Electrolux EHL6690X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
ELECTROLUX
______________________
EHL 6690 X
Ceramiczna pyta grzejna
do zabudowy
______________________
INSTRUKCJA OBS)UGI
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI DOTYCZ0CE BEZPIECZE2STWA.................................................... 5
UTYLIZACJA.............................................................................................................. 7
OPIS URZ0DZENIA................................................................................................... 8
PRZED PIERWSZYM U8YCIEM................................................................................ 8
OBS)UGA P)YTY CERAMICZNEJ........................................................................... 9
PRAKTYCZNE RADY .............................................................................................. 10
MYCIE I KONSERWACJA....................................................................................... 13
CO ZROBI;, GDY ................................................................................................... 15
AUTORYZOWANY SERWIS.................................................................................... 16
DANE TECHNICZNE............................................................................................... 17
MONTA8 I POD)0CZENIE...................................................................................... 18
POD)0CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ .............................................. 19
4
Szanowni Klienci!
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia prosimy o
dokadne zapoznanie si z instrukcj obsugi, w której podano wa!ne in-
formacje dotyczce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji ce-
ramicznej pyty do gotowania.
Instrukcj? obsugi naleAy zachowaC, aby w razie koniecznoDci móc z
niej skorzystaC.
W przypadku sprzedaAy urzFdzenia naleAy pami?taC o przekazaniu
instrukcji obsugi nowemu uAytkownikowi.
Prosimy o zwrócenie uwagi na trójkt ostrzegawczy i/lub wyra!enia
„OstrzeAenie”,„OstroAnie”,„Uwaga”.
Wskazówki te maj szczególne znaczenie dla bezpiecze'stwa u!ytkow-
nika i prawidowego funkcjonowania urzdzenia.
Wskazówek tych naleAy bezwzgl?dnie przestrzegaC!
Ten znak bdzie pomocny Pa'stwu podczas sukcesywnego zapoznawa-
nia si z obsug urzdzenia.
1. ....
2. ....
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupeniajcy i doty-
cz obsugi oraz praktycznego u!ytkowania urzdzenia.
Listek koniczyny oznacza rady i wskazówki dotyczce ekonomicznego i
przyjaznego dla ,rodowiska naturalnego u!ytkowania urzdzenia.
Instrukcja obsugi zawiera w rozdziale „Usterki” wskazówki dotyczce post-
powania w przypadku wystpienia zakóce' i usuwania ich przez u!ytkownika.
Je!eli nie bd Pa'stwo w stanie usun1 zakócenia samodzielnie zgodnie z
podanymi wskazówkami, wtedy usterk nale!y zgosi1 w autoryzowanym za-
kadzie serwisowym.
Jeste,my otwarci na !yczenia i uwagi krytyczne Pa'stwa. D!ymy do ulep-
szania naszych produktów i podnoszenia jako,ci ,wiadczonych usug.
Personel autoryzowanych zakadów serwisowych su!y Pa'stwu pomoc w
usuwaniu usterek technicznych.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZ0CE BEZPIECZE2STWA
BezpieczeKstwo
Bezpiecze'stwo tego urzdzenia odpowiada wymogom technicznym zawartym w
ustawie o bezpiecze'stwie urzdze' elektrycznych.
Jako producent jeste,my zobowizani do przedstawienia Pa'stwu wskazówek doty-
czcych bezpiecznego u!ywania urzdzenia.
BezpieczeKstwo ogólne
Monta! i podczenie urzdzenia mo!e wykona1 wycznie uprawniony technik.
Urzdzenie mog naprawia1 wycznie technicy z autoryzowanych zakadów
serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich kwalifikacji
stwarzaj powa!ne zagro!enie dla u!ytkownika.
W przypadku uszkodzenia urzFdzenia wskutek nieprawidowej in-
stalacji wykonanej przez osob? bez odpowiednich kwalifikacji, gwa-
rancja zostaje anulowana!
Urzdzenia przeznaczone do zabudowy mo!na u!ytkowa1 wcznie po zamon-
towaniu w odpowiedniej szafce z blatem roboczym, speniajcej obowizujce
wymogi w zakresie monta!u urzdze' elektrycznych w zabudowie. W ten sposób
zostanie zapewnione bezpiecze'stwo i ochrona przed dotkniciem cz,ci bd-
cych pod napiciem.
W przypadku wystpienia usterki, pknicia, zamania oraz zarysowania pyty
nale!y
:
- wyczy1 wszystkie pola grzejne,
- odczy1 pyt od zasilania elektrycznego, wyczajc bezpieczniki.
BezpieczeKstwo dzieci
Podczas gotowania lub sma!enia, pola grzejne mocno nagrzewaj si. Nie ze-
zwala1 dzieciom na przebywanie w pobli!u wczonego urzdzenia! ZagroAenie
poparzenia!
Urzdzenie mog obsugiwa1 wycznie osoby dorose. Nie zezwala1 dzieciom na
zabaw lub obsug pyty.
BezpieczeKstwo podczas uAytkowania pyty
Urzdzenie przeznaczone jest do gotowania potraw w warunkach gospodarstwa
domowego. Pyty nie wolno u!ywa1 do innych celów.
Pyty nie wolno u!ywa1 do ogrzewania pomieszczenia.
Urzdzenie nale!y eksploatowa1 zgodnie z jego przeznaczeniem.
Zachowa1 ostro!no,1 podczas podczania innych urzdze' elektrycznych do
gniazdka zasilajcego w pobli!u pyty. Przewody podczeniowe nie mog doty-
ka1 gorcych pól grzejnych pyty.
Podczas przyrzdzania potraw z tuszczem lub olejem (np. sma!enie frytek), nie
wolno pozostawia1 urzdzenia bez nadzoru, gdy! tuszcz mo!e si samoistnie
zapali1 w przypadku przegrzania.
6
Po zako'czeniu gotowania nale!y zawsze wyczy1 wszystkie pola grzejne.
BezpieczeKstwo podczas czyszczenia
Przed przystpieniem do czyszczenia pyty nale!y j bezwzgldnie wyczy1 z sieci
zasilajcej.
Ze wzgldów bezpiecze'stwa nie wolno my1 pyty urzdzeniami czyszczcymi
strumieniem gorcej pary lub urzdzeniami wysokoci,nieniowymi.
Pyt nale!y czy,ci1 zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej cz,ci in-
strukcji obsugi.
Zapobieganie uszkodzeniom pyty
Pyty nie wolno u!ywa1 jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odstawiania
naczy' i innych przedmiotów).
Krawdzie bezramkowej pyty do gotowania s nara!one na uszkodzenia. Za-
chowa1 szczególn ostro!no,1 podczas przenoszenia garnków i naczy'.
Nie wcza1 pól grzejnych, je!eli nie stoj na nich naczynia (nie stawia1 tak!e
pustych naczy').
Ceramiczna pyta do gotowania znosi wahania temperatury i jest odporna zarów-
no na wysok, jak i nisk temperatur, oraz wykazuje du! odporno,1 na mecha-
niczne uszkodzenia. Jednak!e uderzenie ostrym przedmiotem mo!e spowodo-
wa1 uszkodzenie powierzchni pyty, co bdzie miao ujemny wpyw na jej funkcjo-
nowanie.
Do gotowania na pycie ceramicznej nale!y u!ywa1 naczy' z równym i gadkim
dnem, specjalnie przeznaczonych do tego celu. Stosujc okre,lone naczynie,
nale!y przestrzega1 zalece' jego producenta.
Nie u!ywa1 garnków i patelni z chropowatym dnem, gdy! mog one zarysowa1
pyt. Nie stosowa1 garnków !eliwnych lub z uszkodzonym dnem, poniewa! pod-
czas przesuwania ich na pycie mog zarysowa1 powierzchni ceramiczn.
Nie dopu,ci1 do kontaktu pyty z pynami zawierajcymi kwasy (np. octem, so-
kiem z cytryny lub ,rodkiem do usuwania kamienia itp.), gdy! mo!na w ten spo-
sób trwale zaplami1 powierzchni pyty.
Je!eli na rozgrzane pola grzejne dostanie si cukier lub potrawy z jego zawarto,ci i
dojdzie do ich stopienia, nale!y natychmiast usun1 zabrudzenia za pomoc specjal-
nej skrobaczki. Je!eli pyta ostygnie, zabrudze' nie bdzie mo!na ju! usun1, a na
powierzchni pyty pojawi si trwae plamy.
W pobli!u pyty nie wolno przechowywa1 atwopalnych materiaów oraz przed-
miotów, które mog si atwo stopi1 (np. plastik, folia aluminiowa, folia kuchenna).
Je!eli dostan si one na rozgrzan powierzchni pyty, mo!e doj,1 do uszko-
dzenia zewntrznej powoki. Natychmiast usun1 zabrudzenia specjaln skro-
baczk.
Urzdzenie nale!y my1 po ka!dym u!yciu, gdy! wtedy zabrudzenia daj si atwo
usun1 i resztki zanieczyszcze' nie przypalaj si.
7
UTYLIZACJA
Utylizacja opakowania
Opakowanie urzdzenia nale!y usun1 zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami o ochronie ,rodowiska naturalnego.
Wszystkie materiay u!yte do produkcji poszczególnych elementów opako-
wania s przyjazne dla ,rodowiska naturalnego i nadaj si do recyklingu -
przetworzenia i powtórnego u!ycia.
Przestrzega1 ogólnie obowizujcych przepisów oraz lokalnych wymogów
w zakresie utylizacji oraz sortowania odpadów.
Wskazówki dotyczFce utylizacji zuAytego urzFdzenia
Urzdzenia elektryczne wymagaj specjalistycznej utylizacji ze wzglw
na ochron ,rodowiska. Dotyczy to równie! Pa'stwa nowej pyty, któr kie-
dy, w przyszo,ci zechc Pa'stwo usun1 z gospodarstwa domowego i
zastpi1 nowym urzdzeniem.
Urzdzenia nie wolno usuwa1 ze ,mieciami z gospodarstwa domowego.
Informacji o miejscu zbiórki urzdze' przeznaczonych do utylizacji udzie-
laj odpowiednie su!by miejskie.
OstrzeAenie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowego na-
le!y unieruchomi1 w taki sposób, aby nie mo!na go byo wczy1. Wyj1
wtyczk z gniazdka i odci1 przewód zasilajcy.
NajwaAniejsze cechy pyty ceramicznej
Ceramiczna pyta do gotowania: jest to urzdzenie z ceramiczn po-
wierzchni wyposa!on w 4 szybkogrzejne pola do gotowania. Dziki
szczególnie wydajnym grzakom z promieniowaniem, czas nagrzewania
pola jest znacznie skrócony.
Czyszczenie: zalet ceramicznej pyty jest atwo,1 jej mycia. Z gadkiej
powierzchni mo!na bez trudu usun1 zanieczyszczenia (zob. rozdzia
„Czyszczenie i konserwacja”).
Podwójna strefa do gotowania: pyta wyposa!ona jest w podwójn stref
do gotowania. W ten sposób mo!na gotowa1 w naczyniach o zró!nicowa-
nej wielko,ci (np. mae garnuszki do mleka). Dziki temu oszczdza si
energi elektryczn.
Strefa smaAenia: mo!liwo,1 ustawienia okrgego lub owalnego pola
grzejnego, w zale!no,ci od posiadanego naczynia.
WskaOnik zgromadzonego ciepa: wskaBnik jest pod,wietlony, je,li dane
pole grzejne jest jeszcze na tyle ciepe, !e jego dotknicie grozi poparze-
niem.
8
OPIS URZ0DZENIA
Elementy pyty ceramicznej
PRZED PIERWSZYM U8YCIEM
Pierwsze czyszczenie
Przed wczeniem pyty po raz pierwszy nale! y j przetrze1 wilgotn ,cierecz-
k, aby usun1 ewentualne pozostao,ci po procesie produkcji.
UWAGA! Do mycia pyty nie wolno stosowa1 ostrych i szorujcych
,rodków czyszczcych, gdy! mo!na uszkodzi1 ceramiczn po-
wierzchni urzdzenia!
9
OBS)UGA P)YTY CERAMICZNEJ
Po wczeniu pyty mo!e by1 syszalny przez chwil szum. Jest to cecha
wasna wszystkich pyt ceramicznych, która nie wpywa ujemnie na funk-
cjonowanie oraz trwao,1 urzdzenia.
Pola grzejne obsuguje si poprzez pokrta na panelu piekarnika lub od-
dzielnym panelu sterujcym.
WskaOnik zgromadzonego ciepa
Po wyczeniu pola grzejnego lub caej pyty, zgromadzone ciepo jest sygnali-
zowane poprzez pod,wietlenie wskaBników przy danym polu.
Po wyczeniu pola grzejnego, wskaBnik zgromadzonego ciepa zga,nie do-
piero po cakowitym ostygniciu pola grzejnego.
Zgromadzone ciepo mo! na wykorzysta1 do topienia i podtrzymywania
potraw w stanie ciepym (po wyczeniu pyty).
UWAGA! Przez cay czas, kiedy wskaBnik zgromadzonego ciepa jest
pod,wietlony, istnieje zagro!enie poparzenia po dotkniciu pola grzej-
nego.
UWAGA! W przypadku przerwy w dopywie prdu, wskaBnik zga,nie i
w ten sposób przestanie funkcjonowa1 sygnalizowanie przestrzegaj-
ce przed poparzeniem. Zagro!enie poparzenia istnieje nadal. W takim
przypadku nale! y zachowa1 ostro!no,1, poniewa! mimo braku sygna-
lizowania o zgromadzonym cieple pola mog by1 jeszcze gorce.
10
PRAKTYCZNE RADY
Naczynia do gotowania
Dobry rezultat gotowania zale!y od wa,ciwo,ci u!ywanych naczy'.
Dobre naczynie do gotowania mo!na rozpozna1 na podstawie jego dna.
Dno powinno by1 grube i gadkie.
Przy zakupie nowych garnków i patelni nale!y zwróci1 uwag na ,rednic
dna, gdy! producent czsto podaje górn ,rednic krawdzi naczynia.
Chropowate dno (np. w przypadku garnków aluminiowych lub miedzianych)
powoduje zarysowania powierzchni pyty podczas przesuwania naczynia.
Nie u!ywa1 ganków !eliwnych lub z uszkodzonym dnem.
Stosowa1 wysokie naczynia do gotowania potraw z du! ilo,ci pynów,
aby potrawa nie wykipiaa.
Podstawa garnków nie mo!e by1 wypuka.
Zwraca1 uwag, aby naczynie byo ustawione na
,rodku pola grzejnego i zakrywao nagrzewa-
n/oznaczon powierzchni.
Nie dopuszcza1 do gotowania pustych naczy'
emaliowanych i patelni. W ten sposób mo!na
uszkodzi1 dno garnka i zarysowa1 powierzchni
pyty ceramicznej. Naczynia i patelnie z ostrymi
krawdziami dziaaj równie! ,cierajco.
Stosujc specjalne naczynia do gotowania (np.
simmer, WOK), nale!y przestrzega1 zalece' producenta tego naczynia.
11
Oszcz?dnoDci w zuAyciu energii elektrycznej podczas gotowania
Poni!ej podajemy kilka zalece', które pozwalaj oszczdza1 energi elek-
tryczn.
Garnki stawia1 na pola grzejne przed ich w-
czeniem.
Zabrudzone pole grzejne i dno garnka mog
uszkodzi1 powierzchni pyty ceramicznej i po-
woduj zwikszone zu!ycie energii elektrycznej.
Garnki powinny by1 przykryte pokrywkami pod-
czas gotowania.
Wyczy1 pole grzejne przed zako'czeniem go-
towania, aby wykorzysta1 resztki zgromadzone-
go ciepa.
Przestrzega1 specjalnych zalece' dotyczcych garnków i patelni. Grednica
dna garnka i pola grzejnego powinna by1 taka sama.
Zastosowanie szybko-
waru skraca czas goto-
wania o ok. 50%. Dziki
temu oszczdza si
energi elektryczn, a
!ywno,1 zatrzymuje
wicej witamin i skad-
ników mineralnych.
12
Gotowanie i smaAenie - tabela
Dane zamieszczone w tabelach s tylko warto,ciami orientacyjnymi. Ustawie-
nie odpowiedniego stopnia mocy grzejnej zale!y od jako,ci naczy' oraz ro-
dzaju i ilo,ci danego produktu.
Pozycja
przecznika
Czas zagotowania
przy ustawieniu
funkcji automatyki
1
(minuty)
Proces kulinarny Przykady zastosowania
9
Zagotowanie
Podsmaenie
Zagotowanie duej iloci wody,
gotowanie makaronu,
smaenie frytek,
smaenie misa, gulaszu.
84,5
73,5
Mocne smaenie
Smaenie placków ziemniacza-
nych,
smaenie naleników,
smaenie poldwicy, steków, kie#-
basek.
62,5Smaenie
Smaenie misa, sznycli, kotle-
tów, w%tróbki, ryb.
58,5
46,5
Gotowanie
Gotowanie potraw o pojemnoci
do 1,5 litra,
gotowanie ziemniaków, warzyw.
34,8Duszenie
Duszenie ma#ej iloci warzyw i
misa, gotowanie ryu i da*
mlecznych.
23,0
Praenie
Pcznienie
Praenie ryu i potraw mlecznych
11,0
Podtrzymywanie po-
traw w stanie ciep#ym,
Topienie
Podtrzymywanie potraw w stanie
ciep#ym, topienie mas#a, czekola-
dy, elatyny.
Zalecamy, aby do zagotowania lub podsma!enia ustawi1 „9” stopie'
mocy grzejnej i w przypadku potraw wymagajcych dugiego czasu goto-
wania, przestawi1 moc grzejn na odpowiedni stopie' dla gotowania wa-
,ciwego.
13
MYCIE I KONSERWACJA
Ceramiczna powierzchnia pyty
UWAGA! Nie wolno nakada1 ,rodków czyszczcych na gorc po-
wierzchni pyty ceramicznej!
Do mycia pyty nie wolno stosowa1 agresywnych i szorujcych ,rod-
ków czyszczcych. Wszystkie ,rodki czyszczce nale!y dokadnie
zmy1 czyst wod, poniewa! mog one dziaa1 !rco podczas po-
nownego nagrzewania pyty.
Pyt ceramiczn nale!y dokadnie umy1 po ka!dym u!yciu, kiedy jest
zimna, bdB letnia. W ten sposób zapobiegnie si przypalaniu zanie-
czyszcze'.
Przebarwienia wapniowe i plamy z wody, odpryski tuszczu i metalicznie
opalizujce przebarwienia nale!y usuwa1 , rodkiem do czyszczenia pyt
ceramicznych lub stali szlachetnej.
Lekkie zanieczyszczenia
1. Pola grzejne nale!y my1 nawet wtedy, kiedy s tylko lekko zabrudzone.
My1 wilgotn szmatk, u!ywajc maej ilo,ci ,rodka do zmywania rczne-
go.
2. Nastpnie wytrze1 pyt czyst szmatk. Nie wolno pozostawia1 na po-
wierzchni pyty do gotowania jakichkolwiek resztek ,rodków czyszczcych.
3. Ca pyt do gotowania nale!y my1 dokadnie raz w tygodniu. Stosowa1
wycznie ,rodki nadajce si do mycia ceramicznych pyt do gotowania.
4. Nastpnie zmy1 pyt czyst wod i wytrze1 do sucha. Zwraca1 szczególn
uwag, aby na pycie nie pozostaway resztki ,rodka do mycia, w przeciw-
nym razie mo!e doj,1 do uszkodzenia pyty!
Przyklejone resztki
1. Najpierw namoczy1 resztki potraw, które np. wy-
kipiay podczas gotowania. Nastpnie usun1 je
szklan skrobaczk.
2. Ostrze skrobaczki nale!y przyo!y1 uko,nie do
powierzchni pyty.
3. Zanieczyszczenia usun1 ostrzem ruchem po,li-
zgowym.
Szklane skrobaczki i ,rodki do czyszczenia pyt ceramicznych mo!na na-
by1 w sklepach specjalistycznych.
UWAGA! Podczas czyszczenia skrobaczk nale!y zachowa1 szcze-
góln ostro!no,1. Zagro!enie skaleczenia!
14
Przypalone resztki
1. Przypalony cukier, stopione resztki tworzywa
sztucznego nale!y usuwa1 natychmiast - jesz-
cze w ciepym stanie (nie gorcym) - za pomo-
c szklanej skrobaczki, w przeciwnym razie
mo!e doj,1 do uszkodzenia pyty.
2. Nastpnie umy1 pyt ,rodkami specjalnie
przeznaczonymi do pielgnacji ceramicznych
pyt do gotowania.
UWAGA! Dotknicie szklan skrobaczk gorcej pyty grozi poparze-
niem!
Je,li pole grzejne, do którego przykleiy si resztki stopionego materiau,
ostygo, nale!y je przed myciem lekko podgrza1.
U!ywajc ostrych ,rodków do mycia i garnków o szorujcych dnach,
mo!na spowodowa1 zarysowania lub ciemne plamy na powierzchni ce-
ramicznej.
Metalowe paski dekoracyjne
UWAGA! Nie u!ywa1 octu, soku z cytryny lub podobnych ,rodków do
czyszczenia metalowych pasków dekoracyjnych. Powstan wtedy
trwae odbarwienia.
Podczas czyszczenia nie wkada1 paskich narzdzi (np. no!y) pod
paski, gdy! mo!na je atwo usun1 z powierzchni pyty.
1. Wytrze1 paski wilgotn ,cierk i agodnym detergentem.
2. Przyschnite resztki namoczy1 przykadajc wilgotn szmatk. Na-
stpnie zetrze1 i osuszy1.
15
CO ZROBI;, GDY ...
Niektóre usterki u!ytkownik mo!e usun1 samodzielnie bez wzywania techni-
ka serwisowego, wykonujc czynno,ci sprawdzajce wedug wskazówek
podanych w tym rozdziale.
Nie nale!y ponawia1 prób naprawy urzdzenia, je,li po wykonaniu okre,lo-
nych czynno,ci, usterka nadal wystpuje.
UWAGA! Urzdzenie mo!e naprawia1 wycznie technik z autoryzo-
wanego zakadu serwisowego.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj powa!ne
zagro!enie dla u!ytkownika. W razie awarii nale!y zwróci1 si do au-
toryzowanego zakadu serwisowego.
Je,li nie znajd Pa'stwo w instrukcji obsugi wskazówek, w jaki spo-
sób mo!na usun1 nieprawidowo,1 w funkcjonowaniu urzdzenia,
wtedy usterk nale!y zgosi1 w autoryzowanym zakadzie serwiso-
wym.
Co robiC, gdy ...
... pola grzejne nie funkcjonuj?
SprawdziC, czy
- Bezpieczniki w domowej instalacji elektrycznej dziaaj prawidowo. Je,li
bezpieczniki ponownie zadziaaj, usterk nale!y zgosi1 w autoryzowanym
zakadzie serwisowym.
- Pole grzejne jest wczone i ustawiono odpowiedni poziom mocy grzejnej.
- W przypadku pola o kilku pier,cieniach grzejnych, czy wybrano dodatkowy
pier,cie'.
W przypadku nieuzasadnionego wezwania montera z autoryzowanego zaka-
du serwisowego (wystpienie usterki spowodowanej w wy!ej opisanych przy-
padkach lub wskutek niewa,ciwej obsugi), koszty dojazdu serwisanta i na-
prawy pokrywa klient - nawet w czasie trwania gwarancji!
16
AUTORYZOWANY SERWIS
Je,li nie znajd Pa'stwo w instrukcji obsugi wskazówek, w jaki sposób mo!na
usun1 nieprawidowo,1 w funkcjonowaniu urzdzenia, wtedy nale!y (w przy-
padku wady technicznej) zgosi1 usterk w autoryzowanym zakadzie serwi-
sowym.
Personelowi zakadu serwisowego nale!y poda1 dokadne informacje, które
bd pomocne w ustaleniu usterki i podjciu decyzji o konieczno,ci wizyty
montera.
Dla personelu zakadu serwisowego istotne s nastpujce informacje:
- jakie s objawy usterki,
- w jakich okoliczno,ciach wy-
stpuje usterka.
Przy zgoszeniu nale!y poda1
model oraz numer produk-
tu/seryjny urzdzenia. Zaleca-
my zapisanie tych danych poni-
!ej:
PNC (9 cyfr) ........................................................
S-Nr (9 cyfr) ........................................................
UAytkownik pokrywa koszty
naprawy, jeDli:
- usunicie usterek opisanych w rozdziale „Usterki” lub bdu spowodowane-
go wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia le!y w mo!liwo,ciach u!yt-
kownika,
- technik serwisowy nie bdzie przed pierwsz wizyt u Pa'stwa dokadnie
poinformowany o rodzaju usterki i bdzie zmuszony do powtórnego przy-
jazdu (np. konieczno,1 przywiezienia cz,ci zamiennych).
Podanie wyczerpujcej informacji umo!liwi personelowi zakadu serwisowego
szybsze zaatwienie Pa'stwa zgoszenia, pozwoli na uniknicie powtórnych
wizyt technika i zwizanych z tym dodatkowych kosztów.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoDci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowiFzujFcych
przepisów bezpieczeKstwa!
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania
zmian technicznych!
17
DANE TECHNICZNE
Wymiary zewn?trzne pyty
Szeroko,1 ..................... 626/590 mm
Gboko,1 ..................... 520 mm
Wysoko,1...................... 49 mm
Wymiary wyci?cia do zabudowy pyty
Szeroko,1 ..................... 560 mm
Gboko,1 ..................... 490 mm
Kt................................. R5
Parametry
pole grzejne, przód lewa strona ............ 120/210 mm 1000/2200 W
pole grzejne, ty lewa strona ................. 145 mm 1200 W
pole grzejne, ty prawa strona ............... 170x265 mm 1500/2400 W
pole grzejne, przód prawa strona.......... 145 mm 1800 W
Sie1 zasilajca ......................................230 V~50 Hz
Cakowity pobór mocy .......................... 7,6 kW
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23/EWG z 19.02.1973 r. (dyrektywa o niskich napiciach).
Dyrektywa Nr 89/336/EWG z 03./05.1989 r. (dyrektywa EMV cznie ze
zmianami 92/31/EWG).
18
MONTA8 I POD)0CZENIE
MontaA
UWAGA! Monta! i podczenie urzdzenia mo!e wykona1 wycznie
monter z odpowiednimi uprawnieniami!
Nale!y pamita1, !e w przypadku wystpienia uszkodze' urzdzenia
wskutek nieprawidowego monta!u i podczenia przez osob nie-
uprawnion zostaje cofnita gwarancja!
Wskazówki bezpieczeKstwa dla instalatora
W instalacji elektrycznej nale!y przewidzie1 wielobiegunowy wycznik od-
dzielajcy pyt od sieci elektrycznej z rozwarciem styków powy!ej 3 mm.
Do takich urzdze' wyczajcych nale! np. wyczniki LS, zabezpiecze-
nia (zabezpieczenia wkrcane mo!na wyjmowa1 z oprawy), wyczniki FI i
inne zabezpieczenia.
Urzdzenie nale!y do kategorii Y w zakresie ochrony przeciwpo!arowej
(IEC 335-2-6). Tylko urzdzenia tego typu mo!na zabudowywa1 i dosta-
wia1 z jednej strony do strony obok stojcych wysokich szafek lub ,cian.
Pod pyt nie wolno montowa1 szuflad.
Poprzez prawidowy monta! pyty w zabudowie nale!y zapewni1 ochron
przed dotkniciem cz,ci bdcych pod napiciem.
Bezpiecze'stwo stabilnej pozycji szafki do zabudowy musi odpowiada1
wymogom normy DIN 68930.
Krawdzie wycicia nale!y uszczelni1 materiaem wodoszczelnym w celu
zabezpieczenia przed wilgoci.
W przypadku blatu z pytek ceramicznych, obszar styku z pyt musi by1
cakowicie wypeniony fug.
Pyty z kamienia naturalnego, sztucznego lub ceramiki musz by1 sklejone
odpowiednim klejem !ywicznym lub klejem dwukomponentowym.
Sprawdzi1 prawidowo,1 przylegania uszczelki na ramie pyty. Nie wolno
wypenia1 szczelin uszczelniajc mas silikonow, poniewa! utrudnia to
wyjcie pyty w przypadku konieczno,ci jej naprawy.
W przypadku demonta!u pyty, nale!y j delikatnie wypchn1 od dou.
Pyta musi by1 tak zabudowana, aby panel sterujcy TOUCH-CONTROL
znajdowa si z przodu.
Nale!y zachowa1 odstp pomidzy pyt, a pochaniaczem (o ile jest zain-
stalowany nad pyt) zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
monta!u pochaniacza.
19
POD)0CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
OpisywanF w niniejszej instrukcji obsugi pyt? ceramicznF naleAy podF-
czyC do dwóch faz w sposób przedstawiony na rysunku.
PRZEWÓD OCHRONNY ( PE ) – 3óto/zielony
PRZEWÓD NEUTRALNY ( N ) - niebieski
PRZEWÓD FAZOWY ( L2 )
PRZEWÓD FAZOWY ( L1 )
Zalecamy, aby podczenie wykona wykwalifikowany elektryk.
UWAGA! PODPACZENIE FAZY DO STYKU 3 LUB 4 SPOWODUJE
USZKODZENIE URZSDZENIA.
Producent nie odpowiada za szkody (i ich konsekwencje) spowo-
dowane nieprawidowym podFczeniem do zasilania elektryczne-
go. W takim przypadku usterki nie sF obj?te gwarancjF produ-
centa.
5
4
3
2
1
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Electrolux EHL6690X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi