PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi urządzenia znajdują się:
• Numery poziomów piekarnika.
• Informacje o funkcjach pieczenia, zalecanych
poziomach umieszczania potraw i temperatu‐
rach dla popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
• Używać wyłącznie żaroodpornych i nierdzew‐
nych naczyń lub pojemników na żywność wy‐
konanych ze stali chromowej (tylko w niektó‐
rych modelach).
Poziomy umieszczania potraw
• Odpowiednie poziomy umieszczania potraw
podano w tabeli poniżej. Poziomy umieszcza‐
nia potraw należy liczyć od dołu do góry.
Ogólne wskazówki
• W przypadku gotowania trwającego dłużej niż
30 minut lub gotowania większych porcji żyw‐
ności, należy w razie potrzeby dodać wody.
• Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach. Zachować
odpowiednią odległość między rusztami, aby
zapewnić możliwość obiegu pary wokół każ‐
dego naczynia.
• Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Uwagi dotyczące tabel gotowania na parze
• Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
• Podane temperatury i czasy mają jedynie
orientacyjny charakter i zależą od rodzaju,
wielkości i ilości potrawy oraz użytych naczyń.
• Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć najbardziej zbliżonego
przepisu.
• Jeśli dane w tabelach nie wskazują inaczej,
należy rozpoczynać pieczenie w zimnym pie‐
karniku.
• Gotując ryż należy stosować proporcje wody
do ryżu 1,5:1 – 2:1 ze względu na jego zdol‐
ność pochłaniania wody.
TABELE GOTOWANIA NA PARZE
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona. Występuje zagro‐
żenie poparzeniem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu
żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposobem
można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać,
parzyć lub blanszować warzywa, mięso, ryby,
makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przy‐
gotować pełne menu. Aby uniknąć niedogotowa‐
nia lub rozgotowania potraw, należy wybierać
potrawy o podobnym czasie gotowania. Używać
największej ilości wody podanej dla pojedyncze‐
go składnika. Umieścić potrawy na różnych po‐
ziomach w piekarniku w odpowiednich naczy‐
niach. Rozmieścić odpowiednio naczynia, aby
para mogła swobodnie cyrkulować wewnątrz.
Sterylizacja
• Ta funkcja umożliwia również przeprowadze‐
nie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie‐
mowląt).
• Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na
pierwszym poziomie. Otwór musi być skiero‐
wany w dół pod małym kątem.
• Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i us‐
tawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Karczochy 96 800 50 - 60 1
2
www.electrolux.com