5019 310 56309
AKP 241
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Drzwiczki piekarnika
*
*Ważne:
W Serwisie Technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw szklanego panelu na
drzwiczki piekarnika oraz komponenty do jego
montażu. Dzięki temu zestawowi można obniżyć
temperaturę zewnętrznej powierzchni drzwiczek
piekarnika. Zaleca się montaż zestawu, jeżeli w
mieszkaniu przebywają dzieci.
Kod nr.
4819 310 39186
.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Pokrętło termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
4. Programator z 6 przyciskami
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętła w pozycji
“0”
.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu się
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
• Nie ma konieczności podgrzewania piekarnika (chyba że do
pieczenia pizzy i focaccia).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
• Pozostawić produkt w opakowaniu, aby zapobiec wyschnięciu.
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
TERMOWENTYLATOR
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub
więcej półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego
przenikania zapachów
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
• Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych. Do
zagęszczania sosów.
• Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.