Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi urządzenia znajdują się:
Numery poziomów piekarnika.
Informacje o funkcjach pieczenia, zalecanych
poziomach umieszczania potraw i temperatu‐
rach dla popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
Używać wyłącznie żaroodpornych i nierdzew‐
nych naczyń lub pojemników na żywność wy‐
konanych ze stali chromowej (tylko w niektó‐
rych modelach).
Poziomy umieszczania potraw
Odpowiednie poziomy umieszczania potraw
podano w tabeli poniżej. Poziomy umieszcza‐
nia potraw należy liczyć od dołu do góry.
Ogólne wskazówki
W przypadku gotowania trwającego dłużej niż
30 minut lub gotowania większych porcji żyw‐
ności, należy w razie potrzeby dodać wody.
Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach. Zachować
odpowiednią odległość między rusztami, aby
zapewnić możliwość obiegu pary wokół każ‐
dego naczynia.
Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Uwagi dotyczące tabel gotowania na parze
Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
Podane temperatury i czasy mają jedynie
orientacyjny charakter i zależą od rodzaju,
wielkości i ilości potrawy oraz użytych naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć najbardziej zbliżonego
przepisu.
Jeśli dane w tabelach nie wskazują inaczej,
należy rozpoczynać pieczenie w zimnym pie‐
karniku.
Gotując ryż należy stosować proporcje wody
do ryżu 1,5:1 – 2:1 ze względu na jego zdol‐
ność pochłaniania wody.
TABELE GOTOWANIA NA PARZE
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy
funkcja jest włączona. Występuje zagro‐
żenie poparzeniem.
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu
żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposobem
można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać,
parzyć lub blanszować warzywa, mięso, ryby,
makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przy‐
gotować pełne menu. Aby uniknąć niedogotowa‐
nia lub rozgotowania potraw, należy wybierać
potrawy o podobnym czasie gotowania. Używać
największej ilości wody podanej dla pojedyncze‐
go składnika. Umieścić potrawy na różnych po‐
ziomach w piekarniku w odpowiednich naczy‐
niach. Rozmieścić odpowiednio naczynia, aby
para mogła swobodnie cyrkulować wewnątrz.
Sterylizacja
Ta funkcja umożliwia również przeprowadze‐
nie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie‐
mowląt).
Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na
pierwszym poziomie. Otwór musi być skiero‐
wany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i us‐
tawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu
tach
Poziom piekarni‐
ka
Karczochy 96 800 50 - 60 1
2
www.electrolux.com
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu
tach
Poziom piekarni‐
ka
Bakłażany 96 450 15 - 25 1
Cały kalafior 96 600 35 - 45 1
Różyczki kalafio‐
ra
96 500 25 - 30 1
Całe brokuły 96 550 30- 40 1
Różyczki broku‐
łów
96 400 20 - 25 1
Grzyby krojone 96 400 15 - 20 1
Groszek 96 450 20 - 25 1
Koper 96 600 35 - 45 1
Marchew 96 600 35 - 45 1
Paski kalarepy 96 550 30 - 40 1
Paski papryki 96 400 15 - 20 1
Krążki pora 96 500 25 - 35 1
Zielona fasolka 96 550 35 - 45 1
Liście roszpunki 96 450 20 - 25 1
Brukselka 96 550 30 - 40 1
Buraczki 96 800 + 400 70 - 90 1
Skorzonera 96 600 35 - 45 1
Seler pokrojony
w kost
96 500 20 - 30 1
Zielone szparagi 96 500 25 - 35 1
Białe szparagi 96 600 35 - 45 1
Świeży szpinak 96 350 15 1
Blanszowanie
pomidorów
96 350 15 1
Biała fasola 96 500 25 - 35 1
Kapusta włoska 96 400 20 - 25 1
Krojona cukinia 96 350 15 1
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Przystawki/dodatki
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Knedle drożdżo‐
we
96 600 30 - 40 1
POLSKI 3
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Knedle ziemnia‐
czane
96 600 35 - 45 1
Ziemniaki w
mundurkach,
średniej wielkoś‐
ci
96 750 45 - 55 1
Ryż (proporcje
woda/ryż 1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Gotowane ziem‐
niaki, pokrojone
na ćwiartki
96 600 35 - 40 1
Knedle chlebowe 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, świe‐
że
96 450 20 - 25 1
Polenta (propor‐
cje płyn/polenta
3:1)
96 750 40 - 45 1
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Ryby
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Pstrąg, ok. 250 g 85 550 30 - 40 1
Świeże krewetki 85 450 20 - 25 1
Mrożone krewet‐
ki
85 550 30 - 40 1
Łosoś, filety 85 500 25 - 35 1
Pstrąg potokowy,
ok. 1000 g
85 600 40 - 45 1
Małże 96 500 20 - 30 1
Filet z flądry 80 350 15 1
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Mięso
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Gotowana szyn‐
ka 1000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
Pierś z kurczaka
z wody
90 500 25 - 35 1
4
www.electrolux.com
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Kurczak z wody,
1000–1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Górka cielęca/
schab wieprzowy
bez kości, 800–
1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Peklowany i lek‐
ko wędzony kar‐
czek wieprzowy
z wody
90 800 + 300 70 - 90 1
Tafelspitz (woło‐
wina gotowana)
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolatas 80 400 15 - 20 1
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
Jaja
Produkt
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom piekarni‐
ka
Jajka na miękko 96 400 10- 12 1
Jajka na pół‐
miękko
96 450 13 - 16 1
Jajka na twardo 96 500 18 - 21 1
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
TABELA ILOŚCI WODY DO GOTOWANIA NA PARZE
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1)
Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
TABELA PIECZENIE PAROWE (50/50)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50)
(ilość wody: około 300 ml)
Temperatura w ºC Czas w minutach Poziom piekarnika
Budyń/flan w misecz‐
kach
1)
90
40 - 45 1
Jajka zapiekane
1)
90
35 - 45 1
POLSKI 5
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50)
(ilość wody: około 300 ml)
Temperatura w ºC Czas w minutach Poziom piekarnika
Pasztet
1)
90 40 - 50 1
Cienkie filety rybne 85 15 - 25 1
Grube filety rybne 90 25 - 35 1
Małe ryby do 350 g 90 25 - 35 1
Całe ryby do 1000 g 90 35 - 45 1
Odgrzewanie
Kluseczki 110 20 - 30 1
Makaron 110 15 - 20 1
Ryż 110 15 - 20 1
Dania na jednym ta
lerzu
110 15 - 20 1
1)
Kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
TABELA PIECZENIE PAROWE (25/75)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75) (ilość wody: około 300 ml)
Ilość
Temperatura w
ºC
Czas
1)
w minutach
Poziom piekar‐
nika
Pieczeń wieprzowa 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pieczeń wołowa 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pieczeń cielęca 1 kg 180 80 - 90 1
Klops surowy 0,5 kg 180 30 - 40 1
Peklowana i lekko
wędzona wieprzo‐
wina (namaczać 2
godz.)
0,6-1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurczak 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Kaczka 1,5-2 kg 180 70 - 90 1
Zapiekanka ziem‐
niaczana
- 160 - 170 50 - 60 1
Zapiekanka z ma‐
karonem
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Różne rodzaje
chleba
0,5-1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bułki 40-60 g 180 - 210 30 - 40 2
Bułki gotowe do
pieczenia
- 200 20 - 30 2
6
www.electrolux.com
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75) (ilość wody: około 300 ml)
Ilość
Temperatura w
ºC
Czas
1)
w minutach
Poziom piekar‐
nika
Bagietki gotowe do
pieczenia
40-50 g 200 20 - 30 2
Bagietki mrożone
gotowe do piecze‐
nia
40-50 g, 200 25 - 35 2
1)
Podany czas ma jedynie orientacyjny charakter.
PIECZENIE CIAST
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw do
wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10 minut
przed końcem pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie można wydłużyć czas pie‐
czenia o 10–15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
Termoobieg + para
Rodzaj potrawy Temperatura w °C Czas w minutach Poziom umieszcze‐
nia potrawy
Zapiekanka z makaro‐
nem
170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170 - 190 45 - 60 1
Zapiekanka ziemnia‐
czana
180 - 200 50 - 60 1
Dania słodkie 170 - 190 45 - 60 1
Kołacz lub babka droż‐
dżowa
150 - 160 50 - 70 1
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
160 - 180 40 - 50 1
Ciasto z kruszonką (su‐
che)
150 - 160 20 - 30 2
Maślane ciasto migda‐
łowe/cukrowe
1)
180 - 200 20 - 30 2
Ciasteczka drożdżowe 150 - 160 20 - 40 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
POLSKI 7
PIECZENIE NA JEDNYM POZIOMIE
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać ustawienia (temperatury, czasu piecze‐
nia) i poziomy umieszczania potraw do war‐
tości podanych w tabelach.
Przy dłuższych czasach pieczenia piekarnik
można wyłączyć około 10 minut przed zakończe‐
niem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Odkształcenia znikną po ostygnięciu
blach.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za
pierwszym razem.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż jed‐
nym poziomie czas pieczenia można wydłużyć o
10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia tem‐
peratury. Różnice wyrównają się podczas pie
czenia.
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar
nika
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Kołacz lub babka droż‐
dżowa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/ciasto
owocowe
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake/biszkopt Termoobieg 1 140 - 150 35 - 50
Sponge cake/biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
1 160 35 - 50
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 2 170 - 180 10 - 25
Biszkoptowy spód placka Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/szarlotka (2 for‐
my, Ø 20 cm, umieszczo‐
ne po przekątnej)
Termoobieg 2 160 70 - 90
Apple pie/szarlotka (2 for‐
my, Ø 20 cm, umieszczo‐
ne po przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik, blacha
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 170 70 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
2)
Używać tacki ociekowej lub blachy do pieczenia
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 30 - 40
8
www.electrolux.com
Rodzaj produktu Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Strucla bożonarodzenio‐
wa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 160 - 180 50 - 70
Chleb (żytni)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
1
najpierw 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem/eklery
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 35
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 180 - 200 10 - 20
Ciasto z kruszonką (su‐
che)
Termoobieg 2 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto migdało‐
we/cukrowe
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 30
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 2 150 - 160 35 - 55
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
170 35 - 55
Placek owocowy na kru‐
chym cieście
Termoobieg 2 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżowe z deli‐
katnymi dodatkami (np.
twarogiem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 180 40 - 80
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
2)
Stosować tackę ociekową lub blachę do pieczenia
Ciastka
Produkt Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Ciasteczka kruche Termoobieg 2 150 - 160 10 - 20
Short bread/ciasteczka
maślane/paluchy
Termoobieg 2 140 20 - 35
Short bread /ciasteczka
maślane/paluchy
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 20 - 30
Ciasteczka z ciasta bisz‐
koptowego
Termoobieg 2 150 - 160 15 - 20
POLSKI 9
Produkt Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 2 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka z ciasta droż‐
dżowego
Termoobieg 2 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z ciasta fran
cuskiego
1)
Termoobieg 2 170 - 180 20 - 30
Bułki
1)
Termoobieg 2 160 10 - 25
Bułki
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes /ciasteczka
1)
Termoobieg 2 160 20 - 35
Small cakes /ciasteczka
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 170 20 - 35
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
PIECZENIE NA KILKU POZIOMACH
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Ptysie z kremem/eklery
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Strucla 1 / 4 150 - 160 30 - 45
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Ciasteczka kruche 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread /ciasteczka
maślane/paluchy
1 / 4 140 25 - 45
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 4 100 - 120 40 - 80
10
www.electrolux.com
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 4 160 - 170 30 - 60
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PIECZENIA CIAST
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Nie można skracać czasu
pieczenia poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperatu
piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru
mienia.
Ciasto nie zostało równomier
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
TABELA PIECZENIA
Pieczenie potraw mięsnych
Do pieczenia należy używać naczyń żaroodpor‐
nych (należy zapoznać się ze wskazówkami pro‐
ducenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia lub na ruszcie
nad głęboką blachą do pieczenia (jeśli jest w
wyposażeniu).
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
POLSKI 11
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Mięso duszo‐
ne
1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń wo‐
łowa lub filet
lekko wypie‐
czony
na każdy
cm gruboś‐
ci
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5-6 na cm
grubości
średnio wy‐
pieczony
na każdy
cm gruboś‐
ci
Turbo grill 1 180 - 190 6-8 na cm
grubości
dobrze wy
pieczony
na każdy
cm gruboś‐
ci
Turbo grill 1 170 - 180 8-10 na cm
grubości
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Łopatka, kar‐
kówka, szyn‐
ka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeber‐
ka
1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g - 1
kg
Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka wie‐
przowa (ob‐
gotowana)
750 g - 1
kg
Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Pieczeń cie‐
lęca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 150 - 120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
12
www.electrolux.com
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Udziec jagnię‐
cy, pieczeń
jagnięca
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 180 100- 120
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Comber z zaj‐
ąca, udko zaj‐
ęcze
1)
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 30 - 40
Comber sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec sarni 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Kurczak, mło‐
dy kurczak
po
200-250 g
Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówki kur‐
czaka
po
400-500 g
Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kawałki drobiu 1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potra
wy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 45 - 60
POLSKI 13
TABELA TEMPERATUR DLA CZUJKI TEMPERATURY
Wołowina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Stek z rostbefu lub polędwicy
lekko wypieczony 45-50°C
średnio wypieczony 60-65°C
dobrze wypieczony 70-75°C
Wieprzowina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80-82°C
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75-80°C
Klops 75-80°C
Cielęcina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Pieczeń cielęca 75-80°C
Gicz cielęca 85-90°C
Baranina/jagnięcina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Udziec barani 80-85°C
Comber barani 80-85°C
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70-75°C
Dziczyzna
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Comber zajęczy 70-75°C
Udziec zajęczy 70-75°C
Zając cały 70-75°C
Comber sarni 70-75°C
Udziec sarni 70-75°C
Ryba
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Łosoś 65-70°C
Pstrąg 65-70°C
14
www.electrolux.com
TABELA TERMOOBIEG (NISKA
TEMP.)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywa‐
nia delikatnego, chudego mięsa lub ryb. Piec
bez przykrycia.
Zarumienić mięso na patelni w wysokiej tem‐
peraturze.
Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio
na ruszcie piekarnika. Umieścić głęboką bla‐
chę do mięsa pod rusztem w celu zebrania
tłuszczu.
Tabela Termoobieg (niska temp.)
Rodzaj pieczonej potra‐
wy
Ciężar Temperatura (°C) Poziom
umieszczenia
potrawy
Czas (min)
Pieczeń wołowa 1-1,5 kg 150 1 120 - 150
Filet wołowy 1-1,5 kg 150 1 90 - 110
Pieczeń cielęca 1-1,5 kg 150 1 120 - 150
Stek 200-300 g 120 1 20 - 40
PRODUKTY GOTOWE
Usunąć opakowanie. Umieścić produkt na ta‐
lerzu.
Nie przykrywać talerzem ani miską. Może to
wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. (Pierw‐
szego poziomu licząc od dołu).
Potrawy mrożone
Produkty gotowe Poziom umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Pizza mrożona 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American mrożo‐
na
2 190 - 210 20 - 25
Pizza chłodna 2 210 - 230 13 - 25
Pizza Snacks mrożone 2 180 - 200 15 - 30
Frytki cienkie 2 200 - 220 20 - 30
Frytki grube 200 - 220 25 - 35
Ćwiartki/krokiety 2 220 - 230 20 - 35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni
świeże
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160 - 180 40 - 60
Ser zapiekany w pie‐
karniku
2 170 - 190 20 - 30
Skrzydełka kurczaka 2 190 - 210 20 - 30
POLSKI 15
Tabela Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarnika Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas
Mrożona pizza Pieczenie tradycyj‐
ne
2 zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie tradycyj‐
ne lub Turbo grill
2 200 - 220 zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
Bagietki Pieczenie tradycyj‐
ne
2 zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
Ciasto owocowe Pieczenie tradycyj‐
ne
2 zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
zgodnie ze wska‐
zówkami produ‐
centa
1)
Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
PIZZA
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Pizza (na cienkim spo‐
dzie)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pizza (z dużą ilością do‐
datków)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 40 - 55
Zapiekanka szpinakowa 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (pikantna
tarta)
1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 2 170 - 190 45 - 55
Sernik 1 140 - 160 60 - 90
Ciasto z jabłkami, przy‐
kryte
1 150 - 170 50 - 60
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
2 230 - 250 10 - 20
Zapiekanka z ciasta fran‐
cuskiego
1)
2 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
2 230 - 250 12- 20
Pierogi (rosyjska wersja
Calzone)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
16
www.electrolux.com
2)
Używać tacki ociekowej lub blachy do pieczenia
ROZMRAŻANIE
Usunąć opakowanie. Umieścić produkt na ta‐
lerzu.
Nie przykrywać talerzem ani miską. Może to
wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. (Pierw‐
szego poziomu licząc od dołu).
Tabela rozmrażania
Produkt Ilość Czas rozmra‐
żania (min)
Dalszy czas
rozmrażania
(min)
Uwagi
Kurczak 1 kg 100 - 140 20 - 30 Umieścić kurczaka na odwróconym
spodku na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu
Pstrąg 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Truskaw‐
ki
300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Masło 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Śmietana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze lek‐
ko zmrożona
Tort 1,4 kg 60 60 ---
GRILL
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksy‐
malnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla, należy za‐
wsze rozgrzewać pusty piekarnik przez
5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zaleca‐
nym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub
ryb.
Grill
Grillowana potra‐
wa
Temperatura
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa,
średnio wypie‐
czona
210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Filet wołowy,
średnio wypie‐
czony
230 1 20 - 30 20 - 30
Karczek wieprzo‐
wy
210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
POLSKI 17
Grillowana potra‐
wa
Temperatura
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Karczek cielęcy 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Karczek jagnięcy 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Cała ryba,
500-1000 g
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszczenia
potrawy
1)
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Burgers /hamburgery
2)
3 9 - 13 8 - 10
Filet wieprzowy 3 10 - 12 6 - 10
Kiełbaski 3 10 - 12 6 - 8
Steki wołowe, steki
cielęce
3 7 - 10 6 - 8
Toast /tosty
2)
4 1 - 3 1 - 3
Grzanki z dodatkami 3 6 - 8 -
1)
Zawsze należy wstępnie rozgrzać piekarnik
2)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
CHLEB
Wlać do szuflady 100 ml wody. Wstępne nagrze‐
wanie nie jest zalecane.
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas
w minutach
Biały chleb Chleb 1 180 - 200 40 - 60
Bagietka Chleb 1 200 - 220 35 - 45
Bułeczki maśla‐
ne
Chleb 1 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chleb 1 200 - 220 35 - 45
Chleb żytni Chleb 1 190 - 210 50 - 70
Ciemny chleb Chleb 1 180 - 200 50 - 70
Chleb pełnoziar‐
nisty
Chleb 1 170 - 190 60 - 90
WEKOWANIE
Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowa‐
nia o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani pu‐
szek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać pierw‐
szego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików weko‐
wych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i
zamknąć obejmami.
18
www.electrolux.com
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około 1/2
litra wody, aby zapewnić wystarczający po‐
ziom wilgotności w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po
około 35-60 minutach w przypadku słoików
jednolitrowych), należy wyłączyć piekarnik lub
zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz tabe‐
la).
Tabela wekowania – miękkie owoce
Pasteryzacja Temperatura
(°C)
Czas do zagotowania
(min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki, jagody leśne, mali‐
ny, dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Tabela wekowania – owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura
(°C)
Czas do zagotowania
(min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabela wekowania – warzywa
Pasteryzacja Temperatura
(°C)
Czas do zagotowania
(min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Pikle 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu
SUSZENIE
Produkt Temperatura (°C)
Poziom umieszczenia
potrawy
Czas (godz.)
Fasola 60 - 70 2 6 - 8
Papryka 60 - 70 2 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 2 5 - 6
Grzyby 50 - 60 2 6 - 8
Zioła 40 - 50 2 2 - 3
Śliwki 60 - 70 2 8 - 10
Morele 60 - 70 2 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 2 6 - 8
Gruszki 60 - 70 2 6 - 9
POLSKI 19
MENU PRZEPISY
Na wyświetlaczu pokazywane są pozio‐
my umieszczania potraw oraz domyśl‐
nie ustawione czasy pieczenia dla
wszystkich automatycznych przepisów.
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Numer programu Nazwa programu
1 WARZYWA TRADYCYJNE
2 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
3 BIAŁY CHLEB
4 NADZIEWANA RYBA (PSTRĄG)
5 KARCZEK WOŁOWY ŚREDNIO WYPIECZONY
6 KURCZAK CAŁY
7 PIZZA
8 BABECZKI
9 QUICHE LORRAINE
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book