IKEA HTG OV100 W Program Chart

Typ
Program Chart
HTG OV 100
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56089
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło selekcji funkcji
2. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
3. Pokrętło termostatu piekarnika
4. Pokrętła włączenia płyty kuchennej.
5. Żółta lampka sterowania płyty kuchennej
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka aluminowa do pieczenia:
Grill:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętło na pozycję 0.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w cztery regulowane pokrętła
(oznaczone od 0 do 6) do regulacji pól grzewczych.
Aby uruchomić pola grzewcze:
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone
wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Ważne:
Jeśli pola grzewcze są używane po raz pierwszy, ustawić pokrętła w położenie 6 i pozostawić je
włączone na około 3 minuty, aby usunąć zapachy, umieszczając na każdym polu odpowiedniej
wielkości garnek wypełniony do połowy wodą.
Nigdy nie należy załączać pól grzewczych, gdy nie ma na nich garnków.
Używać garnków i rondli z grubym i płaskim spodem przeznaczonych do elektrycznych pól
grzewczych.
Garnki i rondle muszą mieć taką samą średnicę jak pole grzewcze lub nieco większą.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych.
Do zagęszczania sosów.
Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TABELE PIECZENIA
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
Ta rt a
X 2
190 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki, kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
Lasagne, zapiekanka z ziemniaków,
cannelloni, zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
Suflet
X 2
200 40 - 50
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA HTG OV100 W Program Chart

Typ
Program Chart