6
BezpieczePstwo podczas uHytkowania pyty
Urzdzenie przeznaczone jest wy"cznie do gotowania potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego. P"yty nie wolno uywa* do innych celów.
P"yty nie wolno uywa* do ogrzewania pomieszczenia.
Urzdzenie naley eksploatowa* zgodnie z jego przeznaczeniem.
Zachowa* ostrono(* podczas pod"czania innych urzdze! elektrycznych
do gniazdka zasilajcego w pobliu p"yty. Przewody pod"czeniowe nie
mog dotyka* gorcych pól grzejnych p"yty.
Podczas przyrzdzania potraw z t"uszczem lub olejem (np. smaenie fry-
tek), nie wolno pozostawia* urzdzenia bez nadzoru, gdy rozgrzany
t"uszcz moe si. samoistnie zapali*.
Po zako!czeniu gotowania naley zawsze pami.ta* o wy"czeniu wszystkich
pól grzejnych.
Technika regulacji sensorami daje poczucie bezpiecze!stwa podczas obs"ugi
p"yty, jednake wymaga duej staranno(ci podczas regulacji pól grzejnych
oraz ustawiania mocy i czasu gotowania.
BezpieczePstwo podczas czyszczenia
Przed przystpieniem do czyszczenia p"yty naley j bezwzgl.dnie wy"-
czy* z sieci zasilajcej.
Ze wzgl.dów bezpiecze!stwa nie wolno my* p"yty urzdzeniami czyszcz-
cymi strumieniem gorcej pary i urzdzeniami wysokoci(nieniowymi.
P"yt. naley czy(ci* zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji ob-
s"ugi.
Zapobieganie uszkodzeniom pyty
P"yty nie wolno uywa* jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odsta-
wiania naczy! i innych przedmiotów).
Kraw.dzie bezramkowej p"yty ceramicznej s naraone na uderzenia, dla-
tego naley zachowa* szczególn ostrono(* podczas przemieszczania
naczy! po powierzchni p"yty.
Nie w"cza* pól grzejnych, jeeli nie stoj na nich naczynia (na polach
grzejnych nie stawia* pustych naczy!). Zarówno naczynia do gotowania,
jak i p"yta ceramiczna mog ulec uszkodzeniu.
Ceramiczna p"yta do gotowania znosi wahania temperatury i jest odporna
zarówno na wysok, jak i nisk temperatur. oraz wykazuje du odporno(*
na mechaniczne uszkodzenia. Jednake uderzenie ostrym przedmiotem
moe spowodowa* uszkodzenie powierzchni p" yty, co b.dzie mia"o ujemny
wp"yw na jej funkcjonowanie.
Naley uywa* naczy! z równym i g"adkim dnem, specjalnie przeznaczo-
nych do gotowania na p"ycie ceramicznej. Stosujc okre(lone naczynie, na-
ley przestrzega* zalece! jego producenta.
Nie uywa* garnków i patelni z chropowatym dnem, gdy mog one zary-
sowa* p"yt.. Nie gotowa* na p"ycie ceramicznej w garnkach eliwnych lub
z uszkodzonym dnem, poniewa podczas przesuwania ich na p"ycie mog
zarysowa* powierzchni. ceramiczn.