• Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
• Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho‐
wywania.
• Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przedmiotów nasączonych łat‐
wopalnymi produktami (wykonanych z tworzywa sztucznego lub aluminium)
w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebezpieczeństwo wybu‐
chu lub pożaru.
• W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie się nagrzewa. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania akcesoriów lub naczyń
należy stosować rękawice.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Z urządzenia może wydobywać się gorąca para.
Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
• Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub odbarwienia emalii:
– nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
– nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
• Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę urządzenia.
• Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie wolno
obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma.
• Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
• Zawsze należy zamykać drzwi urządzenia, nawet podczas grillowania.
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od zasilania.
• Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia
szyb w drzwiach urządzenia.
• Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
• Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie
• Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą‐
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych i
mogących spowodować korozję.
• Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
• W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta. Nie wolno rozpryskiwać żadnych środków na filtr tłusz‐
czowy (jeśli jest w wyposażeniu), grzałki ani czujnik termostatu.
• Nie czyścić szyb w drzwiach ściernymi środkami czyszczącymi ani skroba‐
kami metalowymi. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po‐
wierzchni wewnętrznej szyby.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5