IKEA OBI A00 S Program Chart

Typ
Program Chart
OBI A00 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56006
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Minutnik
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do ociekania:
Grill:
Tacka do pieczenia:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu wybranej
temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętło na pozycję 0.
Minutnik
Minutnik to mechaniczny zegar, który wskazuje czas w przedziale od 1 do 60 minut.
- Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądany czas pieczenia.
- Po zakończeniu nastawionego czasu pieczenia, włącza się sygnał dźwiękowy.
Zaleca się wykonać pokrętłem pełny obrót, a następnie ponownie ustawić na czas żądanego czasu pieczenia,
aby przywrócić sygnał dźwiękowy do pierwotnego ustawienia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych.
Do zagęszczania sosów.
Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia każdego rodzaju żywności.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) na rożnie oraz
do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3/5 min.
Piecząc mięso, włożyć tackę pod ruszt i dolać nieco wody, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
TABELE PIECZENIA
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min)
Mięsa
Jagnię, koźlę, baranina X 2 200 90-110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90-110
Kurczak, królik, kaczka X 2 200 70-80
Indyk (3-5 kg) X 2 210 160-180
Gęś (2 kg) X 2 210 100-130
Ryby (1 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 60-80
Ryby (<1kg. - w
kawałkach)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50-60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2 190 50-60
Słodycze, ciasta
Ciasta drożdżowe
X 2 180 40-50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2 190 60-90
Tar ta X 2 190 40-50
Strudel, naleśniki X 2 200 50-60
Biszkopty, obwarzanki,
kruche ciasto
X 2 180 20-30
Beza, ciasteczka X 2 180 35-45
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem owocowym, np.
ananasem, brzoskwinią
X 2 200 50-60
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2 200 40-50
Chleb X 2 210 30-40
Pizza X 2 225 15-20
Vol-au-vent X 2 210 20-30
Suflet X 2 200 40-50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
To sty X 3-4 200-225 10-15
Antrykot X 3-4 200-225 30-40
Kotlety X 3-4 200-225 30-40
Kiełbaski X 3 200-225 30-40
Kotlety pieczone na
żarze
X 3 200-225 30-40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30-40
Udka kurczaka X 3 200-225 40-50
Rożen X 3 200-225 40-50
Żeberka X 3 200-225 40-50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40-50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA OBI A00 S Program Chart

Typ
Program Chart