Electrolux EHS7691P Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Electrolux
______________________
Ceramiczna pyta
do zabudowy
EHS 7691 U
EHS 7691 X
______________________
Instrukcja
obsugi i instalacji
2
3
SPIS TRE(CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ1CE BEZPIECZE3STWA ................................5
UTYLIZACJA..........................................................................................7
NAJWA9NIEJSZE CECHY P:YTY CERAMICZNEJ..............................8
OPIS URZ1DZENIA ...............................................................................9
PRZED PIERWSZYM W:1CZENIEM P:YTY ......................................11
OBS:UGA P:YTY CERAMICZNEJ .....................................................11
ZEGAR STERUJ1CY „TIMER”............................................................19
PRAKTYCZNE RADY...........................................................................22
MYCIE I KONSERWACJA....................................................................26
USUWANIE USTEREK.........................................................................28
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................30
DANE TECHNICZNE ............................................................................31
MONTA9 W ZABUDOWIE....................................................................32
POD:1CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ...........................33
RYSUNKI MONTA9OWE .....................................................................35
4
Szanowni Klienci!
Przed przystDpieniem do podDczenia i eksploatacji urzDdzenia prosimy o
dokadne zapoznanie siE z instrukcjD obsugi, w której podano waHne in-
formacje dotyczDce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji
ceramicznej pyty do gotowania.
InstrukcjE obsugi naleHy zachowaL, aby korzystaL z niej podczas eks-
ploatacji urzDdzenia.
W przypadku sprzedaHy urzDdzenia naleHy pamiEtaL o przekazaniu in-
strukcji obsugi nowemu uHytkownikowi.
ObjaMnienie symboli wystEpujDcych w instrukcji obsugi:
Prosimy o zwrócenie uwagi na trójkt ostrzegawczy oraz wyraenia
„OstrzeHenie”, „Uwaga”. Wskazówki te maj szczególne znaczenie
dla bezpiecze!stwa uytkownika i prawid"owego funkcjonowania urz-
dzenia. Wskazówek tych naleHy bezwzglEdnie przestrzegaL!
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupe"niajcy i doty-
cz obs"ugi oraz praktycznego uytkowania urzdzenia.
Tym symbolem oznaczono informacje dotyczce ekonomicznego i przy-
jaznego dla (rodowiska naturalnego uytkowania urzdzenia.
Cyfry oznaczaj kolejno(* czynno(ci, jakie naley wykona* podczas obs"ugi
urzdzenia.
1. ……………..
2. ……………..
Instrukcja obs"ugi zawiera w rozdziale „Usterki” wskazówki dotyczce post.-
powania w przypadku wystpienia zak"óce! i usuwania ich przez uytkownika.
Jeeli nie b.d Pa! stwo w stanie usun* zak"ócenia samodzielnie zgodnie z
podanymi wskazówkami, wtedy usterk. naley zg"osi* w autoryzowanym za-
k"adzie serwisowym.
Jeste(my otwarci na yczenia i uwagi krytyczne Pa!stwa. Dymy do ulep-
szania naszych produktów i podnoszenia jako(ci (wiadczonych us"ug.
Personel autoryzowanych zak"adów serwisowych s"uy Pa!stwu pomoc w
usuwaniu usterek technicznych.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZ1CE BEZPIECZE3STWA
BezpieczePstwo
UrzDdzenie spenia wymogi techniczne w zakresie bezpieczePstwa okre-
Mlone w ustawie o bezpieczePstwie urzDdzeP elektrycznych.
Jako producent jeste(my zobowizani do przedstawienia Pa!stwu wskazówek
dotyczcych bezpiecznego uytkowania i obs"ugi urzdzenia.
BezpieczePstwo ogólne
Monta i pod"czenie urzdzenia moe wykona* wy"cznie technik z wy-
maganymi uprawnieniami.
Urzdzenie mog naprawia* wy"cznie technicy z autoryzowanych zak"a-
dów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
kwalifikacji stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika. W przypadku
wystpienia awarii urzdzenia, naley skontaktowa* si. z personelem auto-
ryzowanego zak"adu serwisowego.
W przypadku uszkodzenia urzDdzenia wskutek nieprawidowej in-
stalacji wykonanej przez osobE bez odpowiednich kwalifikacji,
gwarancja zostaje anulowana!
Urzdzenia przeznaczone do zabudowy mona uytkowa* wy"cznie po
zamontowaniu w odpowiedniej szafce z blatem roboczym, spe"niajcej
obowizujce wymogi w zakresie montau urzdze! elektrycznych w za-
budowie. W ten sposób zostanie zapewnione bezpiecze!stwo i ochrona
przed dotkni.ciem cz.(ci b.dcych pod napi.ciem.
Je(li na powierzchni p"yty ceramicznej wystpi p.kni.cia, szczeliny oraz
zarysowania, naley:
wy"czy* wszystkie pola grzejne,
od"czy* p"yt. od zasilania elektrycznego, wy"czajc bezpieczniki.
BezpieczePstwo dzieci
Podczas gotowania i smaenia pola grzejne mocno nagrzewaj si.. Nie
zezwala* dzieciom na przebywanie w pobliu w"czonego urzdzenia!
NiebezpieczePstwo poparzenia!
Urzdzenie mog obs"ugiwa* wy"cznie osoby doros"e. Nie zezwala* dzie-
ciom na zabaw. i obs"ug. p"yty.
Urzdzenie wyposaone jest w specjaln blokad. zabezpieczajc, która
po aktywowaniu blokuje uk"ad sterowania p"yty i uniemoliwia dzieciom re-
gulacj. urzdzenia.
6
BezpieczePstwo podczas uHytkowania pyty
Urzdzenie przeznaczone jest wy"cznie do gotowania potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego. P"yty nie wolno uywa* do innych celów.
P"yty nie wolno uywa* do ogrzewania pomieszczenia.
Urzdzenie naley eksploatowa* zgodnie z jego przeznaczeniem.
Zachowa* ostrono(* podczas pod"czania innych urzdze! elektrycznych
do gniazdka zasilajcego w pobliu p"yty. Przewody pod"czeniowe nie
mog dotyka* gorcych pól grzejnych p"yty.
Podczas przyrzdzania potraw z t"uszczem lub olejem (np. smaenie fry-
tek), nie wolno pozostawia* urzdzenia bez nadzoru, gdy rozgrzany
t"uszcz moe si. samoistnie zapali*.
Po zako!czeniu gotowania naley zawsze pami.ta* o wy"czeniu wszystkich
pól grzejnych.
Technika regulacji sensorami daje poczucie bezpiecze!stwa podczas obs"ugi
p"yty, jednake wymaga duej staranno(ci podczas regulacji pól grzejnych
oraz ustawiania mocy i czasu gotowania.
BezpieczePstwo podczas czyszczenia
Przed przystpieniem do czyszczenia p"yty naley j bezwzgl.dnie wy"-
czy* z sieci zasilajcej.
Ze wzgl.dów bezpiecze!stwa nie wolno my* p"yty urzdzeniami czyszcz-
cymi strumieniem gorcej pary i urzdzeniami wysokoci(nieniowymi.
P"yt. naley czy(ci* zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji ob-
s"ugi.
Zapobieganie uszkodzeniom pyty
P"yty nie wolno uywa* jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odsta-
wiania naczy! i innych przedmiotów).
Kraw.dzie bezramkowej p"yty ceramicznej s naraone na uderzenia, dla-
tego naley zachowa* szczególn ostrono(* podczas przemieszczania
naczy! po powierzchni p"yty.
Nie w"cza* pól grzejnych, jeeli nie stoj na nich naczynia (na polach
grzejnych nie stawia* pustych naczy!). Zarówno naczynia do gotowania,
jak i p"yta ceramiczna mog ulec uszkodzeniu.
Ceramiczna p"yta do gotowania znosi wahania temperatury i jest odporna
zarówno na wysok, jak i nisk temperatur. oraz wykazuje du odporno(*
na mechaniczne uszkodzenia. Jednake uderzenie ostrym przedmiotem
moe spowodowa* uszkodzenie powierzchni p" yty, co b.dzie mia"o ujemny
wp"yw na jej funkcjonowanie.
Naley uywa* naczy! z równym i g"adkim dnem, specjalnie przeznaczo-
nych do gotowania na p"ycie ceramicznej. Stosujc okre(lone naczynie, na-
ley przestrzega* zalece! jego producenta.
Nie uywa* garnków i patelni z chropowatym dnem, gdy mog one zary-
sowa* p"yt.. Nie gotowa* na p"ycie ceramicznej w garnkach eliwnych lub
z uszkodzonym dnem, poniewa podczas przesuwania ich na p"ycie mog
zarysowa* powierzchni. ceramiczn.
7
Nie ustawia* naczy! i patelni na ramie p"yty ceramicznej, poniewa moe
to spowodowa* zarysowania i uszkodzenie cz.(ci lakierowanej.
Nie dopu(ci* do kontaktu p"yty z p"ynami zawierajcymi kwasy (np. z oc-
tem, sokiem z cytryny lub (rodkiem do usuwania kamienia itp.), gdy mo-
na w ten sposób trwale zaplami* powierzchni. p"yty.
Jeeli na rozgrzane pola grzejne dostanie si. cukier lub potrawy z jego zawar-
to(ci i dojdzie do stopienia tych produktów, naley natychmiast usun* zabru-
dzenia za pomoc specjalnej skrobaczki. Jeeli p"yta ostygnie, wtedy zabru-
dze! nie b.dzie mona ju usun*, a na powierzchni p"yty pojawi si. trwa"e
plamy.
W pobliu p"yty nie wolno przechowywa* "atwopalnych materia"ów oraz
przedmiotów, które mog si. "atwo stopi* (np. plastik, folia aluminiowa, folia
kuchenna). Jeeli dostan si. one na rozgrzan powierzchni. p"yty, moe
doj(* do uszkodzenia zewn.trznej pow"oki. W takim przypadku naley na-
tychmiast usun* zabrudzenia specjaln skrobaczk.
Urzdzenie naley my* po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia daj
si. "atwo usun* i resztki zanieczyszcze! nie b.d si. przypala* podczas
kolejnego gotowania.
UTYLIZACJA
Utylizacja opakowania
Opakowanie urzdzenia naley usun* zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami o ochronie (rodowiska naturalnego.
Wszystkie materia"y uyte do produkcji poszczególnych elementów opako-
wania s ekologiczne i nadaj si. do recyklingu - przetworzenia i powtór-
nego uycia.
Elementy z tworzywa sztucznego oznaczone s nast.pujcymi symbolami:
>PE< cz.(ci z polietylenu (np. folia oraz woreczki)
>PS< cz.(ci piankowe z polistyrolu (elementy styropianowe) bez zawarto-
(ci FCKW.
Naley przestrzega* ogólnie obowizujcych przepisów oraz lokalnych
wymogów w zakresie utylizacji oraz sortowania odpadów.
Wskazówki dotyczDce utylizacji zuHytego urzDdzenia
OstrzeHenie!
Stare urzDdzenie przeznaczone do usuniEcia z gospodarstwa domowego
naleHy unieruchomiL w taki sposób, aby nie moHna go byo wDczyL. Wy-
jDL wtyczkE z gniazdka i odciDL przewód zasilajDcy.
Urzdzenia elektryczne wymagaj specjalistycznej utylizacji ze wzgl.dów
na ochron. (rodowiska. Dotyczy to równie nowej p"yty, któr kiedy( w
przysz"o(ci zechc Pa!stwo usun* z gospodarstwa domowego i zastpi*
nowym urzdzeniem.
8
Urzdzenia nie wolno usuwa* ze (mieciami z gospodarstwa domowego.
Informacji o miejscu zbiórki urzdze! przeznaczonych do utylizacji udziela-
j odpowiednie s"uby miejskie.
NAJWA9NIEJSZE CECHY P:YTY CERAMICZNEJ
Ceramiczna pyta do gotowania: jest to urzdzenie z ceramiczn po-
wierzchni, wyposaon w cztery szybkogrzejne pola do gotowania. Dzi.ki
szczególnie wydajnym grza"kom z promieniowaniem, czas nagrzewania po-
la jest znacznie skrócony.
Pola sensorów: p"yt. obs"uguje si., dotykajc pola sensorów „Touch-
Control”.
Czyszczenie: zalet ceramicznej p"yty sterowanej polami sensorowymi jest
"atwo(* jej mycia. Z g"adkiej powierzchni mona bez trudu usun* zanie-
czyszczenia.
Pole sensora Ein/Aus = WDczony/WyDczony: urzdzenie wyposaone
jest w oddzielny w"cznik g"ówny tj. pole sensora „Ein/Aus” = W"czo-
ny/Wy"czony, którym ca"kowicie w"cza i wy"cza si. zasilanie elektryczne
p"yty poprzez dotkni.cie tego sensora.
WskaUniki: cyfrowe wskaDniki informuj o ustawionym stopniu mocy grzej-
nej, aktywowaniu wybranych funkcji oraz o zgromadzonej energii cieplnej w
poszczególnych polach grzejnych.
WyDcznik bezpieczePstwa: powoduje automatyczne wy"czenie awaryj-
ne wszystkich pól grzejnych po up"ywie okre(lonego czasu, o ile przez
d"uszy czas nie nastpi"a zmiana ustawie!.
Blokada zabezpieczajDca przed dzieLmi: dzi.ki tej funkcji
mona za-
blokowa* p"yt. ceramiczn przed niezamierzonym w"czeniem.
StopieP do podtrzymywania w stanie ciepym
: s"uy do podtrzymy-
wania potrawy w stanie ciep"ym.
WskaUnik zgromadzonego ciepa
: wskaDnik jest pod(wietlony, je(li
dane pole grzejne jest jeszcze na tyle gorce, e jego dotkni.cie grozi po-
parzeniem.
Strefa do smaHenia (wielofunkcyjne pole): p"yta ceramiczna wyposao-
na jest w wielofunkcyjne pole do gotowania ze stref do smaenia. W za-
leno(ci od ustawienia, mona uywa* okrg" oraz owaln stref. (np. dla
naczy! do smaenia lub podtrzymywania w stanie ciep"ym naczy! oraz po-
traw).
Trzystrefowe pole grzejne: p"yta wyposaona jest w trzystrefowe pole do
gotowania. W ten sposób mona gotowa* w naczyniach o zrónicowanej
wielko(ci (np. ma"e garnuszki do mleka). Dzi.ki temu oszcz.dza si. ener-
gi. elektryczn.
Zegar sterujDcy „Timer”: zintegrowanym zegarem mona automatycznie
wy"czy* wszystkie pola grzejne. Po zako!czeniu gotowania, pole grzejne
wy"cza si. automatycznie.
9
OPIS URZ1DZENIA
Opis ogólny pyty ceramicznej
1. Jednostrefowe pole grzejne

145 mm, moc 1200 W
2. Pole grzejne ze strefD do smaHenia 170 x 265 mm,
moc 1400 W / 2200 W
3. Trzystrefowe pole grzejne

120 mm,

175 mm

, 210 mm,
moc 800 W / 1600 W / 2300 W
4. Jednostrefowe pole grzejne

180 mm, moc 1800 W
5. Panel z sensorami do sterowania pytD
10
Panel sterujDcy
1. Pole sensora „Blokada”
2. Lampka kontrolna blokady
3. Pole sensora „Trzystrefowe pole grzejne”
4. Lampki kontrolne trzystrefowego pola
grzejnego
5. Pole sensora „Wybór stopnia mocy
grzejnej”
6. Pole sensora do ustawiania zegara
sterujDcego „Timer
7. WskaUnik zegara sterujDcego „Timer”
8. Lampka kontrolna strefy smaHenia
9. Pole sensora „Strefa smaH enia”
10. WskaUnik „StopieP mocy grzejnej /
Zgromadzona energii cieplnej”
11. Pole sensora do wDczania i wyDczania
pyty „WDczony / WyDczony”
WskaUniki cyfrowe
Cztery wskaDniki s przyporzdkowane do czterech pól grzejnych i wskazuj
nast.pujce komunikaty:
po w"czeniu,
po ustawieniu stopnia do podtrzymywania potrawy w stanie ciep"ym.
do odpowiednio do wybranego stopnia mocy grzejnej.
po ustawieniu opcji automatycznego zagotowania.
je(li pole grzejne jest jeszcze gorce (zgromadzona energia cieplna).
po aktywacji blokady zabezpieczajcej przed dzie*mi.
w przypadku b".dnej funkcji / w przypadku nadmiernego nagrzania p"yty.
Awaryjne automatyczne wyDczanie pyty
Je(li po up"ywie okre(lonego czasu, pole grzejne (lub wi.cej pól) nie wy"czy
si. lub nie zostanie zmieniony stopie! mocy grzejnej, wtedy pole to wy"czy
si. automatycznie.
Zgromadzona energia cieplna sygnalizowana jest wskazaniem
(„Heiss” =
gorce) we wskaDnikach cyfrowych przyporzdkowanych do odpowiednich pól
grzejnych.
11
Pola grzejne wy"czaj si. po up"ywie podanego niej czasu przy ustawieniu
podanej mocy grzejnej:
StopieP mocy grzejnej , , po 6 godzinach
StopieP mocy grzejnej , po 5 godzinach
StopieP mocy grzejnej po 4 godzinach
StopieP mocy grzejnej , , , po 1,5 godziny
Jeeli jedno pole lub wi.cej pól grzejnych zostanie wy"czone przed
up"ywem podanego powyej czasu, naley przeczyta* wskazówki w
rozdziale „Usuwanie usterek”.
Inne przyczyny wyDczenia pyty
Je(li podczas gotowania potrawa wykipi na panel sterujcy p"yty, spowoduje to
natychmiastowe wy"czenie wszystkich pól grzejnych.
Pola grzejne zostan równie wy"czone w trybie awaryjnym, kiedy panel ste-
rujcy zostanie przykryty np. wilgotn szmatk.
W obu przypadkach naley ponownie w"czy* p"yt., dotykajc pole sensora
„W"czony/Wy"czony", po usuni.ciu szmatki i / lub wytarciu resztek potrawy.
PRZED PIERWSZYM W:1CZENIEM P:YTY
Pierwsze czyszczenie
Przed w"czeniem p"yty po raz pierwszy naley j przetrze* wilgotn (cierecz-
k, aby usun* ewentualne pozosta"o(ci po procesie produkcji.
UWAGA!
Do mycia p"yty nie wolno sto-
sowa* ostrych i szorujcych
(rodków czyszczcych, gdy
mona uszkodzi* ceramiczn
powierzchni. urzdzenia!
OBS:UGA P: YTY CERAMICZNEJ
Pola sensorów „TOUCH-CONTROL”
Do obs"ugi p"yty s"u pola sensorów TOUCH-CONTROL.
Aby wykona* okre(lone ustawienie, naley po"oy* palec (na p"asko) na wy-
branym polu sensora i pozostawi* do momentu, a zostanie pod(wietlony lub
zga(nie odpowiedni wskaDnik, albo wybrana funkcja zostanie wykonana.
12
WDczanie pyty
Do w"czania ca"ej p"yty s"uy pole
sensora
= W"czony/Wy"czony.
P"yt. naley w"czy*, dotykajc pole
sensora
= W"czony/Wy"czony
przez oko"o 2 sekundy.
WskaDniki cyfrowe zosta"y aktywowa-
ne.
Po w"czeniu p"yty sensorem = W"czony/Wy"czony naley w cigu
10 sekund wybra* jedno z pól grzejnych i ustawi* wybrany stopie! mocy
grzejnej lub zegarem sterujcym „timer” ustawi* czas (funkcja minutni-
ka). W przeciwnym razie urzdzenie wy"czy si. automatycznie ze
wzgl.dów bezpiecze!stwa.
WyDczanie pyty
Do wy"czania ca"ej p"yty s"uy pole
sensora
= W"czony/Wy"czony.
P"yt. naley wy"czy*, dotykajc pole
sensora
= W"czony/Wy"czony
przez oko"o 1 sekund..
WskaDniki cyfrowe zgasn.
Po wy"czeniu poszczególnych pól grzejnych lub ca"ej p"yty, zgroma-
dzona energia cieplna sygnalizowana jest na wskaDnikach cyfrowych
wskazaniem
(„Heiss” = gorce) dla odpowiednich pól grzejnych.
ZachowaL ostroHnoML! ZagroHenie poparzeniem!
Ustawienie stopnia mocy grzejnej
Sensory s"u do ustawienia lub
zmiany stopnia mocy grzejnej (w za-
kresie od
do stopnia) dla wybra-
nego pola grzejnego.
Dotykajc sensora
, podwysza si.
stopie! mocy grzejnej.
Dotykajc sensora , obnia si. sto-
pie! mocy grzejnej.
13
Ustawienie stopnia do podtrzymywania potraw w stanie ciepym
Wszystkie cztery pola grzejne s wy-
posaone w stopie! do podtrzymy-
wania potrawy w stanie ciep"ym
.
Dotykajc sensora „Wybór stopnia
mocy grzejnej”
, naley ustawi*
stopie! do podtrzymywania w stanie
ciep"ym
.
WDczanie i wyDczanie strefy smaHenia
W zaleno(ci od wielko(ci garnka lub patelni, mona w"cza* w polu grzejnym
wi.ksz stref. smaenia, dotykajc pole sensora „Strefa smaenia”.
Wi.ksz stref. mona w"czy* dopiero, kiedy dla mniejszej strefy zosta"
ju ustawiony stopie! mocy grzejnej.
1. Ustawi* wybrany stopie! mocy
grzejnej.
2. Dotkn* pole sensora „Strefa
smaenia”
. Zewn.trzna strefa
zostaje w"czona. Za(wieci si.
lampka kontrolna.
14
3. Aby wy"czy* zewn.trzn stref.,
naley dotkn* pole sensora
„Strefa smaenia”
. Zewn.trzna
strefa smaenia zostaje wy"czo-
na. Lampka kontrolna ga(nie.
WDczanie i wyDczanie trzystrefowego pola grzejnego
W zaleno(ci od wielko(ci garnka lub patelni, mona w"cza* w trzystrefowym
polu grzejnym odpowiednio wi.ksz stref., dotykajc sensora „Trzystrefowe
pole grzejne”.
Wi.ksz stref. mona w"czy* dopiero, kiedy dla mniejszej strefy zosta"
ju ustawiony stopie! mocy grzejnej.
1. Ustawi* wybrany stopie! mocy
grzejnej.
15
2. Dotkn* sensora „Trzystrefowe
pole grzejne”
. Lrodkowa strefa
zostaje w"czona. Za(wieci si.
dolna lampka kontrolna.
3. Dotkn* sensora „Trzystrefowe
pole grzejne”
. Zewn.trzna stre-
fa zostaje w"czona. Za(wieci si.
górna kontrolna ga(nie.
4. Aby wy"czy* zewn.trzn stref,
naley dotkn* sensora „Trzystre-
fowe pole grzejne”
. Zewn.trzna
lub (rodkowa strefa zostaje wy"-
czona. Przyporzdkowana do da-
nej strefy lampka kontrolna zga-
(nie.
16
WyDczanie pola grzejnego
Aby wy"czy* pola grzejne, naley
dotkn* jednocze(nie pola sensorów
„Wybór stopnia mocy grzejnej”
i
lub sensorem ustawi* warto(*
mocy grzejnej „zero”.
WskaUnik zgromadzonej energii cieplnej
Po wy"czeniu pola grzejnego lub ca"ej p"yty, zgromadzona energia cieplna
jest sygnalizowana wskazaniem
(„Heiss” = gorce) na wskaDnikach cyfro-
wych przyporzdkowanych do poszczególnych pól grzejnych.
Po wy"czeniu pola grzejnego, wskaDnik zgromadzonej energii cieplnej zga-
(nie dopiero po ca"kowitym ostygni.ciu pola grzejnego.
Zgromadzon energi. ciepln mona wykorzysta* do topienia i pod-
trzymywania potraw w stanie ciep"ym (po wy"czeniu p"yty).
UWAGA!
Przez cay czas, kiedy wskaUnik zgromadzonej energii ciepl
nej jest
podMwietlony, istnieje zagroHenie poparzeniem po dotkniE
ciu pola
grzejnego.
UWAGA!
W przypadku przerwy w dopywie prDdu, wskazanie „ zga
Mnie i
w ten sposób przestanie funkcjonowaL sygnalizowanie ostrzega-
jDce przed poparzeniem. NiebezpieczePstwo popa
rzenia istnieje
nadal. W takim przypadku naleHy
zachowaL ostroHnoML, poniewaH
mimo braku sygnalizowania o zgromadzonym cieple „ ”, pola mo-
gD byL jeszcze gorDce.
Funkcja automatycznego gotowania
Moc grzejn we wszystkich czterech polach grzejnych p"yty mona regulowa*
w zakresie dziewi.ciu stopni.
Pola grzejne s wyposaone w funkcj. „automatyki gotowania”.
= Najniszy stopie! mocy grzejnej
= Najwyszy stopie! mocy grzejnej
= Automatyka gotowania
Je(li ustawi Pa!stwo wybrany stopie! mocy grzejnej sensorem
w opcji au-
tomatycznego gotowania, wtedy pole grzejne pracuje przez okre(lony czas na
17
pe"nej mocy grzejnej i automatycznie prze"czy si. na ustawiony stopie! mocy
grzejnej dla gotowania w"a(ciwego.
Czas trwania automatycznego gotowania zaley od ustawionego stopnia mocy
grzejnej dla gotowania w"a(ciwego!
Dotkn* pole sensora „Wybór stopnia mocy grzejnej”
, aby ustawi* wybran
moc w zakresie od
do .
Najpierw b.dzie wskazywany ustawiony stopie! mocy grzejnej.
Po up"ywie 5 sekund, w miejsce wskazania stopnia mocy grzejnej, pojawi si.
komunikat
(A = automatyka gotowania).
Po up"ywie czasu „automatycznego gotowania”, na wy(wietlaczu pojawi si.
ponownie stopie! mocy dla gotowania w"a(ciwego.
Je(li podczas trwania funkcji automatycznego gotowania, prze" cz
Pa!stwo pole na wyszy stopie! mocy grzejnej dla gotowania w"a(ciwe-
go (np. z
na ), wtedy czas gotowania zostanie odpowiednio dobrany.
Je(li zostanie wybrany niszy stopie! mocy grzejnej dla gotowania w"a(ciwego,
wtedy funkcja automatycznego gotowania zostanie natychmiast zako!czona.
Gotowanie z zastosowaniem funkcji automatycznego gotowania jest moliwe tyl-
ko wtedy, kiedy pole grzejne jest zimne lub lekko ciep"e.
Je(li wybrane pole grzejne jest gorce (wskazanie
) po w"czeniu, wtedy nie
mona aktywowa* funkcji automatycznego gotowania.
Gotowanie bez funkcji automatycznego gotowania
Je(li chc Pa!stwo w"czy* pole grzejne bez funkcji automatycznego gotowa-
nia, wtedy naley ustawi* sensorem
wybrany stopie! mocy grzejnej.
Dotkn* pole sensora „Wybór stopnia
mocy grzejnej” , aby ustawi* wy-
bran moc w zakresie od
do .
Sensorami i mona w
kadej chwili zmieni* stopie!
mocy grzejnej.
Blokada panelu sterujDcego
Urzdzenie wyposaone jest w blokad. panelu sterujcego, która zabezpiecza
przed niezamierzonym w"czeniem p" yty (np. przez dzieci).
WDczanie i wyDczanie blokady panelu sterujDcego
Aby w"czy* blokad. panelu sterujcego, p"yta musi by* w"czona, ale wszyst-
kie pola grzejne musz by* wy"czone.
18
1. Dotyka* sensora „Blokada”
przez oko"o trzy sekundy. Sygna"
akustyczny potwierdzi dotkni.cie
sensora.
2. Dotkn* dowolnego sensora wy-
boru stopnia mocy grzejnej
.
Na wskaDnikach pojawi si. wskaza-
nie , blokada zosta"a aktywowana.
Urzdzenie wy"czy si. automatycz-
nie po kilku sekundach.
Pauza blokady panelu sterujDcego
Aktywacj. blokady panelu sterujcego mona przesun* w taki sposób, e po
jednorazowym uyciu urzdzenia (do wy"czenia urzdzenia), blokada b.dzie
automatycznie aktywna dopiero przy nast.pnym w"czeniu p"yty.
Aby ustawi* opcj. pauzy blokady (po jednorazowym uyciu p"yty), naley wy-
kona* nast.pujce czynno(ci:
1. W"czy* urzdzenie. Przy aktyw-
nej blokadzie wskazywane jest
.
2. Jednocze(nie dotyka* przez oko"o
jedn sekund. dwóch dowolnych
sensorów „Wybór stopnia mocy
grzejnej”
i .
Potwierdzeniem dotkni.cia sensorów jest sygna" akustyczny. Aktywacja blo-
kady jest przesuni.ta do momentu wy"czenia urzdzenia po jednorazowym
uyciu p"yty, a p" yt. mona teraz normalnie uytkowa*.
19
WyDczenie blokady panelu sterujDcego
1. W"czy* urzdzenie. Przy aktyw-
nej blokadzie wskazywane jest
.
2. Dotyka* sensora „Blokada”
przez oko"o trzy sekundy. Sygna"
akustyczny potwierdzi dotkni.cie
sensora.
3. Dotkn* dowolnego sensora „Wy-
bór stopnia mocy grzejnej”
.
WskaDniki zgasn, blokada panelu sterujcego zosta"a wy"czona. Urzdzenie
wy"czy si. automatycznie po kilku sekundach.
ZEGAR STERUJ1CY „TIMER”
Zegar sterujcy „Timer” moe spe"nia* dwie funkcje:
Funkcja automatycznego wyDczania pól grzejnych. Ustawi* dla jedne-
go pola grzejnego czas gotowania, po którego up"ywie pole grzejne wy"-
czy si. automatycznie. Funkcj. automatycznego wy"czania mona uy-
wa* dla kilku pól grzejnych jednocze(nie.
Minutnik do odmierzania czasu bez funkcji sterowania (zegar do od-
mierzania czasu np. podczas gotowania jajek). Po up"ywie czasu ustawio-
nego minutnikiem rozbrzmiewa sygna" akustyczny.
Minutnika nie mona uywa*, kiedy w"czone jest pole grzejne.
20
Funkcja automatycznego wyDczania pól grzejnych
Pola grzejne, na których chc Pa!stwo ustawi* funkcj. automatycznego wy"-
czania, musz by* w"czone.
1. Dotykajc sensora „Timer”,
wybra* pole, na którym ma by*
aktywowana funkcja automatycz-
nego wy"czania.
Po jednokrotnym dotkni.ciu sensora
zegara
zostanie wybrane pierw-
sze aktywne pole grzejne (w kierun-
ku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara). Przyporzdkowana do tego
pola lampka kontrolna pulsuje szyb-
ko.
Np. lewa tylna lampka kontrolna przyporzdkowana jest do lewego tylnego
pola grzejnego. Na wskaDniku zegara pojawi si. wskazanie
.
Po ponownym dotkni.ciu sensora
zostaje wybrane nast.pne aktywne pole
grzejne.
2. Podczas kiedy lampka kontrolna
szybko pulsuje, sensorami do ste-
rowania zegarem „Timer”
lub
, naley ustawi* wybrany czas,
po którego up"ywie pole grzejne
ma si. automatycznie wy"czy*
(np. 15 minut).
Po kilku sekundach zostaje aktywo-
wana funkcja automatycznego wy"-
czania.
Lampka kontrolna pulsuje teraz wolniej i odmierzany czas gotowania wskazy-
wany jest na wy(wietlaczu.
Je(li funkcja automatycznego wy"czania jest aktywna na kilku polach grzej-
nych, wtedy wskazanie dotyczy pola z najkrótszym czasem, jaki pozosta" do
zako!czenia gotowania.
Lampki kontrolne pozosta"ych pól grzejnych, na których ustawiono funkcj. au-
tomatycznego wy"czania, (wiec si..
W celu wskazania pozosta"ego czasu gotowania dla jednego z pól grzejnych,
naley pole to wybra* sensorem
„Timer”, odpowiednia lampka kontrolna
pulsuje wtedy szybko.
W celu zamiany ustawienia czasu gotowania naley wybra* pole grzejne sen-
sorem
„Timer”. Odpowiednia lampka kontrolna pulsuje wtedy szybciej.
Przestawienie czasu nast.puje sensorami do sterowania zegarem
lub .
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

Electrolux EHS7691P Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi