Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
41056VH-MN
Instrukcja obsługi Kuchenka
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli
to Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Użytkowanie 3
Konserwacja i czyszczenie 5
Instalacja 5
Podłączenie elektryczne 6
Serwis 6
OPIS URZĄDZENIA 7
Widok urządzenia 7
Akcesoria 8
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM 8
Czyszczenie wstępne 8
Ustawianie aktualnej godziny 8
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA
EKSPLOATACJA 9
Moc grzania 9
Korzystanie z podwójnego pola 9
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY
I WSKAZÓWKI 10
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE 11
PIEKARNIK – CODZIENNA
EKSPLOATACJA 11
Włączanie i wyłączanie piekarnika
11
Termostat bezpieczeństwa 12
Funkcje piekarnika 12
Prowadnice teleskopowe 12
Wyświetlacz 13
Ustawianie funkcji zegara 14
Anulowanie funkcji zegara 14
PIEKARNIK - WSKAZÓWKI, PORADY I
TABELE PIECZENIA 14
Pieczenie ciasta 15
Pieczenie mięsa 20
Grillowanie 23
Rozmrażanie 23
Suszenie 24
Pasteryzowanie 25
PIEKARNIK – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE 26
Prowadnice blach 26
Sufit piekarnika 27
Drzwi piekarnika i szyby 27
Oświetlenie piekarnika 29
Wyciąganie szuflady 29
CO ZROBIĆ, GDY… 30
INSTALACJA 31
Poziomowanie 32
Podłączenie do sieci elektrycznej
32
OCHRONA ŚRODOWISKA 32
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
2
Spis treści
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Ze względów bezpieczeństwa i w celu prawidłowej obsługi urządzenia nale‐
ży zapoznać się z niniejszą instrukcją przed instalacją i rozpoczęciem użytko‐
wania urządzenia. Instrukcja powinna być przechowywana razem z urządze‐
niem, nawet w przypadku jego sprzedaży lub przeprowadzki. Użytkownicy po‐
winni w pełni zapoznać się z obsługą oraz funkcjami bezpieczeństwa tego
urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku nie‐
prawidłowej instalacji i użytkowania.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umy
słowych lub osoby nieposiadające odpowiedniego doświadczenia i wie‐
dzy, jeżeli obsługa urządzenia będzie przebiegać pod nadzorem lub po
udzieleniu instrukcji na temat używania urządzenia w bezpieczny sposób i
zrozumienia zagrożeń z tym związanych. Dzieci nie mogą bawić się urzą‐
dzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci. Istnieje ryzyko uduszenia.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia. Istnieje niebez‐
pieczeństwo obrażeń lub trwałych urazów.
Jeżeli urządzenie posiada blokadę uruchomienia lub blokadę przycisków,
należy z niej korzystać. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządze‐
nia przez dzieci i zwierzęta.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać parametrów ani modyfikować urządzenia. W przeciw‐
nym wypadku istnieje niebezpieczeństwo obrażeń lub uszkodzeń urządze‐
nia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia wszystkie elemen‐
ty opakowania, naklejki i folie.
Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Użytkowanie
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego.
Nie wolno używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do
przechowywania.
Włączonego urządzenia nie wolno pozostawiać bez nadzoru. W przypad‐
ku pożaru należy wyłączyć urządzenie. Pożar ugasić pokrywką do naczyń,
nie stosować wody.
Ryzyko doznania poparzeń! Nie wolno umieszczać metalowych przedmio‐
tów, np. sztućców lub pokrywek, na powierzchni grzejnej, ponieważ mogą
się mocno nagrzewać.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Powierzchnia płyty kuchennej może ulec uszkodzeniu, jeżeli spadną na
nią przedmioty lub naczynia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa, stopu aluminium lub naczyń
ze zniszczonym spodem po powierzchni płyty kuchennej może doprowa‐
dzić do jej zarysowania.
W razie zauważenia pęknięcia powierzchni odłączyć urządzenie od zasila‐
nia, aby uniknąć porażenia prądem.
Nie dopuszczać nigdy do tego, aby zawartość naczyń wygotowała się do
sucha, gdyż mogłoby to spowodować uszkodzenie naczyń oraz płyty ku‐
chennej.
Nie wolno używać pól grzejnych bez naczyń ani z pustymi naczyniami.
Odbarwienia emalii nie wpływa na wydajność urządzenia. Nie powoduje to
unieważnienia gwarancji.
Nie wolno naciskać ani obciążać otwartych drzwi urządzenia.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie się nagrzewa. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia. Należy stosować rękawice kuchenne do wkładania
lub wyjmowania akcesoriów i naczyń.
Należy zawsze odsunąć się od urządzenia w przypadku otwierania drzwi
podczas jego pracy (szczególnie w przypadku gotowania na parze). Umoż‐
liwi to wydostanie się nagromadzonej pary lub gorącego powietrza.
Aby uniknąć uszkodzenia lub odbarwienia emalii:
nie wolno umieszczać żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą‐
dzenia oraz nie wolno zakrywać dna folią aluminiową
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia
nie wolno pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po za‐
kończeniu pieczenia
Zabrania się korzystania z urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Zabra‐
nia się obsługi urządzenia mokrymi rękoma.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po za‐
kończeniu pieczenia, ponieważ wilgoć może uszkodzić emaliowane powło‐
ki piekarnika lub przedostać się do wnętrza podzespołów.
Nie wolno umieszczać ani przechowywać łatwopalnych cieczy i materia‐
łów lub przedmiotów z topliwych tworzyw (plastiku lub aluminium) na urzą‐
dzeniu lub w jego pobliżu.
W szufladzie pod piekarnikiem można umieścić jedynie żaroodporne akce‐
soria. Nie wolno do niej wkładać żadnych palnych materiałów.
Należy zadbać, aby otwór wentylacyjny piekarnika znajdujący się pośrod‐
ku tylnej części płyty zawsze pozostawał nie zasłonięty co umożliwi prawid‐
łową wentylację.
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smaże‐
nie potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka. Upewnić się, że urządzenie os‐
tygło.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości Osad tłuszczu lub re‐
sztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie.
Urządzenie należy czyścić wyłącznie wodą z mydłem. Ostre przedmioty,
środki do szorowania, ostre gąbki i odplamiacze mogą spowodować uszko‐
dzenia urządzenia.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myjkami parowymi i myjkami wysoko‐
ciśnieniowymi.
Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani skroba‐
kami metalowymi. Może dojść do pęknięcia i roztrzaskania szyby wewnętrz‐
nej o termoodpornej powierzchni.
Należy upewnić się, że szyby są chłodne przed przystąpieniem do ich czy‐
szczenia. Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
Podczas odczepiania drzwi należy zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone, ulegają osłabieniu i mogą pęk‐
nąć. W takim przypadku należy je wymienić. Więcej informacji na ten te‐
mat można uzyskać w lokalnym punkcie serwisowym.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta. Nie wolno rozpryskiwać żadnych środków na filtr tłusz
czu (jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik termostatu.
Trudne do usunięcia zabrudzenia mogą powodować odbarwienia powierz‐
chni podczas czyszczenia pirolitycznego (jeżeli dostępne).
Nie wolno czyścić emalii katalitycznej (jeżeli występuje).
Należy zachować ostrożność podczas wymiany żarówki piekarnika. Istnie‐
je zagrożenie porażenia prądem!
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urządzenia mogą być wykonywane wy‐
łącznie przez pracownika autoryzowanego serwisu.
Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw
oraz norm obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasad i prze‐
pisów dotyczących bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa elektrycz‐
nego i/lub gazowego, itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji powoduje unieważnienie gwarancji
w przypadku powstania jakichkolwiek uszkodzeń.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie trans‐
portu. Nie należy podłączać uszkodzonego urządzenia do źródła zasila‐
nia. W razie konieczności należy skontaktować się z dostawcą
Urządzenia nie należy instalować w pobliżu materiałów łatwopalnych (np.
zasłon, ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszystkie materiały opakowaniowe.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego przenoszenia należy zachować os‐
trożność. Należy zawsze stosować rękawice. Nie wolno ciągnąć urządze‐
nia za uchwyt lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli!
Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na dodatkowym cokole, ani na żad‐
nych innych elementach, które powodują jej podniesienie. Może to zwięk‐
szyć ryzyko przewrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z parametrami domowej instalacji zasila‐
jącej.
Należy zawsze używać prawidłowo zainstalowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko po‐
żaru.
Nie wolno samodzielnie wymieni lub modyfikować przewodu zasilania.
W tym celu należy skontaktować się z lokalnym punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastosować rozłącznik, umożliwiający od‐
cięcie wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu styków wynoszącym mini‐
mum 3 mm.
Należy upewnić się, że wtyczka przewodu zasilającego i przewód nie zos‐
tały przygniecione ani uszkodzone przez tylną ściankę urządzenia.
Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu zasilającego była dostępna po za‐
kończeniu instalacji.
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich urządzeń odcinają‐
cych zasilanie, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe
(typu wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądo‐
we (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują się na tabliczce znamionowej.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane wyłącznie przez pracownika autoryzo‐
wanego serwisu. Należy używać wyłącznie oryginalnych części zamien‐
nych. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
6
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
2 3 27
9
10
11
12
13
14
8
5
4
3
2
1
4 65
1 Panel sterujący
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Wskaźnik funkcji piekarnika
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wyświetlacz
6 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
7 Wskaźnik regulacji temperatury
8 Pokrętła sterujące płytą grzejną
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Wentylator
12 Grzałka dolna
13 Tabliczka znamionowa
14 Prowadnice blach piekarnika
Opis urządzenia
7
Układ płyty kuchennej
180
mm
145
mm
145
mm
1
2
3
456
120/210
mm
1 Pojedyncze pole grzejne o mocy
1200 W
2 Otwór wylotu pary
3 Pojedyncze pole grzejne o mocy
1800 W
4 Pojedyncze pole grzejne o mocy
1200 W
5 Kontrolka ciepła resztkowego
6 Podwójne pole grzejne o mocy
2200 W
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Nie usuwać tabliczki zna‐
mionowej.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
8
Przed pierwszym użyciem
Po podłączeniu urządzenia do zasilania,
a także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy
użyć przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a
na wyświetlaczu widoczna jest ustawiona
godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktual‐
nej godziny i funkcji automatycznej ("Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się, gdy pole grzejne jest gorące.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo poparzenia ciepłem resztkowym!
Podczas pracy pola grzejnego przez krótki okres czasu emitowany jest od‐
głos buczenia. Jest to typowe dla wszystkich pól grzejnych w płytach cera‐
micznych i nie oznacza nieprawidłowej pracy urządzenia.
Moc grzania
Pokrętło Funkcja
0 Położenie wyłączenia
1-9
Moc grzania
(1 = najniższa moc grzania; 9 = najwyższa moc grza‐
nia)
1. Obracając pokrętło sterujące, ustawić żądany poziom mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, ustawić pokrętło sterujące na "0".
Korzystanie z podwójnego pola
OSTRZEŻENIE!
W celu włączenia podwójnego pola grzejnego obrócić pokrętło podwójnego
pola w prawo (nie obracać pokrętła przez położenie stop).
1. Obrócić pokrętło sterowania w prawo - do pozycji 9.
2. Powoli ustawić pokrętło sterowania na symbolu
, aż do usłyszenia klik‐
nięcia.
W tym momencie dwa pola grzejne są włączone.
3. Ustawienie odpowiedniej mocy grzania, patrz rozdział „Moc grzania”.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
9
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emaliowanej lub z dnem aluminiowym lub mie‐
dzianym mogą pozostawiać przebarwienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na polu grzejnym przed jego włączeniem.
Wyłączyć pola grzejne na kilka minut przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być dobrany do wielkości pola grzejnego.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, ja‐
jek smażonych
10-40
min.
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków,
cordon bleu z cielęciny, kotletów,
bryzoli, kiełbasek, wątróbki, za‐
smażek, jajek, naleśników, pącz‐
ków
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
10
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
7-8 Intensywne smażenie, np. plac‐
ków ziemniaczanych, polędwicy,
steków
5-15
min.
Obrócić po upływie połowy
czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mię‐
sa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Urządzenie należy czyścić po każdym użyciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na płycie ceramicznej nie mają wpływu na
działanie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony plastik, folię oraz potrawy zawierające cu‐
kier. W przeciwnym razie zabrudzenia mogą spowodować uszkodzenie
urządzenia. Użyć specjalnego skrobaka do szkła. Skrobak należy przy‐
łożyć pod kątem ostrym do powierzchni szklanej i przesuwać po niej os‐
trzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystarczająco ostygnie: ślady osadu kamie‐
nia i wody, plamy tłuszczu, odbarwienia metaliczne. Używać specjalne‐
go środka czyszczącego do płyt ceramicznych lub stali nierdzewnej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha czystą ściereczką.
Przód urządzenia myć miękką ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie z
dodatkiem detergentu.
Jeżeli przód urządzenia jest metalowy, należy stosować detergent przezna‐
czony do stali nierdzewnej.
Nie należy używać środków ściernych ani szorstkich gąbek.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz po‐
krętło temperatury na pozycję wyłączenia.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
11
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu (w wyniku nieprawidłowego uży‐
cia urządzenia lub wad komponentów), piekarnik został wyposażony w ter‐
mostat bezpieczeństwa, który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Piekarnik
włącza się z powrotem automatycznie po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Światło Funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarni‐
ka o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod‐
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su‐
szenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego
spodu. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C
niższą od temperatury używanej podczas piecze‐
nia tradycyjnego.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo‐
dzie oraz do robienia przetworów
Rozmrażanie Rozmrażanie potraw mrożonych.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i
do opiekania pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do
opiekania pieczywa.
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania i
przyrumieniania.
Prowadnice teleskopowe
Na 1 i 3 poziomie piekarnika zainstalowano teleskopowe prowadnice blach
Teleskopowe prowadnice blach ułatwiają wkładanie i wyjmowanie akcesoriów.
12
Piekarnik – codzienna eksploatacja
1. Wyciągnąć prawą i lewą prowadni‐
cę teleskopową.
2. Umieścić blachę na prowadnicach
teleskopowych i ostrożnie po‐
pchnąć do wnętrza piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Nie wolno zamykać drzwi piekarnika,
gdy prowadnice teleskopowe nie są
wsunięte całkowicie do środka. Mogło‐
by to spowodować uszkodzenie szyby
i warstwy emalii na drzwiach.
OSTRZEŻENIE!
Teleskopowe prowadnice blach i inne
akcesoria nagrzewają się do bardzo
wysokich temperatur podczas pracy
urządzenia Zawsze należy korzystać z rękawic do pieczenia lub innych ręka‐
wic zabezpieczających przed wysoką temperaturą.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ + "
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ - "
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzi‐
na
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmienia‐
nia i sprawdzania aktualnej godziny.
°C
°C
Piekarnik – codzienna eksploatacja
13
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał
dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończe‐
nia pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakończenia pieczenia" można stoso‐
wać jednocześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłą‐
czył się w późniejszym czasie. W takim przypadku należy najpierw ustaw
"Czas pieczenia"
, a następnie "Czas zakończenia pieczenia" .
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żąda‐
nej funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończe‐
nia pieczenia"
, należy nacisnąć
przycisk " + " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik
funkcji.
Po upłynięciu ustawionego czasu
miga wskaźnik funkcji i przez 2 mi‐
nuty emitowany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
PIEKARNIK - WSKAZÓWKI, PORADY I TABELE
PIECZENIA
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości użytych składników.
14
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Należy przystosować używane ustawienia (temperatury, czasu pie‐
czenia) i poziomy do wartości w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć oko‐
ło 10 minut przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło
resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć pod‐
czas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzys‐
tać z najbardziej podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia
ciast na więcej niż jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się rów‐
nomiernie. W takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatu‐
ry. Różnice wyrównają się podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie
jest wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury
w celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
15
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zamontowany filtr tłusz‐
czowy
Wyjąć filtr tłuszczowy
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zamontowany filtr tłusz‐
czowy
Wyjąć filtr tłuszczowy
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja
piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka drożdżo‐
wa
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód placka 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy, Ø 20
cm, umieszczone po prze‐
kątnej)
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy, Ø 20
cm, umieszczone po prze‐
kątnej)
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja
piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/wie‐
niec drożdżowy
3 170 - 190 0:30 - 0:40
16
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja
piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Strucla bożonarodzenio
wa
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) 1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/eklerki
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką, suche 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukrowe
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/ukręca‐
nym)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/ukręca‐
nym)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na kru‐
chym cieście
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z delikat
nymi dodatkami (np. twaro‐
giem, kremem, słodkim so‐
sem)
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przaśny chleb 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja
piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta ukręca‐
nego
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
17
Rodzaj wypieku Funkcja
piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka drożdżowe 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta francu‐
skiego
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20 sztuk
na blasze)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20 sztuk
na blasze)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
2 poziomy 3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
2 poziomy 3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
18
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
Rodzaj wypieku
2 poziomy 3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z termoobiegiem
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika należy użyć, patrz lista funkcji piekar‐
nika w rozdziale „Codzienna eksploatacja”.
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do piz‐
zy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja
piekarni‐
ka
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min.)
Zapiekanka makaronowa 1 180-200 0:45-1:00
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
19
Potrawa Funkcja
piekarni‐
ka
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min.)
Lazania 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane serem
1)
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj potrawy Funk‐
cja
pie‐
karni‐
ka
Poziom
piekarni‐
ka
Temperatura w °C Czas
Pizza mrożona 3 patrz instrukcje pro‐
ducenta
patrz instrukcje pro‐
ducenta
Frytki
1)
3 200-220 patrz instrukcje pro‐
ducenta
Bagietki 3 patrz instrukcje pro‐
ducenta
patrz instrukcje pro‐
ducenta
Tarty owocowe 3 patrz instrukcje pro‐
ducenta
patrz instrukcje pro‐
ducenta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Pieczenie mięsne
Do pieczenia stosować naczynia żaroodporne (przeczytać instrukcje pro‐
ducenta).
Duże kawałki mięs można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do piecze‐
nia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (Jeżeli wy‐
stępuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mię‐
so będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
20
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi