Aeg-Electrolux B3191-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B3191-5
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Zasady bezpieczeństwa podczas
instalacji 3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Bezpieczeństwo podczas
użytkowania 3
Opis urządzenia 4
Widok urządzenia 4
Akcesoria piekarnika 5
Przed pierwszym użyciem 5
Czyszczenie wstępne 5
Ustawianie aktualnej godziny 5
Codzienna eksploatacja 6
Włączanie i wyłączanie piekarnika
6
Wentylator chłodzący 6
Funkcje piekarnika 6
Wkładanie akcesoriów piekarnika
7
Wyświetlacz 7
Ustawianie funkcji zegara 8
Anulowanie funkcji zegara 8
Przydatne rady i wskazówki 8
Wewnętrzna strona drzwi 8
Pieczenie ciasta 9
Pieczenie mięsa 13
Grillowanie 17
Pasteryzowanie 18
Suszenie 19
Rozmrażanie 19
Konserwacja i czyszczenie 20
Sufit piekarnika 21
Prowadnice blach 22
Oświetlenie piekarnika 22
Drzwi piekarnika i szyby 23
Co zrobić, gdy… 24
Utylizacja 25
Serwis i części zamienne 25
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
Gdy w pobliżu są dzieci, należy włączyć zabezpieczenie przed uruchomie‐
niem przez dzieci. Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie
urządzenia przez dzieci.
Zasady bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Użycie składników zawierających alkohol, może
spowodować powstanie mieszaniny alkoholu z powietrzem. Istnieje ryzyko
pożaru.
Należy uważać, aby podczas otwierania drzwi w pobliżu urządzenia nie było
źródła iskier lub otwartego płomienia. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie przechowywać w urządzeniu łatwopalnych materiałów. Istnieje ryzyko
pożaru.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Zmiana koloru emaliowanych powłok nie ma wpływu na prawidłowe działanie
urządzenia. Gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzelektrycznych do gniazdka, należy uwa‐
żać, aby ich przewody nie stykały się z gorącymi drzwiami piekarnika, ani
nie były zbyt blisko nich poprowadzone.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast używać głębokiej blachy do pieczenia.
W przeciwnym razie, soki owocowe mogą spowodować trwałe plamy.
Nie naciskać na otwarte drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Aby nie uszkodzić emalii piekarnika, w urządzeniu nie należy pozostawiać
wilgotnych potraw.
Nie pozostawiać w urządzeniu nieprzykrytych potraw po wyłączeniu wenty‐
latora chłodzącego. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji, należy wyłączyć urządzenie i spraw‐
dzić, czy jest chłodne.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu parowych urządzeń czyszczących
ani myjki wysokociśnieniowej.
Do czyszczenia szkła w drzwiach piekarnika nie stosować żadnych płynów
ściernych ani skrobaków metalowych, ponieważ mogą one porysować po‐
wierzchnię. Mogłoby to spowodować pęknięcie szkła.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
2 63 4
7
8
9
10
11
12
1
5
1 Panel sterowania
4
Opis urządzenia
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Dolna grzałka
11 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia lub jako zbiornik na tłuszcz.
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go‐
dzina.
Przed pierwszym użyciem
5
Nie można jednocześnie ustawiać aktualnej godziny i funkcji automatycznej
("Czas pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
Codzienna eksploatacja
Aby skorzystać z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło wy‐
sunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz po‐
krętło temperatury na pozycję wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać niską tempe‐
raturę powierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator nadal
działa, do czasu schłodzenia urządzenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
OŚWIETLENIE Ta funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
gorącego powietrza
Do pieczenia potraw na maksymalnie dwóch po‐
ziomach jednocześnie. Ustawić temperaturę pie‐
karnika o 20-40°C niższą od temperatury używanej
podczas pieczenia tradycyjnego. Do suszenia po‐
traw.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym pozio‐
mie.
GRZANIE DOLNE Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo‐
dzie oraz do robienia przetworów.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw mrożonych.
GRILL Do grillowania potraw płaskich na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
DUŻY GRILL Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do
opiekania pieczywa.
TURBO GRILL Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania.
6
Codzienna eksploatacja
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z blachą do piecze‐
nia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Zegar
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " + "
5 Przycisk wybierania
6 Przycisk " - "
Codzienna eksploatacja
7
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończe‐
nia pieczenia"
, należy nacisnąć
przycisk " + " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik
funkcji.
Po upłynięciu ustawionego czasu
miga wskaźnik funkcji i przez 2 mi‐
nuty emitowany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzi‐
na
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmienia‐
nia i sprawdzania godziny.
Minutnik Służy do ustawiania minutnika.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał
akustyczny.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika
Czas zakończe‐
nia pieczenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakczenia pieczenia" można stoso‐
wać jednocześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłą‐
czył się w późniejszym czasie. W takim przypadku należy najpierw ustaw
"Czas pieczenia"
, a następnie "Czas zakończenia pieczenia" .
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
Przydatne rady i wskazówki
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się numery poszczególnych
poziomów, na których można umieszczać potrawy.
8
Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku wykorzystania mrożonych produktów blachy mogą się odkształ‐
cić podczas pieczenia. Po wychłodzeniu blachy wrócą do pierwotnego kształ‐
tu.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie w blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Ukręcany spód tor‐
tu - kruche ciasto
1)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
Ukręcany spód tor‐
tu - ciasto biszkop‐
towe
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Przydatne rady i wskazówki
9
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- na początku
1)
230 0:25
- później 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 0:35 - 0:50
10
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasto drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1)2)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim
cieście)
1)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Podpłomyk Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie - Ciasteczka
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka mu‐
szelki
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka mu‐
szelki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Przydatne rady i wskazówki
11
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z bia‐
łek, bezy
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z cias‐
ta drożdżowego
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Pieczenie z na‐
wiewem gorą‐
cego powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest wy‐
starczająco wypie‐
czone od spodu
Nieodpowiedni poziom
pieczenia
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Czasu pieczenia nie można skracać
ustawiając wyższą temperaturę
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przy‐
padku używania miksera
12
Przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt niska temperatura
pieczenia
Ustawić wyższą temperaturę piekar‐
nika
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę piekar‐
nika i wydłużyć czas pieczenia
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Nierównomiernie roz‐
prowadzone ciasto
Rozprowadzić ciasto równomiernie
na blasze
Ciasto nie jest goto
we po upływie usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
piekarnika
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!).
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub na
ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (jeśli występuje)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń w sosie por‐
to
1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
Przydatne rady i wskazówki
13
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karczek,
szynka
1 -1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Kotlet, żeberka 1 -1,5 kg Turbo Grill 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (wcześniej
ugotowana)
750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 150 - 170 1:30 -
2:00
14
Przydatne rady i wskazówki
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń jagnięca,
udziec jagnięcy
1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber zajęczy,
udziec zajęczy
1)
do 1 kg Grzanie
Góra+Dół
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Udziec z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Kawałki drobiu 200 - 250 g
każdy
Turbo Grill 1 200 - 220 0:35 -
0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Turbo Grill 1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 180 - 200 1:15 -
1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:30 -
3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:45 -
2:30
Indyk 4 -6 kg Turbo Grill 1 140 - 160 2:30 -
4:00
16
Przydatne rady i wskazówki
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Ryba, w całości 1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grillowanie
W przypadku funkcji grillowanie należy wybrać maksymalną temperaturę
Podczas grillowania drzwi piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania należy zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się płaskie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Grillowana potrawa Poziom umieszcze‐
nia potrawy
Czas
1-sza strona 2-ga strona
Hamburgery 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filet wieprzowy 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Kiełbaski 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Filet wołowy, rost‐
bef (około 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Tosty
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Grzanki z dodatka‐
mi
3 6 - 8 min. -------
1) Nie nagrzewać wstępnie piekarnika
Przydatne rady i wskazówki
17
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standardowych słoików o jednakowej wiel‐
kości.
Nie należy używać słoików z zamknięciem typu Twist-Off, zamknięciem
bagnetowym ani puszek metalowych.
Używać pierwszego poziomu licząc od dołu.
Używać blachy do pieczenia. Maksymalnie można włożyć sześć 1-litrowych
słoików.
Wszystkie słoiki powinny być napełnione do tej samej wysokości i zamkn
te.
Naczynia należy tak ustawić na blasze tak, aby się nie dotykały.
Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystar
czająco dużo wilgoci.
Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie lekko bulgotać (w przypadku 1-
litrowych słoików po około 35-60 minutach), należy wyłączyć piekarnik lub
zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Jagody
Pasteryzacja Temperatura w
°C
Czas aż do za‐
gotowania w mi‐
nutach
Dalsze gotowa‐
nie w temp.
100°C w minu‐
tach
Truskawki, jagody leśne,
maliny, dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w
°C
Czas aż do za‐
gotowania w mi‐
nutach
Dalsze gotowa‐
nie w temp.
100°C w minu‐
tach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w
°C
Czas aż do za‐
gotowania w mi‐
nutach
Dalsze gotowa‐
nie w temp.
100°C w minu‐
tach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Pikle 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
18
Przydatne rady i wskazówki
Suszenie
Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjalnym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkt przeznaczony
do suszenia
Temperatu‐
ra w °C
Poziom umieszczenia
potrawy
Czas w godzinach
(wartość orienta‐
cyjna)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkt przeznaczony
do suszenia
Temperatu‐
ra w °C
Poziom umieszczenia
potrawy
Czas w godzinach
(wartość orienta‐
cyjna)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrażanie
Wyjąć produkt z opakowania i położyć na talerzu na ruszcie.
Nie przykrywać innym talerzem lub miską. Może to spowodować znaczne
przedłużenie czasu rozmrażania.
Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od dołu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Przydatne rady i wskazówki
19
Potrawa Czas rozmrażania
(min.)
Dodatkowy czas
rozmrażania (min.)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na
odwróconej pod‐
stawce pod filiżan‐
kę na dużym tale‐
rzu. Obrócić po
upływie połowy
czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmro‐
żona śmietana da
się dobrze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy wyłączyć urządzenie. Upewnić
się, że urządzenie jest chłodne.
OSTRZEŻENIE!
Zabrania się czyszczenia urządzenia myjkami parowymi i myjkami wysoko‐
ciśnieniowymi.
UWAGA!
Nie należy stosować żadnych żrących ani ściernych środków czyszczących,
ostrych przedmiotów, odplamiaczy ani szorstkich gąbek.
OSTRZEŻENIE!
Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do uszkodzenia termoodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
UWAGA!
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta.
Przód urządzenia należy myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z do‐
datkiem środka do czyszczenia.
20
Konserwacja i czyszczenie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B3191-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi