Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
41056VH-MN PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja
11 Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki
12 Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie
13 Piekarnik – codzienna
eksploatacja
15 Piekarnik – funkcje zegara
16 Piekarnik – przydatne rady i
wskazówki
26 Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie
30 Co zrobić, gdy…
31 Instalacja
32 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy uważnie przeczytać instruk-
cję obsługi:
ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia,
ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego odsprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
umysłowych lub sensorycznych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo-
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo-
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa-
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzyko udu-
szenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po-
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków, nale
ży
jej używać. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzę-
ta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać parametrów ani modyfikować urządzenia. W przeciwnym wypadku
istnieje niebezpieczeństwo obrażeń lub uszkodzeń urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia wszystkie elementy opakowania,
naklejki i folie.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony technik. Należy skon-
taktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka poważ-
nych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie uległo uszkodzeniu podczas transportu. Uszko-
dzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie potrzeby skontaktować się z dostaw-
cą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia wszystkie elementy opakowania,
naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
•Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz norm
obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasady i przepisy dotyczące bezpie-
czeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elektrycznych i/lub gazowych itp.).
•Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za-
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania (jeśli do-
tyczy).
•Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony elektryk. Należy
skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka po-
ważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
Upewnić się, że parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami domowej instalacji elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta-
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego – wyjmowa-
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
Elementy stanowiące ochronę przed porażeniem muszą być zamocowane w taki sposób,
aby nie mo
żna było ich zdemontować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do gniazd sieciowych należy zwrócić uwagę,
aby ich przewody nie stykały się ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli dotyczy) ani
przewodu zasilającego za urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu urządzenia zachowany był dostęp do podłą-
czenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Skontaktować się z
punktem serwisowym.
Eksploatacja
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych. Pozwoli to uniknąć zagrożenia
odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas pracy.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Występuje zagrożenie poparzeniem.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia mokry-
mi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej ani miejsca do przechowywania przed-
miotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowania staje się gorąca. Występuje zagrożenie popa-
rzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych przedmiotów, takich jak sztućce lub pokrywki
naczyń, gdyż mogą one ulec nagrzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze-
niem. Podczas wkładania lub wyjmowania naczyń bądź akcesoriów należy używać
ręka-
wic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zwrócić uwagę, aby nie dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli nie znaj-
dują się pod stałą opieką, nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może prowadzić
do powstania mieszanki alkoholu i powietrza. Zagrożenie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać do urządzenia iskrzących przedmiotów ani
otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed-
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium). Zagrożenie wybuchem lub pożarem.
•Po ka
żdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Nie wolno używać pól grzejnych z pustymi naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się potrawy. Może to spowodować uszkodzenie naczy-
nia lub powierzchni płyty grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek przedmiotów lub naczyń może spowodować usz-
kodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobliżu panelu sterowania, ponieważ wysoka tempe-
ratura może spowodować uszkodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie
uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa, stopu aluminium lub naczyń ze zniszczonym
spodem po powierzchni płyty grzejnej może spowodować jej zarysowanie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należ
y kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry-
wać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów w schowku pod piekarnikiem. Przechowywać
tam tylko żaroodporne akcesoria (jeśli dotyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z piekarnika. Znajdują się one w tylnej części górnej
powierzchni urządzenia (jeśli dotyczy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
W przypadku zauważenia pęknięcia na powierzchni należy odłączyć zasilanie. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Nie umieszczać pod naczyniami materiałów przewodzących ciepło (np. metalowych kra-
tek lub metalizowanych przewodników ciepła). Nadmiar wypromieniowanego ciepła może
spowodować uszkodzenie powierzchni do gotowania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist-
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych lub mogących spowodować koroz-
ję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
•Stosuj
ąc aerozol do piekarników, należy przestrzegać instrukcji producenta. Nie nanosić
żadnych substancji na grzałki i czujnik termostatu (jeśli dotyczy).
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia ściernymi środkami czyszczącymi ani metalo-
wymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szy-
by wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna
jest ich wymiana. Skontaktować się z punktem serwisowym.
•Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani miejscowego oświetlania po-
mieszczeń.
•Je
żeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą-
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem. Odczekać aż urządzenie ostygnie.
Istnieje ryzyko poparzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować i wyrzucić zatrzask drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzienia dzieci lub
zwierząt domowych wewnątrz urządzenia. Istnieje ryzyko uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
2 3 27
9
10
11
12
13
14
8
5
4
3
2
1
4 65
1 Panel sterujący
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Kontrolka zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Sterowanie elektroniczne
6 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
7 Wskaźnik temperatury
8 Pokrętła sterujące płytą grzejną
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Grzałka z wentylatorem
8 Opis urządzenia
12 Grzałka dolna
13 Tabliczka znamionowa
14 Prowadnice blach piekarnika
Układ płyty kuchennej
180
mm
145
mm
145
mm
1
2
3
456
120/210
mm
1 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
2 Otwór wylotu pary
3 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800
W
4 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
5 Kontrolka ciepła resztkowego
6 Podwójne pole grzejne o mocy 2200 W
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada na przybory kuchenne.
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierzchnię. Zapoznać
się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Przed pierwszym użyciem
9
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w
przypadku przerwy w dostawie energii, zacznie
automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć przyci-
sku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wy-
świetlaczu widoczna jest ustawiona godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktualnej godzi-
ny i funkcji automatycznej ("Czas pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Podczas pracy pola grzejnego przez krótki okres czasu emitowany jest odgłos buczenia.
Jest to typowe dla wszystkich pól grzejnych w płytach ceramicznych i nie oznacza niepra-
widłowej pracy urządzenia.
Aby użyć piekarnika, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Moc grzania
Pokrętło Funkcja
0 Położenie wyłączenia
1-9
Moc grzania
(1 = najniższa moc grzania; 9 = najwyższa moc grzania)
1. Obracając pokrętło sterujące, ustawić żądany poziom mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, ustawić pokrętło sterujące na "0".
Korzystanie z podwójnego pola
OSTRZEŻENIE!
W celu włączenia podwójnego pola grzejnego obrócić pokrętło podwójnego pola w prawo
(nie obracać pokrętła przez położenie stop).
1. Obrócić pokrętło sterowania w prawo - do pozycji 9.
2. Powoli ustawić pokrętło sterowania na symbolu
, aż do usłyszenia kliknięcia.
W tym momencie dwa pola grzejne są włączone.
3. Ustawienie odpowiedniej mocy grzania, patrz rozdział „Moc grzania”.
10 Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się, gdy pole grzejne jest gorące.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo poparzenia ciepłem resztkowym!
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emaliowanej lub z dnem aluminiowym lub miedzianym mogą
pozostawiać przebarwienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na polu grzejnym przed jego włączeniem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut przed zakończeniem gotowania, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być dobrany do wielkości pola grzejnego.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa-
nych potraw
w zależ-
ności od
potrzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
min.
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie wię-
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki 11
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor-
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
w zależ-
ności od
potrzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5-15
min.
Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię-
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Urządzenie należy czyścić po każdym użyciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na płycie ceramicznej nie mają wpływu na działanie urzą-
dzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony plastik, folię oraz potrawy zawierające cukier. W
przeciwnym razie zabrudzenia mogą spowodować uszkodzenie urządzenia. Użyć
specjalnego skrobaka do szkła. Skrobak należy przyłożyć pod kątem ostrym do po-
wierzchni szklanej i przesuwać po niej ostrzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystarczająco ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,
plamy tłuszczu, odbarwienia metaliczne. Używać specjalnego środka czyszczącego
do płyt ceramicznych lub stali nierdzewnej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha czystą ściereczką.
Przód urządzenia myć mię
kką ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem de-
tergentu.
•Jeżeli przód urządzenia jest metalowy, należy stosować detergent przeznaczony do stali
nierdzewnej.
Nie należy używać środków ściernych ani szorstkich gąbek.
12 Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia,
wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urządzenia.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz pokrętło tempe-
ratury na pozycję wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Światło Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
TERMOOBIEG Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury używanej podczas pieczenia przy użyciu funk-
cji pieczenia tradycyjnego. Służy również do suszenia po-
traw.
PIZZA Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempe-
raturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury wyma-
ganej podczas pieczenia tradycyjnego.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
GRZANIE DOLNE Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw.
GRILL Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka-
nia pieczywa.
DUŻY GRILL Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
TURBO GRILL Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również zapiekanie i przyrumienianie.
Piekarnik – codzienna eksploatacja 13
Prowadnice teleskopowe
Na 1 i 3 poziomie piekarnika zainstalowano teleskopowe prowadnice blach Teleskopowe
prowadnice blach ułatwiają wkładanie i wyjmowanie akcesoriów.
1. Wyciągnąć prawą i lewą prowadnicę te-
leskopową.
2. Umieścić blachę na prowadnicach tele-
skopowych i ostrożnie popchnąć do
wnętrza piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Nie wolno zamykać drzwi piekarnika, gdy
prowadnice teleskopowe nie są wsunięte cał-
kowicie do środka. Mogłoby to spowodować
uszkodzenie szyby i warstwy emalii na
drzwiach.
OSTRZEŻENIE!
Teleskopowe prowadnice blach i inne akce-
soria nagrzewają się do bardzo wysokich
temperatur podczas pracy urządzenia Za-
wsze należy korzystać z rękawic do pieczenia lub innych rękawic zabezpieczających przed
wysoką temperaturą.
°C
°C
14 Piekarnik – codzienna eksploatacja
PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +"
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -"
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakończenia pieczenia" można stosować jedno-
cześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłączył się w źniejszym
czasie. W takim przypadku należy najpierw ustawić "Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas pie-
czenia"
lub "Czas zakończenia pie-
czenia"
, należy nacisnąć przycisk " +
" lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upłynięciu ustawionego czasu miga
wskaźnik funkcji i przez 2 minuty emito-
wany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia" piekarnik wyłą-
cza się automatycznie.
Piekarnik – funkcje zegara 15
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgotnych ciast należy stosować głęboką blachę do piecze-
nia. Sok z owoców może trwale zaplamić emalię.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy
przystosować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości
w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
•Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
16 Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w ce-
lu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja
piekarni-
ka
Poziom Temperatura (°C) Czas (g:min)
Babka lub babka drożdżowa 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód placka 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm,
umieszczone po przekątnej)
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm,
umieszczone po przekątnej)
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki 17
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja
piekarni-
ka
Poziom Temperatura (°C) Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/wieniec
drożdżowy
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodzeniowa
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) 1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/eklerki
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką, suche 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukrowe
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/ukręcanym)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/ukręcanym)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na kruchym
cieście
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z delikatnymi
dodatkami (np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przaśny chleb 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja
piekarni-
ka
Poziom Temperatura (°C) Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta ukręcanego 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj, bezy 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżowe 3 150 - 160 0:20 - 0:40
18 Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja
piekarni-
ka
Poziom Temperatura (°C) Czas (g:min)
Ciasteczka z ciasta francuskiego
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20 sztuk na
blasze)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20 sztuk na
blasze)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
2 poziomy 3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/eklerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
2 poziomy 3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z termoobiegiem
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika należy użyć, patrz lista funkcji piekarnika w rozdzia-
le „Codzienna eksploatacja”.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
19
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami, przy-
kryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska wer-
sja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja
piekarnika
Poziom
piekar-
nika
Temperatura w
°C
Czas (godz. : min.)
Zapiekanka makaronowa 1 180-200 0:45-1:00
Lazania 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane serem
1)
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
20 Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi