do nagłego wyrzucenia
gorącej cieczy. Aby uniknąć tego
niebezpieczeństwa, należy przedsięwziąć
następujące środki ostrożności: