Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Typ
Recipe book
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Przydatne rady i wskazówki
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po-
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przysto-
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe-
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
•Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie nale
ży zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza-
jąco przyrumieniony
Wybrano niewłaściwy poziom
w piekarniku
Umieścić ciasto na niższym po-
ziomie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia
Wybrać nieco niższe ustawie-
nie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Czasu pieczenia nie moż-
na skracać ustawiając wy-
ższą temperaturę
4 Przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt dużo cieczy w cieście
Dodawać mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, przede wszystkim w
przypadku używania robotów
kuchennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze-
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia i zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie-
czenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie-
nie
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Przydatne rady i wskazówki 5
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż-
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
Pieczenie trady-
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni):
1. Pierwszy etap
pieczenia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto-
wa
Pieczenie trady-
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś-
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twa-
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady-
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
6 Przydatne rady i wskazówki
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka kru-
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Pieczenie trady-
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka droż-
dżowe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
Termoobieg 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady-
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma-
karonem
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa-
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Przydatne rady i wskazówki 7
Potrawa
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Suflety z rybą
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa-
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko-
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru-
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka droż-
dżowe
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
8 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie (w niskiej temperaturze)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywania delikatnego, chudego mięsa lub ryb. Piec
bez przykrycia.
1. Zarumienić mięso na patelni na bardzo dużym ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Umieścić blachę
pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
Rodzaj pieczo-
nej potrawy
Waga (g)
Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas (godz:min)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Filet wołowy 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steki 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Zapiekanka szpinako-
wa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka, przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer-
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Przydatne rady i wskazówki 9
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości wody
do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
•Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać
lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra-
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
Lekko wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
Średnio wypie-
czone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
Rostbef lub filet:
Dobrze wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Klops 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
10 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Golonka (wcześ-
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę-
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag-
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
Comber jag-
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 40-60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj-
ąca, udko zaj-
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1
230
1)
30-40
Comber z dzi-
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 35-40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 180-200 60-90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200-220 30-50
Połówka kur-
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190-210 35-50
Kurczak, pu-
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 50-70
Przydatne rady i wskazówki 11
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 80-100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 120-180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 150-240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 40-60
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi-
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
•Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
•Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana po-
trawa
Temperatura
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 210-230 2 30-40 30-40
Filet wołowy 230 3 20-30 20-30
Karczek wieprzo-
wy
210-230 2 30-40 30-40
Karczek cielęcy 210-230 2 30-40 30-40
Karczek jagnięcy 210-230 3 25-35 20-25
Cała ryba,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
12 Przydatne rady i wskazówki
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8-10 6-8
Filet wieprzowy 4 10-12 6-10
Kiełbaski 4 10-12 6-8
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 7-10 6-8
Tosty
1)
5 1-3 1-3
Grzanki z dodatkami 4 6-8 -
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Grill z rożnem obrotowym – umieścić blachę do pieczenia na 1. poziomie
Rodzaj produktu Temperatura w °C Czas (min.)
Kurczak 220-240 70-90
Panierowana pieczeń 190-210 120-180
Kaczka 220-240 90-150
Golonka wieprzowa 190-210 150-210
Rozmrażanie
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego licząc od dołu.
Potrawa
Czas rozmraża-
nia (min.)
Dodatkowy czas roz-
mrażania (min.)
Komentarz
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30
Ułożyć kurczaka na odwróco-
nej podstawce pod filiżankę
na dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -
Masło, 250 g 30-40 10-15 -
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15
Także lekko zmrożona śmie-
tana da się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -
Przydatne rady i wskazówki 13
Dania gotowe
Potrawy mrożone
Dania gotowe
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza mrożona 2 200 - 220 15-25
Pizza American, mro-
żona
2 190 - 210 20-25
Pizza chłodna 2 210-230 13-25
Pizza Snacks mrożone 2 180-200 15-30
Frytki, cienka 3 200-220 20-30
Frytki, gruba 3 200-220 25-35
Ćwiartki/krokiety 3 220-230 20-35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
3 210-230 20-30
Lasagne/cannelloni,
świeże
2 170-190 35-45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160-180 40-60
Ser zapiekany 3 170-190 20-30
Skrzydełka kurczaka 2 190-210 20-30
Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczo-
nej potrawy
Funkcje piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas
Mrożona pizza
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie trady-
cyjne lub Turbo
grill
3 200-220
wg informacji pro-
ducenta
Bagietki
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Tarty owocowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
1) Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Suszenie – Termoobieg
Umieścić pergamin na ruszcie piekarnika.
Aby zapewnić optymalny rezultat: wyłączyć urządzeniu, gdy upłynie połowa wymaganego
czasu. Otworzyć drzwi urządzenia i poczekać aż urządzenie ostygnie. Następnie dokończyć
proces suszenia.
14 Przydatne rady i wskazówki
Warzywa
Produkty prze-
znaczone do su-
szenia
Temperatura w
°C
Poziom umieszczenia potrawy Czas w godzi-
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60-70 3 1/4 6-8
Papryka 60-70 3 1/4 5-6
Warzywa (kwaś-
ne)
60-70 3 1/4 5-6
Grzyby 50-60 3 1/4 6-8
Zioła 40-50 3 1/4 2-3
Owoce
Produkty prze-
znaczone do su-
szenia
Temperatura w
°C
Poziom umieszczenia potrawy Czas w godzi-
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60-70 3 1/4 8-10
Morele 60-70 3 1/4 8-10
Krojone jabłka 60-70 3 1/4 6-8
Gruszki 60-70 3 1/4 6-9
Pasteryzowanie
O czym należy pamiętać:
•Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem twist-off, zamknięciem bagnetowym ani puszek me-
talowych.
W przypadku tej funkcji należy używać pierwszego poziomu od dołu.
•Umieścić na blasze do pieczenia nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i zamknąć obejmą.
•Słoiki nie mogą się dotykać.
Do blachy do pieczenia wlać około 1/2 litra wody, aby zapewnić wystarczającą wilgoć w
piekarniku.
•Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po około 35-60 minutach w przypadku słoików
1 litrowych), należy wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć
temperaturę do 100°C (patrz tabe-
la).
Jagody
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Truskawki, jagody leś-
ne, maliny, dojrzały
agrest
160-170 35-45 -
Przydatne rady i wskazówki 15
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160-170 35-45 10-15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Marchew
1)
160-170 50-60 5-10
Ogórki 160-170 50-60 -
Warzywa w zalewie 160-170 50-60 5-10
Kalarepa, groch, szpa-
ragi
160-170 50-60 15-20
1) Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
Tabela wskazań czujnika temperatury wewnątrz produktu
Wołowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Stek z rostbefu lub polędwicy: krwisty 45 - 50°C
Stek z rostbefu lub polędwicy: średnio wypieczo-
ny
60 - 65°C
Stek z rostbefu lub polędwicy: dobrze wypieczo-
ny
70 - 75°C
Wieprzowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82°C
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80°C
Pieczeń rzymska 75 - 80°C
Cielęcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Pieczeń cielęca 75 - 80°C
Golonka cielęca 85 - 90°C
Baranina/jagnięcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Udziec barani 80 - 85°C
Comber barani 80 - 85°C
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75°C
16 Przydatne rady i wskazówki
Dziczyzna
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Comber zajęczy 70 - 75°C
Udziec zajęczy 70 - 75°C
Zając cały 70 - 75°C
Comber z dziczyzny 70 - 75°C
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75°C
Ryba
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Łosoś 65 - 70°C
Pstrąg 65 - 70°C
MENU PRZEPISY
Na wyświetlaczu przedstawione są poziomy umieszczenia potrawy oraz wstępnie ustawione
czasy pieczenia dla każdego automatycznego przepisu.
Programy automatyczne
Numer programu Nazwa programu
1 ROSTBEF
2 PIECZEŃ WIEPRZOWA
3 PIECZEŃ CIELĘCA
4 PIECZEŃ JAGNIĘCA
5 PIECZEŃ Z DZICZYZNY
6 KURCZAK W CAŁOŚCI
7 CAŁA RYBA <1 KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 CIASTO CYTRYNOWE
11 SERNIK
12 BUŁECZKI
13 CHLEB WIEJSKI
14 WYRASTANIE CIASTA
15 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 CIASTO GOTOWE
Przydatne rady i wskazówki 17
Numer programu Nazwa programu
19 PIZZA GOTOWA
20 GOTOWE PRODUKTY ZIEMNIACZANE
1 – ROSTBEF
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie wagi w zakresie od 1000 do
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne-
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przykryć
pokrywką.
Tego programu nie należy stosować do przyrządzania potraw z karczku wołowego lub po-
lędwicy.
2 – PIECZEŃ WIEPRZOWA
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie wagi w zakresie od 1000 do
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne-
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 20-40 mm.
3 – PIECZEŃ CIELĘCA
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie wagi w zakresie od 1000 do
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne-
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przykryć
pokrywką.
4 – PIECZEŃ JAGNIĘCA
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie wagi w zakresie od 1000 do
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne-
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-30 mm. Przykryć
pokrywką.
18 Przydatne rady i wskazówki
5 – PIECZEŃ Z DZICZYZNY
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie wagi w zakresie od 1000 do
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub inne-
go płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przykryć
pokrywką.
6 – KURCZAK W CAŁOŚCI
Ustawienia:
Automatyczne programy z wprowadzaniem wagi. Ustawianie zakresu wagi pomiędzy 900
a 2100 g.
Sposób przygotowania:
•Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wyświetli się przypomnienie.
7 – CAŁA RYBA <1 KG
Ustawienia:
Programy automatyczne z wykorzystaniem czujnika temperatury wewnątrz produktu.
Temperatura wewnątrz produktu – 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić rybę do smaku, włożyć termosondę i umieścić rybę w żaroodpornym naczy-
niu.
8 – PIZZA
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml letniej wody
300 g mąki
•3 g soli
•1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
•1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
200 g startego sera ementaler
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Przydatne rady i wskazówki
19
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w letniej wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
razem z olejem do drożdży w misce. Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto nabierze
elastyczności i przestanie przyklejać się od miski. Następnie odstawić ciasto w ciepłe
miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałkować ciasto i ułożyć na wysma-
rowanej tłuszczem blasze do pieczenia, spód ponakłuwać widelcem. Porozkładać kolejno
składniki na wierzchu w podanej kolejności.
Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
9 – QUICHE LORRAINE
Składniki do ciasta:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
•1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
•Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias-
to na kilka godzin do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. W celu przygotowania polewy zmieszać ze sobą jajka, kwaśną śmietanę i przy-
prawy. Następnie dodać ser.
Piec w wysmarowanej tłuszczem czarnej formie do pieczenia o średnicy 28 cm.
10 – CIASTO CYTRYNOWE
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
•1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Typ
Recipe book