electrolux 3
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Nale¿y stosowaæ siê do podanych
wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia
urz¹dzenia spowodowane
nieprzestrzeganiem podanych zaleceñ
U¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
Przeznaczenie urz¹dzenia
• Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi),
które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub
brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie
bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
• Nie pozostawiaæ urz¹dzenia podczas
pracy bez nadzoru.
• Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone
do gotowania i sma¿enia potraw
wy³¹cznie w gospodarstwie domowym.
• P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ
wykorzystywana jako powierzchnia
robocza lub odstawcza.
• Dokonywanie zmian lub przebudowy
urz¹dzenia jest zabronione.
• Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ
cieczy palnych, ³atwopalnych materia³ów
lub przedmiotów topliwych (np. folii,
tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce dzieci
• Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ
dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia.
• Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ
urz¹dzenie wy³¹cznie po ponistruowaniu
i pod nadzorem osób doros³ych.
• Aby zapobiec przypadkowemu w³¹czeniu
urz¹dzenia przez dzieci i zwierzêta
domowe, zaleca siê aktywowanie
blokady dzieciêcej.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
• Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹
byæ dokonane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
• Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy
mog¹ byæ u¿ywane wy³¹cznie po
zabudowaniu w blatach o odpowiednich
wymiarach i odpowiadaj¹cych normom.
• W przypadku wyst¹pienia usterki
urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty
ceramicznej (od³amania siê fragmentu
p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y
wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od
zasilania, aby nie dopuœciæ do
zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
wykonywane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z
urz¹dzenia
• Usun¹æ nalepki i folie z ceramiki p³yty
kuchennej.
• Nieostro¿noœæ podczas pracy przy
urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
• Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie
mog¹ dotykaæ gor¹cej powierzchni
urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
• Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo
szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
• Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym
u¿yciu.
• U¿ytkownicy z wszczepionym
rozrusznikiem serca powinni zachowaæ
minimalny odstêp 30 cm od w³¹czonych
pól grzewczych.
• Niebezpieczeñstwo oparzenia! Nie k³aœæ
przedmiotów z metalu, jak np. no¿y,
widelców, ³y¿ek i pokrywek na polu
grzewczym, poniewa¿ mog¹ siê one
nagrzaæ.
Zasady bezpieczeñstwa podczas
czyszczenia urz¹dzenia
• W celu przeprowadzenia czyszczenia
nale¿y wy³¹czyæ i ostudziæ urz¹dzenie.
• Ze wzglêdów bezpieczeñstwa
czyszczenie urz¹dzenia strumieniem
pary lub wysokociœnieniowymi
urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest
zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ
urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ, ¿e:
• Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ
p³ytê ceramiczn¹.
• Uderzenia naczyniami do gotowania
mog¹ uszkodziæ brzeg p³yty szklano-
ceramicznej.
• ¯eliwne i aluminiowe naczynia do
gotowania lub garnki z uszkodzonym