6
Po zako'czeniu gotowania nale!y zawsze wyczy1 wszystkie pola grzejne.
BezpieczeKstwo podczas czyszczenia
Przed przystpieniem do czyszczenia pyty nale!y j bezwzgldnie wyczy1 z sieci
zasilajcej.
Ze wzgldów bezpiecze'stwa nie wolno my1 pyty urzdzeniami czyszczcymi
strumieniem gorcej pary lub urzdzeniami wysokoci,nieniowymi.
Pyt nale!y czy,ci1 zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej cz,ci in-
strukcji obsugi.
Zapobieganie uszkodzeniom p yty
Pyty nie wolno u!ywa1 jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odstawiania
naczy' i innych przedmiotów).
Krawdzie bezramkowej pyty do gotowania s nara!one na uszkodzenia. Za-
chowa1 szczególn ostro!no,1 podczas przenoszenia garnków i naczy'.
Nie wcza1 pól grzejnych, je!eli nie stoj na nich naczynia (nie stawia1 tak!e
pustych naczy').
Ceramiczna pyta do gotowania znosi wahania temperatury i jest odporna zarów-
no na wysok, jak i nisk temperatur, oraz wykazuje du! odporno,1 na mecha-
niczne uszkodzenia. Jednak!e uderzenie ostrym przedmiotem mo!e spowodo-
wa1 uszkodzenie powierzchni pyty, co bdzie miao ujemny wpyw na jej funkcjo-
nowanie.
Do gotowania na pycie ceramicznej nale!y u!ywa1 naczy' z równym i gadkim
dnem, specjalnie przeznaczonych do tego celu. Stosujc okre,lone naczynie,
nale!y przestrzega1 zalece' jego producenta.
Nie u!ywa1 garnków i patelni z chropowatym dnem, gdy! mog one zarysowa1
pyt. Nie stosowa1 garnków !eliwnych lub z uszkodzonym dnem, poniewa! pod-
czas przesuwania ich na pycie mog zarysowa1 powierzchni ceramiczn.
Nie dopu,ci1 do kontaktu pyty z pynami zawierajcymi kwasy (np. octem, so-
kiem z cytryny lub ,rodkiem do usuwania kamienia itp.), gdy! mo!na w ten spo-
sób trwale zaplami1 powierzchni pyty.
Je!eli na rozgrzane pola grzejne dostanie si cukier lub potrawy z jego zawarto,ci i
dojdzie do ich stopienia, nale!y natychmiast usun1 zabrudzenia za pomoc specjal-
nej skrobaczki. Je!eli pyta ostygnie, zabrudze' nie bdzie mo!na ju! usun1, a na
powierzchni p yty pojawi si trwae plamy.
W pobli!u pyty nie wolno przechowywa1 atwopalnych materiaów oraz przed-
miotów, które mog si atwo stopi1 (np. plastik, folia aluminiowa, folia kuchenna).
Je!eli dostan si one na rozgrzan powierzchni pyty, mo!e doj,1 do uszko-
dzenia zewntrznej powoki. Natychmiast usun1 zabrudzenia specjaln skro-
baczk.
Urzdzenie nale!y my1 po ka!dym u!yciu, gdy! wtedy zabrudzenia daj si atwo
usun1 i resztki zanieczyszcze' nie przypalaj si.