AKP
135 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56016
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Gniazdo rożna
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
Ważne:
W serwisie technicznym można zamówić
opcjonalny zestaw zawierający szklany panel na
drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
montażowe. Zestaw pozwala na obniżenie
temperatury zewnętrznej części piekarnika i jest
zalecany jako dodatkowe zabezpieczenie dzieci.
Kod N°: 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Minutnik
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do ociekania:
Grill:
Rożen:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
• Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu wybranej
temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Obrócić pokrętło na pozycję 0.
Minutnik
Minutnik to mechaniczny zegar, który wskazuje czas w przedziale od 1 do 60 minut.
- Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądany czas pieczenia.
- Po zakończeniu nastawionego czasu pieczenia, włącza się sygnał dźwiękowy.
Zaleca się wykonać pokrętłem pełny obrót, a następnie ponownie ustawić na czas żądanego czasu pieczenia,
aby przywrócić sygnał dźwiękowy do pierwotnego ustawienia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
• Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych.
• Do zagęszczania sosów.
Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do pieczenia każdego rodzaju żywności.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek), na rożnie oraz
do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3/5 min.
• Piecząc mięso, włożyć tackę pod ruszt i dolać nieco wody, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia na ruszcie.
Wraz z tą funkcją uaktywnia się rożen do mięsa i drobiu.
Do pieczenia na rożnie:
• Włożyć wsparcie na drugą półkę i wsunąć potrawę na szpikulec
rożna mocując specjalnymi widelcami.
• Włożyć rożen głęboko do gniazda w ściance tylnej po prawej
stronie i podeprzeć na wsporniku.
• Dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Wyjąć plastikową rączkę przed zamknięciem drzwiczek, pamiętając,
aby ponownie ją zainstalować przed wyjęciem potrawy po
zakończeniu pieczenia.