5Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
• W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty
ceramicznej (od³amania siê fragmentu p³yty, pêkniêcia lub
zarysowania) nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania,
aby nie dopuœciæ do zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z urz¹dzenia
• Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
• Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
• Usun¹æ nalepki i folie z ceramiki p³yty kuchennej.
• Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ gor¹cej
powierzchni urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
• Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas czyszczenia
urz¹dzenia
• W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ i ostudziæ
urz¹dzenie.
• Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia strumieniem
pary lub wysokociœnieniowymi urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest
zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ urz¹dzenia, nale¿y
pamiêtaæ, ¿e:
• Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê ceramiczn¹.
• Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ brzeg p³yty
szklano-ceramicznej.
• ¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub garnki z uszkodzonym
spodem mog¹ podczas przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty
szklano-ceramicznej.
• Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê przypaliæ na p³ycie
ceramicznej i powinny byæ natychmiast usuwane.
• Unikaæ stawiania pustych garnków i patelni na gor¹cych polach
grzejnych, gdy¿ mo¿e to spowodowaæ uszkodzenia naczyñ
kuchennych lub p³yty szklano-ceramicznej.
• Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach lub bez naczyñ
kuchennych.