Filet wieprzowy z rozmarynem
Składniki (4-6 porcji)
800 g letu wieprzowego
4 gałązki rozmarynu
2 małe ząbki czosnku
500 g młodych ziemniaków
60 g masła
2 cebule
sól i pieprz
700 ml 30-40 min 170ºC 1 Pieczenie parowe (25/75) Stopień trudności: średni
Sposób przyrządzenia
1. Dokładnie opłukać
ziemniaki i przeciąć je na
pół. Posiekać cebule..
2. Przyprawić let wieprzowy
solą i pieprzem i podsmażyć
na niewielkiej ilości oleju, w
wysokiej temperaturze.
3. Posmarować masłem naczynie
żaroodporne, a następnie
włożyć let drobiowy,
ziemniaki, cebule, rozmaryn i
czosnek. Na wierzch położyć
niewielką ilość masła.
4. Piec w uprzednio rozgrzanym
piekarniku w temperaturze
170ºC (pieczenie parowe
25/75) przez 30-40 minut.
Rozmaryn i
czosnek idealnie
komponują się z
letem wieprzowym
w tym łatwym do
przyrządzenia daniu
jednogarnkowym.