IKEA SBI 100 W Program Chart

Typ
Program Chart
SBI 100
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 510 56004
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Pokrętło termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
Grill
:
Tacka do
pieczenia:
Tacka do
ociekania:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętło na pozycję
“0”
.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Funkcja idealnie nadaje się:
- do kończenia pieczenia ciast owocowych oraz ciast serowych.
- do zagęszczania sosów.
Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
TABELE PIECZENIA
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik, kaczka X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk, łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki, kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. ananasem, brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
Lasagne, zapiekanka z ziemniaków,
cannelloni, zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
Suflet
X 2
200 40 - 50
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie Półka od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA SBI 100 W Program Chart

Typ
Program Chart