Electrolux EOB68200X Recipe book

Typ
Recipe book
Tabele, rady i przepisy
Piekarnik
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Zastosowania, tabele i porady 2 Przepisy menu Gotowanie wspomagane
12
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Zastosowania, tabele i porady
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje
powstawanie szkodliwych dla zdrowia
akrylamidów. Z tego powodu zaleca się
zawsze gotowanie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika
znajdują się numery poszczególnych pozio-
mów, na których można umieszczać potra-
wy.
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach są jedynie orientacyjne. Zależą
od przepisu, jakości i ilości używanych
składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej
niż urządzenie używane dotychczas. Z te-
go powodu zaleca się dostosowanie us-
tawień (temperatura, czas pieczenia) i po-
ziomów pieczenia zgodnie z wartościami
podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
2 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Tort biszkoptowy Pieczenie trady-
cyjne
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Termoobieg 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Pieczenie trady-
cyjne
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
electrolux 3
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatka-
mi (np. twarogiem,
kremem, słodkim so-
sem)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Termoobieg 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Termoobieg 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżo-
we
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 180 0:20 - 0:35
4 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach
do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
electrolux 5
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo wody w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie została równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równomiernie na bla-
sze
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Tabela Pizza
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
1 180 - 200 25 - 35
Tarty 1 180 - 200 40 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Sernik, okrągły 1 140 - 160 80 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykryta 1 150 - 170 50 - 60
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 230 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 230 15 - 25
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
6 electrolux
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min.)
Zapiekanka makarono-
wa
Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:25-0:40
Warzywa zapiekane
1)
Turbo grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane se-
rem
1)
Turbo grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Pieczenie tradycyj-
ne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Turbo grill 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Pizza mrożona Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Frytki
(300-600 g)
1)
Turbo grill 3 200-220 patrz instrukcje
producenta
Bagietki Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Tarty owoco-
we
Pieczenie trady-
cyjne
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
1) Uwaga: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia
żaroodporne (przeczytaj instrukcje produ-
centa).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką bla-
chą do pieczenia. (jeżeli występuje)
•Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie
bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i
ryb w ilości powyżej 1 kg.
electrolux 7
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zalecamy nalanie niewielkiej ilości
wody do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
•Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas piecze-
nia. Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pie-
czenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed końcem czasu pieczenia, aby wy-
korzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Mięso duszone 1 - 1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Turbo grill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 - 1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 - 1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g–1 kg Turbo grill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka wieprzowa (ob-
gotowana)
750 g–1 kg Turbo grill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
8 electrolux
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo grill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber zajęczy, udziec
zajęczy
1)
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec z sarny 1,5 - 2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
electrolux 9
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200–250 g
każda
Turbo grill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400–500 g
każda
Turbo grill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1–1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5–2 kg Turbo grill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5–5 kg Turbo grill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5–3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4–6 kg Turbo grill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1–1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabela termosondy do mięsa
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wypieczo-
ny
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wypieczony 70 - 75
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
10 electrolux
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z sarny/jelenia 70 - 75
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
W przypadku korzystania z funkcji grilla,
zawsze należy rozgrzewać pusty piekar-
nik przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
należy umieszczać na pierwszym po-
ziomie.
•Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min.
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min.
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Bez wstępnego rozgrzewania
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do przygotowy-
wania delikatnego, chudego mięsa lub ryb.
Zawsze gotować potrawy pod przykry-
ciem w przypadku stosowania funkcji
Termoobieg (niska temp.) .
electrolux 11
1. Zarumienić mięso na patelni na dużym
ogniu.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpo-
średnio na ruszcie piekarnika. Umieścić
blachę pod rusztem w celu zebrania
tłuszczu.
3. Ustawić funkcję piekarnika Termoobieg
(niska temp.) , zmienić temperaturę, jeśli
jest to wymagane i piec aż do skutku
(patrz tabela).
Rodzaj potrawy Waga (w g) Temperatura w
°C
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Czas łączny (w
minutach)
Pieczeń wołowa 1000-1500 150 1 90-110
Filet wołowy 1000-1500 150 3 90-110
Pieczeń cielęca 1000-1500 150 1 100-120
Steki 200 - 300 120 3 20-30
Przepisy menu Gotowanie wspomagane
W menu Gotowanie wspomagane potrawy
podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
•Wołow./dziczyz./jagnięc.
•Drób
•Ryba
•Ciasto
Pizza/placek/chleb
•Pół-produkty (ready meals)
Specjalne
Programy automatyczne
Przedstawione poniżej trzy programy auto-
matyczne oferują najlepsze ustawienia dla
wszystkich rodzajów mięs i innych przepi-
sów:
Programy mięsne z Automatyką wagową
(menu Gotowanie wspomagane )
Programy mięsne z Automatyczną termo-
sondą (menu Gotowanie wspomagane )
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie
wspomagane )
Gotowanie wspomagane z opcją
Automatyka wagowa
Ta funkcja automatycznie oblicza czas pie-
czenia. Aby użyć tej funkcji należy podać wa-
gę produktu.
Włączenie funkcji:
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać Gotowanie wspomagane . Do-
tknąć OK , aby potwierdzić.
3. Wybrać kategorię i potrawę. Dotknąć
OK , aby potwierdzić.
4. Wybrać opcję Automatyka wagowa . Do-
tknąć
OK , aby potwierdzić.
5.
Dotknąć + lub - , aby ustawić wagę pro-
duktu. Dotknąć OK , aby potwierdzić.
Rozpocznie się program automatyczny. Wa-
gę można wybrać w dowolnym momencie.
Dotknąć + lub - , aby zmienić wagę. Gdy
upłynie czas, zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Dotknąć pola czujnika, aby wy-
łączyć sygnał.
W przypadku programów drobiu potra-
wę należy obrócić po 30 minutach. Na
wyświetlaczu pojawi się przypomnienie.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Pieczeń wołowa
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Gotowanie wspomagane z opcją
Automatyczna termosonda
1. Włączyć urządzenie.
2.
Dotknąć
lub , aby ustawić funkcję
Gotowanie wspomagane , wymaganą
kategorię i potrawę.
3.
Dotknąć
lub , aby ustawić funkcję
Automatyczna termosonda .
4. Dotknąć OK , aby potwierdzić.
Na wyświetlaczu pojawia się „ Termoson-
da “.
12 electrolux
5. Włożyć termosondę.
Gdy program zakończy się, zostanie wy-
emitowany sygnał dźwiękowy.
Dotknąć pola czujnika, aby wyłączyć syg-
nał dźwiękowy.
6. Wyjąć termosondę.
Potrawy z funkcją Automatyczna termo-
sonda
Karczek wołowy
Wołowina po skandynaw.
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
Gotowanie wspomagane z opcją
Automatyczne przepisy
Urządzenie umożliwia wybranie zaprogra-
mowanych przepisów. Przepisy są ustalone
i nie można ich zmieniać.
Włączenie funkcji:
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać menu Gotowanie wspomagane .
Dotknąć OK , aby potwierdzić.
3. Wybrać kategorię i potrawę. Dotknąć
OK , aby potwierdzić.
4. Wybrać opcję Automatyczne przepisy .
Dotknąć OK , aby potwierdzić.
W przypadku ustawienia funkcji Wybór
ręczny na wyświetlaczu pojawią się us-
tawienia automatyczne, ale można je
zmienić.
Na wyświetlaczu przedstawione są po-
ziomy umieszczenia potrawy oraz
wstępnie ustawione czasy pieczenia dla
każdego automatycznego przepisu.
Wieprzowina/cielęcina
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 20-40 mm.
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wewnątrz mięsa - 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę do mięsa i umieścić je w żaroodpor-
nym naczyniu.
Golonka wieprzowa
Składniki:
1 tylna golonka wieprzowa 0,8-1,2 kg
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
•1/2 łyżeczki bazylii
•1 mała puszka krojonych pieczarek
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
•woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce. Wymie-
szać razem olej, sól, paprykę oraz bazylię i
rozprowadzić tę mieszankę na golonce.
Umieścić golonkę w brytfannie i ułożyć na
niej pieczarki. Dodać włoszczyznę i wodę;
dno naczynia powinno być przykryte war-
stwą o głębokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Łopatka wieprzowa
Składniki:
•1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z mło-
dej świni
•sól
•pieprz
•2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera nacio-
wego
1 por, pokrojony w plastry
•1 mała puszka drobno posiekanych pomi-
dorów
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w romby.
Przyprawić solą oraz pieprzem i przyrumienić
ze wszystkich stron na oliwie z oliwek w us-
tawionej na ogniu brytfannie, następnie wy-
jąć. Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
electrolux 13
Karczek wieprzowy
Karczek z dziczyzny
Karczek wieprzowy
odrobinie oliwy z oliwek, następnie dodać
pomidory, śmietanę, ząbki czosnku, rozma-
ryn i tymianek, zamieszać. Na wierzch poło-
żyć łopatkę wieprzową. Wstawić do piekar-
nika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna golonka cielęca 1,5-2 kg
•4 plastry gotowanej szynki
•2 łyżki oleju
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
•1/2 łyżeczki bazylii
•1 mała puszka krojonych pieczarek
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
•woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół golonki.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki na
ł i umieścić po jednym kawałku w każdym
nacięciu. Wymieszać razem olej, sól, papry-
kę oraz bazylię i rozprowadzić tę mieszankę
na golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać włoszczyznę
i wodę; dno naczynia powinno być przykryte
warstwą
o głębokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
•4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3–4
cm (ciętych w poprzek kości)
•4 średnie marchewki pokrojone w drobną
kostkę
•4 łodygi selera naciowego pokrojone w
drobną kostkę
•1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze
skóry, przepołowionych, z usuniętym
rdzeniem i pokrojonych w kostkę
•1 pęczek pietruszki, umytej i grubo posie-
kanej
•4 łyżki masła
•2 łyżki mąki na panierkę
•6 łyżek oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
•3 średniej wielkości cebule, obrane i drob-
no posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki czosn-
ku
•1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki orega-
no
•2 liście laurowe
•2 goź
dziki
•sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić w
nim warzywa. Wyjąć warzywa z brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć, przy-
prawić, a następnie obtoczyć w mące.
Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać oliwę z
oliwek i przyrumienić plastry giczy na śred-
nim ogniu na złoto-brązowy kolor. Wyjąć
mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek z bryt-
fanny.
Do pozostałych w brytfannie soków mięs-
nych dodać 250 ml wina, przelać do rondla i
postawić na wolnym ogniu. Dodać 250 ml
bulionu mięsnego oraz pietruszkę, tymianek,
oregano i pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie do-
prowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na wierzch
położyć mięso i polać sosem. Przykryć bryt-
fannę pokrywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany mostek cielęcy
Składniki:
•1 bułka
•1 jajko
200 g mielonego mięsa
•sól i pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg piersi cielęcej (z wyciętą kieszenią)
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
50 g boczku
14 electrolux
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie wy-
cisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną cebulą
i pietruszką.
Przyprawić pierś (z wyciętą kieszenią) i wło-
żyć mięsne nadzienie do kieszeni. Następnie
zaszyć otwór.
Umieścić pierś cielęcą w brytfannie, dodać
włoszczyznę, boczek i wodę.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Klops
Składniki:
•2 suche bułki
1 cebula
•3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego (wo-
łowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
•plastry boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a następ-
nie wycisnąć wodę. Obrać cebulę i drobno
posiekać, następnie poddusić ją i dodać po-
siekaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka, wy-
ciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić solą, pie-
przem i papryką, umieścić w brytfannie i
przykryć plastrami boczku. Dodać odrobinę
wody i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wołow./dziczyz./jagnięc.
Karczek wołowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa:
•Mięso krwiste - 50°C
•Mięso średnio wypieczone - 65°C
•Mięso dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę do mięsa i umieścić je w żaroodpor-
nym naczyniu.
Wołowina po skandynaw.
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa:
•Mięso krwiste - 50°C
•Mięso średnio wypieczone - 65°C
•Mięso dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę do mięsa i umieścić je w żaroodpor-
nym naczyniu.
Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Wołowina marynowana
Marynata:
•1 l wody
500 ml octu winnego
•2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
•5 liści laurowych
•2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i po-
zostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte i pozostawić na 5 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
•pieprz
•włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć. Przy-
prawić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron w ustawionej na ogniu bryt-
fannie, dodać włoszczyznę z marynaty.
Wlać część marynaty do brytfanny; dno po-
winno być przykryte warstwą o głębokości
10-15 mm. Przykryć brytfannę pokrywką i
wstawi
ć do piekarnika.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
electrolux 15
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa - 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę do mięsa i umieścić je w żaroodpor-
nym naczyniu.
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-20 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Królik
Składniki:
•2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
•sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
•włoszczyzna (marchew, por, seler nacio-
wy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą i pieprzem i posma-
rować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać kwaś-
ną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
•sól i pieprz
•2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
•2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
•1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
•2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą oraz pieprzem i przy-
rumienić ze wszystkich stron w ustawionej na
ogniu brytfannie.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć cebulę
oraz boczek na złoto-brązowy kolor. Posy-
pać mąką i zamieszać. Mieszając, wlać bu-
lion z kurczaka z białym winem i tymiankiem.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać śmietanę i musztardę Dijon, w
łożyć z
powrotem mięso do brytfanny, przykryć po-
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera
150 g marchwi
2 cebule
•5 liści laurowych
•5 goździków
•2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i po-
zostawić do ostygnięcia.
•1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Polać mięso marynatą, aż zostanie w pełni
przykryte i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
•pieprz
•włoszczyzna z marynaty
•1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Przypra-
wić solą oraz pieprzem i przyrumienić ze
wszystkich stron w ustawionej na ogniu bryt-
fannie. Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny; dno powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10-15
mm. Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1000 a 3000 g.
Sposób przygotowania:
16 electrolux
Karczek z dziczyzny
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża-
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub in-
nego płynu; dno naczynia powinno być przy-
kryte warstwą o głębokości 10-30 mm. Przy-
kryć pokrywką.
Pieczeń jagnięca średnia
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz mięsa - 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termo-
sondę do mięsa i umieścić je w żaroodpor-
nym naczyniu.
Udziec jagnięcy
Składniki:
•2,7 kg udźca jagnięcego
30 ml oliwy z oliwek
•sól
•pieprz
•3 ząbki czosnku
•1 pęczek świeżego rozmarynu (ewentual-
nie 1 łyżeczka suszonego)
•woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z oli-
wek i ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem.
Obrać i pokroić ząbki czosnku, włożyć razem
z gałązkami rozmarynu w nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać wody;
dno powinno być przykryte warstwą o głę-
bokości 10-15 mm.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Drób
Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 900 a 2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczy-
niu i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę.
Wyświetli się przypomnienie.
Indyk cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1700 a 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić indyka w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Kaczka cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 1500 a 3300 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kaczkę w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Gęś cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu
wagi pomiędzy 2300 a 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić gęś w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30
minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Wy-
świetli się przypomnienie.
Filet drobiowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wewnątrz mięsa - 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić pierś z indyka (filet) do smaku,
włożyć termosondę do mięsa i umieścić je w
żaroodpornym naczyniu.
Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze 250 g
250 g Crème fraîche
125 ml śmietany
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka papryki
•1 łyżeczka przyprawy curry
•1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konserwo-
wych
20 g mąki
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w bryt-
fannie. Wymieszać razem resztę składników
i polać mieszaniną udka kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
electrolux 17
Coq au Vin
Składniki:
•1 kurczak
•sól
•pieprz
•1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
•4 łyżki sosu sojowego
•1/2 pęczka pietruszki
•1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na
ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i pie-
przem, posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie us-
tawionej na ogniu i przyrumienić kurczaka ze
wszystkich stron. Wlać białe wino, bulion z
kurczaka i sos sojowy, doprowadzić do
wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w
kostkę boczek, pieczarki, szalotki i czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć
pokrywką i włożyć do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczona kaczka w pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6-2,0 kg)
•sól
•pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę pomarań-
cze, z których usunięto pestki
•1/2 łyżeczki soli
•2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz pie-
przem i natrzeć skórką pomarańczową.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę, przy-
prawionymi solą pomarańczami i zaszyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do do-
łu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z
sherry i polać kaczkę.
Włożyć kaczkę do piekarnika; po upływie 30
minut odwrócić (wyemitowany zostanie syg-
nał).
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany kurczak
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
•1 łyżka oleju
•1 łyżeczka soli
•1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
•3-4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
•1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
•1 jajko
•sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymieszać
olej, sól oraz paprykę i natrzeć kurczaka.
Nadzienie: Zmieszać tartą bułkę z mlekiem.
Włożyć posiekaną cebulę, pietruszkę oraz
masło do rondla i poddusić. Drobno posie-
kać serce, wątrobę oraz żołądek i dodać jaj-
ko. Wymieszać wszystko razem i przyprawić
solą oraz pieprzem.
Umieścić
kurczaka (piersią w dół) w brytfan-
nie, wstawić do piekarnika; po upływie 30
minut odwrócić (rozlega się sygnał dźwięko-
wy).
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ryba
Cała ryba
Ustawienia:
Automatyczna termosonda, temperatura
wewnątrz mięsa - 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić rybę do smaku, włożyć termo-
sondę i umieścić rybę w żaroodpornym na-
czyniu.
Filet rybny
Składniki:
600-700 g filetu z sandacza, pstrąga lub
łososia
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
•1 łyżeczka estragonu
18 electrolux
•posiekana pietruszka
•sól i pieprz
•cytryna
•masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i pozos-
tawić na chwilę, następnie zebrać nadmiar
soku ręcznikiem papierowym. Filety posypać
z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie
ułożyć filety w natłuszczonej żaroodpornej
formie.
Zmieszać razem starty ser, śmietanę, bułkę
tartą, estragon i posiekaną pietruszkę Na-
tychmiast polać mieszanką filety rybne i
umieścić małe kawałki masła na mieszance.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Sztokfisz
Składniki:
800 g suszonego dorsza
•2 łyżki oliwy z oliwek
•2 duże cebule
•6 obranych ząbków czosnku
•2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc. Na-
stępnego dnia odcedzić dorsza i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na ogniu i
doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z
ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i rozgrzać.
Obrać i drobno pokroić cebulę, rozgnieść
obrane ząbki czosnku, pokroić i umyć pory.
Wrzucić razem na gorący tłuszcz i szybko
podsmażyć. Z papryki usunąć rdzeń. Po-
kroić paprykę w paski. Nast
ępnie wrzucić na
patelnię z posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować przez
jakiś czas na wolnym ogniu. Przyprawić pie-
przem, solą, tymiankiem i oregano i gotować
na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i osu-
szyć ręcznikiem papierowym. Zdjąć skórę,
usunąć ości i wszystkie płetwy. Podzielić ry-
bę na drobne cząstki i umieścić w żarood-
pornym naczyniu, wymieszaną z warzywami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ryba w soli
Składniki:
•cała ryba, ok. 1,5–2 kg
2 niewoskowane cytryny
•1 główka kopru włoskiego
•4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch nie-
woskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i nadziać ry-
bę koperkiem i gałązkami świeżego tymian-
ku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie do
pieczenia, na wierzch położyć rybę. Przykryć
rybę drugą połową soli kamiennej i mocno
przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewane kalmary
Składniki:
•1 kg średnich, oczyszczonych kalmarów
•1 duża cebula
•2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ryżu długoziarnistego
•4 łyżki orzeszków pistacjowych
•4 łyżki porzeczek (rodzynek)
•2 łyżki posiekanej pietruszki
•sól i pieprz
sok z cytryny
•4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a następ-
nie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się zeszkli.
Do cebuli dodać ryż długoziarnisty, porzeczki
i posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pie-
przem i sokiem z cytryny. Luźno nadziać kal-
mary mieszanką i zaszy
ć otwór.
Wlać cztery łyżki z oliwy oliwek do brytfanny
i podsmażyć kalmary na ogniu. Dodać wino
i sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić do
piekarnika.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
electrolux 19
Ryba na parze
Składniki:
400 g ziemniaków
•2 pęczki szczypioru
•2 ząbki czosnku
•1 mała puszka posiekanych pomidorów
•4 filety z łososia
sok z cytryny
•sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
•50 ml białego wina
•1 gałązka rozmarynu
150 ml wina
•1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i
gotować w osolonej wodzie przez 25 minut,
następnie odcedzić i pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać zą-
bki czosnku i pokroić na kawałki. Wymieszać
szczypior i czosnek z posiekanymi pomido-
rami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i po-
zostawić na chwilę. Następnie osuszyć i
przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa oraz ziemniaki i umieś-
cić w natłuszczonym żaroodpornym naczy-
niu, przyprawić, a na wierzch poło
żyć łoso-
sia.
Polać bulionem warzywnym i winem, posy-
pać rozmarynem i tymiankiem.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Pokusa Janssona
Składniki:
8-10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetów z anchois
300 ml śmietany
•2 łyżki tartej bułki
•pieprz
świeżo posiekany tymianek
•2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie
paski. Cebulę obrać i pokroić w paski.
Wysmarować masłem żaroodporną formę
do pieczenia. Umieścić jedną trzecią ziem-
niaków i cebuli w naczyniu. Na wierzch po-
łożyć połowę filetów z anchois i przykryć jed-
ną trzecią cebuli i ziemniaków. Na wierzch
położyć resztę filetów z anchois. Przykryć re-
sztą cebuli i ziemniaków, tak aby ziemniaki
stanowiły górną warstwę.
Posypać pieprzem i posiekanym tymian-
kiem.
Polać zalewą z anchois i dodać śmietanę.
Posypać tartą bułką, a na wierzch położyć
małe kawałki masła.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ciasto
Biszkopt cytrynowy
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8
g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki do polewy:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o długoś-
ci 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
•Bułka tarta na posypkę
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórki cytryny,
cukier waniliowy i sól na puszystą masę. Na-
stępnie dodawać po jednym jajku i dalej ucie-
rać na puszystą masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia zmie-
szany z mąką i mąką kukurydzianą, wymie-
szać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy do pieczenia, całość wy-
równać
i wstawić do piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy z
cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone ciasto
na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry w
taki sposób, aby polewa nie wyciekła. Nakłuć
ciasto drewnianym patyczkiem i rozprowa-
dzić polewę pędzlem. Poczekać, aż polewa
lekko wsiąknie w ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB68200X Recipe book

Typ
Recipe book