TABELE PIECZENIA TABELA GRILLOWANIA
•Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane
są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
Dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r t a
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty,
obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta
z nadzieniem
owocowym, np.
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w
cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
pizzy
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Paszteciki
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w
kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada,
pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
Symbol ten nie jest związany z żadną funkcją płyty; wyjęty jest element grzewczy.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem płyty. Są one
oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami, które wskazują funkcje.
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Tabela Funkcji Płyty Kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
UTRZYMANIE
CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia. Aby
uruchomić, należy obrócić pokrętło na .
STREFA
PODWÓJNA
Jest dostępna na przedniej lewej i tylnej lewej płycie. Powiększa obszar
podgrzewania płyty, co pozwala na użycie garnków dużych, owalnych lub
prostokątnych. Aby uruchomić: obrócić pokrętło na i poczekać, dopóki kontrolka
ciepła resztkowego, odpowiadająca wybranej strefie się nie zapali. Wybrać żądany
poziom mocy, obracając pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Kontrolka ciepła resztkowego pali się, wskazując, że płyta kuchenna jest
włączona. Wyłączyć, przekręcając pokrętło na pozycję "0".
ICP (Faza
początkowa
gotowania)
Funkcja włącza podgrzewanie płyty w czasie początkowej fazy gotowania na
określony czas. Aby uruchomić, należy obrócić pokrętło na . Poczekać, dopóki
kontrolka ciepła resztkowego nie zacznie migać, a następnie obrócić pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na żądany poziom mocy. Np.:
jeśli poziom wynosi "1", strefa grzewcza będzie działała z maksymalną mocą przez
1 minutę, a następnie będzie pracowała na poziomie mocy "1", do zakończenia
pieczenia pod warunkiem, że ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Jeśli
poziom wynosi "6", strefa grzewcza będzie działała z maksymalną mocą przez 6
minut, a następnie będzie pracowała na poziomie mocy"6" do zakończenia
pieczenia pod warunkiem, że ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Ten
rodzaj pracy dotyczy wszystkich poziomów, za wyjątkiem poziomu "10".
SZYBKIE
WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona przez
określony czas.
Po upływie tego czasu, płyta grzewcza automatycznie powraca na poziom mocy
maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla gotowania w toku. Uwaga:
Przed włączeniem tej funkcji, należy sprawdzić, czy na wybranej strefie grzewczej
położono garnek, aby uniknąć uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości osiągane
dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych płyt grzewczych.
Aby uruchomić funkcję, należy położyć garnek na wybranej strefie grzewczej i
obrócić pokrętło na pozycję . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję pokrętła.
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania
butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu,
rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego.
Aby uruchomić funkcję, sprawdzić, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest
włączona. Ustawić pokrętło na pozycji . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję
pokrętła.