Whirlpool AKP 335/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 335/01 KARTA PRODUKTU
PL
5019 310 56521
RULH
LVETSKCZHUPL
GR
Uwaga:
temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki termostatu,
włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury pokojowej.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
ARTYKUŁY Funkcja
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryka/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
AKCESORIA
Ruszt - Aluminiowa blacha do ciast
1.
Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Pokrętło termostatu
1.3. Pokrętła sterujące płyty kuchennej
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
1.5. Żółta kontrolka płyty kuchennej
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy Grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Zimne drzwiczki piekarnika
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapala
się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję
“0”
.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji (od 0 do 6), które sterują
działaniem płyty.
Aby uruchomić płyty elektryczne:
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Zapala się żółta kontrolka działania płyty.
Ważne:
Podczas pierwszego użycia płyt obrócić pokrętła w pozycję 6 i zostawić włączone przez około 3 minuty w
celu wyeliminowania nieprzyjemnych woni, ustawiając, na każdej płycie, garnek o odpowiedniej średnicy,
napełniony do połowy wody.
Nie uruchamiać płyt bez garnków.
Zalecamy użycie naczyń o płaskiej i grubej podstawie, specjalnie do płyt elektrycznych.
Średnica podstawy garnka musi być taka sama lub trochę większa niż średnica płyty elektrycznej.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
  • Page 1 1

Whirlpool AKP 335/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart