Symbol ten nie jest związany z żadną funkcją płyty; wyjęty jest element grzewczy.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem
płyty. Są one oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami,
które wskazują funkcje.
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Tabela Funkcji Płyty Kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
UTRZYMANIE CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia.
Aby uruchomić, należy obrócić pokrętło na
.
STREFA PODWÓJNA
Jest dostępna na przedniej lewej i tylnej lewej płycie. Powiększa obszar podgrzewania
płyty, co pozwala na użycie garnków dużych, owalnych lub prostokątnych. Aby uruchomić:
obrócić pokrętło na
i poczekać, dopóki kontrolka ciepła resztkowego, odpowiadająca
wybranej strefie się nie zapali. Wybrać żądany poziom mocy, obracając pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Kontrolka ciepła resztkowego pali się,
wskazując, że płyta kuchenna jest włączona. Wyłączyć, przekręcając pokrętło na pozycję
“0”
.
ICP (Faza początkowa
gotowania)
Funkcja włącza podgrzewanie płyty w czasie początkowej fazy gotowania na określony
czas. Aby uruchomić, należy obrócić pokrętło na
.
Poczekać, dopóki kontrolka ciepła
resztkowego nie zacznie migać, a następnie obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara na żądany poziom mocy. Np.: jeśli poziom wynosi
“1”
, strefa
grzewcza będzie działała z maksymalną mocą
przez 1 minutę
, a następnie będzie
pracowała na poziomie mocy
“1”
, do zakończenia pieczenia pod warunkiem, że
ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Jeśli poziom wynosi
“6”
, strefa grzewcza
będzie działała z maksymalną mocą
przez 6 minut,
a następnie będzie pracowała na
poziomie mocy
“6”
do zakończenia pieczenia pod warunkiem, że ustawienia pokrętła nie
zostaną zmienione. Ten rodzaj pracy dotyczy wszystkich poziomów,
za wyjątkiem
poziomu “10”
.
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona przez
określony czas. Po upływie tego czasu, płyta grzewcza automatycznie powraca na
poziom mocy maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla gotowania w toku.
Uwaga: Przed włączeniem tej funkcji, należy sprawdzić, czy na wybranej strefie
grzewczej położono garnek, aby uniknąć uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości
osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych płyt
grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy położyć garnek na wybranej strefie
grzewczej i obrócić pokrętło na pozycję . Wyłączyć, zmieniając pozycję pokrętła.
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania butelek dla
niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu, rozpuszczania
czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego. Aby
uruchomić funkcję, sprawdzić, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest włączona.
Ustawić pokrętło na pozycji . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję pokrętła.
TABELE PIECZENIA TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś (2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki,
pomidory,
ziemniaki
pieczone
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki,
pierniki
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie
bułki
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta,
ciasta z
nadzieniem
owocowym np.
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagna,
zapiekanka
ziemniaczana,
cannelloni,
timballi di pasta
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby
(w kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
całości
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np.
dorada, pstrąg
- 3 190-200 40 - 50