PL-4
Polski
Informacje ważne
1) Czasy gotowania
•
Czasy gotowania podane w książce
kucharskiej są wartościami przybliżonymi.
Czas gotowania zależy od rodzaju żywności,
temperatury i ilości żywności oraz rodzaju
naczynia.
•
Rozpocznij od minimalnego czasu gotowania,
aby uniknąć rozgotowania potrawy. Jeśli
potrawa będzie niedogotowana, zawsze
możesz dogotować ją, ponownie ustawiając
parametry.
UWAGA: Jeżeli przekroczysz zalecany czas
gotowania, żywność zostanie zniszczona
(spieczona), a w ekstremalnym przypadku
może się zapalić i spowodować uszkodze-
nie wnętrza kuchenki.
2) Małe ilości żywności
• Małe porcje żywności lub
potraw zawierające mało wody
mogą się przypalić, wyschnąć
lub nawet zapalić się, jeśli
będą gotowane zbyt długo.
Jeśli żywność w kuchence
zapali się, pozostaw drzwiczki kuchenki
zamknięte, wyłącz kuchenkę i wyjmij wtyczkę
z gniazdka zasilającego.
3) Jajka
• Nie gotuj jajek w skorupkach
w trybie MIKROFAL. jeżeli
podgrzewanie przy pomocy
mikrofal jest zakończone, wytwarzane ciś nie-
nie może powodować, że jajka eksplodują.
4) Przebijanie skórki
• Produkty z pozbawioną porów
skórką, takie jak ziemniaki,
żółtka jajek i kiełbaski
muszą być przekłute
przed gotowaniem w trybie
MIKROFAL, aby nie uległy roz-
erwaniu.
5) Termometr do mięsa
• Używaj termometru do mięsa, aby sprawdzić
stopień ugotowania pieczeni lub drobiu
dopiero po wyjęciu mięsa z kuchenki. Nie
używaj zwykłego termometru do mięsa, w try-
bie MIKROFAL lub KOMBINACYJNYM, gdyż
mogłoby to spowodować iskrzenie.
6) Płyny
• podczas podgrzewania płynów w kuchance
mikrofalowej, np. zup, sosów i napojów, może
dojść do przegrzania cieczy, to znaczy do
przekroczenia temperatury wrzenia bez pow-
stawania pęcherzyków pary.
Może to doprowadzić do nagłego wyrzucenia
gorącej cieczy. Aby uniknąć tego niebez-
pieczeństwa, należy przedsięwziąć następu-
jące środki ostrożności:
a) Unikaj stosowania naczyń o
płaskich ściankach z wąską
szyjką.
b) Nie przegrzewaj płynów.
c) Wymieszaj ciecz przed włożeniem naczy-
nia do kuchenki i ponownie po upływie
połowy czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu, pozostaw naczynie z
płynem w kuchence na krótki czas, a
następnie wymieszaj jeszcze raz, zanim
ostrożnie wyjmiesz naczynie.
7) Papier/plastik
• Gotując żywność w plastikowych
lub papierowych pojemnikach,
sprawdzaj często kuchenkę,
gdyż tego typu pojemniki mogą
zapalić się, jeżeli zostaną
nadmiernie rozgrzane.
• Nie używaj wyrobów papier-
niczych z wtórnego przerobu (np. ręczników
kuchennych), chyba że na takim wyrobie jest
naklejka informująca, że produkt można bez-
piecznie używać w kuchence mikrofalowej.
Wyroby papiernicze z wtórnego przerobu
mogą zawierać zanieczyszczenia, które
mogą być przyczyną zaiskrzenia lub ognia
podczas korzystania z kuchenki.
• Przed włożeniem do kuchenki torebek do
prażenia, usuń z nich wykonane z drutu
zapinki.
8) Naczynia/folie
• Nie ogrzewaj w kuchence żadnych zamknię-
tych puszek, ani butelek, ponieważ mogłyby
eksplodować.
• Metalowe pojemniki oraz naczynia z met-
alowymi ozdobami nie powinny być używane
podczas gotowania w trybie MIKROFAL.
Mogłoby to spowodować iskrzenie.
• Jeśli użyjesz folii aluminiowej, szpilek do
mięsa lub innych metalowych elementów,
odległość między nimi, a ściankami i
drzwiczkami kuchenki powinna wynosić przy-
najmniej 2 cm, aby nie doszło do iskrzenia.
9)
Butelki do karmienia/słoiczki z żywnością
dla niemowląt
• Nakrętka lub smoczek muszą być zdjęte z
butelek do karmienia lub słoiczków z żywnoś-
cią dla niemowląt przed włożeniem ich do
kuchenki.
• Zawartość butelek i słoiczków z żywnością
dla niemowląt po ogrzaniu musi być
wymieszana lub wstrząśnięta.
• Przed podaniem żywności należy sprawdzić
jej temperaturę, aby uniknąć poparzenia.