HTG OV 100
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56089
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło selekcji funkcji
2. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
3. Pokrętło termostatu piekarnika
4. Pokrętła włączenia płyty kuchennej.
5. Żółta lampka sterowania płyty kuchennej
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka aluminowa do pieczenia:
Grill:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
• Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Obrócić pokrętło na pozycję 0.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w cztery regulowane pokrętła
(oznaczone od 0 do 6) do regulacji pól grzewczych.
Aby uruchomić pola grzewcze:
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone
wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Ważne:
• Jeśli pola grzewcze są używane po raz pierwszy, ustawić pokrętła w położenie 6 i pozostawić je
włączone na około 3 minuty, aby usunąć zapachy, umieszczając na każdym polu odpowiedniej
wielkości garnek wypełniony do połowy wodą.
• Nigdy nie należy załączać pól grzewczych, gdy nie ma na nich garnków.
• Używać garnków i rondli z grubym i płaskim spodem przeznaczonych do elektrycznych pól
grzewczych.
• Garnki i rondle muszą mieć taką samą średnicę jak pole grzewcze lub nieco większą.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
• Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych.
Do zagęszczania sosów.
• Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.