Whirlpool AKP 311 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 311
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56306
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
wietlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika*
*Ważne:
W serwisie technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw zawierający szklany
panel na drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
montażowe. Zestaw pozwala na obniżenie
temperatury zewnętrznej części drzwiczek
piekarnika i jest zalecany w obecności dzieci.
Kod nr
4819 310 39186
.
Uwaga:
Aluminiowe piekarniki są wyposażone
nienagrzewające się dotykowe drzwiczki.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Pokrętło termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
4. Pokrętła płyty kuchennej
5. Żółta lampka sterowania płyty kuchennej
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka aluminowa
do pieczenia:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętło na pozycję
“0”
.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w cztery regulowane pokrętła
(oznaczone od 0 do 6) do regulacji pól grzewczych.
Aby uruchomić pola grzewcze:
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone
wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Ważne:
Jeśli pola grzewcze są używane po raz pierwszy, ustawić pokrętła w położenie 6 i pozostawić je
włączone na około 3 minuty, aby usunąć zapachy, umieszczając na każdym polu odpowiedniej
wielkości garnek wypełniony do połowy wodą.
Nigdy nie należy załączać pól grzewczych, gdy nie ma na nich garnków.
Używać garnków i rondli z grubym i płaskim spodem przeznaczonych do elektrycznych pól
grzewczych.
Garnki i rondle muszą mieć taką samą średnicę jak pole grzewcze lub nieco większą.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TABELE PIECZENIA TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są
jedynie informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka,
pomidory,
pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z
nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty,
obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta,
ciasta z
nadzieniem
owocowym, np.
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w
cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
ARTYKY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby
(w kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
całości
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np.
dorada, pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 311 IX Program Chart

Typ
Program Chart