AKP 311
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56306
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika*
*Ważne:
W serwisie technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw zawierający szklany
panel na drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
montażowe. Zestaw pozwala na obniżenie
temperatury zewnętrznej części drzwiczek
piekarnika i jest zalecany w obecności dzieci.
Kod nr
4819 310 39186
.
Uwaga:
Aluminiowe piekarniki są wyposażone
nienagrzewające się dotykowe drzwiczki.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Pokrętło termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
4. Pokrętła płyty kuchennej
5. Żółta lampka sterowania płyty kuchennej
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka aluminowa
do pieczenia:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
• Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Obrócić pokrętło na pozycję
“0”
.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w cztery regulowane pokrętła
(oznaczone od 0 do 6) do regulacji pól grzewczych.
Aby uruchomić pola grzewcze:
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone
wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Ważne:
• Jeśli pola grzewcze są używane po raz pierwszy, ustawić pokrętła w położenie 6 i pozostawić je
włączone na około 3 minuty, aby usunąć zapachy, umieszczając na każdym polu odpowiedniej
wielkości garnek wypełniony do połowy wodą.
• Nigdy nie należy załączać pól grzewczych, gdy nie ma na nich garnków.
• Używać garnków i rondli z grubym i płaskim spodem przeznaczonych do elektrycznych pól
grzewczych.
• Garnki i rondle muszą mieć taką samą średnicę jak pole grzewcze lub nieco większą.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.