wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa electrolux 5
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
Nale¿y stosowaæ siê do podanych
wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹
uszkodzenia urz¹dzenia
spowodowane nieprzestrzeganiem
podanych zaleceñU¿ytkownik traci
prawo do roszczeñ gwarancyjnych.
5
Urz¹dzenie to odpowiada
nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
– 73/23/EWG z dnia 19.02.1973
(Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
– 89/336/EWG z dnia 03.05.1989
(Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
– 93/68/EWG z dnia 22.07.1993
(Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
• Niniejsze urz¹dzenie jest
przeznaczone do gotowania i
sma¿enia potraw wy³¹cznie w
gospodarstwie domowym.
• P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ
wykorzystywana jako powierzchnia
robocza lub odstawcza.
• Dokonywanie zmian lub przebudowy
urz¹dzenia jest zabronione.
• Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ
cieczy palnych, ³atwopalnych
materia³ów lub przedmiotów
topliwych (np. folii, tworzyw
sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce
dzieci
• Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ
dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia.
• Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ
urz¹dzenie wy³¹cznie po
ponistruowaniu i pod nadzorem osób
doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
• Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia
mog¹ byæ dokonane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
• Urz¹dzenia przeznaczone do
zabudowy mog¹ byæ u¿ywane
wy³¹cznie po zabudowaniu w blatach
o odpowiednich wymiarach i
odpowiadaj¹cych normom.
• W przypadku wyst¹pienia usterki
urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty
ceramicznej (od³amania siê
fragmentu p³yty, pêkniêcia lub
zarysowania) nale¿y wy³¹czyæ
urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania,
aby nie dopuœciæ do zagro¿enia
pora¿enia pr¹dem.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
wykonywane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z
urz¹dzenia
• Usun¹æ nalepki i folie z ceramiki p³yty
kuchennej.
• Nieostro¿noœæ podczas pracy przy
urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
• Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie
mog¹ dotykaæ gor¹cej powierzchni
urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
• Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega
zap³onowi. Gotowanie lub sma¿enie
(np. frytek) przy u¿yciu t³uszczu lub