33
142 x 208 mm
oznaczenia maksymalnego poziomu Max.
∙ Napełniony garnek ustawić na płycie grzejnej i
podłączyć urządzenie do zasilania.
Przyrządzanie dań
Fondue mięsne/warzywne z olejem/tłuszczem lub rosołem
∙ Założyć osłonę na garnek.
∙ Regulator temperatury ustawić na najwyższą
temperaturę – (pozycja Max).
∙ Tłusty sos lub sam olej/tłuszcz rozgrzewać około 20
minut, następnie włożyć do garnka mięso.
∙ Nadziać produkt na widelce fondue i włożyć je do
garnka.
∙ Czas pieczenia w oleju/tłuszczu to około 1 ½ - 3 min, a
w sosie 3 - 4 min.
Fondue serowe
∙ Ustawić regulator temperatury w pozycji Max i
podgrzewać ser ciągle mieszając.
∙ Kiedy ser się roztopi, regulowany termostat można
ustawić w środkowej pozycji, aby tylko utrzymywać
temperaturę sera.
∙ Nadziać kawałki pieczywa na widelce fondue i włożyć je
do garnka.
∙ Po zakończeniu pracy wyjąć wtyczkę z gniazdka.
∙ Ostrzeżenie: Po wyłączeniu urządzenia garnek i płyta
grzejna są nadal przez jakiś czas gorące.
Wskazówki nt. używania oleju/tłuszczu
∙ Stosować wyłącznie czysty olej roślinny. Olej/
tłuszcz musi nadawać się do smażenia w wysokiej
temperaturze, mieć neutralny smak i nie może się dymić
ani rozlewać.
∙ Ten sam olej/tłuszcz można wykorzystać ponownie
tylko 3 lub 4 razy. Zużyty olej/tłuszcz ma nieprzyjemny
zapach, pieni się, ciemnieje i staje się lepki.
∙ Nie mieszać różnych rodzajów tłuszczu.
∙ Nie należy wkładać zbyt dużych kawałków mięsa do
smażenia.
∙ Produkty przeznaczone do smażenia muszą być
rozmrożone.
∙ Produkty spożywcze przeznaczone do smażenia należy
dokładnie osuszyć, aby zapobiec pienieniu się oleju/
tłuszczu.
∙ Po ostygnięciu oleju/tłuszczu, przelać go do
zamkniętego pojemnika i ustawić w chłodnym miejscu.
Czyszczenie i konserwacja
∙ Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka i odczekać
aż wszystkie elementy ostygną.
∙ Aby nie dopuścić do porażenia prądem, nie czyścić
podstawy urządzenia cieczami ani nie zanurzać jej.
W razie potrzeby wytrzeć ją lekko wilgotną, gładką
ściereczką.
∙ Nie wylewać oleju ani tłuszczu do zlewozmywaka. Zimny
olej/tłuszcz można wyrzucić do domowych odpadów.
∙ Garnek ze stali nierdzewnej, osłona oraz widelce
fondue nadają się do mycia w gorącej wodzie z
detergentem albo w zmywarce. Ewentualne resztki sera
można usuwać delikatną szczoteczką po uprzednim
namoczeniu garnka.
∙ Po umyciu wszystkie akcesoria dokładnie osuszyć.
Utylizacja
Urządzenia oznaczone powyższym symbolem
należy utylizować osobno, a nie wraz ze
zwykłymi odpadkami z gospodarstwa domowego.
Urządzenia takie zawierają bowiem cenne
materiały, które można poddać recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urządzeń pomaga w ochronie środowiska i
zdrowia człowieka. Szczegółowych informacji na ten temat
udzielają lokalne władze lub sklepy prowadzące sprzedaż
detaliczną.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady materiału i
wykonania przez okres dwóch lat od daty zakupu produktu.
W ramach gwarancji producent zobowiązuje się do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych elementów, pod
warunkiem, że produkt zostanie odniesiony prze klienta
do punktu zakupu, a później odesłany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego przez rmę
Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby gwarancja zachowała ważność,
urządzenie musi być używane zgodnie z instrukcją i nie
może być modykowane, naprawiane lub w jakikolwiek
sposób naruszane przez nieupoważnioną do tego osobę,
ani też uszkodzone w wyniku nieprawidłowego użycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego zużycia, ani
elementów łatwo tłukących się, jak szkło, elementy z
tworzyw sztucznych, żarówki itd. Niniejsza gwarancja
nie ogranicza ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z obowiązującymi
przepisami, które dotyczą zakupu przedmiotów
użytkowych. Jeżeli urządzenie przestanie działać
prawidłowo i musi zostać odesłane, należy je dokładnie
zapakować i dołączyć imię, nazwisko i adres nadawcy
oraz przyczynę odesłania. Jeśli urządzenie jest nadal na
gwarancji, proszę także dołączyć paragon zakupu, lub
fakturę zakupową.