Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Typ
Recipe book
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Zastosowania, tabele i porady
18 Przepisy Gotowanie wspomagane
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
ZASTOSOWANIA, TABELE I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po-
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na 70°C.
Zalecany poziom w piekarniku: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do przygotowywania dowolnego ciasta droż-
dżowego. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio
dużego naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt
na pierwszym poziomie i postawić na nim naczynie z ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funk-
cję wyrastania ciasta. Ustawić wymagany czas.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Z tego
powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas pieczenia) i poziomów pie-
czenia zgodnie z wartościami podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed
upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
4 Zastosowania, tabele i porady
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się wskazówkami do-
tyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach czas piecze-
nia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo przyrumieniać
się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury.
żnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w ce-
lu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo wody w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienio-
ne
Ciasto nie została równo-
miernie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równomiernie na bla-
sze
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Zastosowania, tabele i porady 5
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż-
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
Pieczenie trady-
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni):
1. Pierwszy etap
pieczenia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto-
wa
Pieczenie trady-
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
6 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś-
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twa-
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady-
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka kru-
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Pieczenie trady-
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka droż-
dżowe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
Termoobieg 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Zastosowania, tabele i porady 7
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady-
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma-
karonem
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa-
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa-
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko-
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
8 Zastosowania, tabele i porady
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru-
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka droż-
dżowe
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie (w niskiej temperaturze)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywania delikatnego, chudego mięsa lub ryb. Piec
bez przykrycia.
1. Zarumienić mięso na patelni na bardzo dużym ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Umieścić blachę
pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
Rodzaj pieczo-
nej potrawy
Waga (g)
Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas (godz:min)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Filet wołowy 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steki 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Zastosowania, tabele i porady 9
Rodzaj produktu
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 40 - 55
Zapiekanka szpinako-
wa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 45 - 55
Szarlotka, przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pierogi (rosyjska wer-
sja calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości wody
do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
•Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać
lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
10 Zastosowania, tabele i porady
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra-
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
Lekko wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
Średnio wypie-
czone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
Rostbef lub filet:
Dobrze wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Klops 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
Golonka (wcześ-
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę-
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag-
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
Zastosowania, tabele i porady 11
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber jag-
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 40-60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj-
ąca, udko zaj-
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1
230
1)
30-40
Comber z dzi-
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 35-40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 180-200 60-90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200-220 30-50
Połówka kur-
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190-210 35-50
Kurczak, pu-
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 50-70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 80-100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 120-180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 150-240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 40-60
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
12 Zastosowania, tabele i porady
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi-
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
•Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
•Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana po-
trawa
Temperatura
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa 210-230 2 30-40 30-40
Filet wołowy 230 3 20-30 20-30
Karczek wieprzo-
wy
210-230 2 30-40 30-40
Karczek cielęcy 210-230 2 30-40 30-40
Karczek jagnięcy 210-230 3 25-35 20-25
Cała ryba,
500-1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas grillowania (min)
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8-10 6-8
Filet wieprzowy 4 10-12 6-10
Kiełbaski 4 10-12 6-8
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 7-10 6-8
Tosty
1)
5 1-3 1-3
Grzanki z dodatkami 4 6-8 -
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Grill z rożnem obrotowym – umieścić blachę do pieczenia na 1. poziomie
Rodzaj produktu Temperatura w °C Czas (min.)
Kurczak 220-240 70-90
Panierowana pieczeń 190-210 120-180
Kaczka 220-240 90-150
Golonka wieprzowa 190-210 150-210
Rozmrażanie
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego licząc od dołu.
Zastosowania, tabele i porady
13
Potrawa
Czas rozmraża-
nia (min.)
Dodatkowy czas roz-
mrażania (min.)
Komentarz
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30
Ułożyć kurczaka na odwróco-
nej podstawce pod filiżankę
na dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30
Obrócić po upływie połowy
czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -
Masło, 250 g 30-40 10-15 -
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15
Także lekko zmrożona śmie-
tana da się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -
Dania gotowe
Potrawy mrożone
Dania gotowe
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza mrożona 2 200 - 220 15-25
Pizza American, mro-
żona
2 190 - 210 20-25
Pizza chłodna 2 210-230 13-25
Pizza Snacks mrożone 2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Ćwiartki/krokiety 3 220-230 20-35
Zapiekane mięso i
ziemniaki
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
frozen
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Skrzydełka kurczaka 2 190-210 20-30
14 Zastosowania, tabele i porady
Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczo-
nej potrawy
Funkcje piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas
Mrożona pizza
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie trady-
cyjne lub Turbo
grill
3 200-220
wg informacji pro-
ducenta
Bagietki
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Tarty owocowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
1) Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Suszenie – Termoobieg
Umieścić pergamin na ruszcie piekarnika.
Aby zapewnić optymalny rezultat: wyłączyć urządzeniu, gdy upłynie połowa wymaganego
czasu. Otworzyć drzwi urządzenia i poczekać aż urządzenie ostygnie. Następnie dokończyć
proces suszenia.
Warzywa
Produkty prze-
znaczone do su-
szenia
Temperatura w
°C
Poziom umieszczenia potrawy Czas w godzi-
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60-70 3 1/4 6-8
Papryka 60-70 3 1/4 5-6
Warzywa (kwaś-
ne)
60-70 3 1/4 5-6
Grzyby 50-60 3 1/4 6-8
Zioła 40-50 3 1/4 2-3
Owoce
Produkty prze-
znaczone do su-
szenia
Temperatura w
°C
Poziom umieszczenia potrawy Czas w godzi-
nach (wartość
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60-70 3 1/4 8-10
Morele 60-70 3 1/4 8-10
Krojone jabłka 60-70 3 1/4 6-8
Gruszki 60-70 3 1/4 6-9
Pasteryzowanie
O czym należy pamiętać:
•Należy stosować wyłącznie słoiki do wekowania o tych samych rozmiarach.
Zastosowania, tabele i porady
15
Nie stosować słoików z zamknięciem twist-off, zamknięciem bagnetowym ani puszek me-
talowych.
W przypadku tej funkcji należy używać pierwszego poziomu od dołu.
•Umieścić na blasze do pieczenia nie więcej niż sześć jednolitrowych słoików wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i zamknąć obejmą.
•Słoiki nie mogą się dotykać.
Do blachy do pieczenia wlać około 1/2 litra wody, aby zapewnić wystarczającą wilgoć w
piekarniku.
•Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po około 35-60 minutach w przypadku słoików
1 litrowych), należy wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz tabe-
la).
Jagody
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Truskawki, jagody leś-
ne, maliny, dojrzały
agrest
160-170 35-45 -
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160-170 35-45 10-15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagotowania
w minutach
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
w minutach
Marchew
1)
160-170 50-60 5-10
Ogórki 160-170 50-60 -
Warzywa w zalewie 160-170 50-60 5-10
Kalarepa, groch, szpa-
ragi
160-170 50-60 15-20
1) Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
Chleb
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (min)
Biały chleb Chleb 2 180 - 200 40 - 60
Bagietka Chleb 2 200 - 200 35 - 45
Bułeczki maślane Chleb 2 180 - 200 40 - 60
16 Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (min)
Ciabatta Chleb 2 200 - 220 35 - 45
Chleb żytni Chleb 2 190 - 210 50 - 70
Ciemny chleb Chleb 2 180 - 200 50 - 70
Chleb pełnoziar-
nisty
Chleb 2 170 - 190 60 - 90
Tabela wskazań czujnika temperatury wewnątrz produktu
Wołowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Stek z rostbefu lub polędwicy: krwisty 45 - 50°C
Stek z rostbefu lub polędwicy: średnio wypieczo-
ny
60 - 65°C
Stek z rostbefu lub polędwicy: dobrze wypieczo-
ny
70 - 75°C
Wieprzowina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82°C
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80°C
Pieczeń rzymska 75 - 80°C
Cielęcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Pieczeń cielęca 75 - 80°C
Golonka cielęca 85 - 90°C
Baranina/jagnięcina
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Udziec barani 80 - 85°C
Comber barani 80 - 85°C
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75°C
Dziczyzna
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Comber zajęczy 70 - 75°C
Udziec zajęczy 70 - 75°C
Zając cały 70 - 75°C
Comber z dziczyzny 70 - 75°C
Zastosowania, tabele i porady 17
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75°C
Ryba
Potrawa Temperatura wewnątrz produktu
Łosoś 65 - 70°C
Pstrąg 65 - 70°C
PRZEPISY GOTOWANIE WSPOMAGANE
W menu Gotowanie wspomagane potrawy podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
•Wołow./dziczyz./jagnięc.
•Drób
•Ryba
•Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Produkty gotowe
Na wyświetlaczu przedstawione są poziomy umieszczenia potrawy oraz wstępnie ustawione
czasy pieczenia dla każdego automatycznego przepisu.
Programy automatyczne
Przedstawione poniżej 3 programy automatyczne oferują najlepsze ustawienia dla wszyst-
kich rodzajów mięs i innych przepisów:
Programy mięsne z funkcją Automatyka wagowa (menu Gotowanie wspomagane ) — ta
funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia. Aby jej użyć, wymagane jest wprowadze-
nie wagi potrawy.
Programy mięsne z funkcją Automatyczna czujka WT (menu Gotowanie wspomagane )
— ta funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia. Aby jej użyć, wymagane jest wpro-
wadzenie temperatury wewnątrz produktu. Gdy program zakończy się, zostanie wyemito-
wany sygnał dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie wspomagane ) — ta funkcja wykorzystuje
wcześniej zdefiniowane wartości dla potrawy. Przygotować potrawę zgodnie z przepisem
z tej książki.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Pieczeń wołowa
Pieczeń z dziczyzny
18 Przepisy Gotowanie wspomagane
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Potrawy z funkcją Automatyczna czujka WT
Karczek wieprzowy
Karczek wołowy
Wołowina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub innego
płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 20-40 mm.
Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura wewnątrz mięsa 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termosondę i umieścić mięso w żaroodpornym naczy-
niu.
Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8-1,2 kg
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
•1/2 łyżeczki bazylii
•1 mała puszka krojonych pieczarek
•włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy, pietruszka)
woda
Przepisy Gotowanie wspomagane
19
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce. Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i roz-
prowadzić tę mieszankę na golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i ułożyć na niej pieczar-
ki. Dodać włoszczyznę i wodę; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości
10-15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Łopatka wieprzowa
Składniki:
•1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z młodej świni
•sól
•pieprz
•2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera naciowego
1 por, pokrojony w plastry
•1 mała puszka drobno posiekanych pomidorów
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron na oliwie z oliwek w ustawionej na ogniu brytfannie, następnie wyjąć. Dusić
w brytfannie seler naciowy i por w odrobinie oliwy z oliwek, następnie dodać pomidory,
śmietanę, ząbki czosnku, rozmaryn i tymianek, zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę wie-
przową. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub innego
płynu; dno naczynia powinno być przykryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przykryć po-
krywką.
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5-2 kg
4 plastry gotowanej szynki
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
20 Przepisy Gotowanie wspomagane
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Typ
Recipe book